• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.8°C / 32.4°C
  3 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 28.5°C / 34.1°C
  3 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 28.0°C / 32.7°C
  3 BF
  31%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 29.7°C
  2 BF
  28%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  65%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 34.0°C
  1 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 30.4°C / 30.4°C
  2 BF
  20%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  1 BF
  25%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.1°C / 26.8°C
  1 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 25.7°C / 29.9°C
  1 BF
  39%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.1°C / 27.8°C
  0 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.9°C / 29.7°C
  2 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  47%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.3°C / 33.3°C
  1 BF
  31%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  33°C 26.5°C / 33.3°C
  2 BF
  30%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  4 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.7°C / 32.1°C
  3 BF
  34%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.3°C / 27.3°C
  2 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.6°C / 31.7°C
  2 BF
  58%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 27.2°C / 27.2°C
  2 BF
  51%

Από την παρουσίαση του προγράμματος «Μένουμε όρθιοι» στο Ζάππειο

EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μας αφορά όλους το εισόδημα έκτακτης ανάγκης

 • A-
 • A+

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΑΛΟΓΟ των ημερών κυριαρχεί η στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων ως πληττόμενων από την κρίση. Αποσιωπάται όμως επειδή η κυβέρνηση δεν προτείνει απολύτως τίποτε γι’ αυτήν την τρίτη τεράστια πληττόμενη κατηγορία: τα νοικοκυριά που δεν έχουν εργαζόμενο σε αναστολή ή εκ περιτροπής εργασία, δεν έχουν επιχειρηματία με 10-20 εργαζόμενους.

Είναι τα νοικοκυριά που έχουν ως μέλη τους 990.000 μη επιδοτούμενους άνεργους, 75.000 εργαζόμενους με εργόσημο, 85.000 εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, 150.000 εποχικά εργαζόμενους και 600.000 επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους στους πληττόμενους κλάδους: σύνολο 1.900.000 νοικοκυριά με πληθυσμό 4 εκατομμυρίων πολιτών, αόρατοι για την κυβέρνηση, ενώ τα εισοδήματά τους συρρικνώθηκαν δραματικά λόγω πανδημίας.

Δεν είναι οι «συνήθεις» άποροι που το εισόδημά τους δεν φτάνει τα 2.400 ευρώ τον χρόνο για να το συμπληρώσουν με το ΚΕΑ (ή ΕΕΕ όπως το μετονόμασε η κυβέρνηση). Είναι νοικοκυριά των μεσαίων στρωμάτων, διότι η πανδημία διευρύνει τις ανισότητες από την περιφέρεια προς το κέντρο της κοινωνίας.

Αυτό το γνωρίζουν όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι οποίες εμφανίζουν μεγάλες χρηματοδοτήσεις σε 3 άξονες: εργαζόμενους - επιχειρήσεις - νοικοκυριά. Ολες, πλην της ελληνικής. Εκείνες επιχειρούν να αποφύγουν το σπιράλ ύφεσης, δηλαδή την ανατροφοδοτούμενη ύφεση, η οποία δεν επιτρέπει το V της ανάκαμψης που υπόσχονται στις αγορές: ύφεση φέτος αλλά η ανάπτυξη του χρόνου θα ξεπεράσει τη φετινή ύφεση. Και η αποτροπή επιχειρείται με τη συγκράτηση του εισοδήματος των νοικοκυριών των εργαζομένων και των θέσεων εργασίας. Γι’ αυτό και η πλήρης αναπλήρωση των μισθών των εργαζομένων, τα «χρήματα από το ελικόπτερο» στις επιχειρήσεις και τα επιδόματα στα νοικοκυριά.

Η Ν.Δ. όμως δεν ακολουθεί αυτή τη λογική διότι έχει να ξεπληρώσει γραμμάτια στα μεγάλα συμφέροντα που την έφεραν στην εξουσία, τα οποία δυστυχώς είναι πιεστικά. Γνωρίζουν, όπως και η Ν.Δ., ότι η πανδημία είναι η ιδανική ευκαιρία για να «διορθώσουν» την «ανωμαλία» της ελληνικής αγοράς, που βασίζεται στους μικρομεσαίους κατά 85-90%.

Να ρίξουν το εργατικό κόστος, όπως ζητάει ο ΣΕΒ, με την εκ περιτροπής εργασία και να επαναφέρουν την εργασιακή ασυδοσία υπό τον φόβο της ανεργίας. Οσο για τη στήριξη των νοικοκυριών, εδώ η Ν.Δ. προσκρούει σε όλο το αφήγημα που έστησε εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και του κράτους πρόνοιας τόσα χρόνια – «Δεν θέλουμε τα επιδόματα που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, θέλουμε ανάπτυξη, καλές θέσεις εργασίας και επενδύσεις»!

Χρειάστηκαν μόνο 8 μήνες (προ κορονοϊού) και τα περί ανάπτυξης, νέων θέσεων εργασίας και επενδύσεων, κατέρρευσαν. Συνέβη όμως και κάτι αποκαλυπτικό για τα επιδόματα: η αγορά τον Δεκέμβρη του ’19, μόλις έχασε το μέρισμα των 700 εκατ. που έδινε ο ΣΥΡΙΖΑ συνήθως τέτοια εποχή, πάγωσε. Ο τζίρος της έπεσε. Μήπως κατηγορούσαμε άδικα τα επιδόματα, αναρωτιούνται σήμερα οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που πίστεψαν το αφήγημα της Ν.Δ.

ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ, όμως, η συζήτηση και εντός της Αριστεράς και του προοδευτικού χώρου είναι δύσκολη, όσο εύκολος είναι ο λόγος κατά των ανισοτήτων. Εδώ συμφωνούμε όλοι: είμαστε κατά των ανισοτήτων. Ομως ανισότητες δεν αντιμετωπίζει μόνο εκείνο το στρώμα του πληθυσμού που ζει στη φτώχεια και την ανέχεια.

Αντιμετωπίζουν και όσοι έχουν παιδιά σε σχέση με εκείνους που δεν έχουν, όσοι είναι ανάπηροι επίκτητα ή εκ γενετής, προσωρινά ή μόνιμα, όσοι είναι ηλικιωμένοι που οι ανάγκες τους για φροντίδα, καθημερινή ή υγειονομική, είναι αυξημένες, δηλαδή ανισότητες αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού σε κάποια φάση της ζωής μας.

Αυτές τις ανισότητες μπορεί να τις άρει μόνο η παρέμβαση του προνοιακού κράτους με ένα τρίπτυχο: επιδόματα (για τη φτώχεια, τα παιδιά, τους ανάπηρους, τους ηλικιωμένους), δωρεάν παροχές (π.χ. σχολικά γεύματα, βρεφονηπιακοί σταθμοί) και δωρεάν δημόσιες υπηρεσίες (π.χ. Βοήθεια στο Σπίτι).

Το δίλημμα δηλαδή δεν είναι επιδόματα ή ανάπτυξη, αλλά κράτος πρόνοιας για όλους ή μόνο για τους ευάλωτους. Με υψηλό κρατικό προϋπολογισμό ή με ανάθεση στους φιλάνθρωπους, στην Εκκλησία και την οικογένεια. Με πελατειακές σχέσεις και διαφθορά ή με διαφάνεια και αξιοπρέπεια.

Σε αυτό το τρίπτυχο αντιπαρατίθενται δύο προνοιακά μοντέλα των χωρών του Νότου και των σκανδιναβικών χωρών, που επιχείρησε και ο ΣΥΡΙΖΑ να εγκαθιδρύσει.

ΣΗΜΕΡΑ όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, από τον ΟΟΣΑ μέχρι το ΔΝΤ, συμφωνούν ότι θα δοκιμαστεί ο ευρωπαϊκός Νότος από την πανδημία (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα), διότι δεν έχει ισχυρό κοινωνικό κράτος (Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια). Προβλέπουν ότι η πανδημία λειτουργεί ως καταλύτης για την ασύμμετρη διεύρυνση των ανισοτήτων. Δηλαδή δεν θα γίνουν απλά οι φτωχοί φτωχότεροι, αλλά και τα μεσαία και ανώτερα στρώματα κινδυνεύουν, γι’ αυτό τα γνωστά δίχτυα ασφάλειας δεν επαρκούν.

Το εισόδημα έκτακτης ανάγκης, που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο «Μένουμε Ορθιοι», ενισχύει το εισόδημα 1,9 εκατ. νοικοκυριών που συρρικνώθηκε λόγω πανδημίας. Ορίζει ότι εφόσον ένα μέλος τους ανήκει στις κατηγορίες που περιγράψαμε στην αρχή [άνεργοι, εργαζόμενοι στον πολιτισμό, ή εποχικά και επισφαλώς εργαζόμενοι (με μπλοκάκι ή εργόσημο), ΑμεΑ, αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες κ.λπ.], να λαμβάνει κάθε μήνα 400 ευρώ ο δικαιούχος, κάθε ενήλικο μέλος 200 ευρώ και κάθε παιδί 100 ευρώ. Εξαιρούνται τα μέλη που δεν είδαν καμία αλλαγή στα εισοδήματά τους, ενώ ωφελούνται 4 εκατ. πολίτες με κόστος 3,5 δισ. ευρώ για τέσσερις μήνες.

ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ έκτακτης ανάγκης είναι ένα νέο δίχτυ ασφάλειας. Στηρίζει την κοινωνία, αλλά και την αγορά, ενισχύοντας την ενεργό ζήτηση. Το συνολικό του κόστος θα μειώνεται όσο τα εισοδήματα των νοικοκυριών θα αποκαθίστανται. Στη νέα πραγματικότητα των επαναλαμβανόμενων ενδογενών και εξωγενών παγκόσμιων κρίσεων αποκτά ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα.

*βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον Νότιο Τομέα Αθηνών, αν. τομεάρχης για την Κοινωνική Πρόνοια

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Παλιές συνταγές με καινούργια κόλπα
Με τα τωρινά δεδομένα και ύστερα από τα «διαπιστευτήρια» που έδωσε η κυβέρνηση με τον εργασιακό νόμο, αλλά και με τα μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων, ποιος μπορεί να αισθάνεται ότι μπορεί να τα καταφέρει;
Παλιές συνταγές με καινούργια κόλπα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επείγουσα ανάγκη για εμπροσθοβαρή και οριζόντια μέτρα για την ανάταξη της οικονομίας
Οι επιπτώσεις στην οικονομία από την πανδημία θα είναι δραματικές αν δεν ληφθούν εγκαίρως εμπροσθοβαρή μέτρα συγκράτησης της επερχόμενης ύφεσης. Οι επιπτώσεις θα έχουν διάρκεια χρόνου καθώς πολλές επιχειρήσεις...
Επείγουσα ανάγκη για εμπροσθοβαρή και οριζόντια μέτρα για την ανάταξη της οικονομίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πανδημία, πρόσχημα της κυβέρνησης για νέα, μόνιμα μέτρα
Η κυβέρνηση, για την αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις, αποφάσισε δέσμες μέτρων με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Ισχυρίζεται ότι επιμερίζει το βάρος και με αυτά στηρίζει επιχειρήσεις και εργαζόμενους.
Η πανδημία, πρόσχημα της κυβέρνησης για νέα, μόνιμα μέτρα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το επιχορηγούμενο πάρτι των κερδοσκόπων
Εμφανίζοντας ο κ. Μητσοτάκης και οι συν αυτώ τον πληθωρισμό ως το αντίτιμο που θα πρέπει να πληρώσει ο κακοπληρωμένος εργαζόμενος των 500 ευρώ για να στηρίξει τη δημοκρατία και την ελευθερία.
Το επιχορηγούμενο πάρτι των κερδοσκόπων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Jumbo: στον αστερισμό της αντεργατικής διολίσθησης
Η απαλλοτρίωση ακόμη και των πιο στοιχειωδών δικαιωμάτων μετά τη Βιομηχανική Επανάσταση, όπως το 8ωρο, οι άδειες και οι αργίες, μας οδηγεί σε έναν εργασιακό μεσαίωνα ο οποίος μπορεί εύκολα να γενικευτεί. Μια...
Jumbo: στον αστερισμό της αντεργατικής διολίσθησης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Χωρίς ιατρό και πρωτόκολλα παραμένουν οι χώροι εργασίας
Υπήρχε άλλος τρόπος αντιμετώπισης της άρνησης εμβολιασμού; Tι ρόλο θα μπορούσε να έχει ο θεσμός του ιατρού εργασίας; Η «Εφ.Συν.» ανοίγει τον πρώτο κύκλο συζήτησης.
Χωρίς ιατρό και πρωτόκολλα παραμένουν οι χώροι εργασίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας