Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η πολιτική διαχείριση της κοινωνικής κατάρρευσης
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η πολιτική διαχείριση της κοινωνικής κατάρρευσης

  • A-
  • A+

Με τη βοή από τα συνθήματα των διαδηλωτών να αντηχεί στους δρόμους των μεγάλων αμερικανικών πόλεων, οι «New York Times» δημοσίευαν μια συγκλονιστική έρευνα. Στο επίκεντρό της ο κλάδος της υγείας, οι μάνατζερ και οι μεγαλομέτοχοι μεγάλων νοσοκομείων. Οι «άριστοι» δηλαδή της υγείας, οι οποίοι κλήθηκαν να διαχειριστούν το βαρύ φορτίο της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Οι επικεφαλής λοιπόν των πιο ισχυρών οργανισμών υγειονομικής περίθαλψης απέλυσαν ή προχώρησαν σε μειώσεις των αποδοχών σε δεκάδες χιλιάδες γιατρούς, νοσοκόμες και σε άλλους χαμηλόμισθους εργαζόμενους, παρά το γεγονός ότι οι οι επιχειρήσεις τους είχαν επιδοτηθεί στο πλαίσιο του CARE με περισσότερα από 15 δισ. δολάρια. Και ενώ έσπρωχναν στον καιάδα της ανεργίας και της φτώχειας χιλιάδες απλούς εργαζόμενους, οι ίδιοι εισέπραξαν αμοιβές που αγγίζουν το 1 δισ. δολάρια.

Πολλοί θα απορήσουν με την κραυγαλέα απανθρωπιά. Οσοι όμως έχουν καλό μνημονικό δεν εξεπλάγησαν. Τα ίδια δεν έκαναν και οι τραπεζίτες –ακόμα και οι δικοί μας– που με πρόσχημα την «εξυγίανση» από τη μία εισέπραξαν τα δισ. των διασώσεων και από την άλλη απέλυαν εκατοντάδες εργαζόμενους και ξεσπίτωναν εκατοντάδες εκατομμύρια ατυχείς δανειολήπτες;

Πλέον οι ελίτ, έχοντας απαλλαγεί από κάθε περιορισμό αδιαφορούν για όλα: Για τις πανδημίες. Για την δυστυχία. Για την πείνα. Για τις ανθρωπιστικές κρίσεις. Δεν τις πτοούν ούτε οι κοινωνικές εκρήξεις. Ούτε οι μαζικές διαδηλώσεις. Ούτε οι εκρήξεις βίας. Το μοναδικό που υπολογίζουν είναι οι τσέπες των CEO και των μετόχων – κάποιες φορές ούτε καν αυτές, αφού η πρόσφατη ιστορία έχει αποκαλύψει μία σειρά σκανδάλων με θύματα του μετόχους. Θεωρούν το χρήμα των πολιτών που διοχετεύεται σε αυτούς με διάφορες μορφές –προγράμματα σωτηρίας, επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις, ενισχύσεις κ.ά.– ως υποχρέωση της πολιτείας και γι’ αυτό φροντίζουν στη διακυβέρνηση να υπάρχουν ηγεσίες που να εξυπηρετούν καλύτερα τα συμφέροντά τους. Ηγέτες που να τους γεμίζουν τα ταμεία στο όνομα της κοινωνικής αναγκαιότητας και της ανωτέρας βίας, χωρίς περιορισμούς, υποχρεώσεις και δεσμεύσεις. Και τώρα, με πρόσχημα την ύφεση λόγω πανδημίας, βλέπουμε το έργο αυτό να παίζεται σε κάθε «γειτονιά» του πλανήτη. Και η δική μας γειτονιά δεν μπορεί να είναι η εξαίρεση.

Αν όλα αυτά δεν αφορούσαν τις ζωές μας και τις ζωές των επόμενων γενεών, θα τα αντιμετώπιζε κανείς ως καλοπαιγμένη φάρσα, στην οποία οι πολιτικές και οι οικονομικές ελίτ διαγκωνίζονται για το ποιος θα πλανέψει τους περισσότερους ψηφοφόρους. Το «ελληνικό ζήτημα» μπορεί να θεωρηθεί ως μοντέλο, καθώς η εναλλαγή των «Λεφτά υπάρχουν», των «Ζαππείων», των «Σχισμένων Μνημονίων» και των «Αρίστων» λειτούργησε με τον ίδιο τρόπο που ο χωρατατζής της παρέας λέει χωρατά για να αποσπάσει την προσοχή, ώστε ανενόχλητος να παρενοχλεί τη γυναίκα του καλύτερού του φίλου. Αλήθεια, σε τι διαφέρουν οι επιδοτήσεις του Τραμπ στα νοσοκομεία, τα οποία φρόντισαν να απολύσουν εργαζόμενους, από τους ύμνους του κ. Μητσοτάκη για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας το οποίο όμως προσπαθεί να το μετατρέψει σε ιδιωτικό, βάζοντας από την πλαϊνή πόρτα τους επενδυτές;

Υπό το πρίσμα αυτό, ακόμα και οι ογκώδεις διαδηλώσεις που συγκλονίζουν τις μέρες αυτές ολόκληρο τον κόσμο αντιμετωπίζονται από τις ελίτ σαν ένα φαινόμενο που αργά θα ξεφουσκώσει και στο τέλος όλοι θα επιστρέψουν σε αυτό που αυτές θεωρούν κανονικότητα. Οι πολιτικές ηγεσίες δεν φαίνεται να ανησυχούν και γι’ αυτό, πέρα κάποιων ανέξοδων ευχολογίων, δεν έχουν κάνει το παραμικρό για να ανταποκριθούν στα αιτήματα των ανθρώπων που βγήκαν στους δρόμους. Ετσι, αφήνουν ανενόχλητες τις οικονομικές ελίτ να φορτώσουν το κόστος της ύφεσης στις πλάτες των εργαζομένων, των καταναλωτών και των φορολογούμενων και να επωφεληθούν από την επερχόμενη κατάρρευση των αξιών.

Ακόμα και η προοπτική εκατομμύρια άνθρωποι να κληθούν βίαια και αναίτια να βιώσουν τους επόμενους μήνες τον εξευτελισμό της φτώχειας και των συσσιτίων δεν τους ανησυχεί ούτε τους φοβίζει. Οι πράξεις τους που αποπνέουν αλαζονεία είναι ο αδιάψευστος μάρτυρας ότι αντιμετωπίζουν όσους διαμαρτύρονται με τη σιγουριά του αλάθητου, τη βεβαιότητα του αλώβητου και την έπαρση του ανίκητου. Επειδή η αταλάντευτη προσήλωσή τους σε αυτό το μοντέλο διακυβέρνησης είναι προφανής, το πιο πιθανό είναι ότι όσο ο λογαριασμός του κορονοϊού θα βαραίνει τόσο θα πληθαίνουν οι απελπισμένοι, οι άνεργοι και οι χωρίς περιουσιακά στοιχεία άνθρωποι, που θα στρέφονται εναντίον εκείνων που είναι καλύτερα. Και έτσι θα επιβεβαιωθεί η «προφητεία» του Ranko Milanovic, καθηγητή στο London School of Economics, για πιθανή κοινωνική κατάρρευση.

*Δημοσιογράφος, συγγραφέας

ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι ΗΠΑ χωρίς αναπνευστήρες για τα ανάπηρα άτομα
Με πρόφαση την πανδημία, οι πρακτικές εξουσιαστικής καθυπόταξης και οι μηχανισμοί κοινωνικού ελέγχου αναπηροποιούν το σύνολο της κοινωνίας, τοποθετώντας ταυτόχρονα τους ανάπηρους στον πάτο
Οι ΗΠΑ χωρίς αναπνευστήρες για τα ανάπηρα άτομα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Φοβού τους θείους από την Αμερική
Ορισμένοι στη χώρα μας πανηγυρίζουν για την επίσκεψη Πομπέο, θεωρώντας ότι η Ελλάδα «προστατεύεται» από τις αναθεωρητικές και επικίνδυνες πολιτικές της κυβέρνησης Ερντογάν.
Φοβού τους θείους από την Αμερική
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι θέλει ο Πομπέο σε Θεσσαλονίκη και Σούδα;
Η θέση των ΗΠΑ για τα ελληνοτουρκικά είναι σαφής: διάλογος και επίλυση των προβλημάτων με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Αυτό που λέει η Ελλάδα, αλλά και η Τουρκία, όπως και η Ε.Ε.
Τι θέλει ο Πομπέο σε Θεσσαλονίκη και Σούδα;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Kερδοληψία
Η πρώτη λέξη που έρχεται στον νου είναι η «ιδεοληψία». Αναφέρομαι στην εμμονή της κυβέρνησης να λύσει όλα τα συγκοινωνιακά και νοσοκομειακά προβλήματα μέσω της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας» και της ατομικής ευθύνης.
Kερδοληψία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μεγάλη ανατροπή…
H πανδημία φαίνεται ότι θα φέρει σε σημείο παροξυσμού περιφερειακές αλλά και εσωτερικές εντάσεις που είχαν πυροδοτηθεί από τη δυναμική μιας ανεξέλεγκτης παγκοσμιοποίησης.
Μεγάλη ανατροπή…

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας