Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.1°C / 18.3°C
  2 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.0°C / 17.8°C
  1 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.9°C / 18.3°C
  1 BF
  42%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  3 BF
  20%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  3 BF
  54%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.4°C / 17.8°C
  2 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  1 BF
  20%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.6°C / 18.3°C
  1 BF
  42%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 17.8°C
  4 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.0°C / 13.9°C
  1 BF
  62%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.0°C / 17.2°C
  4 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  2 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  3 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  1 BF
  36%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.6°C / 18.3°C
  2 BF
  18%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 17.2°C
  4 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.0°C / 18.3°C
  0 BF
  29%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 14.0°C
  3 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.4°C / 17.8°C
  0 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  1 BF
  20%
Δικαστικό… Blitzkrieg!

Φωτογραφία αρχείου

Uli Deck/pool photo via AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δικαστικό… Blitzkrieg!

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Στην αρχή, η απομόνωση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας έμοιαζε απόλυτη. Το Δικαστήριο της Καρλσρούης, το οποίο ζήτησε εξηγήσεις όχι μόνον από την ΕΚΤ για το Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης, αλλά αμφισβήτησε και τη σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του Λουξεμβούργου, που διαπίστωνε ότι η τράπεζα κινήθηκε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, δέχθηκε ομοβροντία επικρίσεων.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Φον ντερ Λάιεν, δεν απέκλεισε την προσφυγή κατά της Γερμανίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ενώ ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής, Σόιμπλε, διαπίστωσε ότι η απόφαση του Δικαστηρίου της Καρλσρούης αποδυναμώνει το ευρώ.

Ακολούθησε η παρέμβαση της Μέρκελ, η οποία ευχήθηκε να βρεθεί η χρυσή τομή: Να δοθούν από την ΕΚΤ οι εξηγήσεις τις οποίες ζητά η Καρλσρούη, με τρόπο και διατύπωση που να μη δημιουργούν επικίνδυνο προηγούμενο αμφισβήτησης από εθνικά δικαστήρια των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του Λουξεμβούργου.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης πέρασε την εβδομάδα αυτή στην αντεπίθεση, για να διασφαλίσει τη στήριξη της κοινής γνώμης της Γερμανίας στην επίμαχη απόφαση για την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, για την οποία απεφάνθη στις 5 Μαΐου, με πλειοψηφία 7 προς 1, ότι είναι εν μέρει αντισυνταγματική.

Τόσο ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Φοσκούλε, η θητεία του οποίου έληξε την επομένη της απόφασης, όσο και ο φερόμενος ως συντάξας το κείμενο της απόφασης, Χούμπερ, εγκατέλειψαν κάθε πρόσχημα δικαστικής ουδετερότητας και, με ομοβροντία συνεντεύξεων, προειδοποίησαν τις Βρυξέλλες, το Λουξεμβούργο και το Βερολίνο πως, αν αποφασίσουν να πετάξουν το γάντι στην Καρλσρούη, οι δικαστές θα το σηκώσουν.

Το μήνυμα του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας είναι πολιτικό και διατυπώνεται στην πιο κρίσιμη στιγμή για το μέλλον της Ε.Ε.-ευρωζώνης. Η Καρλσρούη διαμηνύει ότι η κυριαρχία βρίσκεται εξ ολοκλήρου στα κράτη-μέλη, με άλλα λόγια δηλαδή δεν δέχεται τη δυναμική ομοσπονδιακής μετεξέλιξης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Αν θέλετε Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, εντός της οποίας μόνον μπορεί να υπάρξει αμοιβαιοποίηση των κινδύνων με κοινό δανεισμό και πολιτικές απάλυνσης των περιφερειακών ανισοτήτων με μεταφορά πόρων, τότε ξεκινήστε δημόσια τον σχετικό διάλογο και τη διαπραγμάτευση, είναι το μήνυμα με αποδέκτες εντός και εκτός συνόρων.

Η στιγμή που επέλεξαν τα περισσότερα μέλη του Δικαστηρίου της Καρλσρούης για να κατέλθουν στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας ως στην κυριολεξία ευρωσκεπτικιστικό κόμμα δεν είναι τυχαία. Τα μέλη του Δικαστηρίου γνωρίζουν πολύ καλά ότι η πανδημία θα πυροδοτήσει ένα κύμα πιέσεων για περαιτέρω εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, άλλωστε η κοινή επιστολή των ηγετών του Νότου που ζητούσαν την έκδοση ευρωομολόγου ήταν μια σαφής προειδοποιητική βολή.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο, τα μέλη του οποίου εκλέγονται με πλειοψηφία των δύο τρίτων της Μπούντεσταγκ αλλά και της Ανω Βουλής, δεν είναι κάποιοι αποκομμένοι από την πραγματικότητα ακαδημαϊκοί, είναι η βαθιά Γερμανία. Χωρίς πλήρη κυριαρχία μέχρι την ενοποίηση του 1990, η Γερμανία των Κολ - Γκένσερ δεσμεύτηκε ότι θα δρομολογήσει τη σταδιακή εκχώρησή της χάριν της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι η διαχείριση της πανδημίας στήνει το σκηνικό μιας μη αντιστρέψιμης εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας, στο όνομα μιας συνολικής ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Στη χώρα του προληπτικού πολέμου-αστραπή (Blitzkrieg), η Καρλσρούη δεν περίμενε ούτε καν να της πετάξουν το γάντι οι Βρυξέλλες· με προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου, δήλωσε ξεκάθαρα ότι θα το σηκώσει.

ΑΠΟΨΕΙΣ
Πριν και μετά
Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας επιβεβαίωσε τη σταθερή του θέση μετά την ενοποίηση του 1990 ότι στην Ε.Ε. το σύνολο της κυριαρχίας παραμένει στα κράτη-μέλη.
Πριν και μετά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Χωρίς μαγική φράση…
Μια κυβέρνηση Ντράγκι δεν πρόκειται να επηρεάσει την ιδεοληπτική περιχαράκωση της Χριστιανοδημοκρατίας στη Γερμανία που βιάζεται να επιστρέψει η Ε.Ε.-ευρωζώνη στην κανονικότητα της περιοριστικής δημοσιονομικής...
Χωρίς μαγική φράση…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ξεκάθαρο μήνυμα
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης απαντά στην απειλή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου με μια επίδειξη ισχύος και αυτοπεποίθησης.
Ξεκάθαρο μήνυμα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πριμ στην περιχαράκωση!
Επειτα από πέντε και πλέον χρόνια το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας απεφάνθη ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το 2015, της ΕΚΤ, είναι εν μέρει αντισυνταγματικό! Το μήνυμα είναι μια σαφής πολιτική...
Πριμ στην περιχαράκωση!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα επιτόκια, οι ανόητοι και οι «ανόητοι»
Τα επιτόκια δεν λένε απολύτως τίποτα γι’ αυτούς που ξέρουν να αποτιμούν. Οι υπόλοιποι, αυτοί που αγνοούν αυτό το αξίωμα, επιλέγουν είτε το στρατόπεδο των ανόητων είτε το άλλο των «ανόητων».
Τα επιτόκια, οι ανόητοι και οι «ανόητοι»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ή θα μεταρρυθμίσουμε την οικονομική διακυβέρνηση ή θα αποσυντεθεί η Ευρώπη
​Η τρέχουσα οικονομική και χρηματοπιστωτική διακυβέρνηση αποδείχθηκε ανεπαρκής: ενώ η νομισματική πολιτική είναι συγκεντρωμένη στα χέρια της ΕΚΤ, η δημοσιονομική πολιτική αφήνεται αποκλειστικά στους...
Ή θα μεταρρυθμίσουμε την οικονομική διακυβέρνηση ή θα αποσυντεθεί η Ευρώπη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας