Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
To ευρωομόλογο και η Χανσεατική Ενωση
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

To ευρωομόλογο και η Χανσεατική Ενωση

  • A-
  • A+

Στον τοίχο από κόκκινα τούβλα της σιδηροδρομικής γέφυρας Cannon Street μια πινακίδα μνημονεύει τα «600 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων περίπου 400 Χανσεατικοί έμποροι κατοικούσαν ειρηνικά στο Λονδίνο... ένας γερμανικός αυτόνομος θύλακας σε αυτή την τοποθεσία», αναφέρει σχετικό άρθρο στο BBC με τίτλο «Χανσεατική Ενωση: Η πρώτη Ευρωπαϊκή Ενωση;».

Μια ιστορική αναφορά στη συνομοσπονδία συντεχνιών στη Βόρεια Ευρώπη που κυριάρχησε στα τέλη του Μεσαίωνα με συμμετοχή περίπου 200 πόλεων ως στοιχείο μιας πολυσύνθετης ευρωπαϊκής ιστορίας σήμερα στρέφει πρόδηλα το βλέμμα πάνω στη Νέα Χανσεατική Ενωση που επίσημα ιδρύθηκε από κράτη-μέλη της Ε.Ε. το 2018 με τη συμμετοχή Ολλανδίας, Δανίας, Εσθονίας, Φινλανδίας, Ιρλανδίας, Λετονίας, Λιθουανίας και Σουηδίας.

«Η Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ήταν ένα δίκτυο γερμανικών λαών, όπου καμία μονάδα δεν ήταν αρκετά ισχυρή για να κυριαρχήσει στρατιωτικά τους γείτονές της ή για να ενώσει πραγματικά την περιοχή σε ένα μόνο κράτος.

Το αποτέλεσμα ήταν μια ανταγωνιστική αγορά στην οποία κάθε επιβίωση του δικτύου, του δουκάτου και της πόλης βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στη δική του αποτελεσματικότητα […]. Τον 13ο αιώνα, μια ομάδα από αυτά τα κράτη συγκεντρώθηκε για να δημιουργήσει μια εμπορική ομοσπονδία επικεντρωμένη στις βόρειες πόλεις του Λούμπεκ και του Αμβούργου. Αυτή η ομοσπονδία είναι γνωστή ως η Χανσεατική Ενωση», γράφουν οι φωστήρες του Στράτφορντ που προετοιμάζουν τα θεμέλια για την ολοκλήρωση των μισοτελειωμένων ρήξεων στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Οι βαθιές ρίζες της Χανσεατικής Ενωσης δεν χάθηκαν ποτέ. Η ταυτόχρονη ένταξη Δανίας, Ιρλανδίας και Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 1973 εντάσσεται σε μια διαρκή στόχευση της Χανσεατικής Ενωσης για ελεύθερο εμπόριο.

Οι Βρετανοί απέτυχαν το 1955 με το σχέδιο G για τη δημιουργία περιφερειακής ζώνης ελεύθερων συναλλαγών να προκαλέσουν τριγμούς στην πρόταση των «έξι» για την τελωνειακή ένωση που έθετε με τους δασμούς σε κίνδυνο τα συμφέροντα της Κοινοπολιτείας. Προχωρούν όμως το 1959 με Αυστρία, Δανία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ελβετία και Σουηδία στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ) που ήταν η στόχευσή τους. Στη συνέχεια ως μέλη της Ε.Ε. αυτό είναι μέχρι σήμερα η συνάρθρωση όλων των επιδιώξεών τους.

Τώρα το Brexit απελευθέρωσε τα εμπόδια από τις καταπτώσεις του χρόνου και την ευρωπαϊκή αρτηρία που αιμοδοτούσε τη διάσταση της ενότητας στην Ε.Ε. Η Ολλανδία, χτίζοντας την ηγεμονία της μέσω της νέας κατάστασης και με μεγαλύτερη ακτίνα δράσης λόγω της γερμανο-γαλλικής ρήξης, ηγείται ενός νέου οδικού χάρτη στην Ε.Ε.

Η επίθεση της Γαλλίας του Μακρόν στη Νέα Χανσεατική Ενωση ήρθε καθυστερημένα και αφού η αντίθεση των χανσεατικών χωρών στην πρόταση για προϋπολογισμό της ευρωζώνης έφερε στο προσκήνιο τις πραγματικές επιπτώσεις του Brexit και τη νέα πολιτική γεωγραφία μέσα στην Ε.Ε. που τη συμπληρώνει η δυναμική της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών (3 Seas Initiative, 3SI). H 3SI δρομολογήθηκε από την Πολωνία και την Κροατία και ιδρύθηκε το 2016.

Οι Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχική Δημοκρατία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία και Σλοβενία είναι σήμερα τα μέλη της που βρίσκονται μεταξύ τριών θαλασσών, της Βαλτικής, της Αδριατικής και της Μαύρης Θάλασσας. Η Πολωνία έχει επικεντρώσει την πολιτική της στα σχέδια αυτής της πρωτοβουλίας. Ισως γι’ αυτό καθυστερεί να ενταχθεί στη Νέα Χανσεατική Ενωση. Η 3SI αποτελεί κρίσιμη περιφερειακή παράμετρο στην ενίσχυση του διατλαντικού δεσμού με τις ΗΠΑ που ανακοίνωσαν τη χρηματοδότησή της με 1 δισ. δολάρια, ένα ισχυρό μήνυμα προς Ρωσία, Κίνα και Ε.Ε.

Η Νέα Χανσεατική Ενωση για την περαιτέρω εμβάθυνση της ΟΝΕ με εμβληματική πολιτική τη γερμανο-βρετανική οπερετική Ενωση Κεφαλαιαγοράς (Capital Markets Union) επεδίωξε επιπλέον τη μετατροπή του ΕSM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο με αυστηρή δημοσιονομική επιτήρηση και τον περιορισμό των φορολογικών μεταβιβάσεων που μπορούν να μετριάσουν τις αρνητικές επιπτώσεις των ασύμμετρων σοκ.

H Mέρκελ είχε συμφωνήσει το 2012 για ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Εξαγοράς Χρεών, που θα αμοιβαιοποιούσε όλο το δημόσιο χρέος της ευρωζώνης. Η πρόταση ήταν μέρος του σχεδίου της Κομισιόν για μια βαθιά και γνήσια Οικονομική και Νομισματική Ενωση. Στο ίδιο σχέδιο αναφέρονται και τα Εurobills με την κοινή έκδοση βραχυπρόθεσμου δημόσιου χρέους με διάρκεια μέχρι ένα ή δύο χρόνια.

Με αυτή την υπόσχεση πήρε τις ψήφους που χρειαζόταν για να περάσει στο Ε.Κ. τη νέα οικονομική διακυβέρνηση (τη συνταγματοποίηση των μνημονίων) και στη γερμανική Βουλή το νέο Δημοσιονομικό Σύμφωνο. Μετά είπε ότι δεν συμφωνεί με αυτές τις λύσεις.

Τώρα δεν θα χρειαστεί αυτή η πολιτική ύβρις. Θεσμικά είναι έτοιμη η Γερμανία και οι πολιτικοί της παραστάτες. Ούτως ή άλλως οι τεράστιες επενδύσεις της Siemens, της Αudi και των δεκάδων γερμανικών κολοσσών στην Ουγγαρία ρίχνουν την τιμή της δημοκρατίας σε επίπεδο αποικιακής λειτουργίας των θεσμών στην Ε.Ε.

*πολιτική επιστήμονας, δρ Επιστήμης της Πληροφορίας

ΑΠΟΨΕΙΣ
Στο σαλόνι του «Τιτανικού»
Οπου και όποτε και να καταλήξουν οι 27 της Ε.Ε. ως προς τη στήριξη της επανεκκίνησης της οικονομίας την επόμενη μέρα της πανδημίας, θα πρόκειται για έναν συμβιβασμό με ολιγόμηνο ορίζοντα.
Στο σαλόνι του «Τιτανικού»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ευρωπαϊκή επανεκκίνηση;
Για να αντιμετωπισθούν οι παρενέργειες της πανδημίας στην ευρωζώνη, χρειάζεται πρωτοβουλία μεγάλης κλίμακας, ικανής να πείσει αγορές και επενδυτές ότι δεν θα εγκλωβισθεί η γηραιά ήπειρος σε παρατεταμένη ύφεση.
Ευρωπαϊκή επανεκκίνηση;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποια ανάκαμψη;
Είναι βέβαιο ότι οι πρόσθετες θυσίες που θα ζητηθούν από τους πολίτες της Ε.Ε. και κυρίως του Νότου θα πρέπει να νομιμοποιούνται από ένα νέο συνολικό όραμα κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.
Ποια ανάκαμψη;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η εξέλιξη του κορονοϊού στην Ελλάδα σε σχέση με την Ε.Ε. το τετράμηνο Ιουνίου -Σεπτεμβρίου
Ενώ τα τεστ υπερδιπλασιάστηκαν τον Αύγουστο και η αύξησή τους συνεχίστηκε τον Σεπτέμβριο, ανά 1.000.000 κατοίκους, η Ελλάδα είναι ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. με τα λιγότερα.
Η εξέλιξη του κορονοϊού στην Ελλάδα σε σχέση με την Ε.Ε. το τετράμηνο Ιουνίου -Σεπτεμβρίου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το παραμύθι της δυναμικής οικονομίας
Αν οι αγορές είχαν αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική Πολιτεία, τότε το ελληνικό Χρηματιστήριο δεν θα σημείωνε ετήσια πτώση 26% διεκδικώντας αρνητικά πρωτεία στην Ε.Ε., ούτε οι ξένες άμεσες...
Το παραμύθι της δυναμικής οικονομίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η νέα φάση της πανδημίας και οι προκλήσεις για τη Δημόσια Υγεία
Η έντονα αυξητική τάση των κρουσμάτων Covid-19 τις τελευταίες μέρες και μάλιστα με οριζόντια κατανομή σχεδόν σε όλη τη χώρα, δεν αφήνει κανένα περιθώριο υποτίμησης του κινδύνου ανεξέλεγκτης διασποράς.
Η νέα φάση της πανδημίας και οι προκλήσεις για τη Δημόσια Υγεία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας