• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.9°C / 28.0°C
  1 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.8°C / 25.6°C
  2 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.7°C / 26.6°C
  1 BF
  33%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  1 BF
  38%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  1 BF
  73%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.0°C
  2 BF
  90%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  1 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  1 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.5°C / 23.3°C
  2 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.7°C / 28.9°C
  0 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 25.4°C
  1 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.7°C
  1 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  83%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.0°C / 24.9°C
  2 BF
  57%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.5°C / 27.2°C
  0 BF
  56%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.8°C
  3 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.5°C / 28.2°C
  0 BF
  40%
 • Καβάλα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  23°C 23.3°C / 23.3°C
  3 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 25.1°C / 25.7°C
  3 BF
  89%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.5°C / 16.5°C
  2 BF
  81%

Το λιμάνι της Βερακρούς σε γκραβούρα του 1859. Από το βιβλίο  “Πλωτίνος Ροδοκανάκης – Ένας Έλληνας Αναρχικός”

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φρανσίσκο Ζαλοκόστα, ένας Συρρακιώτης αναρχικός

 • A-
 • A+

Ολα είναι περίεργα αυτόν τον καιρό. Ο χρόνος έχει αποκτήσει ομοιόμορφα γνωρίσματα με την ενημέρωση από τους ειδικούς αλλά και την ανησυχία και τον φόβο για την εξέλιξη. Σ’ αυτό το κλίμα όλα τα άλλα περνάνε σε δεύτερη μοίρα. Παραμονή 25ης Μαρτίου και το κλίμα είναι άνευρο. Εξαίρεση αποτελούν τα αφιερώματα των εφημερίδων, που ολοκληρώνουν τον σχεδιασμό τους.

Ισως η βαθιά κρίση που περνάμε είναι ευκαιρία να φωτίσουμε πολλές πλευρές του συλλογικού μας εαυτού. Ισως ο κορονοϊός να μας βοηθήσει, όντας σε απομόνωση, να δούμε τους εαυτούς μας και τον τόπο μας με ευρυγώνιο φακό. Οι περιστάσεις πριν από την ιοβόλο κρίση μάς έκαναν εσωστρεφείς, κλεισμένους στα σύνορά μας. Αρχισε να υφαίνεται ένα πλέγμα συνωμοσιολογίας για ό,τι συνέβη, που επεκτάθηκε στην τελευταία κρίση.

Ενδεχομένως η απομόνωση να μας βοηθήσει να αναστοχαστούμε ουσιαστικά για τη θέση μας στον καινούργιο κόσμο. Να μιλήσουμε επιτέλους με θάρρος για τον εθνοαπελευθερωτικό αγώνα. Για τα πάθη που γέννησαν εμφυλίους. Γι’ αυτά που δεν έγιναν και τις στρεβλώσεις, που τις κουβαλάμε ακόμη. Να μάθουμε γι’ αυτά που η επίσημη Ιστορία εξωθεί στο περιθώριο. Σαν τον Πλωτίνο Ροδοκανάκη και τον Φρανσίσκο Ζαλοκόστα. Εξέχουσα μορφή του αναρχισμού ο πρώτος, βρέθηκε στο Μεξικό το 1861, τον καιρό που η Ευρώπη κατέπνιγε τα κοινωνικά οράματα.

Εκεί ο πρωτοπόρος Ροδοκανάκης συνάντησε τον Ζαλοκόστα. Ανήκει στη γνωστή οικογένεια του Συρράκου, τους Ζαλοκωσταίους. Ενας απ’ αυτούς, ο Γεώργιος, συμμετείχε στην Επανάσταση του 1821 επιστρέφοντας στην Ελλάδα από το Λιβόρνο της Ιταλίας, στην οποία υπήρχαν πολλές κοινότητες Συρρακιωτών βιοτεχνών μάλλινων ειδών.

Στην οικογένεια αυτή ανήκει και ο Φρανσίσκο. Γεννήθηκε στο Μεξικό (1844) και ο πατέρας του ήταν αξιωματικός του μεξικανικού στρατού -χρωστάμε τις πληροφορίες στη μελέτη του Ρόμβου για τον Πλωτίνο-, όπου φαίνεται ότι θα μετακινήθηκε όταν οι Ζαλοκωσταίοι εγκατέλειψαν την Ισπανία, στην οποία βρήκαν καταφύγιο για να αποφύγουν την οργή του Αλή Πασά στην Ηπειρο, και μετά εγκαταστάθηκαν στην Ιταλία.

Στο Μεξικό ο Φρανσίσκο συναντήθηκε με τον Πλωτίνο, όταν ο τελευταίος διέγραψε το παρελθόν του εγκαταλείποντας την ιατρική και το Παρίσι, για να κάνει πράξει τις ιδέες του για την κοινωνία. Το Μεξικό ήταν η επιλογή του για να υλοποιήσει τις ιδέες του για την εκπαίδευση, τους συνεταιρισμούς, τα κοινωνικά δικαιώματα, την ελευθερία.

Ο Φρανσίσκο έγινε ο συνεργάτης, ο μαθητής, ο εταίρος στον αγώνα του. Εθεσε τη φλόγα της νιότης του στην υπηρεσία των κοινωνικών του ευαισθησιών. Δίδαξε, διηύθυνε εφημερίδα, οργάνωσε εργάτες και αγρότες, πολέμησε. Και τελικά τον συνέλαβαν και τον εκτέλεσαν. Τον Συρρακιώτη επαναστάτη που θυσιάστηκε για την ελευθερία στο Μεξικό, μένοντας πιστός στα ιδανικά του.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η δίκη των 27
Αρχές Ιουλίου 1974. Λίγες ημέρες μετά, η στρατιωτική δικτατορία θα κατέρρεε πνιγμένη στο αίμα των ανομημάτων της. Μαρτυρία ζώσα, η πυορροούσα πληγή της διχοτομημένης Κύπρου.
Η δίκη των 27
ΑΠΟΨΕΙΣ
Από τον φράχτη στην Πάντζα
Αυτός ο κίνδυνος ανάγκασε τις μανάδες να θυσιάσουν τα παιδιά τους. Πίεζαν τα παιδιά τους στα στήθη τους. Για να σιωπήσουν. Και το αποτέλεσμα; Κανείς δεν θυμάται τα ονόματά τους.
Από τον φράχτη στην Πάντζα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μονή Αβάσσου
Αυτή την αίσθηση είχα ταξιδεύοντας στη Μονή Αβάσσου, που βρίσκεται στον επαρχιακό δρόμο της Μικρής Λάκκας Σουλίου, στον δρόμο προς τις πηγές του μυθικού Αχέροντα. Που μας θυμίζει, χιλιάδες χρόνια τώρα, το...
Μονή Αβάσσου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πού πας, Λενάκι μ’, μοναχή;
Ο Δημήτρης Ινδαρές είναι πολύπλευρη προσωπικότητα. Παλιότερα, είχε έρθει στην επικαιρότητα για λόγους που δεν είχαν σχέση με το έργο του. Σκηνοθέτης, πρωτίστως, εξέδωσε τον περασμένο χρόνο ένα βιβλίο...
Πού πας, Λενάκι μ’, μοναχή;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Του πλούτου αχορταγιά, τση δόξας πείνα
Περί απληστίας ο λόγος. Το βυζαντινό λεξικό Σούδα την ονομάζει αδηφαγία. Με άλλο λόγια, αναφέρεται σε μια διαρκή ανάγκη που ουδέποτε ικανοποιείται. Διασώζεται η φράση «άπληστος πίθος», που ανακαλεί στη μνήμη...
Του πλούτου αχορταγιά, τση δόξας πείνα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αμήχανη Ανάσταση
Το Μεγαλοβδόμαδο, ιδίως από τη Μεγάλη Πέμπτη και μετά, οι εκκλησιές γέμισαν. Με αποκορύφωση στην περιφορά των επιταφίων.
Αμήχανη Ανάσταση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας