• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.4°C / 16.8°C
  3 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  14°C 10.7°C / 15.3°C
  2 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.0°C / 14.9°C
  3 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.9°C / 9.7°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.1°C
  2 BF
  81%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.5°C / 12.6°C
  1 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.0°C / 9.0°C
  1 BF
  57%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.2°C / 12.2°C
  2 BF
  49%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 17.1°C
  5 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.0°C / 14.9°C
  4 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.4°C / 16.8°C
  6 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.5°C / 13.5°C
  4 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  64%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 9.5°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  14°C 9.5°C / 14.4°C
  0 BF
  53%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.2°C / 18.2°C
  2 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.6°C / 16.6°C
  3 BF
  70%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  2 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 8.7°C / 13.9°C
  2 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  0 BF
  72%
ID 142947533 © Jean Paul Chassenet | Dreamstime.com

Τεστ! Τεστ! Τεστ!... σε όλους!

 • A-
 • A+

Ζαγγανάς Παναγιώτης - Μικροβιολόγος*

Ματσούκας Γιώργος - Δερματολόγος*

Το ζήτησε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Γκεμπρεγέσους τη Δεύτερα 16/3, απ’ όλα τα κράτη, προκειμένου να εφαρμόσουν τη στρατηγική περιορισμού της επιδημίας του κορονοϊού.

Η βασική φιλοσοφία του ΠΟΥ περιλαμβάνει τον εντοπισμό και την ακριβή καταγραφή των κρουσμάτων και δεύτερον την απομόνωση των κρουσμάτων από τους υγιείς. Αυτό είναι σημαντικό, μίας και έως 80% των φορέων του νέου ιού είναι ασυμπτωματικοί ή με ελαφρά συμπτώματα, οι οποίοι όμως και αυτοί μπορούν να μεταδώσουν τον ιό. Μάλιστα, υπάρχουν χώρες όπως η Νότια Κορέα, η Γερμανία, η Τσεχία, που εφαρμόζουν την πολιτική των μαζικών διαγνωστικών test και περιμένουν αποτελέσματα.

Φαίνεται όμως ότι η κυβέρνηση, ο ΕΟΔΥ και ο καθηγητής/εκπρόσωπος της, Σωτήρης Τσιόδρας - αν και απόφοιτος του Χάρβαρντ με άριστα - δεν συμφωνούν με τις οδηγίες του ΠΟΥ. Συγκεκριμένα, ο κ. Τσιόδρας δήλωσε το Σάββατο 14/3 ότι το τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού στα δημόσια νοσοκομεία θα γίνεται μόνο σε ασθενείς με πνευμονία ή σε ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, παραδεχόμενος έτσι έμμεσα ότι η πολιτική της κυβέρνησης δεν είναι η στρατηγική περιορισμού της πανδημίας, όπως λέει ο ΠΟΥ, αλλά ένα κράμα με την στρατηγική της «ανοσίας αγέλης».

Αυτό θα έχει όμως ολέθρια αποτελέσματα για έναν μεγάλο αριθμό ασθενών - μεγάλες ηλικίες, με συνοδά προβλήματα υγείας κ.α.- αλλά και οικονομική ζημιά για όσους θα νοσήσουν ελαφρά, αλλά θα αναγκαστούν να διακόψουν τις δουλειές τους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό ακριβώς γίνεται ήδη στην ΙΤΑΛΙΑ - όπου δεν ελέγχθηκε ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού - και ήδη βλέπουμε τα τραγικά αποτελέσματα στους ασθενείς, αλλά και στο ιατρικό προσωπικό.

Η λογική του περιορισμού του κόστους από το κράτος και της μετακύλισης στις πλάτες των πολιτών είναι μια χρόνια πολιτική, που ασκήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια στο χώρο της υγείας και είχε σαν αποτέλεσμα την ένταση της ταξικότητας στην πρόσβαση στις υπηρεσίες της.

Οι «επιφανείς» (πλούσιοι πολίτες-επιχειρηματίες, βουλευτές, τηλεπερσόνες) που βγήκαν και ανακοίνωσαν ότι είναι φορείς του νέου ιού, έχουν την οικονομική άνεση να προσφύγουν σε ιδιώτες γιατρούς και ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, να πληρώσουν το αντίτιμο για το τεστ ανίχνευσης, που υπολογίζεται από 150-300 ευρώ. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με την πλειοψηφία των εργαζομένων, που δεν έχουν τα χρήματα για να καταφύγουν στην ιδιωτική υγεία.

Αλλά και γιατί να καταφύγει κάποιος στην ιδιωτική υγεία; Η υγεία είναι δικαίωμα για όλο το λαό που ζει και εργάζεται στη χώρα - ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι, πρόσφυγες και μετανάστες. Το κράτος έχει υποχρέωση να προσφέρει δωρεάν περίθαλψη σε όλο τον λαό, μιας και ο λαός την έχει πληρώσει δύο και τρεις φορές με την καθημερινή του εργασία, την κλεμμένη υπεραξία, αλλά και τις εισφορές που πληρώνει στα ασφαλιστικά ταμεία.

Είναι φανερό ότι με αφορμή την επιδημία του νέου ιού, η κυβέρνηση θέλει να εμπεδώσει και στον τομέα της περίθαλψης και της υγείας μια αντίληψη που μετακυλύει το κόστος στις πλάτες των ασθενών. Αυτοί που σχεδίαζαν να κάνουν τα Νοσοκομεία Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και να δουλεύουν με ΣΔΙΤ, κομπάζουν ότι πασχίζουν για τη Δημόσια Υγεία. Από πότε μπορεί ο λύκος να φυλάει τα πρόβατα;

 Όλοι μαζί, εργαζόμενοι στην υγεία και πολίτες, να διεκδικήσουμε:

 • ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΤΟ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΛΑΟ
 • ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ -εδώ και τώρα- ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
 • ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΛΥΨΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ.

  * Εργαζόμενοι στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας     
 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κύριε Πρωθυπουργέ, επειδή μάλλον δεν είστε ενημερωμένος σωστά...
Παρέμβαση μέσω της «Εφ.Συν.»: «Κύριε Πρωθυπουργέ, επειδή μάλλον δεν είστε ενημερωμένος σωστά, σας διαβεβαιώνω ότι ο διασωληνωμένος ασθενής και ειδικά όποιος νοσεί από COVID δεν μπορεί να μείνει ούτε 1 λεπτό...
Κύριε Πρωθυπουργέ, επειδή μάλλον δεν είστε ενημερωμένος σωστά...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εγγραφο ειδικευόμενων ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς»
Με έγγραφο τους οι ειδικευόμενοι γιατροί του ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς» γνωστοποιούν την κατάσταση του νοσοκομείου εν μέσω του τρίτου κύματος της πανδημίας.
Εγγραφο ειδικευόμενων ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η... προίκα της επιδημίας
Πριν καλά καλά συνέλθουμε, τώρα που κάθε άλλο παρά έχει οριστικοποιηθεί η έξοδος από το κύμα της επιδημίας, κάθε άλλο παρά θωρακίστηκε το δημόσιο σύστημα υγείας και ιδίως η Πρωτοβάθμια Φροντίδα,.
Η... προίκα της επιδημίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Υγεία μετά τον κορονοϊό 
Το πρώτο που θα διαπιστώσει κανείς (όχι μόνο) τις τελευταίες εβδομάδες σε αυτόν τον πολυβασανισμένο τομέα της υγείας είναι, ότι όσο λιγότερο εμπλέκεται ο "αγώνας" για το κέρδος, τόσο πιο αποτελεσματική είναι η...
Η Υγεία μετά τον κορονοϊό 
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σωτήρης Τσιόδρας: Η ήρεμη δύναμη στη μάχη του κορονοϊού
Ως επίσημος εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη διαχείριση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, εμφανίζεται κάθε απόγευμα με την αυθεντία του και την αυθεντικότητα του.
Σωτήρης Τσιόδρας: Η ήρεμη δύναμη στη μάχη του κορονοϊού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το παγωμένο πρόσωπο της Υγείας
Οι παγωμένες εικόνες της «Ελπίδας» δεν μας δίνουν ελπίδα για καλύτερη αντιμετώπιση της πανδημίας. Τα μέτρα χαλάρωσης ήδη ξεκινούν. Οσο κι εάν τα επιθυμούμε ύστερα από τέτοια κόπωση, φαίνεται ότι είναι λάθος η...
Το παγωμένο πρόσωπο της Υγείας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας