Το 2015 η Ιατρική Σχολή του Ανόβερου γνωμοδότησε ότι το 43,5% των σελίδων της διδακτορικής διατριβής της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ήταν προϊόν υποκλοπής, ενώ σε 23 περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκαν αναφορές που δεν επαληθεύτηκαν! Πρόκειται για τη σημερινή πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επισκέφθηκε τον Εβρο μαζί με τους επικεφαλής των θεσμών της Ε.Ε. με αφορμή την τουρκική προσπάθεια εισβολής προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας.
Η ίδια υπήρξε επί έξι χρόνια υπουργός Αμυνας της Γερμανίας στις κυβερνήσεις της Μέρκελ και πέραν της λογοκλοπής το υπουργείο της ελέγχεται για οικονομικές ατασθαλίες. Επιβλήθηκε στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τη Γερμανίδα καγκελάριο και εκλέχθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με οριακή πλειοψηφία εννέα ψήφων, γεγονός πρωτοφανές για την ιστορία του θεσμού.
Ποιο ήταν το περιεχόμενο της οριακής πλειοψηφίας της εκλογής της που αποκαλύπτει και τα όρια της πολιτικής της; Στηρίχθηκε σε ψήφους αντιευρωπαϊκών και ακροδεξιών ευρωβουλευτών. Εγραφε το ινστιτούτο ευρωπαϊκής πολιτικής Euro Intelligence: «Βρισκόμαστε στο σενάριο του τρόμου… Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξελέγη με τη βοήθεια του πολωνικού PiS, του Fidesz του Ορμπαν και των 5 Αστέρων του Γκρίλο. Αν οποιοδήποτε από τα τρία αυτά κόμματα είχε ψηφίσει όχι, δεν θα έφτανε στον στόχο των 374 ψήφων».
Ομως το ίδιο απαξιωτικό για την εκλογή της και τους πρωταγωνιστές του παρασκηνίου που προηγήθηκε είναι το γεγονός ότι για να εκλεγεί παρακάμφθηκε ο νεοπαγής δημοκρατικός θεσμός Spitetzen-Kandidaten, με βάση τον οποίο η εκλογή του προέδρου γίνεται μεταξύ των υποψήφιων προέδρων στους οποίους δεν συμπεριλαμβανόταν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν; Ηταν δηλαδή ένα πραξικόπημα της Μέρκελ.
Μάλιστα ενώ στη διάρκεια της διαδικασίας εκλογής εμφανίστηκε ως επικρατέστερη επιλογή ο σοσιαλιστής Τίμερμανς, α’ αντιπρόεδρος της Επιτροπής μέχρι τότε, επιστρατεύθηκαν τα ανατολικά κράτη που διαφώνησαν με την εκλογή του διότι ήταν υπέρμαχος της προσφυγικής πολιτικής, ενώ για την εκλογή της νέας προέδρου επιστρατεύθηκαν πάλι τα ανατολικά κράτη με την ψήφο τους. Δηλαδή για να μεθοδευτεί η εκλογή της στο αξίωμα της προέδρου αξιοποιήθηκαν δύο φορές τα ανατολικά κράτη σε αντιφατικούς ρόλους, τη μια φορά ακυρώνοντας την εκλογή του Τίμερμανς ανοίγοντας τον δρόμο στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τη δεύτερη εκλέγοντάς τη με την ψήφο τους.
Τι σημαίνουν όλα αυτά για την Ελλάδα; Οτι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λόγω του βιογραφικού της και της πραξικοπηματικής εκλογής της, δεν έχει το πολιτικό ανάστημα άσκησης ευρωπαϊκής πολιτικής αποδεσμευμένης από υποβολείς και αποτελεί απλά φερέφωνο των εντολών της Μέρκελ. Χειρότερο όλων είναι το γεγονός ότι οφείλει την οριακή εκλογή της στην ψήφο των ευρωβουλευτών των ανατολικών κρατών που δεν επιθυμούν ούτε έναν μετανάστη ή πρόσφυγα στα όριά τους. Γι’ αυτό και οι ηγέτες των κρατών του Βίζεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία) συνεχάρησαν τον Ελληνα πρωθυπουργό για την αποτρεπτική του πολιτική στον Εβρο. Επομένως η επίσκεψη της προέδρου της Επιτροπής μαζί με επικεφαλής θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. στον Εβρο εντάσσεται στο πλαίσιο των τυπικών υποχρεώσεων και τίποτα περισσότερο. Ηταν για τους Ευρωπαίους αξιωματούχους μια ημερήσια εκδρομή στις παρυφές της Ε.Ε.
Είναι τα ελληνοτουρκικά σύνορα και ευρωτουρκικά, όπως αρέσκεται να ισχυρίζεται η πολιτική ηγεσία της χώρας μας, άποψη που επανέλαβαν και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που επισκέφθηκαν τον Εβρο προς ευχαρίστησή της; Το πιστεύει κανείς αυτό; Διότι, αν ήταν έτσι, δεν θα έβαζε η Γερμανία τα κράτη των δυτικών Βαλκανίων, και όχι μόνον αυτά, να σηκώνουν φράχτες για να εγκλωβίσουν στα νησιά μας τους πρόσφυγες που πορεύονταν στις χώρες του Βορρά, ούτε θα διατηρούσαν τις συμφωνίες του Δουβλίνου για την επαναφορά των μεταναστών στη χώρα εισόδου τους στην Ε.Ε.
Οσο μάλιστα η χώρα μας θα συνεχίσει να αποτελεί την «αποθήκη» του μεταναστευτικού για την Ε.Ε., θα συνειδητοποιούμε ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνοτουρκικό, όπως φάνηκε τις προηγούμενες μέρες στον Εβρο, αλλά ελληνοευρωπαϊκό, διότι οι Βρυξέλλες έχουν το κλειδί της επίλυσής του με την κατανομή προσφύγων και μεταναστών στα 27 κράτη-μέλη. Διότι, πρόσθετα, οι Βρυξέλλες ασκούν διεθνή πολιτική και μπορούν να επηρεάσουν τις εξελίξεις στη Συρία, τη Λιβύη, το Ιράκ, το Αφγανιστάν που είναι οι πηγές του προσφυγικού. Ομως, αρνούμενη η Ε.Ε. να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν και εγκλωβίζοντας πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα μας, επιβαρύνει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με άλλη μία σοβαρή παράμετρο, επιτείνοντας τα αδιέξοδα ανάμεσα στις δύο χώρες. Οδηγεί στα άκρα Ελλάδα και Τουρκία με απρόβλεπτες συνέπειες για να παραμείνει η ίδια στο απυρόβλητο του προσφυγικού.
* πολιτικός μηχανικός
