Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οσοι φοβούνται την κριτική δεν είναι δημοκράτες
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οσοι φοβούνται την κριτική δεν είναι δημοκράτες

  • A-
  • A+

Δημοκρατία σημαίνει κράτος του δήμου, δηλαδή των πολιτών, των πολλών, όχι του ενός. Και οι πολίτες που συλλογικά καλούνται να λάβουν αποφάσεις, προηγουμένως διαλέγονται και σχηματίζουν άποψη μέσα από τη σύγκρουση και τη σύνθεση των διαφορετικών ιδεών. Στη βάση αυτή λειτουργούν τα κόμματα και η αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία.

Αλλά επειδή στην κοινωνία που ζούμε υπάρχουν τάξεις και οργανωμένα συμφέροντα που επιχειρούν να ελέγξουν κατά το δοκούν τις διαδικασίες λήψης των συλλογικών πολιτικών αποφάσεων, ευνοούν και πριμοδοτούν την ανάδειξη αρχηγικών κομμάτων στο όνομα του ταλέντου και της ξεχωριστής φυσιογνωμίας ή της μοναδικής ικανότητας του ηγέτη.

Γι’ αυτό και καλλιεργούν την προσωπολατρία, την ελιτίστικη νοοτροπία, την ειδωλοποίηση και το αδιαμφισβήτητο του ηγέτη, με την ταυτόχρονη δαιμονοποίηση και την καταστολή της διαφορετικής άποψης ως αιρετικής, υπονομευτικής, φραξιονιστικής και διαλυτικής.

Αυτοί συνεπώς που προκρίνουν αρχηγικά κόμματα, υπηρετούν άριστα την κυρίαρχη αστική ιδεολογία και τα συμφέροντα που εκφράζει. Οπως, δε, η Ιστορία μάς έχει δείξει, τέτοια αρχηγικά κόμματα είναι οι κατεξοχήν καλοί αγωγοί του λαϊκισμού και του αυταρχισμού, εύκολα καταπατούν προγράμματα και προεκλογικές δεσμεύσεις, με τελικό αποτέλεσμα τη φθορά ή και την εξαφάνισή τους. Στις στάχτες της απογοήτευσης που αφήνουν, δε, πίσω τους, ανθεί ο φασισμός.

Ο φασισμός δεν είναι πολιτική θεωρία ή φιλοσοφία. Ο φασισμός δεν έχει δικό του «πρόγραμμα». Αντ’ αυτού, παίρνει τις «ιδέες» του από το δοχείο απορριμμάτων της καπιταλιστικής κοινωνίας σε παρακμή. Οι ιδέες που εμπνέουν τον φασισμό περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τον σοβινισμό, τον ρατσισμό όλων των τύπων, την κυριαρχία των ανδρών, τον αντιλαϊκό φανατισμό και… τη λατρεία του ηγέτη.

Δεν είναι τυχαίο που η εμφάνιση και η άνοδος του οργανωμένου φασισμού –με το ένα ή το άλλο κομματικό προσωπείο– στη μεταπολιτευτική Ελλάδα συνέπεσε με τη φθορά και ουσιαστική εξαφάνιση ενός μεγάλου αρχηγικού λαϊκού κόμματος όπως το ΠΑΣΟΚ (κι όχι μόνον). Του οποίου, μάλιστα, ο αρχηγικός χαρακτήρας θεμελιώθηκε τη δεκαετία του ’70 στις μαζικές διαγραφές κάθε άλλης άποψης ή τάσης που επιδίωξε τον δημοκρατικό διάλογο.

Το αποτέλεσμα της αρχηγικής πασοκικής διακυβέρνησης και της υποταγής τού άλλοτε σοσιαλιστικού ΠΑΣΟΚ στην κυρίαρχη αστική ιδεολογία και πολιτική φάνηκε στον 21ο αιώνα με την υπερχρέωση, την αποβιομηχάνιση και τελικά την άτυπη χρεοκοπία της οικονομίας, αφού προηγουμένως είχε αναλάβει πάλι τα ηνία η Δεξιά.

Αποτελεί, λοιπόν, σχήμα οξύμωρο αυτοί που σήμερα κόπτονται για τη δημοκρατία και το μέλλον της δημοκρατικής παράταξης (όπως αποκαλούν τον νέο διευρυμένο και «μετασχηματισμένο» ΣΥΡΙΖΑ) να εγκαλούν την Τάση των 53+ ότι υπονομεύει την προοπτική αυτή -με την πρόταση για συνέδριο του καθ’ εαυτόν ΣΥΡΙΖΑ και τους πασοκογενείς ως παρατηρητές- και να καλούν τον κ. Τσίπρα ως νέο Αντρέα Παπανδρέου να τους αντιμετωπίσει με διαγραφές α λα ’70.

Οι επίγονοι, που άλλοτε αποκαλούνταν σοσιαλιστές, μετονομάστηκαν σε σοσιαλδημοκράτες και τώρα χρίζονται «δημοκράτες» επιζητώντας αποκλεισμό του ενδοκομματικού προσυνεδριακού διαλόγου με τις όποιες διαφορετικές απόψεις, πολύ απλά δεν είναι καν δημοκράτες.

Δεν έβγαλαν κανένα δίδαγμα από τη μακρά πορεία φθοράς και καταστροφής του αρχηγικού ΠΑΣΟΚ και ως ασυνείδητοι φορείς μιας δυνητικά ολοκληρωτικής νοοτροπίας επιχειρούν τώρα να πισωγυρίσουν και τη σημερινή Αριστερά, τον ΣΥΡΙΖΑ, στο ολέθριο μονοπάτι μιας αρχηγικής διάσπασης και μετάλλαξής του σε ασώματη κεφαλή. Γιατί κεφαλή που κανιβαλίζει τα πόδια, στο τέλος πέφτει, καρατομείται η ίδια.

Δεν ανήκω στους 53+ ούτε συμμερίζομαι απαραίτητα τις όποιες απόψεις τους, θεωρώ ωστόσο ανοίκειες στην αριστερή ιδεολογία και επικίνδυνες για τη δημοκρατία τις τρομοκρατικές μιντιακές επιθέσεις σε βάρος τους και τις παραινέσεις στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για τον εξοβελισμό τους.

*οικονομολόγος

ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο γρίφος της Κεντροαριστεράς
Ολοι έχουμε την τάση να ανακαλύπτουμε με υπερβολική ευκολία ενδείξεις που επιβεβαιώνουν τις πεποιθήσεις και τις προβλέψεις μας. Καλό θα ήταν να περνάμε από ψιλό κόσκινο οτιδήποτε δείχνει, εκ πρώτης όψεως, πως...
Ο γρίφος της Κεντροαριστεράς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ρέκβιεμ για την Γ΄ Ελληνική Δημοκρατία
Το περιεχόμενο της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας, σαν παγόβουνο έκρυβε κάτω από το νερό μια ετερόκλητη κληρονομιά· τέτοια που θα επέτρεπε στους ταγούς των εξουσιών της, αν «χρειαστεί», λειτουργώντας με νομιμοφάνεια...
Ρέκβιεμ για την Γ΄ Ελληνική Δημοκρατία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ανάγκη αντικατάστασης των πολιτικών που επιδεινώνουν τη κρίση
Αυτή την περίοδο, παρά την επικοινωνιακή μονομέρεια στήριξης της Ν.Δ., πολλαπλά κέντρα συστημικών δυνάμεων, «επιτρέπουν» αρθρογραφίες -όχι τυχαία- που σχετίζονται με την ανάγκη «συναινέσεων» που θα γίνουν...
Η ανάγκη αντικατάστασης των πολιτικών που επιδεινώνουν τη κρίση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Μυρσίνη Αθανασιάδου θα ζει μέσα από τους αγώνες μας
Μαύρο και πόνος προστέθηκαν στην ήδη καταθλιπτική ατμόσφαιρα των ημερών μας για όσους γνωρίζαμε τη Μυρσίνη Αθανασιάδου, η οποία τελείως ξαφνικά έφυγε χθες από τη ζωή.
Η Μυρσίνη Αθανασιάδου θα ζει μέσα από τους αγώνες μας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ανήκει στις ευπαθείς ομάδες ο ΣΥΡΙΖΑ;
Για ακόμη μία φορά τα αντανακλαστικά του ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίστοιχα με αυτά ενός υπερήλικα. Ενα κόμμα δυσκίνητο, το οποίο δυσκολεύεται να εκμεταλλευτεί προς όφελος των πολιτών τα εργαλεία που διαθέτει στα χέρια...
Ανήκει στις ευπαθείς ομάδες ο ΣΥΡΙΖΑ;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Προοδευτική Συμμαχία και οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ
Η διαδικασία ανασυγκρότησης του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ στην πλάτη του ΣΥΡΙΖΑ, «κόμματος εν κινήσει» –ρητορικό σχήμα που υποδηλώνει ένα κόμμα διατεθειμένο να προσαρμοστεί στα «εφικτά» (πραγματισμός) και ως εκ...
Η Προοδευτική Συμμαχία και οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας