• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.2°C / 5.7°C
  1 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 0.3°C / 3.2°C
  3 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.7°C / 7.9°C
  3 BF
  30%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.4°C / -1.1°C
  2 BF
  43%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 2.4°C
  4 BF
  41%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.3°C / 2.6°C
  3 BF
  42%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -2.6°C / -1.0°C
  4 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.8°C / 4.6°C
  2 BF
  30%
 • Ηράκλειο
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 2.2°C / 8.1°C
  3 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 1.9°C / 3.9°C
  3 BF
  38%
 • Ερμούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις
  1°C 1.1°C / 3.1°C
  5 BF
  100%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.7°C / 3.7°C
  4 BF
  48%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  4 BF
  48%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.5°C / 2.9°C
  2 BF
  38%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.6°C / 2.3°C
  3 BF
  67%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.8°C / 6.0°C
  2 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.4°C / 5.9°C
  3 BF
  75%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -0.7°C / 2.1°C
  1 BF
  40%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.0°C / 3.3°C
  3 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  2 BF
  46%
AP Photo
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι πυρκαγιές στην Αυστραλία καίνε την Ελλάδα

 • A-
 • A+

Μετά τον Αμαζόνιο, ήρθε η ώρα της Αυστραλίας. Ολος ο κόσμος παρακολουθεί με δέος τις πυρκαγιές που μαίνονται εκεί, ανεξέλεγκτα, εδώ και εβδομάδες, καλύπτοντας μεγάλο τμήμα κυρίως της ανατολικής χώρας.

Μέχρι στιγμής, και ενώ το καλοκαίρι στο νότιο ημισφαίριο έχει μόλις ξεκινήσει, υπολογίζονται σε ένα δισ. τα καμένα ζώα και 8,5 εκατομμύρια τα εκτάρια καμένης γης, ενώ τουλάχιστον εκατό χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σε μια χώρα μόλις 25 εκατομμυρίων.

Η αιτία είναι γνωστή: η κλιματική αλλαγή που μας φέρνει ακραίες ξηρασίες, σαν αυτή που κατέκαψε την Ελλάδα το 2007.

Η κλιματική αλλαγή δεν προέκυψε με παρθενογένεση. Η εξόρυξη και η καύση υδρογονανθράκων οδηγούν στην υπερθέρμανση του πλανήτη και στην κλιματική αλλαγή.

Καθώς οι χώρες του πλανήτη αρχίζουν να απεξαρτώνται από το πετρέλαιο και τη βενζίνη και η ηλεκτροκίνηση αναμένεται να κυριαρχήσει στις οδικές μεταφορές έως το 2025, οι πολυεθνικές των υδρογονανθράκων μάς προτείνουν ένα άλλο προϊόν τους: το φυσικό αέριο. Το βαφτίζουν καύσιμο μετάβασης και προσπαθούν να μας πείσουν ότι χωρίς αυτό δεν θα μπορέσουμε να απεξαρτηθούμε από το πετρέλαιο. Σαν τις πολυεθνικές του τσιγάρου που πλασάρουν πλέον το ηλεκτρονικό τσιγάρο, οι πολυεθνικές του πετρελαίου είναι αποφασισμένες να μην αφήσουν τον πλανήτη να απεξαρτηθεί από αυτές.

Εκεί που όλοι είχαν αποδεχθεί την υποχρεωτική χρήση του φυσικού αερίου ως καυσίμου μετάβασης, ξαφνικά κάποιες πόλεις αποφάσισαν να απαγορεύσουν τη χρήση του φυσικού αερίου, λόγω των δραματικών επιπτώσεών του στην κλιματική αλλαγή. Πρώτη πόλη με καθολική απαγόρευση είναι το Bellingham στην Πολιτεία της Ουάσινγκτον, αλλά πολλές άλλες πόλεις, όπως το Σιάτλ, και χώρες, όπως η Αγγλία, είναι σε διαδικασία απαγόρευσης της χρήσης του φυσικού αερίου σε νέες κατοικίες.

Και ενώ η ζήτηση για πετρέλαιο θα καταρρεύσει λόγω της ηλεκτροκίνησης και το φυσικό αέριο φαίνεται να απορρίπτεται ως πράσινη εναλλακτική, εμείς παραχωρούμε τη μισή Ελλάδα (Ιόνιο, Κρήτη, Ηπειρο) στις πετρελαϊκές για εξορύξεις και θριαμβολογούμε για νέους αγωγούς φυσικού αερίου που θα διασχίζουν όλη τη χώρα και τις θάλασσές μας.

Επενδύουμε στην τεχνολογία τού χθες, αντί στην έρευνα και παραγωγή τεχνολογίας αιχμής για την πλήρη απεξάρτηση από τους υδρογονάνθρακες. Είναι τόσο εκτός τόπου και χρόνου αυτό που κάνουμε, όσο το να επενδύαμε σήμερα σε εργοστάσια παραγωγής φαξ.

Δεν διαβάζουμε τα σήματα καπνού που μας στέλνει η Αυστραλία, δεν ακούμε τα νέα για την απαγόρευση χρήσης φυσικού αερίου, δεν βλέπουμε την καλπάζουσα κυριαρχία της ηλεκτροκίνησης. Κυνηγάμε για ακόμη μία φορά αυτό που έφερε αίγλη στο παρελθόν. Αντί να διεκδικούμε το μέλλον. Το ζητούμενο σήμερα είναι να έχουν τα παιδιά μας ένα μέλλον να πάρουν στα χέρια τους.

*Βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών με το ΜέΡΑ25

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Με αφορμή τον πύρινο όλεθρο
Από τη στιγμή που οι φυσικοί κίνδυνοι δεν μπορεί να εξοβελισθούν, δεν ξενίζουν οι ανάλογες φυσικές καταστροφές, που είναι, όταν επέρχονται και συμβαίνουν, οι συνέπειες των πρώτων.
Με αφορμή τον πύρινο όλεθρο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας απέναντι στην κλιματική αλλαγή
Η ενίσχυση της ανθεκτικότητας του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας επιτυγχάνεται με δύο τρόπους, με μέτρα ενδυνάμωσης των υποδομών του και μέτρα βελτίωσης της λειτουργίας του.
Το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας απέναντι στην κλιματική αλλαγή
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πανδημία, κλιματική αλλαγή και ψηφιακός ισοπεδωτής
Οι εκτεταμένες πυρκαγιές επιβεβαίωσαν τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων για την κλιματική αλλαγή, αν και οι πυρκαγιές αποκάλυψαν τόσο την κακοδιαχείριση των δασών όσο και την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Πανδημία, κλιματική αλλαγή και ψηφιακός ισοπεδωτής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πολιτικοί κατώτεροι των απαιτήσεων
Η Εύβοια, η Ηλεία, η Αττική, η Μεσσηνία και η Φωκίδα, ήταν μία προειδοποίηση για όσα μας περιμένουν στην επόμενη στροφή. Και το μείζον ερώτημα είναι: Πώς μία χώρα με το υψηλότερο χρέος στην Ε.Ε. θα μπορέσει να...
Πολιτικοί κατώτεροι των απαιτήσεων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Απανθρακοποίηση, απανθράκωση και το ανεπαρκές κλιματικό αφήγημα
Ενόσω συνεχίζεται η επιλεκτική χρήση του ανεπαρκούς κλιματικού αφηγήματος, οι πυρκαγιές κοστίζουν, άμεσα ή έμμεσα, σε ορυκτά καύσιμα, εκπομπές CO2, αυξημένες θερμοκρασίες, κατεστραμμένες υποδομές και...
Απανθρακοποίηση, απανθράκωση και το ανεπαρκές κλιματικό αφήγημα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η κλιματική αλλαγή και το χάος λόγων και έργων
Η προστασία του περιβάλλοντος και της φύσης δεν λείπει από κανένα πολιτικό πρόγραμμα. Τι έκανε ο τιμονιέρης της κυβέρνησης για να φρενάρει ή και να αναστρέψει την καταστροφική πορεία;
Η κλιματική αλλαγή και το χάος λόγων και έργων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας