Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Νομοθετικό αστόχημα;
EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νομοθετικό αστόχημα;

  • A-
  • A+

Δεν πρέπει να διαφεύγει ότι στα εγκλήματα απιστίας κατά τραπεζών, η αυτεπάγγελτη ποινική διαδικασία δεν αγνοεί, αλλά, αντιθέτως, εξετάζει προς κάθε κατεύθυνση τους υφιστάμενους συναφείς εποπτικούς μηχανισμούς. Δεν μπορούν όμως οι τελευταίοι, σε καμιά περίπτωση, να υποκαθιστούν την Δικαιοσύνη, ούτε να εγείρεται εμμέσως ζήτημα προστασίας αυτών και των εποπτευομένων τους από την Δικαιοσύνη

Από την 1η Ιουλίου 2019 και μετά πολυετή εργασία της οικείας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, ετέθη σε ισχύ ο νόμος 4619|11-6-2019. Πρόκειται για τον γνωστό ως νέο Ποινικό Κώδικα, που αντικατέστησε τον προϊσχύσαντα όμοιον Κώδικα, μετά ενεργό και πολυκύμαντο βίο διάρκειας 68 ετών του τελευταίου.

Ως προϊόν μακράς μελέτης και συναφούς συλλογικής, από ειδικούς, επεξεργασίας ο νέος Κώδικας ευλόγως αναμενόταν να έχει, αν όχι μακρόν, όπως ο προϊσχύσας, τουλάχιστον ικανό χρόνο πρακτικής εφαρμογής του, στο πλαίσιο της οποίας θα εδοκιμάζετο η ορθότητα των προβλέψεών του και θα αναδεικνύονταν ενδεχόμενα σφάλματα και αδυναμίες του, που δεν αποκλείεται, άλλωστε, να εμφιλοχωρήσουν σε οποιοδήποτε νομοθέτημα.

Προβληματίζει και εγγίζει τα όρια της παραδοξότητας η εντός μόλις τετραμήνου, περίπου, επισυμβάσα τροποποίηση του συγκεκριμένου Ποινικού Κώδικα και του αντιστοίχου χρονικού βίου νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Η, κατά τούτο, εντόνως σκεπτικιστική προσέγγιση της νομοθετικής λειτουργίας είναι ορθολογικώς αναπόφευκτη, ανεξαρτήτως προβαλλομένων σχετικώς αιτιολογιών, αφού και αυτές τίποτε άλλο δεν συνιστούν, παρά στοιχείο και συνιστώσα του παραπάνω σκεπτικισμού.

Δεν υπεραμυνόμαστε της ανυπαρξίας προβληματικών διατάξεων και της τελειότητας των προβλέψεων του νέου Ποινικού Κώδικα, που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2019. Ούτε προτιθέμεθα να αμφισβητήσουμε το δικαίωμα και την αρμοδιότητα περί το νομοθετείν ενός δημοκρατικού Κοινοβουλίου.

Δεν μπορούμε όμως να μην προσεγγίσουμε ενδοιαστικώς και με έντονη περίσκεψη την θεσπισθείσα κατ’ έγκλησιν δίωξη των κακουργηματικών μορφών απιστίας και εις βάρος νομικών προσώπων του χρηματοπιστωτικού τομέα. Η διατυπωθείσα θέση, κατά την οποίαν η ρύθμιση έχει ως αιτιολογία τον ατομικό χαρακτήρα των προσβαλλομένων εννόμων αγαθών, όπως συμβαίνει με τα περιουσιακά εγκλήματα στον ιδιωτικό τομέα, είναι προδήλως, και αν μη τι άλλο, τουλάχιστον άστοχη. Ταυτοχρόνως όμως είναι τελείως ασύμβατη με την πραγματική σημασία και τον καίριο ρόλο του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην οικονομία της χώρας.

Την προσβολή του ατομικού εννόμου αγαθού την υφίσταται ο φορέας του τελευταίου και δεν την επωμίζεται το κοινωνικό σύνολο, που στην περίπτωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων καλείται να αναλάβει το κόστος και να πληρώσει, τελικώς, τα «σπασμένα». Σε εγκλήματα με καθολικές και καταλυτικές συνέπειες, το αυτεπάγγελτο της ποινικής διαδικασίας αποτελεί «όρον εκ των ων ουκ άνευ», αλλά, εν ταυτώ, δείκτη και καθρέφτη των αντανακλαστικών και των ευαισθησιών της οργανωμένης πολιτείας.

Δεν πρέπει να διαφεύγει, άλλωστε, ότι στα εγκλήματα απιστίας κατά τραπεζών, η αυτεπάγγελτη ποινική διαδικασία δεν αγνοεί, αλλά, αντιθέτως, εξετάζει προς κάθε κατεύθυνση τους υφιστάμενους συναφείς εποπτικούς μηχανισμούς. Δεν μπορούν όμως οι τελευταίοι, σε καμιά περίπτωση, να υποκαθιστούν την Δικαιοσύνη, ούτε να εγείρεται εμμέσως ζήτημα προστασίας αυτών και των εποπτευομένων τους από την Δικαιοσύνη.

Η κατ’ έγκληση δίωξη της κακουργηματικής απιστίας απετέλεσε, ίσως, την «ναυαρχίδα» των τελευταίων τροποποιήσεων του άρτι γεννηθέντος νέου Ποινικού Κώδικα. Είτε πρόκειται περί αστοχήματος, είτε περί σκοπιμότητας συγκεκριμένων στοχεύσεων, εκτιμούμε ότι επιβάλλεται η επάνοδος στα προϊσχύοντα. Αμεσα ή έμμεσα νομικά στεγανά, μάλλον προβλήματα δημιουργούν, παρά εισφέρουν. Η Δικαιοσύνη ορθολογίζεται έναντι πάντων και αξίζει την εμπιστοσύνη μας και όταν δεν ασχολείται με τους άλλους.

*Aντεισαγγελέας Αρείου Πάγου ε.τ.

ΑΠΟΨΕΙΣ
Πειραιώς: η σιωπή δεν είναι χρυσός
Η σιγή ιχθύος από τη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς για τις... οδηγίες αντιμετώπισης απρόσκλητων συνδικαλιστών μοιάζει με στήριξη των στελεχών της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΔΑΔ).
Πειραιώς: η σιωπή δεν είναι χρυσός
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πρόκληση του «παράλληλου» τραπεζικού συστήματος
Ο πυρήνας ενός τέτοιου συστήματος ήδη υπάρχει στην Ελλάδα, αποτελούμενος από τις συνεταιριστικές τράπεζες που έχουν απομείνει, μικρότερες μη συστημικές τράπεζες, οργανισμούς όπως το Ταμείο Παρακαταθηκών και...
Η πρόκληση του «παράλληλου» τραπεζικού συστήματος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Διαιώνιση του υψηλού δημοσίου χρέους χωρίς «κούρεμα»
Οι μνημονιακές κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. της περιόδου 2010-2014 μετά το διαβόητο PSI θεωρούσαν ότι το δυσθεώρητο δημόσιο χρέος, με το οποίο «φόρτωσαν» τη χώρα τα ίδια κόμματα την περίοδο 1974-2009, ήταν βιώσιμο.
Διαιώνιση του υψηλού δημοσίου χρέους χωρίς «κούρεμα»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μια ψύχραιμη αποτίμηση για την ανακεφαλαιοποίηση
Τα θέματα που προωθούνται συλλήβδην είναι η πτώση της αξίας των τραπεζών και ο «αφελληνισμός» (sic) τόσο της ιδιοκτησίας όσο και του management. Δόθηκαν λοιπόν οι τράπεζες σε αλλότρια συμφέροντα έναντι...
Μια ψύχραιμη αποτίμηση για την ανακεφαλαιοποίηση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αν όχι τώρα, πότε;
Η μνημονιακή μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα πιθανόν να εξέπληξε, κυρίως λόγω της ταχύτητας με την οποία συνέβη, ακόμα και αυτούς που είχαν προβλέψει ότι αυτή η μετάλλαξη ήταν αναπόφευκτη και μέσα...
Αν όχι τώρα, πότε;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Χωρίς ψευδαισθήσεις
Διεθνώς τα βασικά νεοφιλελεύθερα κράτη έδωσαν πλήρη εξουσιοδότηση στο ΔΝΤ και στην Παγκόσμια Τράπεζα από το 1982, να διαπραγματεύονται την ανακούφιση από το χρέος, στην ουσία, να προστατεύουν τα μεγάλα...
Χωρίς ψευδαισθήσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας