Αθήνα, 29°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
29°C
29.8° 26.2°
3 BF
31%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
28°C
29.4° 26.9°
3 BF
29%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
26°C
26.0° 25.0°
4 BF
49%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
24°C
23.9° 23.9°
3 BF
43%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.9° 19.6°
3 BF
73%
Βέροια
Αίθριος καιρός
28°C
28.0° 26.2°
2 BF
35%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
24°C
24.4° 24.0°
3 BF
19%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
25°C
24.6° 24.6°
3 BF
43%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
25°C
26.6° 24.8°
5 BF
47%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
22°C
22.3° 21.9°
4 BF
64%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
23°C
23.8° 22.7°
4 BF
64%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
23.7° 23.5°
2 BF
53%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
25.9° 25.9°
4 BF
41%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
31°C
30.9° 30.9°
3 BF
16%
Λαμία
Αίθριος καιρός
30°C
30.1° 26.5°
2 BF
32%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
23.8° 23.8°
6 BF
73%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
29°C
30.0° 27.9°
3 BF
16%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.3° 21.0°
3 BF
84%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
27°C
28.3° 27.0°
1 BF
45%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
20°C
20.0° 20.0°
4 BF
56%
ΜΕΝΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η «Αριστεία» στην υπηρεσία της Τουρκίας και του ΝΑΤΟ

Στις 15-16 Οκτωβρίου 2019, το διαπιστευμένο από το ΝΑΤΟ Κέντρο Αριστείας «Αμυνας κατά της Τρομοκρατίας» (COE-DAT) με επικεφαλής έθνος την Τουρκία διοργάνωσε στην έδρα του στην Αγκυρα τη Διάσκεψη Εμπειρογνωμόνων για την Τρομοκρατία (TEC) με τίτλο «Η τρομοκρατία ως βίαιη αλλαγή. Πώς η τρομοκρατία εμφανίζεται, αναπτύσσεται και μετασχηματίζει τον κόσμο».

Οπως και κατά το παρελθόν σε συναφείς διασκέψεις του Κέντρου, κατά τη διάρκειά της σχολιάστηκε από μέρος των συμμετασχόντων και δικαιολογήθηκε η επιθετικότητα της Τουρκίας, η παρούσα αναθεωρητική προς τις διεθνείς συμφωνίες και επεκτατική τακτική της προς τη Συρία και τέθηκε το θεωρητικό υπόβαθρο για τη συνέχιση της πολιτικής αυτής προς την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Το διακύβευμα/πρόφαση και η ρητορική εκτιμάται ότι θα είναι, όπως και στην περίπτωση της Συρίας, η αντιμετώπιση των τρομοκρατών και των συνεργών τους.

Τα Κέντρα Αριστείας του ΝΑΤΟ ήρθαν ως αποτέλεσμα της αναδιοργάνωσης της στρατιωτικής δομής διοίκησης του ΝΑΤΟ, μετά τη σύνοδο κορυφής της Πράγας το 2002. Μετά τη σύνοδο, η Συμμαχική Διοίκηση του Ατλαντικού έγινε Συμμαχική Διοίκηση Μετασχηματισμού (Allied Command Transformation - ACT). Η ACT, με προεξάρχοντα τα οικονομικά κριτήρια, έγινε υπεύθυνη για τη μετατροπή της Συμμαχίας, από μια δύναμη που πριν θα αντιμετώπιζε τις χιλιάδες των σοβιετικών τανκς στις στέπες της Ρωσίας, σε μια δύναμη που θα αντιμετώπιζε μεμονωμένους αντιπάλους, συχνά όχι με στρατιωτικές στολές, σε πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές, ακόμη και εκτός των γεωγραφικών προβλέψεων του άρθρου 5 της σχετικής συνθήκης.

Είναι εθνικά ή πολυεθνικά χρηματοδοτούμενα από τα έθνη που συμμετέχουν και αποτελούν μέρος ενός υποστηρικτικού δικτύου, ενθαρρύνοντας την εσωτερική και εξωτερική ανταλλαγή πληροφοριών, προς όφελος της Συμμαχίας. Γενικά, τα Κέντρα Αριστείας του ΝΑΤΟ εξειδικεύονται σε μια λειτουργική περιοχή και ενεργούν ως επαΐοντες στον τομέα τους. Διανέμουν στις υπόλοιπες χώρες της Συμμαχίας (και όχι μόνο) τις γνώσεις που αποκτούν, μέσω της εκπαίδευσης, των διασκέψεων, των σεμιναρίων, της εκπόνησης διδαγμάτων και της έκδοσης σχετικών μελετών.

Παρ’ όλο που τα Κέντρα Αριστείας δεν αποτελούν μέρος της Δομής Διοίκησης του ΝΑΤΟ, που δεν τα χρηματοδοτεί άμεσα, αυτά λειτουργούν παράλληλα και ενισχύονται οικονομικά έμμεσα από αυτό, μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Η συνολική ευθύνη για τον συντονισμό και τη χρησιμοποίηση των Κέντρων αυτών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ βρίσκεται στη Συμμαχική Διοίκηση Μετασχηματισμού (ACT), σε συντονισμό με τον Ανώτατο Συμμαχικό Διοικητή Ευρώπης (SACEUR). Ετσι, το ACT παράγει μέρος της πολιτικής, την οποία καλείται να υλοποιήσει με στρατιωτικούς όρους η Διοίκηση του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Επί του παρόντος υπάρχουν 25 COE με διαπίστευση στο ΝΑΤΟ. Η γλώσσα εργασίας των Κέντρων αυτών είναι τα Αγγλικά. Το Κέντρο Αριστείας Εναέριας Ισχύος στη Γερμανία και το Κέντρο Αριστείας Αμυνας κατά της Τρομοκρατίας στην Τουρκία έγιναν τα πρώτα ιδρύματα που έλαβαν τη διαπίστευση ως COE του ΝΑΤΟ το 2005 και το 2006, αντίστοιχα.

Παίρνοντας υπόψη τα προηγούμενα και επιστρέφοντας στο DAT-COE αναγνωρίζουμε ότι η Τουρκία πολύ έγκαιρα φρόντισε να αποκτήσει το μονοπώλιο, εντός του ΝΑΤΟ, για την ενασχόληση με το θέμα της τρομοκρατίας. Στο κέντρο αυτό συμμετέχουν και οι ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Βουλγαρία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ολλανδία και Ρουμανία. Μέσω των εργαλείων, που οι μηχανισμοί του Κέντρου Αριστείας Αμυνας κατά της Τρομοκρατίας προσφέρουν, η Τουρκία έχει τη δυνατότητα να δίνει τίτλους τρομοκράτη σε οργανώσεις και να υποστηρίζει «ακαδημαϊκά» τον χαρακτηρισμό τους.

Ετσι με ευκολία το YPG και κατ’ επέκταση ο SDF (Syrian Democratic Forces) συσχετίζονται με το PKK και χαρακτηρίζονται τρομοκρατικές οργανώσεις και, από την άλλη πλευρά, ο Turkish-backed Free Syrian Army (TFSA), που αυτή τη στιγμή αποτελεί την αιχμή της λόγχης και εμπροσθοφυλακή της τουρκικής ένοπλης δύναμης που επιχειρεί στη Συρία, «εξευγενίζεται» ως Syrian National Army ή απλώς National Army.

Στο πρόσφατο παρελθόν η Τουρκία είχε επιχειρήσει στο πλαίσιο της Συμμαχίας να αποκτήσει το μονοπώλιο και ενός άλλου αντικειμένου ενδιαφέροντός της, αυτό των ναυτικών επιχειρήσεων. Ευτυχώς για τη χώρα μας –και όχι μόνο–, η προσπάθεια αυτή δεν είχε τύχη, καθότι προσέκρουσε στην ύπαρξη του Κέντρου Ναυτικής Αποτροπής (NMIOTC) που έχει έδρα τη Σούδα και αποτελεί, σε αντίθεση με τα Κέντρα Αριστείας, ΝΑΤΟϊκή δομή, αλλά και στην ύπαρξη του COE της Γερμανίας για επιχειρήσεις σε κλειστές και ρηχές θάλασσες (COE for Operations in Confined and Shallow Waters - CSW COE).

Ομως η προσπάθεια αυτή της Τουρκίας έκανε εμφανείς τις προθέσεις της να αναβαθμίσει την εικόνα της ως ναυτικής δύναμης και αναμένεται ότι θα εξελιχθεί περαιτέρω, στο πλαίσιο της ανάδειξής της ως τέτοιας, κάτι απαραίτητο για την εξυπηρέτηση του φιλόδοξου ιμπεριαλιστικού σχεδιασμού της.

Τα Κέντρα Αριστείας γενικά λειτουργούν, πρώτα από όλα, προς όφελος των εθνικών συμφερόντων των χωρών που τα φιλοξενούν και προσβλέπουν στην απόκτηση διπλωματικών οφελημάτων. Στην περίπτωση της χώρας μας και, για την ιστορία, στο πλαίσιο της προβολής των αντίστοιχων συμφερόντων της χώρας μας, που αφορούν το προσφυγικό-μεταναστευτικό θέμα, μια πάγια διαταγή γενικά περί κέντρων αριστείας εκδόθηκε το 2013 από το ΓΕΕΘΑ (Π.Δ. 0-13/13), όπου σαν υπόδειγμα σε παράρτημά της είχε αναλυθεί η δημιουργία διεθνούς κέντρου αριστείας διαχείρισης συνόρων (όχι αναγκαστικά στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ) με συνεργαζόμενες χώρες τις Ιταλία, Γαλλία, Μάλτα και Ισπανία. Κάποιες από αυτές συμπίπτουν με αυτές της πρόσφατης συμφωνίας της Μάλτας.

Μετά την έναρξη της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης, στις 9 Ιουνίου 2015 πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο γραφείο της τότε αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασίας Χριστοδουλοπούλου, με συνεργάτες της και έναν αξιόλογο συνεργάτη τού τότε αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Αμυνας Κώστα Ησυχου, καθώς και τον υπογράφοντα, με αντικείμενο τη δημιουργία ενός διεθνούς μη ΝΑΤΟϊκού Κέντρου Αριστείας διαχείρισης συνόρων, και υποβλήθηκε -παραγνωρίζοντας την επικρατούσα τότε δυσανεξία στον όρο «αριστεία»-, σχέδιο της πρότασης με σχετικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Δεν ενοχληθήκαμε ποτέ για τυχόν διευκρινίσεις ή σχόλια, ίσως γιατί δεν το επέτρεψαν τα γεγονότα που ακολούθησαν, αλλά και η τότε κατάσταση της κυβέρνησης, που πρόσφατα περιέγραψε πολύ εύγλωττα ο Νίκος Βούτσης.

*απόστρατος αξιωματικός της Ελληνικής Αεροπορίας

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η «Αριστεία» στην υπηρεσία της Τουρκίας και του ΝΑΤΟ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας