• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.2°C
  4 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 16.6°C
  4 BF
  72%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 15.0°C / 18.0°C
  3 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  5 BF
  82%
 • Βέροια
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 13.0°C / 16.0°C
  0 BF
  93%
 • Κοζάνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  3 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  6 BF
  38%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 18.9°C
  5 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 19.1°C
  5 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.7°C
  4 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.6°C / 18.6°C
  5 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  17°C 16.5°C / 16.5°C
  2 BF
  92%
 • Λαμία
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  16°C 16.5°C / 16.5°C
  3 BF
  93%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 19.8°C
  2 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.0°C / 19.4°C
  4 BF
  83%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  2 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 13.7°C / 16.7°C
  2 BF
  89%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  2 BF
  99%
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σύνδρομο παραίτησης

 • A-
 • A+

Το μάθαμε κι αυτό. Με αφορμή την Αΐσα, μια μικρή προσφυγοπούλα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας. Βρίσκεται σε μια ουδετεροποιημένη κατάσταση, σε μια περίεργη αδρανοποίηση. Είναι η αντίδραση σ’ αυτό που ζουν. Πρωτίστως, οι πρόσφυγες. Οι άνθρωποι που βρίσκονται σ’ ένα ναρκοθετημένο περιβάλλον. Από τη μια μεριά ο πόλεμος, η βία στον τόπο τους. Και από την άλλη, η απόρριψη στον τόπο όπου φιλοξενούνται. Στοιβαγμένοι σε συνθήκες σαρδελοποίησης. Χωρίς να βλέπουν να ροδίζει ο ουρανός. Υιοθετούν την τακτική του στρειδιού. Σαν να μη ζουν.

Εφτασε και στα μέρη μας. Οι ειδικοί πρωτοεντόπισαν το σύνδρομο σε στρατόπεδα προσφύγων σε άλλες χώρες. Είναι η αρρώστια για την οποία έχει το μερτικό της και η Δύση. Οπως και να λέγεται. Που συμπεριφέρονται απάνθρωπα σε ανυπεράσπιστους ανθρώπους. Είναι η αρρώστια όσων ξεριζώνονται. Αυτών που ζουν στα κράσπεδα. Η ανθρωπιά, ο πολιτισμός μας, μετριούνται με το μπόι που έχει η έγνοια μας για τους ανυπεράσπιστους.

Το σύνδρομο, όμως, εξελίσσεται σε κοινωνική παθογένεια. Αναφέρομαι στο βασικό συστατικό: την τάση απόσυρσης και αδιαφορίας γι’ αυτά που συμβαίνουν. Είναι η παραίτηση από τα όσα γίνονται στην πολιτική· από το ενδιαφέρον για τα κοινά. Κι αυτό επωάστηκε για πάνω από μία δεκαετία.

Εκεί που μυριάδες βγαίνανε στους δρόμους διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες ζωής. Εκεί που πλημμύριζαν οι δρόμοι των πόλεων από όλα τα χρώματα και τις ηλικιακές ομάδες. Εφτασε η ώρα να γίνει η απόσυρση – ο πιο πολυσύχναστος δρόμος της χώρας τον τελευταίο καιρό.

Αυτό το σύνδρομο ως σύμπτωμα είναι σαν τη Λερναία Υδρα. Δεν θεραπεύεται κόβοντας τα κεφάλια. Κάθε κόψιμο είναι σαν το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς. Μένουν οι κόμποι που γεννάνε καινούργια κεφάλια.

Και αυτό δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός για να το εντοπίσει. Είναι ορατό στις συντροφιές, παντού όπου υπάρχουν οι συλλογικότητες. Λιγοστεύουν οι άνθρωποι που έχουν τη φλόγα της συμμετοχής. Ακολουθούν το στρείδι στην προσφιλή του τακτική. Κι έτσι φουντώνουν τα σύνδρομα της παραίτησης. Αυξάνει η λίστα αυτών που χρειάζονται ηρεμιστικά. Πληθαίνουν οι ιστορίες με πολίτες που κουβαλάνε την κατάθλιψή τους. Φουντώνει η επιθετικότητα στην οδήγηση. Στην καθημερινότητα.

Το σύνδρομο της παραίτησης έχει αφιχθεί και στη χώρα μας. Βγήκε έξω από τη Μόρια. Απλώνεται παντού. Στις πόλεις και στις γειτονιές μας. Μπορεί να έχει διαφορετικές αιτίες, όμως είναι το ίδιο επικίνδυνο για την κοινωνική και την ψυχική υγεία. Πιασμένοι στις δαγκάνες των διπόλων που καταδυναστεύουν τις ζωές μας, ψάχνουμε για τους φταίχτες έξω από τους εαυτούς μας: ατομικούς, κοινωνικούς, πολιτικούς.

Το σύνδρομο της παραίτησης πολεμιέται με τη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος. Που να ηρεμεί. Ευθύνη γι’ αυτό έχουμε όλοι. Πρωτίστως όσοι ασκούν πολιτική.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γερνάμε ανεπιτυχώς
Η αναγνώστρια του Σκαμπαρδώνη, στην αφετηρία της τρίτης χιλιετίας, μεγάλωσε. Τα παιδιά της μεγάλωσαν, άνοιξαν τα φτερά τους. Το ένα βρίσκεται στας Ευρώπας, για πολύν καιρό αγνάντευε το κορνιζαρισμένο πτυχίο...
Γερνάμε ανεπιτυχώς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η δασκάλα
Η πορεία προς τον ανώτατο τίτλο όσων διδάσκουν είναι επώδυνη. Εχει ανάγκη από κατάθεση ψυχής. Ομως, απαιτείται και βοήθεια, ιδίως σε δύσκολες συνθήκες.
Η δασκάλα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αφυδατώσεις
Η πορεία του Πολυτεχνείου και όσα προηγήθηκαν ήταν η πιο μεγάλη φωτοβολίδα. Η δεύτερη φωτοβολίδα ήταν η νίκη του Τσιτσιπά. Κι η τρίτη φωτοβολίδα ήταν η αφυδάτωση του μωρού στη Μόρια.
Αφυδατώσεις
ΑΠΟΨΕΙΣ
Χάρτινες βιωτές
Πολύ χάρτινη έγινε η ανθρώπινη ζωή. Ειδικά των αδύναμων. Των προσφύγων. Ο τόπος και η Ευρώπη συνηθίζουν στη σκληρότητα. Παιδιά που καταχωρίζονται στα δελτία των αστυνομικών συμβάντων. Ως ατυχήματα. Ζωές που...
Χάρτινες βιωτές
ΑΠΟΨΕΙΣ
Παιδί με το γρατσουνισμένο γόνατο
Δανείζομαι τον τίτλο από τον Ελύτη, παρ’ όλο που αρκετοί γονείς σήμερα θα διαφωνούσαν με τα γρατσουνισμένα γόνατα. Στην εποχή μας τα ματωμένα γόνατα,...
Παιδί με το γρατσουνισμένο γόνατο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αμάλ
Μικρή μου Αμάλ, πήρα το θάρρος να σου γράψω, μόλο που ξέρω: δεν πρόκειται να διαβάσεις το γράμμα μου. Δεν πρόλαβες να ζήσεις τη ζωή. Να μάθεις γράμματα. Να γνωρίσεις τον κόσμο. Ο δικός σου κόσμος ήταν η βία...
Αμάλ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας