• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 1.4°C / 5.2°C
  4 BF
  84%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -1.2°C / 2.2°C
  5 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.3°C / 5.5°C
  3 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  3 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 1.9°C
  5 BF
  80%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C -1.0°C / 1.5°C
  3 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -5°C -4.6°C / -2.1°C
  4 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  2 BF
  73%
 • Ηράκλειο
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 8.8°C
  7 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 0.7°C / 3.9°C
  5 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 7.4°C
  8 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  6 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.2°C / 7.2°C
  3 BF
  47%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.7°C / 1.9°C
  3 BF
  55%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.2°C / 2.7°C
  3 BF
  70%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  4 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.6°C / 3.8°C
  6 BF
  87%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.3°C / 3.3°C
  3 BF
  41%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.8°C / 2.2°C
  3 BF
  56%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -4°C -3.9°C / -3.9°C
  3 BF
  65%

Oρθόδοξη εκκλησία στην πόλη-φάντασμα της Αμμοχώστου, στην οποία οι Τουρκοκύπριοι έδωσαν την περασμένη Πέμπτη, για πρώτη φορά από το 1974, πρόσβαση σε δημοσιογράφους για να την επισκεφθούν και να τη φωτογραφίσουν

AP Photo/Nedim Enginsoy
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Θεατές στη σιωπηρή διχοτόμηση

 • A-
 • A+

Νέα «ανέκκλητα τετελεσμένα» επί του εδάφους (εποικισμός Βαρωσίων), αλλά και στις θάλασσες (γεωτρήσεις) εφαρμόζει ανενόχλητα η Τουρκία, δίνοντας τις δικές της απαντήσεις σε όσα συμβαίνουν στην Κύπρο, μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων στο Κραντ Μοντάνα. Το σκηνικό προσομοιάζει με πορεία προς «σιωπηρή διχοτόμηση» και προδιαγράφει όσα θα ακολουθήσουν της ύστατης προσπάθειας για την επίλυση που καταβάλλει αυτή την περίοδο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Ανέκκλητα τετελεσμένα

Η φράση «σιωπηρή διχοτόμηση» μέσω «ανέκκλητων τετελεσμένων» ανήκει στον Νίκο Αναστασιάδη, την εποχή που ασκούσε ηγετική αντιπαράθεση έναντι του τότε προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου για τις επιλογές του στο δημοψήφισμα. Ηταν η αιχμή της κριτικής Αναστασιάδη για τη μεθοδευμένη αποδέσμευση του Τ. Παπαδόπουλου από τις διαδικασίες ενός λογικού συμβιβασμού μετά το 2004, με αποτέλεσμα ο χρόνος να κάνει μόνος… τη δουλειά του.

Ο Ν. Αναστασιάδης, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στηλίτευε την «άγονη παρέλευση του χρόνου» και τα «ανέκκλητα τετελεσμένα που δημιουργούνται επί του εδάφους», φέροντας τότε ως παράδειγμα την απώλεια εδαφών και περιουσιών από «τους τόνους τσιμέντο και σίδηρο» που ρίχνονταν για οικοδόμηση πάνω σε ελληνοκυπριακές περιουσίες.

Η «σιωπηρή διχοτόμηση», το 2019, επί της προεδρίας Αναστασιάδη, στον έβδομο χρόνο της διακυβέρνησής του, αποκτά την πλήρη μορφή της, χωρίς να συγκινεί οποιονδήποτε διεθνώς. Οι δε αντιδράσεις της ελληνοκυπριακής ηγεσίας δεν χαρακτηρίζονται από κάποια ιδιαίτερη σπουδή ή προσήλωση στην προσπάθεια του ΟΗΕ για λύση Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Τι συμβαίνει στο Βαρώσι;

Ο θιασώτης της λύσης δύο κρατών «ΥΠΕΞ» των Τουρκοκυπρίων, Κουτρέτ Οζερσάι, κάλεσε, την Πέμπτη 29 Αυγούστου, πλειάδα Τούρκων και Τουρκοκύπριων δημοσιογράφων να εισέλθουν στην πόλη – φάντασμα που είναι περιφραγμένη και υπό τον έλεγχο του τουρκικού στρατού από το 1974. Είναι η πρώτη φορά που δίδεται τέτοια πρόσβαση στον χώρο για κάλυψη, κινηματογράφηση και φωτογράφηση. Η επί τόπου μετάβαση σκοπό είχε να επιβεβαιώσει την απόφαση της «κυβέρνησης» των Τουρκοκυπρίων για άνοιγμα των Βαρωσίων, με πρώτο στάδιο την καταγραφή των περιουσιών και των αναγκών και δεύτερο την παράδοση στην τουρκοκυπριακή διοίκηση για εγκατάσταση.

Ξενοδοχειακό συγκρότημα στην πόλη-φάντασμα της Αμμοχώστου, στην οποία οι Τουρκοκύπριοι έδωσαν την περασμένη Πέμπτη, για πρώτη φορά από το 1974, πρόσβαση σε δημοσιογράφους για να την επισκεφθούν και να τη φωτογραφίσουν

AP Photo/Nedim Enginsoy

Στις φωτογραφίες που αναρτήθηκαν από τα τουρκοκυπριακά ΜΜΕ φαίνονται οι χορταριασμένοι δρόμοι, τα εγκαταλελειμμένα και λεηλατημένα πριν από 45 χρόνια κτίρια, όλα όσα άφησε η φθορά του χρόνου. Η ξενάγηση έγινε με τη συνοδεία του υπουργού Δικαιοσύνης της Τουρκίας, Α. Γκιουλ, για να υπογραμμίσει την ταύτιση πολιτικής της εθνικιστικής «κυβέρνησης» των Τουρκοκυπρίων με την Αγκυρα. Παράλληλα, είναι μέρος της διαπάλης εξουσίας, για να εκτοπιστεί από την ηγεσία ο πρόεδρος των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί, που είναι ο μόνος για τον οποίο ο Αντόνιο Γκουτέρες έγραψε στην τελευταία επιστολή του ότι «συμβάλλει στις προσπάθειες» για τη συνολική επίλυση.

Εύλογα ερωτήματα

Τα τετελεσμένα στο Βαρώσι συντελούνται μπροστά στα μάτια της ηγεσίας και των Ελληνοκύπριων πολιτών, προκαλώντας την έντονη αντίδραση μόνο μιας μικρής μερίδας Βαρωσιωτών: «Το 1974, λεηλάτησαν την πόλη μας, το 2019 λεηλατούν την ψυχή μας», γράφει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Παύλος Ιακώβου, της δραστήριας οργάνωσης «Αμμόχωστος, η πόλη μας». Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Χριστοδουλίδης έδωσε οδηγίες για τα συνήθη διαβήματα και διαμαρτυρίες, ενώ πιο μεθοδευμένα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Προδρόμου έσπευσε να βάλει υποψίες στην κοινή γνώμη: ποια τουρκοκυπριακή ηγεσία λαμβάνει αποφάσεις; Αυτά, όμως, φαντάζουν περισσότερο δηλώσεις εκ καθήκοντος, για να επιβεβαιώσουν το γεγονός: η «σιωπηρή διχοτόμηση» ολοκληρώνει το έργο της και οι διαμορφωτές εξωτερικής πολιτικής στη Λευκωσία απλώς παρακολουθούν την πορεία της.

Η απόλυτη εθνική ήττα

Το άνοιγμα των Βαρωσίων υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση συνιστά την επισφράγιση της κυπριακής τραγωδίας με τη μορφή της διχοτόμησης, χωρίς κανένα απολύτως αντάλλαγμα. Φτάνει να σημειωθούν τα εξής:

Σε διαδοχικά σχέδια ή προσπάθειες επίλυσης του ΟΗΕ, το Βαρώσι προοριζόταν να παραδοθεί άμεσα στους Ελληνοκύπριους νόμιμους κατοίκους του, τους Βαρωσιώτες, ως μέρος των ευρύτερων εδαφικών επιστροφών. Για παράδειγμα, το Σχέδιο Ανάν, που με σθένος υποστήριξε το 2004 ο Ν. Αναστασιάδης, όριζε και ημερομηνία παράδοσης τη 15η Αυγούστου 2004.

Σε πολλές άλλες διαβουλεύσεις, το Βαρώσι θα μπορούσε να υπαχθεί υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ και εν συνεχεία στους Ελληνοκύπριους, ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Και, στη χειρότερη εκδοχή, να παραδοθεί στους Ελληνοκύπριους, ως αντάλλαγμα για τη λειτουργία του αεροδρομίου Λευκωσίας (1994) ή για κάποια αποδεκτή ρύθμιση για το τουρκοκυπριακό αεροδρόμιο Τύμπου. Το σενάριο να ανοίξει υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση και να συμπληρωθεί η διχοτόμηση, ήταν το πλέον εφιαλτικό –η απόλυτη εθνική ήττα.

Επιστροφή εδάφους…

Η ελληνοκυπριακή ηγεσία, λίγα μόλις χρόνια μετά το ’74, με την υπογραφή του Μακαρίου, κατέληξε σε έναν ιστορικό συμβιβασμό ενώπιον του ΟΗΕ: Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία. Ολοι γνωρίζουν, αλλά λίγοι το ομολογούν σήμερα δημόσια, ότι το περιεχόμενο αυτού του συμβιβασμού θα είχε συγκεκριμένο όφελος για τους Ελληνοκύπριους: την επιστροφή εδαφών που σήμερα είναι κατεχόμενα, για να τεθούν κάτω από την ελληνοκυπριακή διοίκηση και να επιστρέψουν χιλιάδες πρόσφυγες. Το πέπλο της σιωπηρής διχοτόμησης, 45 χρόνια μετά, έχει σκεπάσει εντελώς κάθε τέτοια δημόσια συζήτηση. Το εδαφικό φεύγει από την ημερήσια διάταξη του ενδιαφέροντος της ελληνοκυπριακής ηγεσίας, ίσως γιατί οι πλείστοι πρόσφυγες έχουν φύγει από τη ζωή και δεν συνιστά κίνητρο για τους απογόνους τους. Η αποσύνδεση του κριτηρίου για επιστροφή εδάφους βρίσκεται στο έλεος του χρόνου και τα «ανέκκλητα τετελεσμένα» αποτυπώνονται στις προτάσεις του ΟΗΕ και τους χάρτες που τις συνοδεύουν:

Το 1992, ο Χάρτης Γκάλι περιλάμβανε το Βαρώσι, τη Μόρφου, χωριά της Μεσαορίας και της Καρπασίας. Οχι πλέον. Το Σχέδιο Γκάλι εγκαταλείφθηκε από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Η Καρπασία δεν περιελήφθη ξανά υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.

Το 2004, ο Χάρτης Ανάν περιλάμβανε τη Μόρφου. Είναι άγνωστο αν θα υπάρξει ρύθμιση για τη Μόρφου μετά το ναυάγιο του Κραντ Μοντάνα, το 2017.

Η επόμενη ρύθμιση, αν αποτύχει και η παρούσα πρωτοβουλία Γκουτέρες, απλώς δεν θα περιλαμβάνει καμία επιστροφή εδάφους. Ούτε τα χωριά της πεδιάδας της Μεσαορίας ούτε το Βαρώσι. Το δόγμα Ετσεβίτ – Ντενκτάς, ότι «το Κυπριακό λύθηκε το ’74», θα λάβει τη μέγιστη επιβράβευσή του.

Με ελάχιστο κόστος

Οι κινήσεις για εποικισμό των Βαρωσίων έγιναν πιο εμφανείς τους τελευταίους μήνες και δεν είναι διόλου άσχετες με όσα συνέβησαν από το Κραντ Μοντάνα και μετά. Η Τουρκία ερμήνευσε με τον δικό της τρόπο την αποστασιοποίηση του προέδρου Ν. Αναστασιάδη για δύο χρόνια από την επιδίωξη λύσης. Με κινήσεις στη θάλασσα (γεωτρήσεις) και τώρα στη στεριά (Βαρώσι), στέλνει το μήνυμα ότι είναι σε θέση να καθορίσει το μέλλον με «ανέκκλητα τετελεσμένα» και ελάχιστο έως και μηδαμινό κόστος.

Αν ανοίξει το Βαρώσι υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, θα απαλλάξει τον τουρκικό στρατό από τη μοναδική ρητή ευθύνη που απέμεινε να καταγράφεται σε βάρος του διεθνώς –αυτή που σχετίζεται με την κατοχή ελληνοκυπριακών περιουσιών, χωρίς νομικό εργαλείο διεκδίκησης. Θα δώσει χαριστική βολή σε τυχόν εδαφικές διεκδικήσεις των Ελληνοκυπρίων σε κάθε μελλοντικό σενάριο διευθέτησης, ακόμα και εκείνο της στεγνής διχοτόμησης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πόσο πιο απλά και ξεκάθαρα;
Η εμφανής κινητικότητα που παρατηρείται τελευταία στο δροσερό θέρετρο του Crans Montana της Ελβετίας, αλλά και αφανώς και σε μεγαλύτερη, χωρίς αμφιβολία, έκταση στα αόρατα μετόπισθεν, ουσιαστικά μονοπωλεί το...
Πόσο πιο απλά και ξεκάθαρα;
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Μισές αλήθειες» στο φόντο της διχοτόμησης
Καθώς πολλαπλασιάζονται τα αδιέξοδα στο Κυπριακό μια συνέντευξη του Μουσταφά Ακιντζί στην αντιπολιτευτική εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (17-18/8) γίνεται αιτία να βγουν στο φως πολλά από όσα συνέβησαν στο Κυπριακό...
«Μισές αλήθειες» στο φόντο της διχοτόμησης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στη μέγκενη των νέων τετελεσμένων
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης βρίσκεται πλέον μπροστά σε ένα σοβαρό δίλημμα: είτε να επιστρέψει ταχέως σε συνομιλίες υπό τον ΟΗΕ, είτε να διολισθαίνει η Κύπρος σε νέα τετελεσμένα με ελάχιστα περιθώρια αντίδρασης.
Στη μέγκενη των νέων τετελεσμένων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι σκέφτεται πραγματικά ο Αναστασιάδης;
Ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης έγραψε μια επιστολή προς τον ηγέτη της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας, Ερσίν Τατάρ, και τον κάλεσε «να αρχίσουν παραγωγικό διάλογο» για την επίλυση του Κυπριακού.
Τι σκέφτεται πραγματικά ο Αναστασιάδης;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πού πάει το Κυπριακό ο Νίκος Αναστασιάδης;
Η απόφαση του Κύπριου προέδρου να αφαιρέσει τα διαβατήρια από τον Ερσίν Τατάρ και βασικά στελέχη της «κυβέρνησής» του γυρίζει το κλίμα του διχασμού στη μαύρη εποχή 1963-74.
Πού πάει το Κυπριακό ο Νίκος Αναστασιάδης;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η χαμένη αξιοπιστία της Κύπρου
Με φανερό έλλειμμα αξιοπιστίας, ο Ν. Αναστασιάδης προσκαλεί τον ΟΗΕ και την Ε.Ε. να αντιδράσουν στις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας, αλλά κρύβει την πραγματική εικόνα όλων όσα τεκταίνονται στον διεθνή...
Η χαμένη αξιοπιστία της Κύπρου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας