Αθήνα, 15°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.9° 13.7°
1 BF
86%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.0° 14.1°
2 BF
62%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.9° 13.8°
2 BF
79%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
0 BF
71%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.6°
3 BF
88%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.7° 12.0°
2 BF
73%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
10.1° 8.4°
1 BF
66%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
1 BF
84%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
12°C
13.8° 11.8°
2 BF
87%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
15°C
15.1° 15.1°
2 BF
82%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
15.5° 14.4°
1 BF
94%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.1° 15.1°
3 BF
78%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.2° 14.2°
4 BF
63%
Λάρισα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
13°C
14.1° 12.9°
0 BF
64%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.0° 11.5°
1 BF
70%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
16°C
16.0° 15.8°
2 BF
82%
Χαλκίδα
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
15.5° 13.4°
2 BF
77%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.8° 13.8°
1 BF
79%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
15.7° 14.2°
1 BF
80%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
9.1° 9.1°
2 BF
86%
ΜΕΝΟΥ
Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Εκδηλώσεις συμπαράστασης έξω από το Επαρχιακό Δικαστήριο της Λάρνακας όπου δικάζεται ο Κούρδος αγωνιστής Τσερκέζ Κορκμάζ.

Ποιος είναι ο τρομοκράτης;

Στο μικρό Επαρχιακό Δικαστήριο της Λάρνακας στην Κύπρο, από τις 20 Μαρτίου εκτυλίσσεται ένα πολιτικό θρίλερ, η έκβαση του οποίου φαίνεται να ξεπερνάει τις διαστάσεις των δικαστικών αιθουσών.

Στα χέρια ενός δικαστή και μιας εισαγγελέως βρίσκεται η τύχη του παλαίμαχου 60χρονου Κούρδου αγωνιστή Τσερκέζ Κορκμάζ και μαζί του η ελευθερία μετακίνησης και έκφρασης χιλιάδων Κούρδων προσφύγων, που παλεύουν στην Ευρώπη για την αναγνώριση των πολιτικών, πολιτιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων του κουρδικού λαού.

Αυτή τη φορά τα κυπριακά δικαστήρια αντιμετωπίζουν ένα δύσκολο δίλημμα, καθώς καλούνται να εκτελέσουν ένα ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και να εκδώσουν στη Γερμανία έναν αναγνωρισμένο -εδώ και μια δεκαετία- από την Κυπριακή Πολιτεία πολιτικό πρόσφυγα, προκειμένου να δικαστεί ως δήθεν τρομοκράτης, με βάση τον γερμανικό αντιτρομοκρατικό νόμο και με την παράλογη διάταξη του άρθρου 129b του γερμανικού ποινικού κώδικα, με την οποία επεκτείνεται η αρμοδιότητα των γερμανικών δικαστηρίων στην περίπτωση αυτήν και πέρα από τα όρια της Γερμανίας.

Και ποια είναι η κατηγορία σε βάρος του «τρομοκράτη» Τσερκέζ Κορκμάζ, για την οποία μάλιστα κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης 10 χρόνων;

Οπως προκύπτει από το ένταλμα που έστειλαν οι Γερμανοί, κατηγορείται ότι, όντας στη Γερμανία το διάστημα 2013-14 και ως «διευθυντής» ενός «τοπικού γραφείου του ΡΚΚ» στο Κίελ, στην περιφέρεια του Αμβούργου, διοργάνωνε εκδηλώσεις (με άδεια της Αρχής), επικοινωνούσε με άλλα στελέχη (άλλους εκπροσώπους, δηλαδή, νόμιμα αναγνωρισμένων τοπικών πολιτιστικών κέντρων) και αλληλογραφούσε μαζί τους, συμμετείχε σε μια ευρωπαϊκή συνάντηση, πλήρωνε για τα λεωφορεία που νοίκιαζαν για τη μεταφορά των προσφύγων από τα καμπ διαμονής τους στους χώρους των εκδηλώσεων, έψαχνε για την (νόμιμη) ενοικίαση γραφείων του (νόμιμα αναγνωρισμένου) πολιτιστικού τους κέντρου στην πόλη όπου ζούσε!

Είναι περισσότερο από βέβαιο και στον πιο καλοπροαίρετο παρατηρητή ότι πίσω από το γερμανικό αίτημα έκδοσής του βρίσκονται οι διακαείς πόθοι της Τουρκίας να εγκληματοποιηθούν και να παρουσιαστούν ως «τρομοκράτες» όλοι εκείνοι οι Κούρδοι αγωνιστές που εξακολουθούν να μάχονται ενάντια στο φασιστικό καθεστώς της Τουρκίας και υπέρ των δικαιωμάτων των κουρδικών πληθυσμών.

Για αυτά τα σοβαρά «εγκλήματα» για τα οποία ο γερμανικός νόμος προβλέπει ποινές έως 10 χρόνων, η γερμανική εισαγγελία κινήθηκε να ζητήσει την έκδοση ενός πρόσφυγα και οι κυπριακές αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες ανταποκρίθηκαν αμέσως, αλλά και πρόθυμα, όπως φαίνεται.

Ετσι, στη Λάρνακα, την παραμονή της κουρδικής γιορτής του Νεβρόζ, πάνοπλες ομάδες του επίλεκτου Ειδικού Αντιτρομοκρατικού Ουλαμού της Κύπρου περίμεναν τον «τρομοκράτη» Τσερκέζ Κορκμάζ στο αεροδρόμιο για να τον συλλάβουν με κινηματογραφικό τρόπο, εμποδίζοντάς τον να ταξιδέψει στην Ελλάδα για τη γιορτή. Τον οδήγησαν στον εισαγγελέα και από εκεί στη φυλακή.

Το δικαστήριο, από το οποίο ζητήθηκε η προσωρινή απόλυσή του μέχρι να δικαστεί το αίτημα της Γερμανίας, δέχτηκε να τον αφήσει ελεύθερο μέχρι τη δίκη, ζητώντας του να καταβάλει την εξωφρενική εγγύηση των 130.000 (!) ευρώ, κάτι που ήταν προφανώς αδύνατο για τον σημαδεμένο από τις τουρκικές φυλακές και τα βασανιστήρια 60χρονο πρόσφυγα.

Η υπόθεση συγκίνησε κάθε προοδευτικό άνθρωπο στην Κύπρο. Από την πρώτη στιγμή η κουρδική κοινότητα και ένα πλήθος πολιτικών και πολιτιστικών σωματείων, συλλόγων και κοινοβουλευτικών κομμάτων (ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, ΔΗΚΟ, Κίνημα Οικολόγων, Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν «Θεόφιλος» κ.ά.) κινητοποιήθηκαν, κρατώντας την υπόθεση του Τσερκέζ διαρκώς στην επικαιρότητα, από τον Μάρτιο ώς τώρα, με διαδηλώσεις αλληλεγγύης έξω από τα δικαστήρια και δημόσιες παρεμβάσεις, που προσπαθούν να καταδείξουν ότι πίσω από το γερμανικό αίτημα καραδοκούν οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες.

Η δίκη εξελίχθηκε σε ένα θρίλερ. Ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη, το Δικαστήριο της Ε.Ε. αποφάσισε ότι τα εντάλματα των Γερμανών εισαγγελέων δεν πληρούν τα εχέγγυα ανεξαρτησίας του ευρωπαϊκού δικαιικού πλαισίου. Μετά από αυτήν την απόφαση, το ένταλμα βρέθηκε υπό αμφισβήτηση και η δίκη σταμάτησε. Την αμέσως επόμενη μέρα οι Γερμανοί απάντησαν στέλνοντας ένα νέο, δεύτερο, ένταλμα σε αντικατάσταση του προηγούμενου, υπογραμμένο από δικαστική αρχή αυτή τη φορά, για να είναι σύννομο. Και η δίκη ξανάρχισε.

Τη Δευτέρα 24 Ιουνίου ο Τσερκέζ κλήθηκε να παρουσιαστεί στο Δικαστήριο. Σε μια συγκλονιστική απολογία, ο περήφανος αυτός αγωνιστής κατέρριψε το κατηγορητήριο και σκόρπισε συγκίνηση. Εξήγησε στο Δικαστήριο ότι το ΡΚΚ δεν υφίσταται ως κόμμα-οργάνωση πουθενά στην Ευρώπη και οι οργανώσεις των οποίων τα μέλη χαρακτηρίζονται «τρομοκράτες» στη Γερμανία είναι νόμιμα αναγνωρισμένα πολιτιστικά κέντρα και σύλλογοι, που βρίσκονται κάτω από την «ομπρέλα» του Κουρδικού Δημοκρατικού Κογκρέσου Κοινοτήτων της Ευρώπης (KCDK-E).

Απάντησε για τις δραστηριότητες των οργανώσεων αυτών, που είναι πάντα νόμιμες και κάτω από τον έλεγχο και την προηγούμενη άδεια των Αρχών. Δραστηριότητες που είτε είναι πολιτιστικές είτε πολιτικές, είναι πάντα δημόσιες, ανοιχτές στον καθένα. «Εάν οι συνελεύσεις, τα φεστιβάλ, τα σεμινάρια, οι χοροί και οι συγκεντρώσεις που κάναμε ήταν παράνομα, τότε και αυτοί που μας έδιναν τις άδειες παρανομούσαν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Ναι, είμαι τρομοκράτης!»

Ο Τσερκέζ έγινε ο ίδιος κατήγορος των διωκτών του για να καταγγείλει τις σχέσεις γερμανικού-τουρκικού κράτους που από την Οθωμανική Αυτοκρατορία έως σήμερα είναι δεμένες με δεσμά δισεκατομμυρίων για στρατιωτικούς εξοπλισμούς και βαμμένες με πολύ αίμα, όπως αυτό που χύνεται στο Αφρίν, όπου οι επιχειρήσεις γίνονται με την... ευγενική χορηγία των γερμανικών τανκς Leopard, όμοια με αυτά που «φιγουράρουν» και στην Κύπρο.

Μίλησε για την απαγόρευση της κουρδικής γλώσσας, των ονομάτων, ακόμη και των τραγουδιών στη μητρική του γλώσσα, περιέγραψε την προσωπική του διαδρομή στην Τουρκία, όπου ύστερα από απόφαση στρατιωτικού δικαστηρίου αλλά και εβδομάδες βασανιστηρίων κατέληξε για πάνω από μία δεκαετία στη φυλακή για τα πολιτικά του «πιστεύω»...

Βγαίνοντας από τη φυλακή, πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κόμματος, που κατάφερε να κερδίσει 110 δήμους, και γι’ αυτή του τη δράση διώχθηκε ξανά από το καθεστώς Ερντογάν, με αποτέλεσμα να εγκαταλείψει την πατρίδα του και να ζητήσει άσυλο στην Κύπρο το 2009.

«Το έγκλημά μου όπως και κάθε Κούρδου αγωνιστή, ήταν και είναι ότι θέλουμε να ζήσει ο λαός μας γνωρίζοντας την ιστορία, τη γλώσσα, τα ήθη και τα έθιμά του. Εάν το να προωθώ τη διδασκαλία της γλώσσας και του πολιτισμού μου, των ηθών, των εθίμων και της πίστης του λαού μου είναι τρομοκρατία, ε, τότε, ναι, Είμαι Τρομοκράτης!» κατέληξε ο Τσερκέζ καταχειροκροτούμενος στην αίθουσα του δικαστηρίου της Λάρνακας.

Την υπόθεση, εκτός από τον συνήγορό του, δικηγόρο Ευστ. Ευσταθίου, παρακολουθούν έμπειροι στο πεδίο δικηγόροι από Ελλάδα και Γερμανία. Την ώρα που γραφόταν αυτή η ανταπόκριση υπολείπονταν ακόμα τρεις ακροαματικές διαδικασίες, με την κατάθεση πραγματογνώμονα νομικού από τη Γερμανία, και στις 11 Ιουλίου αναμένεται η απόφαση για την τύχη του Κούρδου αγωνιστή Τσερκέζ Κορκμάζ στη Γερμανία, ενώ το ενδεχόμενο της έκδοσης έχει κάνει τον πολιτικό κόσμο της ελληνοκυπριακής κοινότητας, και όχι μόνο, να ντρέπεται...

Και αυτό, πολύ περισσότερο, καθώς, αν εκδοθεί στη Γερμανία και καταδικαστεί, χάνει την άδεια παραμονής του στην Κύπρο και χωρίς καθεστώς διεθνούς προστασίας, το επόμενο και δυστυχώς τελευταίο καρέ προβλέπεται να παιχτεί στα μπουντρούμια της Τουρκίας, προς ικανοποίηση της δημόσιας δήλωσης-επιθυμίας Ερντογάν να του παραδοθούν 4.000 Κούρδοι αγωνιστές που ζουν στη Γερμανία...

Θα περιμένουμε με αγωνία.

*Αρθρογράφος της κουρδικής εφημερίδας Yeni Özgür Politika

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ποιος είναι ο τρομοκράτης;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας