Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο Ιούλιος του 2015 έχει κάτι σημαντικό να μας πει
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Ιούλιος του 2015 έχει κάτι σημαντικό να μας πει

  • A-
  • A+

Ψηφίζουμε στις 7 Ιουλίου, δηλαδή 4 χρόνια μετά από εκείνη την πρώτη βδομάδα του Ιούλη του 2015, όταν συνέβησαν παράξενα πράγματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρότι άλλα είχε διακηρύξει, παρότι είχε στα χέρια του ένα ισχυρό «όχι» στο δημοψήφισμα, σήμα για ρήξη, και παρότι θα είχε εσωκομματικές απώλειες, αποφάσισε να υπογράψει με τους τοκογλύφους της Ε.Ε. το 3ο Μνημόνιο με βαρύτατους όρους.

Η Ν.Δ. (αλλά και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛΛ. και άλλοι), παρότι άλλος είχε την ευθύνη και παρότι θα είχε και αυτή απώλειες, μόλις ο ΣΥΡΙΖΑ στραβοπάτησε με διαφωνίες βουλευτών του, στήριξε την κυβέρνησή του για να περάσει το 3ο Μνημόνιο.

Κάτι πολύ βαθύ αποκαλύπτουν αυτά: ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. είναι δεσμευμένοι, είτε από θέση κυβέρνησης είτε από θέση αντιπολίτευσης, να στηρίξουν την πολιτική της ευρωμνημονιακής βαρβαρότητας. Είναι κόμματα του συστήματος. Η δράση του ενός συμπληρώνει την πολιτική του άλλου μέσω ενός αντιδραστικού δικομματισμού.

Να τι επιδιώκουν μπροστά στην κάλπη αυτού του Ιουλίου: να θεωρήσουμε δεδομένη την πολιτική της λιτότητας, της ανεργίας, της απληρωσιάς, της φοροληστείας, της ανασφάλειας. Για χάρη των αιματηρών πλεονασμάτων, για τα οποία έχουν συμφωνήσει ήδη Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ ώς το 2022 (έως και 4,7%, πάνω και από το «υποχρεωτικό» 3,5%!), αλλά και ώς το 2060!

Είναι βέβαιο λοιπόν ότι στις 8 Ιούλη θα έχουμε κυβέρνηση πρόθυμη για την αύξηση των επιχειρηματικών κερδών, την εργοδοτική ασυδοσία, την ταπεινωτική επιτροπεία από την Ευρωπαϊκή Ενωση και για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.

Είναι σίγουρο επίσης ότι θα έχουμε και πρόθυμη αντιπολίτευση για να τη στηρίξει, αν τα βρει δύσκολα με την κοινωνική οργή.

Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ δεν θα διστάσουν ακόμη και να παίξουν με τη φωτιά του πολέμου για τις θαλάσσιες Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες μέσα από τη συμμαχία θανάτου με τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, το κράτος-τρομοκράτη του Ισραήλ και τη χούντα της Αιγύπτου.

Το ζητούμενο δεν είναι ποιος από τους Ν.Δ. ή ΣΥΡΙΖΑ θα είναι στην κυβέρνηση ή σε μια αντιπολίτευση στα μέτρα της κυβέρνησης.

Το ερώτημα είναι αν θα έχουμε μαχητική αντιπολίτευση στους κοινωνικούς αγώνες και την πολιτική δράση, για τα δικαιώματα των εργαζομένων, των ανέργων, των γυναικών, των φτωχών, των αγροτών, όλων όσοι δεν έχουν ούτε αξιοπρεπή ζωή, ούτε καν φωνή στο σημερινό καπιταλιστικό και ευρωμνημονιακό πλαίσιο.

Χρειαζόμαστε επίσης εκείνη την Αριστερά που να μπορεί και να θέλει να εμπνεύσει μια τέτοια αντιπολίτευση μέχρι τέλους και θα επιδιώξει να βρει ξανά τα νήματα της λαϊκής εξέγερσης, της ρήξης και της ανατροπής του πλαισίου. Αυτό είναι το βασικό στίγμα της εκλογικής παρέμβασης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ζητούμε πολιτική στράτευση, στήριξη και ψήφο για μια ισχυρή αντικαπιταλιστική, αντιιμπεριαλιστική Αριστερά της νέας κομμουνιστικής προοπτικής.

Το ΚΚΕ δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό. Βαθιά συνδεδεμένο με την κοινοβουλευτική λογική, περιορίζεται σε (αναγκαίους) καθημερινούς αγώνες με (χρήσιμους) συνδικαλιστικούς και άλλους στόχους, ζητώντας από τον κόσμο να το εκτιμήσει και να το ψηφίσει, αλλά αρνείται να θέσει πολιτικούς κομβικούς στόχους συνολικά στο κίνημα, που να σηματοδοτούν ανατροπή του πλαισίου, όπως η έξοδος από την Ε.Ε., η διαγραφή του δημόσιου χρέους, η μείωση του χρόνου εργασίας και άλλοι.

Ακόμη χειρότερα, σε πολιτικές στιγμές εξεγερτικών δυνατοτήτων (Δεκέμβρης ’08, δημοψήφισμα ’15), υποσχέθηκε πως «δεν θα σπάσει ούτε ένα τζάμι» ή κινδυνολόγησε για τον «κίνδυνο» της ρήξης με την ευρωζώνη.

Ούτε μπορούν να ανταποκριθούν στην ανάγκη λαϊκής αντιπολίτευσης αρχηγικά κόμματα που μιλούν στο όνομα του «ευρωπαϊσμού» όπως το ΜεΡΑ25 ή είναι στα όρια της πολιτικής του προκυβερνητικού «καλού ΣΥΡΙΖΑ», όπως η ΛΑ.Ε.

Ζητούμε από τον μαχόμενο κόσμο της Αριστεράς πολιτική στάση με ταξικό κριτήριο την αντιπολίτευση στην αστική πολιτική από εργατικές, αντικαπιταλιστικές θέσεις, με έμπνευση από την ανάγκη μιας νέας κομμουνιστικής απάντησης στον επιθετικό καπιταλισμό της εποχής μας. Με αφετηρία τις επαναστατικές αξίες και τη στάση αρχών στην κοινωνική και πολιτική ζωή και τους αγώνες της Αριστεράς και του κινήματος. Ζητούμε στάση ανατροπής με ψήφο στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

*Μέλος της Π.Ε. του ΝΑΡ, υποψήφιος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην εκλογική περιφέρεια Ανατολικής Αττικής

ΑΠΟΨΕΙΣ
Καλή ψήφο!
Το μήνυμα των ευρωεκλογών ήταν αρνητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ και τα αίτια είναι συγκεκριμένα. Η αυτοκριτική είναι αναγκαία, όχι όμως το αυτομαστίγωμα, καθώς δεν ευθύνεται η κυβέρνηση για την κατάρρευση μιας...
Καλή ψήφο!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Να μην αφήσουμε τις θυσίες μας να πάνε χαμένες
Αυτοί που παρέδωσαν 13% έλλειμμα και μας οδήγησαν στα μνημόνια, που παρέδωσαν άδεια ταμεία το ’15 και άφησαν έναν λαό έρμαιο κάθε εκβιασμού, από θύτες της κρίσης εμφανίζονται ως λυτρωτές από τα δεινά.
Να μην αφήσουμε τις θυσίες μας να πάνε χαμένες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο Αχέροντας και οι εκλογές
Η αλήθεια είναι ότι η κυβερνώσα Αριστερά έκανε λάθη και παραλείψεις. Προσπάθησε να δώσει ιδεολογική ταυτότητα στα θύματα των Μνημονίων τη στιγμή που δεν ήταν ιδιοκτησία κανενός. Ούτε της Ακροδεξιάς ούτε της...
Ο Αχέροντας και οι εκλογές
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ήττα και η ευκαιρία
Αναμφίβολα η ήττα που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ και οι προοδευτικές δυνάμεις που τον στηρίζουν στις ευρωεκλογές ήταν μεγάλη. Οι αιτίες της ήττας μιας κυβέρνησης η οποία, παρ’ όλο που έβγαλε τη χώρα από την κρίση, δεν...
Η ήττα και η ευκαιρία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στις 25 του Μάη...
Στις 25 του Μάη η ΚΝΕ και το ΚΚΕ θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για να δυναμώσει η γραμμή της αντεπίθεσης, για παραπέρα ισχυροποίηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, για την κοινή πάλη με το ταξικό εργατικό...
Στις 25 του Μάη...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιατί δεν πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές
Στη σφαίρα της επίπλαστης πραγματικότητας του σύγχρονου δημόσιου πολιτικού λόγου, παρατηρείται ο εξής παραλογισμός: Η αντιπολίτευση προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ., πρωτοστατούντος του κόμματος της Δεξιάς,...
Γιατί δεν πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας