Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ΛΑ.Ε. και ΑΝΤΑΡΣΥΑ
EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΛΑ.Ε. και ΑΝΤΑΡΣΥΑ

  • A-
  • A+

Στις εκλογές της 26ης του Μάη η ΛΑ.Ε. κατέγραψε μια βαριά εκλογική ήττα. Αυτό το αποτέλεσμα έχει πυροδοτήσει μια μεγάλη συζήτηση στον κόσμο της. Από την πλευρά του ο Π. Λαφαζάνης έχει δώσει μια εξήγηση. Εν συντομία είναι ότι η ΛΑ.Ε. έχασε, γιατί κοιτούσε πολύ αριστερά, ενώ θα έπρεπε και πρέπει να κάνει πιο τολμηρά βήματα, για να γίνει «βαθιά πατριωτική δύναμη της εθνικής μας ζωής».

Η προοπτική ωστόσο πρέπει να αναζητηθεί στην αντίθετη κατεύθυνση. Στις σκληρές ταξικές απαντήσεις σε όλες τις μάχες που είναι μπροστά μας. Με αυτό το σκεπτικό το ΣΕΚ κατέθεσε πρόταση στα όργανά της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για να απευθύνουν «ανοιχτή επιστολή» συνεργασίας στο κίνημα και στις εκλογές σε ΚΚΕ, ΛΑ.Ε. και όλες τις δυνάμεις της μαχόμενης Αριστεράς. Το κείμενό της αναφέρει:

«Για χιλιάδες αγωνιστές/τριες, τον κόσμο της Αριστεράς και του εργατικού κινήματος, τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών βάζουν επί τάπητος το ερώτημα αν έχουμε τη δύναμη να συγκρουστούμε νικηφόρα με την προοπτική επιστροφής των μνημονιακών ζόμπι της Ν.Δ. στην κυβέρνηση και τη συνέχιση και κλιμάκωση των αντεργατικών επιθέσεων που θα σηματοδοτήσει.

Είναι προφανές ότι αυτό το καθήκον δεν μπορεί να το φέρει σε πέρας ο ΣΥΡΙΖΑ, όση κούφια αντιδεξιά ρητορεία κι αν προσπαθεί να επιστρατεύσει. Με τη δεξιά πολιτική που ακολούθησε, την πολιτική υποταγής στα μνημόνια και την άρχουσα τάξη, τη σύμπλευση με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, τη συνέχιση των ρατσιστικών επιθέσεων, έστρωσε το χαλί στη Ν.Δ.

Ομως, βαθιά πεποίθησή μας είναι ότι το εργατικό κίνημα, η νεολαία, οι δυνάμεις της μαχόμενης Αριστεράς έχουν τη δύναμη να συγκρουστούν και να ανατρέψουν κάθε δεξιά αντεργατική πολιτική. Προωθώντας τη συνεργασία και οργανώνοντας την κοινή δράση μέσα στο κίνημα για την κλιμάκωση των αγώνων, για να ξηλώσουμε την κληρονομιά των μνημονίων, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, τις περικοπές, τις επιθέσεις στον συνδικαλισμό.

Για να κλιμακώσουμε την πάλη ενάντια στην Ακροδεξιά και τους φασίστες, ενάντια στον ρατσισμό και υπέρ των προσφύγων και των μεταναστών. Για να δώσουμε μαζί τη μάχη ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τις επιδιώξεις του ελληνικού κεφαλαίου σε Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειο, τον αντιδραστικό άξονα της κυβέρνησης με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, από διεθνιστικές, ταξικές θέσεις.

Η προοπτική αυτών των αγώνων δεν μπορεί να είναι άλλη από εκείνη της συνολικής σύγκρουσης και ανατροπής του συστήματος της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης, το πέρασμα του ελέγχου της οικονομίας στα χέρια του κόσμου της δουλειάς που παράγει τον πλούτο. Η εμπειρία της τετραετίας του ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε περίτρανα πόσο αδιέξοδος είναι ο δρόμος της διαχείρισης αυτού του συστήματος.

Πιστεύουμε ότι, στην παραπάνω βάση, μια συνεργασία των δυνάμεων της μαχόμενης Αριστεράς μπορεί να εκφραστεί και μπροστά στις εκλογές της 7 Ιούλη. Μπορεί να επιδράσει αποφασιστικά στις πολιτικές εξελίξεις, συσπειρώνοντας όλον τον μαχόμενο κόσμο του κινήματος και της Αριστεράς που έχει προδώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, να γεμίσει ενθουσιασμό και αυτοπεποίθηση χιλιάδες αγωνίστριες και αγωνιστές σε χώρους δουλειάς, σπουδών και γειτονιές για τις σκληρές ταξικές αναμετρήσεις που έρχονται, όποιος κι αν ο νικητής των εκλογών της 7 του Ιούλη. Για να συγκροτήσουμε το νικηφόρο εργατικό κίνημα που τόσο χρειαζόμαστε!»

Αυτή η πρόταση επικοινωνεί με τις ανησυχίες του κόσμου της Αριστεράς, αλλά οι απαντήσεις που ήρθαν από την ηγεσία της ΛΑ.Ε. είναι πίσω από τις απαιτήσεις. Η ανακοίνωση του Πολιτικού Συμβουλίου της, που συνεδρίασε στις 9/6, δεν αναφέρεται καν στην κίνηση Λαφαζάνη να δηλώσει παραίτηση απαιτώντας στροφή στον «πατριωτικό χώρο» και κάνοντας επίθεση στον… «δογματισμό» και τις «αγκυλώσεις» όσων αναζητούν αριστερές συνεργασίες. Ο κόσμος της Αριστεράς έχει διέξοδο, να στηρίξει αυτή την ενωτική πρόταση, να συσπειρωθεί στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στην προοπτική της αντικαπιταλιστικής ανατροπής.

* μέλος ΚΣΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ
Δεν νομιμοποιούμε τον νέο γύρο λεηλασίας
Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκει, για λογαριασμό του συστήματος της εξάρτησης και εκμετάλλευσης, τη διαμόρφωση, μιας νέας αντιλαϊκής κυβερνητικής λύσης που χωρίς ενδοιασμούς και ταλαντεύσεις θα προωθήσει τα...
Δεν νομιμοποιούμε τον νέο γύρο λεηλασίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η αριστερή εναλλακτική είναι η «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας»
Η μάχη των εκλογών για τον Δήμο της Αθήνας έχει κεντρική σημασία για τις εξελίξεις αλλά και διεθνή διάσταση. Τέσσερα χρόνια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (και ΑΝ.ΕΛΛ.), μετά τον ξεσηκωμό κατά των μνημονίων με το ξέσπασμα...
Η αριστερή εναλλακτική είναι η «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ψήφος στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι η χρησιμότερη στρατηγικά και τακτικά ψήφος
Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πουλάει στον κόσμο της εργασίας και της Αριστεράς φτηνά εισιτήρια στον Τιτανικό. Μια νέα όξυνση της κρίσης -που δεν είναι μακριά- θα δείξει περίτρανα τη χρεοκοπία αυτής της πολιτικής, αφού...
Η ψήφος στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι η χρησιμότερη στρατηγικά και τακτικά ψήφος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο «ευρωσκεπτικισμός» και οι νέοι
Η Ελλάδα σήμερα είναι μια χώρα που δεν έχει καμία κυριαρχία, χωρίς καμία δυνατότητα να χαράξει και να ακολουθήσει πολιτικές προς όφελος του λαού της στην οικονομία, στο διεθνές εμπόριο, στις συμμαχίες ειρήνης...
Ο «ευρωσκεπτικισμός» και οι νέοι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μνημόνια και λιτότητα διαρκείας ή άλλος δρόμος;
Το δίλημμα των ευρωεκλογών δεν είναι Τσίπρας ή Μητσοτάκης, δεν είναι ποιος είναι ο καλύτερος μνημονιακός διαχειριστής, αλλά το αν θα αποτυπωθούν η αποδοκιμασία των μνημονιακών κομμάτων, η κοινωνική δυσαρέσκεια...
Μνημόνια και λιτότητα διαρκείας ή άλλος δρόμος;
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Το μη χείρον» είναι το επιχείρημα της υποταγής
«Το μη χείρον» είναι το έσχατο πολιτικό ιδεολόγημα του ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτό θα πορευτεί ώς τις κάλπες των ευρωεκλογών και των εθνικών εκλογών. Είναι το επιχείρημα που στραγγίζει πολιτικά και ιδεολογικά μια κοινωνία...
«Το μη χείρον» είναι το επιχείρημα της υποταγής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας