Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο Αχέροντας και οι εκλογές
ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Αχέροντας και οι εκλογές

  • A-
  • A+

Η ευχή των ναυτικών είναι δυο λέξεις: «καλές θάλασσες». Ποιο είναι το βαθύ νόημά τους; Οτι ακόμα και το πιο σύγχρονο καράβι δεν μπορεί να αναμετρηθεί με τη... θάλασσα. Η αλήθεια είναι ότι η ευχή αυτή μπορεί να αφορά πολλούς κινδύνους και ανάμεσα σε αυτούς οι πολιτικοί κίνδυνοι κατέχουν εξέχουσα θέση.

Στη θάλασσα της πολιτικής το βαρόμετρο δείχνει καταιγίδα. Στη Γερμανία ο κυβερνητικός συνασπισμός σείεται συθέμελα καθώς ο βασικός εταίρος της κ. Μέρκελ, οι σοσιαλδημοκράτες, στις ευρωεκλογές κατέγραψαν το χειρότερο μέχρι στιγμής ποσοστό τους με 15,8%. Η Γερμανία, στην οποία ένας στους πέντε Γερμανούς απειλείται με φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό και ένας στους δέκα δηλώνει ότι δύσκολα αντεπεξέρχεται στα ενοίκια, βουλιάζει στον συντηρητισμό που επέβαλε με την «Ατζέντα 2010» ο σοσιαλδημοκράτης Γκέρχαρντ Σρέντερ. Σήμερα τα σημάδια της συντηρητικής στροφής έχουν ονοματεπώνυμο.

Στην ΕΚΤ προωθείται ο κ. Γενς Βάιντμαν, επικεφαλής της Bundesbank και πρότυπο της γερμανικής νομισματικής ορθοδοξίας. Ο Βάιντμαν δεν αντιτάχθηκε απλώς στη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής του Ντράγκι, αλλά κατέθεσε σε μια δίκη στο γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο υποστηρίζοντας ότι η ΕΚΤ δεν είχε αρμοδιότητα να ενεργεί ως δανείστρια σε κυβερνήσεις της ευρωζώνης. Πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο που είχε δηλώσει στη Frankfurter Allgemeine Zeitung ότι η διατήρηση του ευρώ θα πρέπει να αποτελεί στόχο της νομισματικής πολιτικής. «Η ΕΚΤ έχει μόνο έναν στόχο, δηλαδή την εξασφάλιση της σταθερότητας των τιμών», είχε πει.

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθείται ο συντηρητικός Μάνφρεντ Βέμπερ. Ο άνθρωπος που τον Δεκέμβριο του 2016 ονόμασε τον Τσίπρα εκπρόσωπο του αριστερού λαϊκισμού που ήταν έτοιμος «να πέσει στην αγκαλιά του Πούτιν, εάν αυτός [ο Πούτιν] έδειχνε ανάλογη γενναιοδωρία σε ό,τι αφορά τα χρήματα».

Οι δύο αυτοί άνθρωποι εκφράζουν τις αντιλήψεις της γερμανικής κοινωνίας για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, τις σχέσεις Βορρά - Νότου αλλά και για τον ρόλο της Γερμανίας στην Ευρώπη. Και αυτές τις αντιλήψεις σίγουρα δεν μπορεί να τις αγνοήσει η κ. Μέρκελ, είτε παραμείνει καγκελάριος είτε οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Στη Γαλλία, ο πρόεδρος Μακρόν, αφού απέφυγε αυτό που η Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. έχουν χαρακτηρίσει «στρατηγική ήττα», έχει πάρει τη νομιμοποίηση για να κατακτήσει τη γαλλική Δεξιά. Ατράνταχτη απόδειξη ότι κατάφερε να πετύχει υψηλές εκλογικές επιδόσεις σε καλές, αστικές περιοχές, που μέχρι πρόσφατα ήταν φέουδα των πρώην προέδρων Ζακ Σιράκ και Nικολά Σαρκοζί.

Ο Μακρόν συγκέντρωσε πάνω από 40% στις πλουσιότερες δυτικές συνοικίες του Παρισιού και σε προάστια, όπως η Νεϊγί-σιρ-Σεν, η πλουσιότερη κοινότητα στη Γαλλία. Τα φτωχότερα, νεότερα, πιο αστικά και μποέμικα ανατολικά τμήματα του Παρισιού μετανάστευσαν μαζικά από τον Μακρόν στους Πράσινους και στην Κεντροαριστερά. Με νωπή πλέον τη λαϊκή αποδοχή, το πρώην στέλεχος της Ρότσιλντ και πνευματικό τέκνο τού Αταλί, μπορεί να προχωρήσει στις «μεταρρυθμίσεις» του, χωρίς την πίεση των «λαχανιασμένων» «κίτρινων γιλέκων» και της διαιρεμένης Αριστεράς.

Ετσι, οι δύο ισχυροί της Ε.Ε., απαλλαγμένοι και από το άγχος του ευρωσκεπτικισμού, εναλλασσόμενοι στον ρόλο του «καλού» και του «κακού», προσφέρουν στη νεοφιλελεύθερη Ν.Δ. το πολιτικό άλλοθι για να προχωρήσει σε αυτό που αυτή χαρακτηρίζει «εκσυγχρονισμό». Ηδη φαντάζομαι εν χορώ με πρωτοψάλτη τον Κυριάκο και με χορωδούς τον Γεωργιάδη, τον Αϊβαλιώτη, τον Μπογδάνο, τον Ψαριανό και αρκετούς ακόμα να παραπέμπουν στον Μακρόν, όλους εκείνους που αντιδρούν στο ξεχαρβάλωμα του κράτους και στην παράδοση στις αγορές. Και στην άλλη όχθη, όσοι αντιστέκονται στους νεοφιλελεύθερους οραματισμούς της Μέρκελ, του Σόιμπλε, του Βάιντμαν, του Βέμπερ, του Μακρόν να προσπαθούν να πείσουν ότι δεν είναι κάτι σαν πωλητές γραφομηχανών που πωλούν ένα προϊόν που, αν και ωραίο στην εποχή του, είναι ξεπερασμένο και κανείς δεν το θέλει πια.

Και η αλήθεια είναι ότι η κυβερνώσα Αριστερά έκανε λάθη και παραλείψεις. Με πιο σημαντικά ότι παραγνώρισε τη συρρίκνωση της εργατικής τάξης και αγνόησε τη στροφή ενός μέρους της στον εθνικισμό και στην ξενοφοβία. Το γιατί η Αριστερά τήρησε τη στάση αυτήν, παραμένει αναπάντητο ερώτημα. Το σίγουρο όμως είναι ότι έτσι πρόσφερε άλλοθι στους ακραίους της Δεξιάς να τη χαρακτηρίζουν ξεπερασμένη και να αρθρώνει έναν λόγο που οι μη προνομιούχοι δεν απέρριψαν. Προσπάθησε να δώσει ιδεολογική ταυτότητα στα θύματα των Μνημονίων τη στιγμή που δεν ήταν ιδιοκτησία κανενός.

Ούτε της Ακροδεξιάς ούτε της νεοφιλελεύθερης Δεξιάς ούτε της σοσιαλδημοκρατίας ούτε καν της Αριστεράς. Για αυτό, σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις της εποχής των μνημονίων είχαν συμπεριφορά ρευστής μάζας. Η προσδοκία που κυριαρχούσε και που τους έκανε να κινούνται σαν ρευστή μάζα ήταν μία πολιτική Ιθάκη. Και κάθε φορά που βρίσκονται μπροστά στην κάλπη αρκετοί απ' αυτούς, αντιλαμβανόμενοι ότι τα ποθητά ανάκτορα του παλατιού της Πηνελόπης βρίσκονταν μακριά, αντί να βολευτούν με τα ασφαλή και υπήνεμα απέναντι παράλια της Στερεάς, επέλεγαν μία πορεία προς τα βορειοδυτικά που οδηγεί κατευθείαν στον Αχέροντα.

* δημοσιογράφος, συγγραφέας

ΑΠΟΨΕΙΣ
Καλή ψήφο!
Το μήνυμα των ευρωεκλογών ήταν αρνητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ και τα αίτια είναι συγκεκριμένα. Η αυτοκριτική είναι αναγκαία, όχι όμως το αυτομαστίγωμα, καθώς δεν ευθύνεται η κυβέρνηση για την κατάρρευση μιας...
Καλή ψήφο!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Να μην αφήσουμε τις θυσίες μας να πάνε χαμένες
Αυτοί που παρέδωσαν 13% έλλειμμα και μας οδήγησαν στα μνημόνια, που παρέδωσαν άδεια ταμεία το ’15 και άφησαν έναν λαό έρμαιο κάθε εκβιασμού, από θύτες της κρίσης εμφανίζονται ως λυτρωτές από τα δεινά.
Να μην αφήσουμε τις θυσίες μας να πάνε χαμένες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ήττα και η ευκαιρία
Αναμφίβολα η ήττα που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ και οι προοδευτικές δυνάμεις που τον στηρίζουν στις ευρωεκλογές ήταν μεγάλη. Οι αιτίες της ήττας μιας κυβέρνησης η οποία, παρ’ όλο που έβγαλε τη χώρα από την κρίση, δεν...
Η ήττα και η ευκαιρία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στις 25 του Μάη...
Στις 25 του Μάη η ΚΝΕ και το ΚΚΕ θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για να δυναμώσει η γραμμή της αντεπίθεσης, για παραπέρα ισχυροποίηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, για την κοινή πάλη με το ταξικό εργατικό...
Στις 25 του Μάη...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιατί δεν πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές
Στη σφαίρα της επίπλαστης πραγματικότητας του σύγχρονου δημόσιου πολιτικού λόγου, παρατηρείται ο εξής παραλογισμός: Η αντιπολίτευση προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ., πρωτοστατούντος του κόμματος της Δεξιάς,...
Γιατί δεν πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας