• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 6.5°C / 10.8°C
  1 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.9°C / 8.9°C
  2 BF
  47%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 12.0°C
  1 BF
  45%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  1 BF
  34%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  2 BF
  45%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.2°C / 8.2°C
  1 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 3.4°C / 4.5°C
  2 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.6°C / 11.6°C
  1 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.1°C / 10.4°C
  3 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 8.9°C
  1 BF
  46%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.2°C / 10.2°C
  2 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.7°C / 7.6°C
  2 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  2 BF
  62%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 7.9°C
  0 BF
  36%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.6°C / 10.0°C
  1 BF
  68%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 10.4°C
  1 BF
  36%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 6.0°C / 11.0°C
  1 BF
  41%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 7.1°C
  0 BF
  42%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.0°C / 9.0°C
  1 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  1 BF
  55%

Ένας υπαίθριος διάλογος γλυπτών. Mohand Amara 1987, ολυμπιακό πάρκο, Σεούλ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο πολυπόθητος διάλογος

 • A-
 • A+

Ολοι μας είμαστε όντα «σε μια κατάσταση». Είμαστε ριζωμένοι σε χωροχρονικές συνθήκες που μας σημαδεύουν και τις… σημαδεύουμε. Το μεγάλο ζήτημα είναι κατά πόσο σκεφτόμαστε κριτικά πάνω στην «κατάσταση» και κατά πόσο επενεργούμε πάνω της. Το να παίρνουμε αποφάσεις ελαφρά τη καρδία για το μέλλον μας συμβαίνει πολλές φορές.

Κυρίως συμβαίνει γιατί είμαστε απληροφόρητοι. Σ' αυτό συντέλεσαν παλιότερες «καταστάσεις». καθώς συγκεκριμένες πολιτικές τακτικές μάς προκαλούσαν ένα «νανούρισμα», ένα γλυκό τραγούδι των Σειρήνων, που μας αποκοίμιζε. Το «γλυκό τραγούδι» σταμάτησε με την οικονομική κρίση. Αστραπές και βροντές μάς ξύπνησαν.

Είδαμε πως μέχρι τότε ξέραμε επιφανειακά τα πράγματα. Μπήκαμε λοιπόν στη διαδικασία τα τελευταία χρόνια να μάθουμε. Είδαμε πως τα πράγματα δεν είναι απλά. Το «εδώ», το «τώρα», το «πριν», το «χθες» και «το αύριο» απέκτησαν άλλη σημασία. Ο κόσμος μας, το δικό μας «σύμπαν» δεν άλλαξε όσο θα θέλαμε. Σύμφωνοι. Αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι πού θέλουμε να πάμε. Και πού θέλουμε να ξαναγυρίσουμε;

Ο διάλογος πάντα ήταν ο τρόπος για να μαθαίνει κανείς αλλά και να εξηγεί τα πράγματα. Ενας διάλογος που δεν γίνεται με προγραμματικές διαλέξεις που δεν έχουν παρά λίγη ή καμία σχέση με τις έγνοιες, τις αμφιβολίες, τις ελπίδες και τους φόβους του πολίτη. Τα πολιτικά προγράμματα ενίοτε μεγαλώνουν τους φόβους της λαϊκής συνείδησης. Στον διάλογο όμως καλλιεργείται η εμπιστοσύνη. Η εμπιστοσύνη εξαρτάται βέβαια από τις αποδείξεις που το ένα μέρος παρουσιάζει στον λαό για τις πραγματικές, συγκεκριμένες προθέσεις του.

Το να υμνολογείς υπέρ της φιλολαϊκής στάσης σου όταν ως παράταξη έχεις φροντίσει στο παρελθόν τα συμφέροντα των λίγων δεν είναι διάλογος, είναι κοροϊδία. Οπως και το να κάνεις διαλέξεις περί ανθρωπισμού ενώ κλείνεις τα σύνορα στους πρόσφυγες, επίσης είναι κοροϊδία. Ο διάλογος φυσικά ευνοεί τον κριτικό στοχασμό.

Οι προοδευτικές δυνάμεις είναι πάντα υπέρ του διαλόγου. Ακόμα και σε επίπεδο αρχηγών. Χωρίς να φοβούνται υποτιθέμενους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν. Διότι γνωρίζουν καλά πως στον διάλογο υπάρχει πάντα η ελπίδα που διώχνει την απελπισία. Η ελπίδα είναι ριζωμένη μέσα στην ανθρώπινη υπόσταση.

Ενώ η απελπισία ήταν πάντα και θα είναι σιωπή, άρνηση του κόσμου. «Θέλουμε να γίνουμε και πάλι καλολαδωμένοι τροχοί της μηχανής;» άκουσα έναν ηλικιωμένο κύριο να ρωτάει στο καφέ της γειτονιάς σχολιάζοντας τα τελευταία εκλογικά αποτελέσματα. Θέλω να πιστεύω πως όχι, δεν θέλουμε και δεν θα θελήσουμε ποτέ πια να είμαστε «εξαρτήματα της μηχανής και τα παιδιά μας τ' ανταλλακτικά».

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αυτοί που μισούν…
Ορισμένες φορές αναρωτιέμαι αν θα 'πρεπε να τους ζηλέψω. Ορισμένες φορές αναρωτιέμαι πώς γίνεται να μισούν τόσο πολύ. Πώς γίνεται να είναι τόσο σίγουροι. Γιατί όσοι μισούν είναι απαραίτητο να νιώθουν σιγουριά.
Αυτοί που μισούν…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ανθρώπινο, πολύ ανθρώπινο
Η πολιτική οφείλει να προσαρμόζεται στην ανθρώπινη φύση, όχι μόνο στην ανθρώπινη λογική. Να υπολογίζει τις πέτρες, το αίμα, το σίδερο και τη φωτιά από τα οποία είμαστε καμωμένοι.
Ανθρώπινο, πολύ ανθρώπινο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Με ποια υλικά ανασυγκροτείται ο ελληνικός αστισμός;
Θέλουμε ως Ελλάδα μια «κλειστή εθνική – κρατική κοινωνία» ή μια «μετα-εθνική» οντότητα στο ευρύτερο γεωπολιτικό σύνολο; Αυτό είναι το θεμελιώδες διακρατικό ερώτημα και όχι το πρόβλημα της ανασυγκρότησης του...
Με ποια υλικά ανασυγκροτείται ο ελληνικός αστισμός;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Φωνές για μια καλύτερη κοινωνία
Είδαμε τη σοσιαλδημοκρατία να ξαναπνίγεται στην κενολόγα συνθηματολογία της. Είδαμε το Σύνταγμα να γίνεται όχημα από τις μιλίτσιες των διακηρυγμένων εχθρών του. Είδαμε τις γυναικοκτονίες να συνεχίζονται....
Φωνές για μια καλύτερη κοινωνία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Φίλοι άφιλοι
Για δες η ζωή πώς τα φέρνει κι εκείνοι που αγαπήθηκαν να γίνουνε κάποτε δυο ξένοι. Τι τα θες, μα φίλοι, μα εραστές, μα σύντροφοι, λες και επεμβαίνει μια υποχθόνια δύναμη στα ανθρώπινα που δουλειά της είναι να...
Φίλοι άφιλοι
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Δεν θα κάτσεις για καφέ...»
Τις τελευταίες μέρες ξεκινούσε από το σπίτι του για την πλατεία ανήσυχος. Προορισμός ο ίδιος πάντα: «Το καφενείο των κυνηγών». Αγνωστο γιατί το ονόμασαν έτσι, αφού οι θαμώνες εκεί ούτε κυνηγοί ήταν, ούτε...
«Δεν θα κάτσεις για καφέ...»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας