Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ούτε «ωραίο» ούτε «αδύναμο» φύλο: οι γυναίκες στο προσκήνιο
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ούτε «ωραίο» ούτε «αδύναμο» φύλο: οι γυναίκες στο προσκήνιο

  • A-
  • A+

Στις μέρες μας αποτυπώνεται συχνά μία στρεβλή αντίληψη ότι δήθεν η έμφυλη ισότητα είναι ένα ξεπερασμένο ζήτημα, αφού οι γυναίκες των σύγχρονων δυτικών κοινωνιών δεν αντιμετωπίζουν πια αποκλεισμούς και προκαταλήψεις, όπως συνέβαινε ορισμένες δεκαετίες νωρίτερα. Μάλιστα, πολλές φορές ο δημόσιος διάλογος περιλαμβάνει απόψεις που θεωρούν ότι «οι γυναίκες είναι τα αφεντικά του σπιτιού», άρα δεν χρειάζονται καμία απολύτως προστασία.

Τέτοιου είδους αντιλήψεις όχι μόνο βρίσκονται εντελώς εκτός πραγματικότητας, αλλά αναπαράγουν ένα εξαιρετικά συντηρητικό πρότυπο πατριαρχίας, που ενώ θεωρητικά τάσσεται υπέρ της ισότητας των φύλων, στην πράξη θέλει τον άνδρα πάντα ένα βήμα μπροστά.

Αρκεί να δούμε το ποσοστό των γυναικών που αναλαμβάνουν θέσεις εξουσίας ή ευθύνης, για να διαπιστώσουμε ότι το πεδίο άσκησης πολιτικής είναι άκρως ανδροκρατούμενο, με βάση μία αδιόρατη λογική ότι «οι γυναίκες δεν κάνουν για αυτές τις δουλειές». Αλλωστε, μόλις δύο χρόνια πριν, ο ακροδεξιός Πολωνός ευρωβουλευτής Γιάνους Κόρβιν-Μίκε δήλωνε μέσα στην αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι «οι γυναίκες πρέπει να κερδίζουν λιγότερα, γιατί είναι μικρότερες, πιο αδύναμες και λιγότερο ευφυείς από τους άνδρες».

Κομμάτι της έμφυλης ανισότητας και της καταπίεσης που βιώνουν καθημερινά οι γυναίκες σε όλη την Ευρώπη, αποτελεί βέβαια η σεξιστική βία και οι αντιλήψεις που τη συνοδεύουν. Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο του 2016, που επεκτάθηκε σε δείγμα 30.000 ανθρώπων από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, το 30% των ερωτηθέντων δικαιολογεί τον βιασμό μιας γυναίκας, αν εκείνη π.χ. έχει κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών ή αλκοόλ, αν η ενδυμασία της είναι «προκλητική», αν συνάπτει συνήθως ερωτικές σχέσεις με πολλούς συντρόφους, αν έδωσε την εντύπωση ότι ανταποκρίνεται στο φλερτ κάποιου κ.λπ., ενώ το 10% συγχωρεί τον βιασμό, αν το θύμα κινούνταν μόνο του στον δρόμο κατά τις βραδινές ώρες.

Ομως, αυτό το «ας πρόσεχε» ή «να μην προκαλούσε» ή «τα ήθελε και τα έπαθε» είναι που καλλιεργεί το έδαφος και προσφέρει το υπόβαθρο για τα κρούσματα σεξιστικής βίας, τα οποία μπορεί (δυστυχώς όχι σπάνια) να φτάσουν ακόμη και στην ανθρωποκτονία. Λίγους μήνες πριν, η ελληνική επικαιρότητα συγκλονίστηκε από τον βιασμό και τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη στη Ρόδο, ενώ σχεδόν καθημερινά έρχονται στην επιφάνεια περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας σε βάρος γυναικών.

Απέναντι σε όλα αυτά, η απάντησή μας δεν μπορεί να εξαντλείται σε συνθήματα ή ευχολόγια. Οφείλουμε να αναλάβουμε δράση, για να αρθούν στην πράξη οι έμφυλες ανισότητες. Η ενίσχυση της εκπροσώπησης των γυναικών στα όργανα που λαμβάνουν αποφάσεις, όπως το Κοινοβούλιο ή το Ευρωκοινοβούλιο, δεν είναι σε καμία περίπτωση ζήτημα «αισθητικής», αλλά ουσίας, ώστε να αναδεικνύονται τα θέματα που αφορούν την έμφυλη ανισότητα, τον σεξισμό, την αντιμετώπιση των διακρίσεων και αποκλεισμών.

Παράλληλα, πρέπει να πιάσουμε το νήμα της εκστρατείας που έχει ξεκινήσει από το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας σχετικά με τον επανακαθορισμό της νομικής έννοιας του βιασμού, ώστε το άρθρο 336 του Ποινικού Κώδικα («Βιασμός») να περιλαμβάνει περιπτώσεις, στις οποίες απουσιάζει η συναίνεση του θύματος για τη σεξουαλική επαφή.

Μέσα από τις νομοθετικές παρεμβάσεις, κυρίως όμως μέσα από την αποδόμηση των πατριαρχικών αντιλήψεων, θα μπορέσουμε να κινηθούμε αποτελεσματικά στην κατεύθυνση υπέρβασης των έμφυλων ανισοτήτων. Για μια Ευρώπη που δεν θα αναγνωρίζει «ωραία» ή «αδύναμα» φύλα, για μια Ευρώπη που δεν θα ανέχεται απλώς τις γυναίκες, αλλά θα τις αντιλαμβάνεται ως ισότιμο κομμάτι του κοινωνικού σχηματισμού.

*Υποψήφια ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ
Tρεις υπουργοί, πολλοί πνιγμένοι, καμία θετική απάντηση για τον φράχτη στον Εβρο
Ανατριχίλα και οργή προκαλούν οι πνιγμοί χωρίς τέλος βρεφών, παιδιών και γυναικών στο Αιγαίο. Είμαστε στο σημείο όπου κάθε μέρα ζούμε και μια Λαμπεντούζα, με ναυάγια προσφύγων, που ανεβάζουν τον φόρο αίματος...
Tρεις υπουργοί, πολλοί πνιγμένοι, καμία θετική απάντηση για τον φράχτη στον Εβρο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το κορίτσι στο Κογκρέσο
Δεν με μεγάλωσαν οι γονείς μου για να με βρίζει ο κάθε κύριος Τεντ… Η Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ, μέλος του Κογκρέσου των ΗΠΑ, απαντά σε κάποιον ρεπουμπλικανό που την αποκάλεσε σκύλα ή κάτι εξίσου άθλιο.
Το κορίτσι στο Κογκρέσο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Περί εσωκομματικών τάσεων
Η ύπαρξη τάσεων σε ένα αριστερό κόμμα είναι η έμπρακτη επιβεβαίωση της πολυφωνίας που οφείλει να επιδεικνύει η Αριστερά εφ’ όσον επιθυμεί να πείθει για τον δημοκρατικό της χαρακτήρα.
Περί εσωκομματικών τάσεων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Mία τραγική εμπειρία που πρέπει να διδάξει τους πάντες
Το τότε κυβερνών κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, τώρα που βρίσκεται στην αντιπολίτευση μπορεί να κάνει ηρεμότερους και σωστότερους υπολογισμούς για τα δικά του πεπραγμένα. Δίπλα στις άμυνες και στις ωτοασπίδες για τις ιαχές...
Mία τραγική εμπειρία που πρέπει να διδάξει τους πάντες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μάτι: Τι δεν κάναμε
Στο Μάτι βγήκε το μάτι της αντίληψης ότι η Αριστερά μπορεί να κυβερνήσει προσεταιριζόμενη πρόσωπα και δομές του βαθέος κράτους. Οτι υπάρχει επικοινωνιακή διέξοδος στο τεράστιο πολιτικό πρόβλημα των 102 νεκρών.
Μάτι: Τι δεν κάναμε
ΑΠΟΨΕΙΣ
Παραγωγική ανασυγκρότηση με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, βασική προϋπόθεση για τη νέα προοδευτική πλειοψηφία
Στην παρούσα συγκυρία, που οι «νεοφιλελεύθερες βεβαιότητες» καταρρέουν, η μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό υπόδειγμα είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.
Παραγωγική ανασυγκρότηση με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, βασική προϋπόθεση για τη νέα προοδευτική πλειοψηφία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας