• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 10.2°C
  1 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.4°C / 6.3°C
  3 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 9.4°C
  2 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -2.1°C / 1.6°C
  1 BF
  84%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 5.7°C
  2 BF
  81%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 4.0°C
  0 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 0.4°C
  3 BF
  75%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  1 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.8°C / 10.8°C
  1 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 7.3°C
  2 BF
  83%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 12.4°C
  4 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  4 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 10.5°C
  1 BF
  79%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.5°C / 4.9°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.5°C / 8.8°C
  0 BF
  81%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 9.3°C
  0 BF
  82%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.5°C / 5.5°C
  2 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.5°C / 5.7°C
  1 BF
  83%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  2 BF
  80%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιστροφή στη βιομηχανία

 • A-
 • A+

Η διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής πολιτικής για τη βιομηχανία είχε εξέχουσα θέση στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 21-22 Μαρτίου, αλλά και στη Σύνοδο Κορυφής του Μαΐου, όπου θα συζητηθούν οι μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Την τελευταία πενταετία, γίνεται ολοένα και πιο εμφανές ότι η Ε.Ε. έχει αναγάγει σε προτεραιότητα την ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής μεταποιητικής βιομηχανίας, αναγνωρίζοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο της στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας και στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

Πρόκειται σαφώς για αλλαγή κατεύθυνσης στην Ευρώπη, έπειτα από μια μακρά περίοδο μονόπλευρης σχεδόν στήριξης του τομέα των υπηρεσιών κι έχει σημασία, ειδικά στην Ελλάδα, μετά τη δεκαετία μιας πολύ σκληρής κρίσης, να δούμε ποιοι ήταν οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν σ' αυτή τη στροφή.

Βασικός λόγος ήταν οι συνέπειες της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης (του 2008) στην ευρωπαϊκή οικονομία και κοινωνία, μαζί με τη διαπίστωση ότι οι χώρες με ισχυρή βιομηχανία έδειξαν πολύ καλύτερες αντοχές, ανέκαμψαν ταχύτερα και με μικρότερες απώλειες στο εθνικό τους εισόδημα και στην απασχόληση.

Στην Ελλάδα έχουμε την τάση να ξεχνάμε ότι το βάθος και η διάρκεια της κρίσης οφείλονται στο ότι το πρόβλημα δεν ήταν μόνο ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός, αλλά ο συνδυασμός του με ένα δυσθεώρητο έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο, δηλωτικό και χαρακτηριστικό ενός σαθρού αναπτυξιακού μοντέλου με μια αποδιαρθρωμένη παραγωγική βάση.

Αφετηρία, λοιπόν, για τη στροφή της Ευρώπης προς την επαναβιομηχάνιση ήταν οι συνέπειες της κρίσης του 2008, αλλά σημαντικό ρόλο έπαιξαν κι άλλοι παράγοντες, όπως η εξέλιξη της παγκοσμιοποίησης, η ψηφιακή επανάσταση και η ραγδαία τεχνολογική πρόοδος και, πιο πρόσφατα, οι αβεβαιότητες στο παγκόσμιο εμπόριο με τον πόλεμο των δασμών και τον νέο προστατευτισμό, αλλά και η «επιθετική» διείσδυση της Κίνας στην εσωτερική αγορά και η πρόσβαση που αποκτά σε ευρωπαϊκή τεχνολογία.

Ολα αυτά μαζί εγκυμονούν κινδύνους για την κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη, γιατί χωρίς παρεμβάσεις, χωρίς έγκαιρη και σωστή προσαρμογή στις αλλαγές, οι ανισότητες εντός και μεταξύ των χωρών θα διευρυνθούν κι αυτό με τη σειρά του θα εκθρέψει το κύμα αντισυστημισμού, αντιευρωπαϊσμού και νεοεθνικισμού, που κλονίζουν ήδη συθέμελα το ευρωπαϊκό σχέδιο.

Γι’ αυτούς λόγους, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος σήμερα βρίσκεται η εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής στρατηγικής για τη βιομηχανία, με βασικές προτεραιότητες την εμβάθυνση της Ενιαίας Αγοράς, την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών, τη μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία χαμηλών και -σε βάθος χρόνου- μηδενικών εκπομπών άνθρακα, τη στήριξη της βιομηχανικής καινοτομίας και τη διεύρυνση της συμμετοχής ευρωπαϊκών επιχειρήσεων σε διεθνείς αλυσίδες αξίας.

«'Η ενωνόμαστε ή εξαφανιζόμαστε» ήταν ο χαρακτηριστικός τίτλος του «Μανιφέστου για μια ευρωπαϊκή πολιτική για τη βιομηχανία» που έδωσαν στη δημοσιότητα στις 19 Φεβρουαρίου οι υπουργοί Οικονομίας Γαλλίας - Γερμανίας.

Το ερώτημα και ταυτοχρόνως η πρόκληση για εμάς είναι εάν αυτή τη φορά θα μπορέσουμε να κάνουμε εγκαίρως τις προσαρμογές και τις αλλαγές που χρειάζονται, ώστε να πάψουμε να είμαστε παθητικοί δέκτες και να καταστούμε συν-διαμορφωτές των αποφάσεων που λαμβάνονται στο ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η κρίση και κυρίως το υπόβαθρό της, δηλαδή ένα σαθρό αναπτυξιακό μοντέλο, βασισμένο στην κατανάλωση και τον υπερ-δανεισμό, θα έπρεπε να μας έχουν κάνει να συνειδητοποιήσουμε ότι η Ελλάδα έχει δέκα φορές περισσότερο ανάγκη ένα στοχευμένο σχέδιο για την ενίσχυση, τη διεύρυνση και τον εκσυγχρονισμό της παραγωγικής βάσης, για να κατακτήσουμε την ισχυρή και κυρίως διατηρήσιμη ανάπτυξη που τόσο χρειαζόμαστε.

Παρά το γεγονός ότι το μερίδιο της μεταποίησης στο ΑΕΠ είναι το τρίτο χαμηλότερο στην Ευρώπη, η συνολική επίδρασή της στην οικονομία είναι καθοριστική, καθώς το 1/3 του ΑΕΠ και της απασχόλησης οφείλεται στην άμεση, έμμεση ή προκαλούμενη επίδραση της μεταποίησης, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες μέρες.

Παρά τα σωρευμένα προβλήματα δεκαετιών και τα επιπρόσθετα βάρη της κρίσης, η εγχώρια μεταποίηση ανακάμπτει σταθερά τα τελευταία χρόνια, ταχύτερα από το σύνολο της οικονομίας, και πρωταγωνιστεί στην ανάκαμψη των εξαγωγών. Ομως η βελτίωση είναι εύθραυστη και ανεπαρκής σε σχέση με αυτό που η χώρα έχει ανάγκη και οφείλεται πρωτίστως στις προσπάθειες των ίδιων των επιχειρήσεων να παραμείνουν «ζωντανές».

Για να μπορέσει η εγχώρια μεταποίηση να αναπτύξει και να διευρύνει το δυναμικό της, χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε με απόλυτη προτεραιότητα παθογένειες που οι άλλες χώρες έχουν λύσει εδώ και χρόνια, όπως η διασφάλιση ανταγωνιστικού και προβλέψιμου κόστους ενέργειας, τα επενδυτικά κίνητρα με αιχμή τις επιταχυνόμενες αποσβέσεις, το δυσβάστακτο μη μισθολογικό κόστος, οι τεράστιες καθυστερήσεις στις αδειοδοτήσεις και στην απονομή δικαιοσύνης και, βεβαίως, ένα εκπαιδευτικό σύστημα προσαρμοσμένο στις σύγχρονες ανάγκες, με διασύνδεση των επιχειρήσεων με τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα…

Μόνον έτσι θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε σωστά το ευρωπαϊκό πλαίσιο και να ενισχύσουμε τη συμμετοχή μας σε διεθνείς αλυσίδες αξίας. Διαφορετικά, η 4η βιομηχανική επανάσταση θα περάσει από μπροστά μας ως τρένο μεγάλης ταχύτητας κι εμείς θα το παρακολουθούμε από τον σταθμό.

* συμβούλος Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Ελληνική Παραγωγή - Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πότε θα έλθει η νέα κρίση;
Οταν το κομματικό υπερισχύει του δημόσιου συμφέροντος με μοναδική επιδίωξη την κυβερνητική εξουσία, με συνεχείς προεκλογικές παροχές και επιδόματα, αντί παραγωγικών επενδύσεων που θα δημιουργήσουν τις...
Πότε θα έλθει η νέα κρίση;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ριζοσπαστικές αλλαγές εναντίον συνήθειας και διαπλοκής!
Ο,τι καινοτόμο προτείνεται αφορίζεται ή τρομάζει ή γίνεται αντικείμενο ειρωνείας από τα άτομα που νιώθουν μια απέχθεια στις δύσκολες αλλά με προοπτική λύσεις και από τους λάτρεις της μιζέριας και της...
Ριζοσπαστικές αλλαγές εναντίον συνήθειας και διαπλοκής!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πόσο θα ανακάμψει η ελληνική οικονομία το 2022;
Στο άρθρο αυτό θα εξετάσουμε πόσο θα ανακάμψει η ελληνική οικονομία το 2022 σε σχέση τόσο με το επίπεδο στο οποίο «κατολίσθησε» το 2020 λόγω της πανδημίας του κορονοϊού όσο και με το επίπεδο στο οποίο...
Πόσο θα ανακάμψει η ελληνική οικονομία το 2022;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Υποβαθμίζεται συνεχώς η θέση της Ελλάδας στην Ε.Ε.
Αρχηγοί κομμάτων, βουλευτές και άλλοι, σε δηλώσεις τους σχετικά με τις εξελίξεις σε διάφορους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας, περιορίζονται στο τι συμβαίνει στη χώρα μας, χωρίς τις περισσότερες φορές...
Υποβαθμίζεται συνεχώς η θέση της Ελλάδας στην Ε.Ε.
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πανδημία απέναντι στο φάντασμα της Βαϊμάρης
Η αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού και τελικά η ανάταξη των οικονομιών των χωρών-μελών της Ε.Ε. που πλήττονται περισσότερο από την κρίση θα εξαρτηθεί από το εάν η θέληση των ηγετών μπορεί αυτή τη φορά...
Η πανδημία απέναντι στο φάντασμα της Βαϊμάρης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πρωταθλήτρια η Ελλάδα σε μείωση μισθών και αύξηση ανισοτήτων
Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, το μερίδιο των εισοδημάτων των εργαζομένων στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 4,5% τα τελευταία δέκα χρόνια, η έκτη χειρότερη επίδοση μεταξύ των κρατών-μελών...
Πρωταθλήτρια η Ελλάδα σε μείωση μισθών και αύξηση ανισοτήτων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας