• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.7°C / 17.9°C
  1 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.4°C / 15.7°C
  1 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 11.0°C / 16.6°C
  2 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  0 BF
  81%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 14.6°C
  2 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.4°C / 8.9°C
  0 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.6°C / 17.6°C
  2 BF
  45%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.5°C / 19.7°C
  4 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 9.9°C / 16.9°C
  1 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.1°C / 19.6°C
  4 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.6°C / 15.7°C
  0 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 14.9°C / 17.9°C
  2 BF
  55%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.9°C / 10.5°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.5°C / 11.7°C
  1 BF
  52%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.8°C / 20.4°C
  2 BF
  36%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.4°C / 18.1°C
  0 BF
  60%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 10.3°C / 16.6°C
  1 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 9.7°C / 15.8°C
  1 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  1 BF
  49%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εκπαίδευση και κοινωνία: η προοδευτική έναντι της νεοφιλελεύθερης προσέγγισης

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Στην ερώτηση «τι σχολείο και τι εκπαίδευση επιθυμούμε να έχουμε;» η πλειονότητα των συμπολιτών μας θα απαντούσε πως επιθυμούμε να έχουμε ένα δημοκρατικό και αποτελεσματικό σχολείο. Ομως το περιεχόμενο των λέξεων δημοκρατικό και αποτελεσματικό δεν είναι το ίδιο για όλους τους ανθρώπους και εξαρτάται από τη σκοπιά που έχει κανείς στα πράγματα.

Θα εξετάσουμε, για τον λόγο αυτό, δύο διαφορετικές προσεγγίσεις στο σχολείο και την εκπαίδευση -την προοδευτική και τη νεοφιλελεύθερη- και θα επιχειρήσουμε να αναδείξουμε τις κοινωνικές τους συνεπαγωγές.

Η νεοφιλελεύθερη προσέγγιση στην εκπαίδευση

Η επισκόπηση της σχετικής βιβλιογραφίας θα αναδείκνυε τα εξής χαρακτηριστικά για τη νεοφιλελεύθερη προσέγγιση στην εκπαίδευση:

1. Εμφαση στην αριστεία και την ατομική διάκριση των μαθητών και μαθητριών.

2. Εμφαση στις «εγγενείς» ικανότητες των μαθητών και μαθητριών.

3. Συστηματική αγνόηση της επίδρασης του κοινωνικού, οικονομικού και μορφωτικού παράγοντα της οικογένειας στις επιδόσεις των μαθητών και μαθητριών.

4. Εμφαση στις εξετάσεις και τα τεστ δεξιοτήτων.

5. Διαρκής αξιολόγηση δομών, εκπαιδευτικών, μαθητών/τριών και σχολείων.

6. Κοινωνική λογοδοσία σχολείων και εκπαιδευτικών.

7. Εμφαση στην οικονομική αυτονομία των σχολείων.

8. Σύνδεση της δημόσιας χρηματοδότησης των σχολείων με τις επιδόσεις και τις δράσεις των σχολείων.

9. Σύνδεση των σχολείων με τις επιχειρήσεις και ενδεχόμενη χρηματοδότηση από αυτές κ.ά.

Είναι εύκολο να φανταστούμε ότι τα παραπάνω οδηγούν σε ανταγωνισμό και σε εργασιακό άγχος των εκπαιδευτικών, των μαθητών και μαθητριών και των γονέων. Και επίσης σε ταξινόμηση και κατάταξη των σχολείων και των εκπαιδευτικών (κάτι που υπό ορισμένες συνθήκες θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλείσιμο των «αναποτελεσματικών» σχολείων και σε απολύσεις των «ελλειμματικών» εκπαιδευτικών, όπως έγινε στις ΗΠΑ και στην Αγγλία τη δεκαετία του ’80).

Πρόσθετα αυτό το μοντέλο εκπαίδευσης είναι φανερό ότι ενισχύει την ιδέα του κοινωνικού δαρβινισμού, διαιωνίζει τις υπάρχουσες κοινωνικές ανισότητες και αδικίες και δημιουργεί κοινωνική καχυποψία, ανασφάλεια, αστάθεια και συγκρούσεις.

Στον αντίποδα της νεοφιλελεύθερης προσέγγισης βρίσκεται η προοδευτική αντίληψη για την εκπαίδευση και την κοινωνία, βασική αρχή της οποίας είναι πως «όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από τις επιμέρους διαφορές τους (που αφορούν π.χ. τη φυλή, καταγωγή, θρησκεία, αναπηρία κ.ά.), δικαιούνται να λάβουν στο σχολείο όλα εκείνα τα εφόδια (πνευματικά, συναισθηματικά, αξιακά κ.ά.) τα οποία θα τους εξασφαλίσουν στο μέλλον μια ευτυχισμένη, ισόρροπη και πλούσια σε εμπειρίες ζωή».

Πιο ειδικά στην προοδευτική αντίληψη ξεχωρίζουν τα εξής χαρακτηριστικά:

1. Δίνεται έμφαση σε ένα χαρούμενο, δημιουργικό και ανθρώπινο σχολείο που σέβεται απόλυτα την παιδική ηλικία και αναγνωρίζει ότι προέχει η ψυχική και συναισθηματική υγεία των παιδιών έναντι της διανοητικής.

2. Προκρίνεται η συνεργασία των σχολείων, των εκπαιδευτικών και των μαθητών και μαθητριών και όχι ο ανταγωνισμός, η διάκριση και η αριστεία.

3. Στο πλαίσιο της παιδαγωγικής αυτονομίας του σχολείου λαμβάνονται υπόψη οι συνθήκες ζωής των μαθητών και μαθητριών και οι ιδιαιτερότητες της τοπικής κοινωνίας (κοινωνικές, οικονομικές κ.ά.) και προβλέπονται οι σχετικές προσαρμογές στο αναλυτικό πρόγραμμα και στη διδασκαλία.

4. Αναγνωρίζεται ότι κάποια παιδιά λόγω των ειδικών συνθηκών ζωής τους (αναπηρία, φτώχεια, προσφυγιά, μετανάστευση κ.ά.) βιώνουν την εμπειρία του σχολείου με διαφορετικά εφόδια και ότι συνεπώς το σχολείο οφείλει να καλύψει τα ελλείμματα αυτών των παιδιών με ειδικά προγράμματα αντισταθμιστικής αγωγής.

5. Δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στη δημοκρατική λειτουργία του σχολείου (παιδαγωγικές συνεδρίες, μαθητικά συμβούλια, δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης κ.ά.).

6. Αναγνωρίζεται ότι η σύνδεση του σχολείου με την κοινωνία και η συμμετοχή σε δράσεις κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευαισθησίας αποτελεί ισχυρή διαδικασία διανοητικής και κοινωνικής ωρίμανσης των μαθητών και μαθητριών.

7. Τέλος, δίνεται έμφαση σε ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία και τον κόσμο, τόπο συνάντησης ανθρώπων και πολιτισμών και μαζί κέντρο αλληλεγγύης και αμοιβαιότητας της τοπικής κοινωνίας.

Αξίζει ο αγώνας για την επίτευξη ενός τέτοιου σχολείου;

Η απάντησή μας είναι πως ναι, αξίζει! Και αξίζει γιατί ένα τέτοιο σχολείο διασφαλίζει συνθήκες ηρεμίας, ασφάλειας και συνεργασίας των μαθητών και μαθητριών, των εκπαιδευτικών και των γονέων. Και γιατί, επιπρόσθετα, οδηγεί σε καλύτερους, δημιουργικότερους και πιο αλληλέγγυους πολίτες και σε μια ομορφότερη, αρμονικότερη και πιο ανθρώπινη κοινωνία. Η επιλογή για το ποιο σχολείο και ποια εκπαίδευση θέλουμε για εμάς και τα παιδιά μας είναι δική μας!

*Συντονιστής εκπαιδευτικού έργου στη Θεσσαλονίκη

ΑΠΟΨΕΙΣ
Iδεολογική μετάλλαξη της «κυβερνώσας Αριστεράς»;
Η σύνθεση της επιτροπής αντανακλά μια πρωτόγνωρη ρευστοποίηση των γνωστών κομματικών και πολιτικοϊδεολογικών διαχωριστικών γραμμών. Ο «συνωστισμός» όσο και το ταξικό και πολιτικό φορτίο των ιδεών τους...
Iδεολογική μετάλλαξη της «κυβερνώσας Αριστεράς»;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιατί τέτοια είμαι
Αυτά σκεφτόμουν, καθώς εξαιτίας του προηγούμενου χρονογραφήματος («Φακέλωμα κανονικό», 10/10/2020), μία αναγνώστρια με κεραυνοβόλησε: «Τι βλακείες είναι αυτές; Πρέπει να αναβιώνουμε συνέχεια τα παιδικά μας...
Γιατί τέτοια είμαι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η εκλαΐκευση ως υποβάθμιση
Είναι προφανές ότι το μαζικό σχολείο είναι μια ανεπαρκής δημοκρατική κατάκτηση. Ηταν μοιραίο να φτάσουμε σ’ αυτή την κατάληξη; Φυσικά όχι: θα μπορούσαμε να το αποφύγουμε αν το πρόβλημα είχε εντοπιστεί και...
Η εκλαΐκευση ως υποβάθμιση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι γάτες δεν γαβγίζουν, αλλά οι σκύλοι δαγκώνουν
Αν δεν επρόκειτο να παρουσιαστεί από τους Κυριάκο Μητσοτάκη, Αννα Διαμαντοπούλου και Θάνο Βερέμη, το βιβλίο του Τάσου Αβραντίνη «Εκπαίδευση: ελεύθερη επιλογή ή μια γάτα που γαβγίζει» θα περνούσε απαρατήρητο....
Οι γάτες δεν γαβγίζουν, αλλά οι σκύλοι δαγκώνουν
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ιδιωτική εκπαίδευση: επιστροφή στη νομιμότητα
Εν όψει της καταγραφόμενης από εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ και οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών ραγδαίας ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης, το Συμβούλιο πρότεινε δύο άμεσα μέτρα με...
Ιδιωτική εκπαίδευση: επιστροφή στη νομιμότητα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Περισσότερο σχολείο και λιγότερο Αριστερά;
Στην Ελλάδα παραδοσιακά οι πτυχιούχοι ψήφιζαν περισσότερο Αριστερά. Από δω πηγάζει η διαδεδομένη σε συντηρητικούς κύκλους θέση ότι τα πανεπιστήμια είναι άντρα της Αριστεράς και ότι αυτή υποκινεί εκεί τους...
Περισσότερο σχολείο και λιγότερο Αριστερά;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας