• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  8°C 4.2°C / 10.2°C
  1 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  7°C 3.5°C / 7.8°C
  3 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  9°C 2.0°C / 9.9°C
  2 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C -2.1°C / 1.6°C
  1 BF
  83%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 5.2°C
  0 BF
  65%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.1°C / 7.0°C
  2 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.3°C / 3.4°C
  2 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  2 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 9.9°C
  2 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  2 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.9°C / 11.2°C
  2 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  4 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  4 BF
  66%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 5.1°C
  2 BF
  80%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.5°C / 6.2°C
  2 BF
  76%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  1 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.4°C / 11.0°C
  2 BF
  71%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.1°C / 7.1°C
  2 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 0.7°C / 6.7°C
  1 BF
  70%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  1 BF
  84%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο μπλανκιστής «Μπάιρον της Κρήτης»

 • A-
 • A+

«Ως άπαντες οι πεπεισμένοι δημοκράται επίστευεν εις το μέλλον της Παγκοσμίου Δημοκρατίας, εις την λαϊκήν κυριαρχίαν, εις τα δικαιώματα των λαών να αποτινάξουν τον ζυγόν των τυράννων των». Ετσι συνόψιζε το ιδεολογικό προφίλ του Γκουστάβ Φλουράνς, την επαύριον της εκτέλεσής του στη διάρκεια της Κομμούνας του Παρισιού, η γαλλόφωνη εφημερίδα της Αθήνας L’ Indépendance Hellénique. Πολιτικά ήταν φίλος του Μπλανκί. Λίγοι γνωρίζουν ποιος ήταν ο Γάλλος επαναστάτης που πολέμησε στην Κρήτη του 1866 για την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού και την ένωση με την Ελλάδα. Ηρθε στα 1864 στην Αθήνα, μαζί με τον γνωστό επαναστάτη σοσιαλιστή Αμίλκαρ Τσιπριάνι.

«Η εκθρόνιση του Οθωνα τον ηλέκτρισε», κατά τον Γιάννη Κορδάτο, που προσθέτει ότι «ήρθε να αγωνισθεί για την Ελληνική Δημοκρατία», ενώ «πήρε μέρος και στις λαϊκές διαδηλώσεις». «Στα Ιονικά –συνεχίζει ο ιστορικός του εργατικού κινήματος– μαζί με τον Τσιπριάνι έστησαν οδοφράγματα στην Αιόλου - Ερμού».

Δεν έχει δίκιο ο Περικλής Κοροβέσης, γράφοντας ότι η Αριστερά έχει αγνοήσει τον Φλουράνς, αφού ο Τάσος Βουρνάς του έχει αφιερώσει πολλές σελίδες στο βιβλίο του «Ρόκκος Χοϊδάς, το ξεκίνημα της φωτιάς», όπου και ο ίδιος πρωτοδιάβασα για τον σοσιαλιστή Γουστάβο.

Για μας, ο Γκουστάβ Φλουράνς είναι ο «Μπάιρον της Κρήτης» και με αυτόν τον τίτλο του κάνουμε αφιέρωμα, τιμώντας τα 180 χρόνια από τη γέννησή του (1838), σήμερα στον Βύρωνα (6.30 μ.μ, Αίθουσα ΚΑΠΗ Βύρωνα, Αγίας Σοφίας και Καλλιπόλεως) με ομιλήτρια την ιστορικό Ξένια Μαρίνου, διδάκτορα του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Φλουράνς είχε πολλά κοινά με τον λόρδο Βύρωνα, όχι μόνο γιατί πολέμησε κατά του οθωμανικού ζυγού στην Κρήτη και της απόλυτης μοναρχίας, αλλά και διότι ήταν ανατρεπτικός μέσα στην ίδια του τη χώρα. Ο λόρδος Βύρων είχε υποστηρίξει τους εξεγερμένους λουδίτες της Αγγλίας, ο Φλουράνς συμμετείχε ο ίδιος στην εξέγερση της Κομμούνας το 1871, υπήρξαν «ταξικοί αποστάτες» και οι δύο, κινούμενος από επαναστατικό ρομαντισμό ο Μπάιρον, εμπνεόμενος από ένα είδος ουτοπικού σοσιαλισμού ο Φλουράνς.

Πέθαναν και οι δύο πολύ νέοι, στα 36 ο Μπάιρον, στα 33 χρόνια του ο Φλουράνς. Απέδειξαν και οι δύο ότι ο φιλελληνισμός συνδεόταν πάντοτε με τις πρωτοπόρες ιδέες της εποχής που αναπτυσσόταν, αρχικά της Γαλλικής Επανάστασης και κατόπιν του εργατικού κινήματος και γενικότερα της Αριστεράς.

* Πρόεδρος του Συνδέσμου Μπάιρον για τον Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κιμάς γαρίδας και... 1821
Για τα διακόσια χρόνια από το 1821 το μόνο εξεζητημένο έδεσμα που απόλαυσαν οι υψηλοί προσκεκλημένοι (και απόγονοι) των προστάτιδων δυνάμεων είναι ο κιμάς γαρίδας! Κατά τα άλλα, το μενού περιελάμβανε ταπεινά...
Κιμάς γαρίδας και... 1821
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ιστορική παλινδρόμηση
Στη χώρα διεξάγεται αδυσώπητος ταξικός πόλεμος. Ειρηνικός, θεσμικός και οικονομικός μεν, πόλεμος δε. Η κοινωνική και οικονομική ολιγαρχία με αρχηγέτες τα ΜΜΕ και το μεταπρατικό κεφάλαιο επιχειρούν να...
Ιστορική παλινδρόμηση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ελληνας δεν γεννιέσαι μόνο, γίνεσαι επίσης
Γύρω από το πώς και με ποια κριτήρια ορίζεται ο Ελληνας διεξήχθησαν σκληρές συγκρούσεις, διαμορφώθηκαν ιδεολογικά μέτωπα, αποκλείστηκαν ή και περιελήφθησαν «Ελληνες», ανάλογα με την πολιτική συγκυρία και τις...
Ελληνας δεν γεννιέσαι μόνο, γίνεσαι επίσης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αναζητώντας την παράδοση
Είναι δύσκολο, το ξέρω, να δεχτούμε ότι η παράδοση δεν είναι η επανάληψη ή ο εκθειασμός του παρελθόντος. Η παράδοση είναι μετάδοση και μετατροπή. Η παράδοση είναι η συνειδητοποίηση του περάσματος από το...
Αναζητώντας την παράδοση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δεν ήσαν όλοι Γαλάτες, ήσαν όμως όλοι τους Γάλλοι
Οταν στην παράταση του τελικού ποδοσφαιρικού αγώνα για το Παγκόσμιο Κύπελλο αντικαταστάθηκε ο Ραμπιό, και μάλιστα λίγο αργότερα και ο Βαράν, μιγαδικής καταγωγής, όλοι οι παίκτες της Εθνικής Γαλλίας, πλην του...
Δεν ήσαν όλοι Γαλάτες, ήσαν όμως όλοι τους Γάλλοι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο Άρης Αλεξάνδρου στην «αθέατη πλευρά της ιστορίας»
Ο Αλεξάνδρου, παρότι έμεινε στα ελληνικά γράμματα με το κορυφαίο του έργο, το Κιβώτιο, εντούτοις είχε σημαντική συνεισφορά και στην ποιητική παραγωγή.
Ο Άρης Αλεξάνδρου στην «αθέατη πλευρά της ιστορίας»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας