Στη θέση του υπουργού Υγείας επιθυμεί να παραμείνει ο Αδωνις Γεωργιάδης μέχρι τις εκλογές -το 2027, δηλαδή όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός- θέτοντας εαυτόν αποκλειστικά στην υπηρεσία του ΕΣΥ. «Εγώ που είμαι ο πιο φανατικός θιασώτης του ιδιωτικού τομέα, με πρότυπα τη Μάργκαρετ Θάτσερ και τον Ρόναλντ Ρέιγκαν, σας λέω ότι αν δεν στηρίξει ένας υπουργός Υγείας το δημόσιο σύστημα είναι τρελός!», επιμένει. Ωστόσο, η εξήγησή του με «όρους της αγοράς» της ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας κάθε άλλο παρά συμβατή είναι με τις ανάγκες του κόσμου, που στενάζει στις ουρές, στις αναμονές και στα ράντζα πληρώνοντας φαρμακερά χαράτσια για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αντίθετα αυτή η επιλογή, εδώ και δεκαετίες, τόσο διεθνώς όσο και στη χώρα μας, ενισχύει την επιχειρηματική δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα υγείας συμπαρασύροντας ταυτόχρονα και τον δημόσιο τομέα υγείας. Θέλει να παραμείνει στο υπουργείο Υγείας, επιδιώκοντας, όπως υποστηρίζει, να καταφέρει να μειώσει την αναμονή στα επείγοντα και τα ράντζα στα νοσοκομεία, όπως και να ανοίξει περισσότερο τις προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού ώστε να περιοριστούν οι ανάγκες που εντοπίζονται.
Στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που έδωσε στην «Εφ.Συν.», έπειτα από καιρό «σιωπής» στα ΜΜΕ, ξεκαθάρισε μεν ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει νέο σχέδιο αύξησης στους μισθούς των γιατρών, άφησε ωστόσο να εννοηθεί πως εξετάζει (σ.σ. με τη σειρά του) τα δημοσιονομικά περιθώρια και πως βρίσκεται σε συζήτηση με την κυβέρνηση για να δώσει αυξήσεις στους νοσηλευτές. Επιπλέον, ανέφερε ενδεικτικά πως από την ερχόμενη εβδομάδα προστίθενται 500 τραυματιοφορείς, κυρίως στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των μεγάλων νοσοκομείων Αττικής και Θεσσαλονίκης, ισχυρίστηκε πως θα βελτιωθεί η κατάσταση στο «Αττικόν», καθώς παραδέχεται πως «είναι απαράδεκτο να έχεις, εν έτει 2025, 140 ράντζα σε νοσοκομείο...». Τόνισε πως είναι ανοικτός σε προτάσεις και σε διακομματική διαβούλευση ως προς το σχέδιο για το Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα» (πρώην Λοιμωδών) που έκλεισε επί υπουργίας του και δεσμεύτηκε ότι το φετινό καλοκαίρι -που ημερολογιακά ξεκινά σε λιγότερο από μήνα- η εικόνα στις άγονες περιοχές θα είναι εντελώς διαφορετική σε σχέση με το το ’24 και το ’23, με εμφανώς λιγότερα κενά σε γιατρούς.
Την ίδια ώρα, εξακολουθεί να δείχνει ότι θεωρεί «αγκάθι» τους συνδικαλιστές και εμφανίζεται αμετανόητος για τον χαρακτηρισμό «συμμορία της μιζέριας» που απέδωσε στους άλλοτε «ήρωες» των νοσοκομείων.
● Ποιο είναι το προσωπικό σας στοίχημα από τη θέση του υπουργού Υγείας;
Ενα είναι για το καλοκαίρι του 2025, να έχουμε στις άγονες περιοχές λιγότερα κενά σε γιατρούς σε σύγκριση με πέρυσι και πρόπερσι. Την περασμένη Τρίτη υπέγραψε η πρώτη παθολόγος -μετά από 4-5 χρόνια- και ξεκινάει στην Κω. Η αρχή έγινε και είναι σημαντική γιατί κανείς δεν πηγαίνει, φοβούμενος ότι θα είναι μόνος του σε καθημερινή εφημερία. Μένουν 300 θέσεις που έχουμε προκηρύξει, με την πρόσκληση να λήγει στις 15 Μαΐου. Το πιο μεγάλο στοίχημα είναι ότι αφού προχωράμε με την ανακαίνιση των κτιριακών υποδομών του ΕΣΥ και ταυτόχρονα τους διαγωνισμούς για τον τεχνολογικό εξοπλισμό, να υπάρξει εμφανής βελτίωση στο κομμάτι των κενών του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού. Εχουμε κενά σε ειδικότητες που μας πονάνε, κυρίως παθολόγους, αναισθησιολόγους και παιδιάτρους. Χωρίς παθολόγο δεν έχεις εφημερία! Αν αυτά τα καλύψουμε, αν κλείσουμε δηλαδή τον κύκλο με το έλλειμμα προσωπικού, θα έχουμε πραγματικά πολύ καλύτερο ΕΣΥ.
● Τι γίνεται με τις αναμονές στις εφημερίες; Ο κόσμος εξακολουθεί να περιμένει οκτώ, δέκα, μέχρι και 15 ώρες.
Προχωράμε το σχέδιό μας για την αντιμετώπισή τους. Εχουν ήδη πιάσει δουλειά οι εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στο «Γ. Γεννηματάς», στον «Ευαγγελισμό» και στο «Αττικόν». Οι πολίτες αξιολογούν τη συνδρομή τους και θα παρουσιάσω τα αποτελέσματα στα τέλη Μαΐου.
Την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινούν 500 τραυματιοφορείς, οι περισσότεροι στα ΤΕΠ των μεγάλων νοσοκομείων Αττικής και Θεσσαλονίκης. Εχουμε προκηρύξει θέσεις και προσλαμβάνουμε γιατρούς με στόχο την πλήρη κάλυψη των κενών στα ΤΕΠ. Εχει ξεκινήσει πιλοτικά το «βραχιολάκι» για την ηλεκτρονική ιχνηλάτηση των ασθενών. Τον Ιούνιο ξεκινάει η τηλεδιάγνωση των μαγνητικών και των αξονικών εξετάσεων. Ολα αυτά θα πείσουν και τον πιο μεγάλο πολέμιο της κυβέρνησης και του υπουργού Υγείας, μετά τον Ιούνιο, ότι πάμε καλύτερα στις εφημερίες.
● Ομως το νέο πρόγραμμα για τις καθημερινές πρωινές εφημερίες των νοσοκομείων, που ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο, δυσκόλεψε τα πράγματα.
Δυσκόλεψε τους συνδικαλιστές και ενδεχομένως κάποιους γιατρούς σε ορισμένα νοσοκομεία που δουλεύουν περισσότερο - το δέχομαι. Διευκόλυνε όμως τον κόσμο. Στα νοσοκομεία της Αττικής έχουμε μείωση του μέσου χρόνου αναμονής περίπου 15%, δεν είναι αμελητέα. Δεν υπάρχει ρύθμιση που να μπορούν να είναι όλοι ευχαριστημένοι, κάποιοι ξεβολεύονται. Παρά ταύτα, έχουμε κάνει δεκτές πολλές συνδικαλιστικές προτάσεις, όπως για τις προσλήψεις γιατρών και τραυματιοφορέων στα ΤΕΠ. Δεν έχουμε αδιαφορήσει, απλώς δεν συνδιοικούμε με τους συνδικαλιστές.
● Οι υγειονομικοί πάντως είναι εξαντλημένοι. Χρειάζονται προσλήψεις.
Δεν λέω το αντίθετο, δουλεύουν πάρα πολύ γι’ αυτό κάνουμε προσλήψεις. Αλλο όμως «δουλεύουμε» και άλλο, για συνδικαλιστικούς λόγους, «πλήττουμε το ΕΣΥ». Για παράδειγμα, στην περίπτωση του ατυχήματος της γιατρού στην Πάτρα, έγραφαν και εξέδιδαν ανακοινώσεις επί μέρες ότι προερχόταν από 36 ώρες εφημερίας. Αναγκάστηκα να το διαψεύσω, για να επανέλθουν οι συνδικαλιστές λέγοντας ότι λέω ψέματα. Τελικά το διέψευσε η ίδια η γιατρός! Δεν λέω να κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί... Συχνά οι γιατροί δουλεύουν πολλές περισσότερες ώρες. Υπάρχουν νοσοκομεία που γιατροί και νοσηλευτές δεν έχουν πάρει τις άδειες και τα ρεπό που θα έπρεπε από την εποχή της Covid. Ολα αυτά είναι πραγματικά προβλήματα του ΕΣΥ και τα αναγνωρίζω απολύτως. Από τα πραγματικά προβλήματα όμως στη φράση «το ΕΣΥ καταρρέει» υπάρχει μεγάλη απόσταση.
● Θα ανοίξετε ξανά το Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα» (Λοιμωδών), που επί υπουργίας σας έκλεισε το 2013 ως παράρτημα του «Αττικόν»;
Είναι απαράδεκτο να έχεις, εν έτει 2025, 140 ράντζα σε νοσοκομείο. Το «Αττικόν» δεν χωράει. Παρουσιάστηκε η λύση του Λοιμωδών. Η αρχική ιδέα είναι να γίνει ένα νοσοκομείο για τη γυναίκα και το παιδί, όπως ανακοίνωσα στη Βουλή. Δεν είμαι αμετάπιστος σε αυτό. Αφού συζητήσω με το ΕΚΠΑ και την ιατρική κοινότητα, θα φέρω το θέμα στη Βουλή, να το συζητήσουμε με τα κόμματα. Δεν έχω σκοπό να πάρω απόφαση μόνος μου.
• Οι μισθοί των υγειονομικών είναι χαμηλοί για τις υπηρεσίες που προσφέρουν. Θα κάνετε αυξήσεις;
Οι γιατροί είναι οι καλύτερα αμειβόμενοι δημόσιοι λειτουργοί, καλύτερα από τους δικαστικούς -με τις αμοιβές που έχουμε δώσει για τις άγονες περιοχές, τις αυξήσεις που έδωσε η κυβέρνηση και με την μη φορολόγηση των εφημεριών. Αυτό σημαίνει ότι παίρνουν τα λεφτά που πρέπει; Οχι. Κι εγώ θα ήθελα να παίρνουν περισσότερα, αλλά το κράτος κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί.
• Αρα, μπορεί να σκεφτεί να κάνει και κάτι καλύτερο;
Αυτή τη στιγμή νέο σχέδιο αύξησης των μισθών των γιατρών δεν υπάρχει. Ομως αν είχα δημοσιονομικά περιθώρια τώρα, θα ήθελα να δώσω αυξήσεις στους νοσηλευτές. Το συζητάω με την κυβέρνηση.
● Ο Ελληνας ασθενής πληρώνει σταθερά το 40% της συνολικής δαπάνης υγείας από την τσέπη του. Θα αλλάξει αυτό;
Εχω ζητήσει μελέτη, θέλω κι εγώ να καταλάβω πώς βγαίνουν τα νούμερα της ΕΛΣΤΑΤ, χωρίς να τα αμφισβητώ. Αυτή τη στιγμή όμως, έχουμε στην Ελλάδα παροχές που δεν έχουν άλλες χώρες. Εχουμε π.χ. ανασφάλιστους πολίτες που έχουν 100% δωρεάν παροχή υπηρεσιών υγείας, έχουμε χαμηλότερες τιμές στα φάρμακα και στις διαγνωστικές εξετάσεις από άλλες χώρες της Ε.Ε., δεν συζητάω των ΗΠΑ. Δέχομαι, ωστόσο, ότι είμαστε στην πρώτη τριάδα ιδιωτικής συμμετοχής από το ’90. Και με την «πρώτη φορά Αριστερά» στην πρώτη τριάδα ήμασταν.
● Στο μεταξύ παραμένει διαχρονικό το πάρτι κερδοσκοπίας, ειδικά σε βάρος των καρκινοπαθών. Πληρώνουν διαγνωστικές εξετάσεις, ακτινοθεραπείες, ενώ προβλέπεται βάσει νόμου του ’12 να μπορούν να τις κάνουν στον ιδιωτικό τομέα για να μην περιμένουν, χωρίς να χρεώνονται. Πληρώνουν και για τις υπόλοιπες ακτινοθεραπευτικές τεχνικές, ενώ προβλέπεται να χρεώνονται μόνο την αμοιβή του γιατρού. Θα το διορθώσετε;
Δέχομαι απολύτως ότι ένας ογκολογικός ασθενής πρέπει να έχει τελείως διαφορετική μεταχείριση. Αφαιρούμε έναν-έναν τους κόφτες που περιόριζαν τον αριθμό των διαγνωστικών εξετάσεων που μπορούσαν να κάνουν. Σκεφτόμαστε τι θα κάνουμε με τα φάρμακα που δεν είναι για τον καρκίνο αλλά τους είναι απαραίτητα, στα οποία έχουν συμμετοχή. Ο σκοπός μου είναι να κάνω τη ζωή τους ευκολότερη. Οσον αφορά τις θεραπείες, ο ιδιωτικός τομέας δεν πρέπει να ζητάει χρήματα, τα πληρώνει όλα ο ΕΟΠΥΥ. Οι συμβάσεις τους δεν προβλέπουν πληρωμές. Αν γίνεται είναι παράνομο, είναι αντισυμβατική συμπεριφορά. Αν μας καταγγελθεί θα το τιμωρήσουμε.
● Με τις ουρές της ντροπής τι κάνετε;
Ξεκινά στις 15 Μαΐου η κατ’ οίκον αποστολή φαρμάκων με μηδενική επιβάρυνση. Επίσης, υπάρχει πλέον η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας μπορούν να κλείσουν ραντεβού για τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν στην ουρά.
● Ευνοεί η πολιτική της Ν.Δ. τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος φαίνεται να ευημερεί και να διογκώνεται επί ημερών σας;
Δεν υπάρχει υπουργός Υγείας που δεν στηρίζει το δημόσιο σύστημα - πρέπει να είναι τρελός να μην το στηρίζει. Εγώ που είμαι ο πιο φανατικός θιασώτης του ιδιωτικού τομέα, με πρότυπα τη Μάργκαρετ Θάτσερ και τον Ρόναλντ Ρέιγκαν, σας λέω ότι αν δεν στηρίξει ένας υπουργός Υγείας το δημόσιο σύστημα, είναι τρελός! Να το εξηγήσω με όρους της αγοράς: Ο ιδιωτικός τομέας έχει εξ ορισμού στόχο το κέρδος. Αρα, οι ιδιώτες θα παρέχουν υπηρεσίες υγείας μόνο όπου υπάρχει κέρδος. Η δουλειά του κράτους είναι να παρέχει υπηρεσίες υγείας και σε περιοχές που εξ ορισμού δεν θα έχουν ποτέ κέρδος, θα είναι πάντα ζημιογόνες. Μπορείς να πείσεις τον ιδιώτη να πάει εκεί που θα έχει ζημιές; Δεν θα πάει. Επομένως, αν δεν υποστηρίξεις το δημόσιο σύστημα σημαίνει ότι εξ ορισμού δέχεσαι ότι θα έχεις περιοχές της χώρας που δεν θα έχεις παροχές υγείας. Λέτε να το έχει σκεφτεί αυτό κανένας υπουργός σοβαρά; Δεν γίνεται! Ο τομέας της υγείας θα έχει πάντα ισχυρό δημόσιο σύστημα.
● Και τώρα υπάρχει θέμα στην υπόλοιπη χώρα, με αποτέλεσμα η μισή Ελλάδα να έρχεται στην Αθήνα...
Νοσοκομεία υπάρχουν παντού, καλά νοσοκομεία όχι, αυτό είναι αλήθεια. Ο ασθενής ξέρει πού επιλέγει, φαίνεται στα νοσοκομεία που έχουν μεγάλη κίνηση.
● Θα στηρίξετε τα νοσοκομεία της περιφέρειας;
Τα έχω στηρίξει με προσλήψεις, ειδικά κίνητρα, διπλούς μισθούς. Αυτό δεν σημαίνει όχι έχω την προσδοκία ένα επαρχιακό νοσοκομείο να μπορέσει ποτέ να γίνει «Αττικόν», δεν θα μπορέσει.
● Εχετε μετανιώσει για τον χαρακτηρισμό προς τους γιατρούς «συμμορία της μιζέριας»;
Καθόλου, γιατί να μετανιώσω; Η συμμορία της μιζέριας δεν αναφέρεται στους γιατρούς, αλλά σε μια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων που τα βλέπουν όλα αρνητικά.
● Οι οποίοι είναι γιατροί...
Δεν έχει να κάνει η ιατρική ειδικότητα με τη διάθεση κάποιου. Η συμμορία της μιζέριας είναι άνθρωποι που για πολιτικούς λόγους τα παρουσιάζουν όλα μαύρα. Δεν μπορείς να μπαίνεις στον «Ευαγγελισμό» στον 8ο όροφο που ανακαινίσαμε και να μη βλέπεις ότι είναι υπερτέλειο και να λες ότι το νοσοκομείο έχει αυτό, έχει το άλλο.
● Δεν νομίζω ότι κάποιος έχει αντίρρηση για τις ανακαινίσεις, την ίδια στιγμή που πέφτουν ταβάνια, αλλά επιμένουν στην αναγκαία στελέχωση.
Δεν έχω ακούσει πάντως κανέναν να λέει «μπράβο»...
● Πώς σχολιάζετε το αποτέλεσμα στις εκλογές στην ΕΙΝΑΠ; Φάνηκε ότι η Ν.Δ. δεν τα πηγαίνει πολύ καλά στους γιατρούς...
Πήγαμε πολύ καλά, είμαι πολύ ευτυχής. Είχα πολύ μεγάλο φόβο ότι θα πάμε χάλια... Οι τελευταίες εκλογές στην ΕΙΝΑΠ έγιναν τη χειρότερη δυνατή στιγμή για εμάς, εν μέσω Τεμπών και όταν οι δημοσκοπήσεις μάς έδειχναν στο 20%. Πιο πολύ θα ανησυχούσα αν ήμουν ΠΑΣΟΚ ή ΣΥΡΙΖΑ, γιατί κατέρρευσαν. Θα ήθελα να μην έχουμε χάσει την έδρα, από την άλλη δόθηκε μεγάλη μάχη και κρατηθήκαμε. Δεν ήταν καθόλου εύκολο, όσοι κάνουν κριτική στη Ματίνα Παγώνη κάνουν λάθος. Ας κατέβουν στις εκλογές να δουν πόσο δύσκολες είναι στα νοσοκομεία.
● Πώς θα είναι η «επόμενη ημέρα» για τον Αδ. Γεωργιάδη;
Στόχος μου είναι να παραμείνω υπουργός Υγείας μέχρι το 2027. Μετά πάμε σε εκλογές...
❗ Σχολιάζοντας την ιστορική ήττα της παράταξης της Ν.Δ., έπειτα από 25 χρόνια στο τιμόνι της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), και μάλιστα από την παράταξη του ΚΚΕ, ο υπουργός Υγείας μιλά για κάκιστη συγκυρία λόγω Τεμπών και δημοσκοπικής πτώσης της κυβερνητικής παράταξης. Ομολογεί μάλιστα πως φοβόταν τα χειρότερα, ενώ κάλυψε απολύτως τη Ματίνα Παγώνη προκαλώντας όσους κάνουν κριτική «να κατέβουν στις εκλογές για να δουν πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα στα νοσοκομεία...»
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας