Αθήνα, 27°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
27°C
28.5° 22.2°
2 BF
49%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
24°C
24.9° 22.1°
2 BF
41%
Πάτρα
Σποραδικές νεφώσεις
23°C
23.2° 19.8°
2 BF
58%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
1 BF
68%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
1 BF
88%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
22°C
22.9° 21.0°
2 BF
60%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.9° 17.4°
2 BF
48%
Αγρίνιο
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.5° 18.5°
1 BF
74%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
29.1° 25.8°
5 BF
60%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
25°C
25.0° 22.9°
2 BF
68%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
27°C
27.4° 25.8°
3 BF
50%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
24.0° 24.0°
4 BF
79%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
21°C
21.2° 21.2°
4 BF
76%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
23°C
25.1° 22.9°
0 BF
43%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
23°C
24.5° 23.4°
0 BF
44%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
26.5° 25.8°
5 BF
82%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
25°C
27.7° 22.5°
2 BF
40%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.3° 20.3°
2 BF
73%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
24°C
24.7° 22.2°
2 BF
48%
Καστοριά
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
13.8° 13.8°
2 BF
79%
ΜΕΝΟΥ
Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
nicolas schmit
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Νίκολας Σμιτ, υποψήφιος Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

«Θέλουμε μια Ευρώπη κοινωνική, δημοκρατική και βιώσιμη»

Ζούμε σε καιρούς μεγάλων αναταραχών. Οι προκλήσεις δεν είναι εθνικές, είναι ευρωπαϊκές. Για την αντιμετώπισή τους, η καλύτερη απάντησή μας είναι μια ισχυρή Ευρώπη.

Με την ευκαιρία της επίσκεψής του στην Ελλάδα, ο υποψήφιος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, Νίκολας Σμιτ, μίλησε στην «Εφ.Συν.» για τους στόχους, τα διακυβεύματα και τους κινδύνους για την Ευρώπη, λίγο πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές. Ο Λουξεμβούργιος, μέχρι πρότινος επίτροπος για την Απασχόληση και τα Κοινωνικά Δικαιώματα, στέλνει μήνυμα υπέρ μιας κοινωνικής, δημοκρατικής και βιώσιμης Ε.Ε., υποστηρίζοντας ότι οι προκλήσεις δεν είναι εθνικές αλλά ευρωπαϊκές και εξηγεί γιατί οι Σοσιαλιστές έχουν τις λύσεις.

Ποιο είναι το διακύβευμα των ευρωεκλογών; Γιατί είναι σημαντικό να ψηφίσουν οι Ευρωπαίοι πολίτες;

Ζούμε σε καιρούς μεγάλων αναταραχών. Ψηφιακή μετάβαση, κλιματική αλλαγή, πόλεμοι στα σύνορά μας και κρίση κόστους ζωής. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι αυτές οι προκλήσεις δεν είναι εθνικές, είναι ευρωπαϊκές. Επομένως, για την αντιμετώπισή τους, η καλύτερη απάντησή μας είναι μια ισχυρή Ευρώπη. Δείξαμε ότι οι Σοσιαλιστές έχουν συγκεκριμένες λύσεις. Πιέσαμε για την οδηγία σχετικά με την εργασία σε πλατφόρμα που ψηφίστηκε.

Μετά την κρίση της νόσου Covid-19, αντί να υιοθετήσουν μέτρα λιτότητας, οι Σοσιαλιστές διασφάλισαν ότι η Ε.Ε. θα θέσει σε εφαρμογή ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα, όπως το SURE και ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για την προστασία των θέσεων εργασίας και την επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό να υποστηριχθούν οι Σοσιαλιστές και το ΠΑΣΟΚ στις 9 Ιουνίου. Ετσι, σε αυτές τις εκλογές οι πολίτες μπορούν να αποφασίσουν ποιες πλειοψηφίες πρέπει να έχουν δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ποιος να εκλεγεί πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εάν οι συντηρητικές δυνάμεις και η Ακροδεξιά ενισχυθούν σε αυτές τις εκλογές, όλα αυτά τα παραδείγματα συγκεκριμένης κοινωνικής προόδου θα απειληθούν.

Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας ως υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;

Θέλουμε μια Ευρώπη κοινωνική, δημοκρατική και βιώσιμη. Μια Ευρώπη κοινωνική σημαίνει ότι θα αγωνιστούμε για καλούς μισθούς, καλές συνθήκες εργασίας και ισχυρές δημόσιες υπηρεσίες. Οταν οι σκληρά εργαζόμενοι άνθρωποι δεν μπορούν πλέον να τα βγάλουν πέρα, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Εχουμε συγκεκριμένες λύσεις για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Οσον αφορά τη στέγαση, για παράδειγμα, προτείνουμε την αύξηση των δημόσιων επενδύσεων για να υπάρχει πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή στέγαση και τη ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Δεύτερον, εμείς οι σοσιαλιστές θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Αυτό που συνέβη στη χώρα σας με το σκάνδαλο των υποκλοπών αποτελεί πραγματική ανησυχία. Αγωνιζόμαστε για τα θεμελιώδη δικαιώματα, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και κατά των ξένων παρεμβάσεων. Τέλος, σε αντίθεση με άλλα κόμματα, δεν θα σταματήσουμε την πράσινη μετάβαση καθώς είναι αδιαπραγμάτευτη μια παύση για την κλιματική αλλαγή. Οι άνθρωποι στην Ελλάδα γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις τρομερές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα προτείνουμε μια Πράσινη και Κοινωνική Συμφωνία που επενδύει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην ευρωπαϊκή βιομηχανία και στους εργαζομένους μας.

Η άνοδος της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη σας ανησυχεί; Ποιοι είναι οι τρόποι και οι πολιτικές για να ανακοπεί η δυναμική της στις ευρωπαϊκές κοινωνίες; Υπάρχει περίπτωση οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές να συνεργαστούν με την Ακρα Δεξιά στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

Δεν θα συνεργαστούμε ποτέ με την Ακροδεξιά. Δυστυχώς, βλέπουμε ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) δεν συμμερίζεται τη γραμμή μας. Τις τελευταίες εβδομάδες, σχηματίστηκαν δύο νέες κυβερνήσεις, στην Κροατία και στην Ολλανδία, και οι δύο με συνασπισμούς μεταξύ του ΕΛΚ και της ID, της πολιτικής οικογένειας της Λεπέν και του AfD. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αφήνει την πόρτα ανοιχτή σε έναν συνασπισμό τουλάχιστον με το ECR, το κόμμα της Μελόνι, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι μια ψήφος στο ΕΛΚ, την πολιτική οικογένεια της Νέας Δημοκρατίας, είναι μια πιθανή ψήφος για έναν τέτοιο συνασπισμό.

Οι άνθρωποι ψηφίζουν την Ακροδεξιά επειδή αισθάνονται ότι τα παραδοσιακά κόμματα δεν αντιμετωπίζουν τις ανησυχίες τους. Ωστόσο, η Ακροδεξιά δεν έχει πραγματικές λύσεις για τους ανθρώπους. Κοιτάξτε στην Ιταλία, στη Σουηδία, στην Ουγγαρία: όπου έχουν την εξουσία ψηφίζουν κατά των κατώτατων μισθών, κατά της κοινωνικής ατζέντας, κατά των θεμελιωδών δικαιωμάτων των γυναικών ή της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+. Εάν βρεθούμε στην ηγεσία, θα αγωνιστούμε για ποιοτικές θέσεις εργασίας, την πράσινη μετάβαση και τη δημοκρατία και τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει δύο πολέμους, στην Ουκρανία και τη Γάζα. Συμφωνείτε με τη στάση και τα αντανακλαστικά που έχουν επιδειχθεί;

Πρέπει να στηρίξουμε την Ουκρανία με ό,τι χρειαστεί και όσο καιρό χρειαστεί. Η Ευρώπη κάνει πολλά για να στηρίξει την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, τον λαό της, την ανοικοδόμησή της. Αλλά όταν πρόκειται για στρατιωτική υποστήριξη, πρέπει να κάνουμε περισσότερα και να το κάνουμε πιο γρήγορα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να αναπτύξουμε την αμυντική μας βιομηχανία, δαπανώντας καλύτερα από κοινού μέσω κοινών προμηθειών και κοινής ανάπτυξης στρατιωτικού εξοπλισμού.

Αυτό που συμβαίνει στη Μέση Ανατολή είναι μια πραγματική τραγωδία που ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου με την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς και συνεχίζεται σήμερα με την τρομερή ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι: Η Χαμάς πρέπει να απελευθερώσει όλους τους ομήρους αμέσως και άνευ όρων. Η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να τερματίσει αμέσως τις παρεμβάσεις της, οι οποίες προκαλούν καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση και δυσανάλογες επιπτώσεις στους αμάχους, ιδίως στα παιδιά. Πρέπει να πιέσουμε για μια άμεση βιώσιμη κατάπαυση του πυρός και ζητούμε μια διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη. Μια βιώσιμη λύση σε αυτή τη σύγκρουση μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω μιας λύσης δύο κρατών.

Σε σχέση με την Ελλάδα. Επισκέπτεστε τη χώρα μας και θα λάβετε μέρος στην εκδήλωση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και του ΠΑΣΟΚ. Ποιο είναι το μήνυμα και η επιθυμία σας για το κόμμα που αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής σας οικογένειας; Θεωρείτε ότι είναι εφικτό να ενισχυθεί περαιτέρω η δυναμική του, στο πλαίσιο του στόχου που έχει θέσει για την επιστροφή του στον ρόλο του πρωταγωνιστή απέναντι στη Νέα Δημοκρατία που κυβερνά τη χώρα;

Είμαι πολύ χαρούμενος που έρχομαι στην Ελλάδα, για να μιλήσω με τους ανθρώπους και να δω από πρώτο χέρι την κατάσταση στη χώρα σας. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Είναι ένα κόμμα που παλεύει πάντα για πραγματικές και προοδευτικές λύσεις για τον λαό. Ενα από τα επιτεύγματά μου για τα οποία είμαι περήφανος σε αυτήν τη θητεία ήταν η θέσπιση ευρωπαϊκού νόμου που προστατεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων σε πλατφόρμες.

Οι άνθρωποι που παραδίδουν το φαγητό μας με μηχανάκια ή εργάζονται πολλές ώρες σε τηλεφωνικά κέντρα, αλλά που οι εταιρείες ισχυρίζονται ότι είναι «επιχειρηματίες», αποστερώντας τους την κοινωνική προστασία που τους αξίζει. Ηταν με τη συνδρομή του ΠΑΣΟΚ που άσκησε πίεση στη Νέα Δημοκρατία, ήταν το ΠΑΣΟΚ που έφερε το θέμα στο Κοινοβούλιο, που μίλησε υπέρ των εργαζομένων και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατέληξε να το υποστηρίζει. Αυτή η προσήλωση στα κοινωνικά δικαιώματα είναι ο λόγος για τον οποίο βρίσκομαι σήμερα εδώ και είμαι υπερήφανος που στηρίζω το αδελφό μας κόμμα ΠΑΣΟΚ, όπως ελπίζω ότι θα κάνουν όλο και περισσότεροι από τους συμπολίτες σας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Θέλουμε μια Ευρώπη κοινωνική, δημοκρατική και βιώσιμη»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας