Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
16°C
16.8° 13.2°
2 BF
78%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
14.4° 11.0°
1 BF
80%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
14°C
13.8° 8.0°
2 BF
58%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
2 BF
66%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
10°C
11.3° 9.9°
0 BF
93%
Βέροια
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
12.7° 10.0°
1 BF
78%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
6°C
9.0° 6.4°
2 BF
70%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
7°C
6.8° 6.8°
1 BF
71%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
13.6° 11.5°
2 BF
78%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
8°C
8.5° 8.5°
2 BF
74%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
14°C
14.4° 14.4°
2 BF
77%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
3 BF
70%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
48%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
9°C
10.7° 8.9°
2 BF
76%
Λαμία
Αίθριος καιρός
12°C
12.5° 12.5°
2 BF
76%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.0° 15.8°
3 BF
72%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.4° 13.8°
2 BF
47%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.6° 11.6°
2 BF
91%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
12°C
13.3° 11.4°
2 BF
91%
Καστοριά
Σποραδικές νεφώσεις
5°C
5.5° 5.5°
1 BF
84%
ΜΕΝΟΥ
Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024
ΣΑΛΑΧ ΑΛ-ΜΟΥΣΑ, Παλαιστίνιος γιατρός, μαχητής, συγγραφέας
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΣΑΛΑΧ ΑΛ-ΜΟΥΣΑ, Παλαιστίνιος γιατρός, μαχητής, συγγραφέας

«Οι δύο πλευρές της Παλαιστίνης θα εξαναγκαστούν σε προσέγγιση» UPD

«Δεν ξέρω ποια είναι τα οφέλη της Ελλάδας από τη συμμετοχή σε μια επίθεση γενοκτονίας στον λαό της Γάζας. Οπως είναι γνωστό, ο ελληνιστικός πολιτισμός ξεκίνησε από τη Γάζα. Επίσης όλη η ιστορική Παλαιστίνη αγκάλιαζε την Ορθοδοξία. Και στο τέλος ή θα έχεις εθνική ανεξάρτητη θέση που θα προστατεύει τις ιστορικές σχέσεις με την Παλαιστίνη και τον αραβικό κόσμο ή θα ακολουθείς τη Δύση στις αποικιοκρατικές της βλέψεις»

«Ή θα έχεις εθνική ανεξάρτητη θέση που θα προστατεύει τις ιστορικές σχέσεις με την Παλαιστίνη και τον αραβικό κόσμο ή θα ακολουθείς τη Δύση στις αποικιοκρατικές της βλέψεις». Αυτή είναι ορθή-κοφτή η απάντηση του συγγραφέα, γιατρού και αγωνιστή της Παλαιστίνης, Σαλάχ Αλ-Μούσα, για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στο μακελειό στη Γάζα. Κι αυτή, όπως και οι άλλες απαντήσεις στα ερωτήματά μας στο πλαίσιο αυτής της σύντομης συνέντευξης, είναι η πρόγευση για όσα θα ακουστούν σήμερα, στις 6 το απόγευμα, στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, 1ος όροφος), στην εκδήλωση-συζήτηση που οργανώνει η «Εφημερίδα των Συντακτών», με τη συμμετοχή του ίδιου του Σαλάχ Αλ-Μούσα, που ήρθε στην Ελλάδα γι’ αυτήν την εκδήλωση. Θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου του «Μνήμες Παλαιστίνης» (που η «Εφ.Συν.» είχε προσφέρει στους αναγνώστες της στις 20 Ιανουαρίου 2024), που είναι ταυτόχρονα αυτοβιογραφία αλλά και ανασκόπηση της παλαιστινιακής τραγωδίας εδώ και 75 χρόνια.

 Διάβασα με πολύ ενδιαφέρον τη συγκλονιστική αυτοβιογραφία σας «Μνήμες Παλαιστίνης», αλλά θέλω εδώ να μιλήσουμε για τα τρέχοντα γεγονότα και το μέλλον. Δεν υπάρχει, νομίζω, αμφιβολία ότι η «Θύελλα του Αλ Ακσα», η καταδρομική επιχείρηση της Χαμάς ενάντια στις ισραηλινές βάσεις και οικισμούς γύρω από τη Γάζα στις 7/10/23, υπήρξε μια βίαιη τομή. Τέσσερις μήνες μετά, πιστεύετε ότι το Ισραήλ όντως αιφνιδιάστηκε ή μήπως η εξτρεμιστική ηγεσία του γνώριζε, αλλά άφησε την επίθεση να εξελιχθεί, ώστε να δρομολογήσει την προαποφασισμένη εθνοκάθαρση της Γάζας;

Η «Θύελλα του Αλ Ακσα» αποτέλεσε έκπληξη για όλους. Ηταν μια αιφνιδιαστική στρατηγική εξαπάτηση, γιατί οι μαχητές της αντίστασης κατάφεραν να πάρουν όλες τις πληροφορίες που ήθελαν, χρησιμοποιώντας μέσα και εργαλεία που δεν μπορούσε ο «Σιδερένιος Θόλος» του Ισραήλ να ανιχνεύσει. Ομως, όπως η παλαιστινιακή αντίσταση είχε στόχους, έτσι και το Ισραήλ είχε τους δικούς του. Εδώ και 23 χρόνια το Ισραήλ είχε σχέδια για τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τα εδάφη τους. Με την έφοδο της 7ης Οκτωβρίου βρήκε την ευκαιρία να προχωρήσει τα σχέδιά του. Ολη αυτή η καταστροφή στοχεύει στο να φτάσουν οι Παλαιστίνιοι στην απελπισία και στην απόγνωση και να εξαναγκαστούν σε φυγή.

 Υπάρχουν πολλές ενδείξεις, αλλά και δηλώσεις αξιωματούχων που υποστηρίζουν πως το Ισραήλ, και ειδικά οι κυβερνήσεις του Λικούντ, επέτρεψε υπογείως την ενίσχυση της Χαμάς, ως μαχητικού και αδιάλλακτου αντίπαλου δέος στην αποδυναμωμένη Φάταχ, προκειμένου να διχάσουν το παλαιστινιακό αγώνα και να εκτροχιάσουν κάθε πιθανότητα δημιουργίας ενός παλαιστινιακού κράτους, έστω και κουτσουρεμένου. Ποια είναι η γνώμη σας; Υπάρχει περιθώριο για συμφιλίωση Χαμάς και Φάταχ; Πιστεύετε πως η πολυσυζητημένη «λύση των δύο κρατών» είναι ακόμη βιώσιμη; Και πώς κρίνετε την ώς τώρα στάση των «αδελφών» αραβικών κρατών, και ιδιαίτερα της Αιγύπτου;

Το Ισραήλ συμπεριφέρεται με έναν τρόπο που συντηρεί τη συνέχιση της διχόνοιας ανάμεσα στην Παλαιστινιακή Αρχή στη Ραμάλα και τη Χαμάς στη Γάζα. Αυτή η διχόνοια εξυπηρετεί το Ισραήλ που υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει ΜΙΑ παλαιστινιακή αρχή με την οποία να μπορεί να συνομιλήσει. Πιστεύω ότι μετά τον τερματισμό της ισραηλινής επίθεσης θα εξαναγκαστούν οι δύο παλαιστινιακές πλευρές σε μια μορφή προσέγγισης. Εχω την άποψη ότι η λύση των δύο κρατών δεν είναι πια εφικτή. Το Ισραήλ επαναλαμβάνει σε όλα τα φόρουμ ότι δεν θα επιτρέψει την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, κι αυτή η πολιτική φαίνεται ξεκάθαρα από τη συνεχιζόμενη ανέγερση εποικισμών, την προσάρτηση εδαφών, την κατάσχεση των χρημάτων της Παλαιστινιακής Αρχής και την ασφυκτική καταπίεση των Παλαιστινίων σε όλους τους τομείς της ζωής ώστε να εξαναγκαστούν και πάλι σε φυγή. Οσον αφορά τους αδελφούς Αραβες, οι θέσεις τους κυμαίνονται από τη σιωπή ώς την κρυπτο-υποστήριξη στο Ισραήλ. Μικρή μειοψηφία εκδηλώνει κάποιες μορφές αναποτελεσματικής υποστήριξης.

 Έχετε ζήσει πολλά χρόνια στην Ελλάδα, αλλά και στη Γαλλία, και μάλιστα σε εποχές που οι σχέσεις του ελληνικού και του γαλλικού κράτους με τους Παλαιστινίους ήταν οπωσδήποτε πολύ θερμότερες. Πώς σας φαίνεται ο σημερινός εναγκαλισμός της κυβέρνησης και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Νετανιάχου, αλλά και συνολικά των ελληνικών και ευρωπαϊκών κυβερνήσεων με το σιωνιστικό καθεστώς του Ισραήλ; Πού αποδίδετε αυτή τη στροφή;

Κατ’ αρχήν να υπογραμμίσουμε ότι η δημιουργία του κράτους του Ισραήλ είναι δυτικό εγχείρημα που το υιοθέτησε η Αμερική και σήκωσε την ευθύνη της διατήρησής του για να προστατεύσει τα δικά της συμφέροντα. Βρισκόμαστε σε μια νέα παγκόσμια τάξη όπου αποκρυσταλλώνονται οι θέσεις των κρατών. Η ελληνική κυβέρνηση προσχώρησε στη θέση ότι «τα σύνορά της είναι τα σύνορα των συμφερόντων της». Αυτό είναι μια μεταφορά δηλώσεων πολλών Αμερικανών προέδρων. Δεν ξέρω ποια είναι τα οφέλη της Ελλάδας από τη συμμετοχή σε μια επίθεση γενοκτονίας στον λαό της Γάζας. Οπως είναι γνωστό, ο ελληνιστικός πολιτισμός ξεκίνησε από τη Γάζα. Επίσης όλη η ιστορική Παλαιστίνη αγκάλιαζε την Ορθοδοξία. Και στο τέλος ή θα έχεις εθνική ανεξάρτητη θέση που θα προστατεύει τις ιστορικές σχέσεις με την Παλαιστίνη και τον αραβικό κόσμο ή θα ακολουθείς τη Δύση στις αποικιοκρατικές της βλέψεις.

Εκδήλωση της «Εφ. Συν.» στην ΕΣΗΕΑ στις έξι το απόγευμα

για τη ματωμένη μνήμη της Παλαιστίνης, με αφορμή το βιβλίο του Σαλέχ Αλ Μούσα «Μνήμες Παλαιστίνης»

«Μνήμες Παλαιστίνης» είναι ο τίτλος του βιβλίου του Σαλέχ Αλ Μούσα που προσέφερε η «Εφημερίδα των Συντακτών» στους αναγνώστες της με την έκδοση του Σαββατοκύριακου 20-21 Ιανουαρίου 2024.

Με φόντο το συνεχιζόμενο μακελειό στη Γάζα, ο συγγραφέας του βιβλίου έρχεται στην Ελλάδα για να συμμετάσχει στην εκδήλωση – παρουσίαση του βιβλίου, που είναι μόνο η αφορμή για μια συζήτηση για το Παλαιστινιακό, σήμερα Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου, στις έξι το απόγευμα, στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, 1ος όροφος).

Στην εκδήλωση που διοργανώνει η Εφημερίδα των Συντακτών θα μιλήσουν, εκτός από τον συγγραφέα, ο Θόδωρος Κουτσουμπός, επιμελητής της έκδοσης του βιβλίου, και ο Γιώργος Τσιάρας, δημοσιογράφος της «ΕφΣυν».

Η ηθοποιός Ναταλία Γεωργοσοπούλου θα απαγγείλει δυο χαρακτηριστικά ποιήματα του Σαλέχ Αλ Μούσα.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Οι δύο πλευρές της Παλαιστίνης θα εξαναγκαστούν σε προσέγγιση»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας