Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

O υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Β΄ Θεσσαλονίκης και τέως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, απαντά σε τρία βασικά ερωτήματα της «Εφ.Συν.» για την κατάσταση της οικονομίας στη χώρας μας και τις δυνατότητες που υπάρχουν να περάσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

• Η ψήφιση του τρίτου Μνημονίου από πέντε κόμματα στη Βουλή σηματοδοτεί τον τερματισμό της διαίρεσης σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς; Μπορεί να εφαρμοστεί άλλη οικονομική πολιτική πέραν των συμφωνηθέντων;

Πετύχαμε μια συμφωνία η οποία, υπό συγκεκριμένους όρους και παρά το σφικτό πλαίσιο που ορίζει, μπορεί να δημιουργήσει μια νέα προοπτική για την ελληνική οικονομία. Πέρα όμως από τα δύσκολα μέτρα μπορούμε και πρέπει να εξετάσουμε αφενός τι έρχεται να αντικαταστήσει αυτή η συμφωνία αλλά και τι προοπτικές διανοίγει, με δεδομένο ότι εξασφαλίζει την αποκατάσταση της σταθερότητας στην ελληνική οικονομία, ενώ κλείνει οριστικά και αμετάκλητα την συζήτηση περί Grexit.

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που θα ξεδιπλωθεί σε ορίζοντας 4ετίας αποσκοπεί ακριβώς στο να δημιουργήσει τους κοινωνικούς και οικονομικούς όρους για την απεμπλοκή από την πολιτική της λιτότητας, τη χρηματοπιστωτική καταστολή και τη διαρκή βελτίωση των όρων της συμφωνίας.

• Σε τι χρονικό ορίζοντα μπορεί να επανέλθει η οικονομία σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και υπό ποιες προϋποθέσεις;

Ο στόχος για τους επόμενους μήνες είναι η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, χωρίς αβεβαιότητες και με σταθερή κυβέρνηση η οποία θα μπορεί να προωθήσει τις αναγκαίες αλλαγές για την πάταξη της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και όλων των παθογενειών των προηγούμενων δεκαετιών. Υπάρχουν οι δυνατότητες το 2016 η οικονομία να περάσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

• Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη σημαίνει ακόμη χειρότερο Μνημόνιο και μάλιστα με δραχμή ή συνιστά πραγματική εναλλακτική;

Η έξοδος από την ευρωζώνη δεν αποτελεί ρεαλιστική εναλλακτική, γιατί όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει τα σημερινά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, αλλά αντίθετα θα τα επιδεινώσει και θα καταλήξει σε ένα επαχθές Μνημόνιο με εθνικό νόμισμα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η απομόνωση της χώρας από τον ευρωπαϊκό πυρήνα είναι ένα σενάριο καταστροφής για την οικονομία, του οποίου οι επιπτώσεις θα είναι πιο επώδυνες για τα ασθενέστερα στρώματα της κοινωνίας.