Αθήνα, 23°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
24.5° 21.1°
4 BF
40%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
20.3° 16.3°
4 BF
42%
Πάτρα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
20.5° 18.8°
4 BF
65%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
2 BF
58%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.6° 18.9°
3 BF
55%
Βέροια
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
19.0° 15.7°
2 BF
53%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.4° 12.9°
3 BF
29%
Αγρίνιο
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.4° 17.4°
3 BF
49%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
22.5° 19.9°
5 BF
59%
Μυτιλήνη
Σποραδικές νεφώσεις
24°C
23.9° 22.3°
3 BF
46%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
22.4° 21.6°
5 BF
43%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.6° 18.7°
3 BF
68%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
4 BF
55%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
22°C
23.5° 21.8°
4 BF
31%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.2° 20.2°
4 BF
44%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.6° 20.8°
4 BF
69%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
24°C
24.7° 22.0°
2 BF
17%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.3°
3 BF
50%
Κατερίνη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
18.7° 16.4°
3 BF
57%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
14°C
13.5° 13.5°
3 BF
47%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας | EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Θα βρίσκονται παντού οι ιδιώτες ελεγκτές Περιβάλλοντος»

Ενθουσιασμένος με τους ιδιώτες που θα ελέγχουν τις επιχειρήσεις για περιβαλλοντικές παραβάσεις εμφανίζεται ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Εφ.Συν.».

Και, αναλόγως της ερώτησης, έτοιμος να πετάξει το μπαλάκι της ευθύνης προς πάσα κατεύθυνση: Στον ΣΥΡΙΖΑ για τα ΕΛΠΕ, στους δήμους για το βαρύ κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων, στους επενδυτές που φυτεύουν ανεμογεννήτριες σε κάθε βουνοκορφή... Ακόμη και στον προκάτοχό του Κ. Χατζηδάκη για την ταλαιπωρία με τους δασικούς χάρτες. Θετικό το γεγονός, πάντως, ότι ο υπουργός δεν απέφυγε να απαντήσει σε καμία διά ζώσης ερώτηση, ακόμα και στην πιο ενοχλητική...

• Κύριε υπουργέ, υποχωρεί η προστασία του περιβάλλοντος για χάρη των επενδύσεων;

Οχι. Ισα ίσα, θα έλεγα ότι εκείνες οι επενδύσεις που είναι πραγματικά βιώσιμες είναι εκείνες οι οποίες λαμβάνουν υπόψη και προστατεύουν και το περιβάλλον.

• Στις περιοχές Natura, όμως, υπάρχει ευρωπαϊκή καταδίκη για την Ελλάδα και δεν υπάρχουν τα Προεδρικά Διατάγματα και οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες (ΕΠΜ) που περιμέναμε από το 2020. Ψηφίστηκε πρόσφατα και το άρθρο 218 που επιτρέπει ανάπτυξη μέσα στις Natura. Αυτό δεν είναι υποχώρηση του περιβάλλοντος;

Δεν απαγορεύεται η ανάπτυξη στις περιοχές Natura, δεν υπάρχουν ευρωπαϊκοί κανόνες ή οδηγίες που να λένε ότι σε περιοχές Natura δεν μπορεί κανείς να κάνει τίποτα. Λένε ότι πρέπει να σχεδιάσουμε τις ανθρωπογενείς δράσεις με τρόπο που να προστατεύουμε το περιβάλλον. Στο άρθρο 218, το οποίο έγινε για ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά, για παράδειγμα, το κτήμα στο Τατόι και το σημαντικό έργο το οποίο πρέπει να γίνει εκεί κατά την άποψή μας…

Δημιουργούμε ενεργειακό δίχτυ προστασίας για τα ευάλωτα νοικοκυριά

• Μόνο αυτό αφορά;

Και αντίστοιχα τέτοια ίσως, εμείς αυτό έχουμε πάντως στο μυαλό μας. Πρέπει να γίνει μία ΕΠΜ ακριβώς για το κτήμα του Τατοΐου ώστε να μπορέσει να μετατραπεί σε τουριστικό πόλο έλξης αλλά και ανάδειξης του πολιτισμού της νεωτέρας Ελλάδας, γιατί είναι κομμάτι της ελληνικής ιστορίας το πρώην θερινό ανάκτορο.

• Το θερινό ανάκτορο το διασώσαμε. Τις υπόλοιπες περιοχές;

Είναι στη διαδικασία να ολοκληρωθούν οι ΕΠΜ. Δεν μπορώ να πω ακριβώς τώρα ποιες έχουν συμβασιοποιηθεί, αλλά μπορούμε να δούμε ποιες έχουν ανατεθεί ήδη και πότε επίκειται η ολοκλήρωσή τους.

• Τι συμβαίνει με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ); Υπάρχουν πολλές αντιδράσεις κυρίως για τις ανεμογεννήτριες στα βουνά με δεδομένη την έλλειψη του ειδικού χωροταξικού.

Οι αντιδράσεις του κόσμου φυσικά και θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη. Ολοι οι επενδυτές θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους ότι στα επιχειρησιακά τους πλάνα θα πρέπει φυσικά να υπακούν στους νόμους, θα πρέπει και να συμπεριλαμβάνουν στην υλοποίηση των επιχειρηματικών τους πλάνων την τοπική κοινωνία.

• Πώς θα προστατευθούν τα φτωχά νοικοκυριά από τις αυξήσεις στο ρεύμα;

Εμείς έχουμε παραλάβει ένα πλέγμα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις που είναι το λεγόμενο κοινωνικό τιμολόγιο με έκπτωση 30%-70%, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού.

Εχουμε προχωρήσει και στην αξιοποίηση χρημάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό για την επανασύνδεση ευάλωτων νοικοκυριών όπου είχε διακοπεί το ρεύμα. Το επόμενο διάστημα, όμως, θα ανακοινώσουμε ένα πλέγμα δράσεων που θα δημιουργήσει ένα ενεργειακό δίχτυ ασφαλείας στα ευάλωτα νοικοκυριά, χρησιμοποιώντας την ηλιακή ενέργεια κατά κύριο λόγο, επιδοτώντας μέσα από τους δήμους την κατασκευή φωτοβολταϊκών όπου η ενέργεια που θα παράγεται θα διοχετεύεται σε χαμηλές έως μηδενικές τιμές στα ευάλωτα νοικοκυριά.

• Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων υπάρχει ένας μόνιμος Γολγοθάς με διάφορες εκκρεμότητες που τρέχουν να καλύψουν, για παράδειγμα, με το Κτηματολόγιο. Τελικά βοήθησε η μεταφορά του από το υπουργείο Περιβάλλοντος στο Ψηφιακής Διακυβέρνησης;

Νομίζω ότι θα βοηθήσει πάρα πολύ. Δεν μπορώ να σας πω, γιατί δεν έχω τα στατιστικά μπροστά να δω. Ηδη όμως έχουν γίνει πράγματα τα οποία νομίζω ότι έχουν επιταχύνει, από ό,τι μαθαίνω δηλαδή από την αγορά, αλλά είναι και κάτι που δεν μπορώ να σας το απαντήσω αυτή τη στιγμή γιατί δεν έχω συγκριτικά στοιχεία.

• Για τους δασικούς χάρτες όπου προέκυψαν διαμαρτυρίες με τις περιοχές που «πρασίνισαν», είπατε ότι θα γίνουν διορθώσεις και μάλιστα από το υπουργείο αυτεπαγγέλτως. Αυτές οι διορθώσεις θα γίνουν με βάση την απόφαση του κ. Χατζηδάκη ή με βάση την απόφαση που περιμένουμε από το ΣτΕ;

Περιμένουμε την πολύ σημαντική κρίση του ΣτΕ για τους δασικούς χάρτες

Θα περιμένουμε την πολύ σημαντική κρίση του ΣτΕ. Αυτή τη στιγμή εκ των πραγμάτων οι διορθώσεις δεν μπορεί να γίνουν γιατί θα υλοποιηθούν με τη βοήθεια τεχνικών συμβούλων. Μόνο και μόνο η διαδικασία της επιλογής τους παίρνει χρόνο. Μέχρι τότε θα έχει εκδοθεί η απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας και θα ξέρουμε πώς θα προχωρήσουμε.

• Αρα, θα αρκέσουν οι έξι μήνες της παράτασης που δώσατε;

Οι έξι μήνες μετρούν από τον Μάιο, πάμε τέλος του χρόνου. Αν δούμε ότι δεν είναι αρκετό αυτό το διάστημα, εδώ είμαστε για να το αναθεωρήσουμε. Σίγουρα δεν θέλουμε να έχει κόστος και ταλαιπωρία ο πολίτης για κάτι το οποίο όφειλε η ίδια η διοίκηση να το έχει ορίσει σωστά.

• Με τα σκουπίδια τι θα κάνετε; Πρόσφατα η «Εφ.Συν.» έγραψε ξανά για τον κίνδυνο μηδενικής χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση για τις μονάδες επεξεργασίας. Πώς θα χρηματοδοτηθούν τα έργα;

Εμείς θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να διασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση, δεν τίθεται ερώτημα σε αυτό. Πάντως τα έργα θα πρέπει να κατασκευαστούν και με τρόπο που να μην επιβαρύνουν δυσανάλογα τον καταναλωτή.

• Ακόμα και αν ο τρόπος αυτός σημαίνει αύξηση δημοτικών τελών;

Οι δήμοι θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη τους και να κάνουν γρήγορα τις δουλειές τους γιατί, όπως ξέρετε, ήδη ισχύει το «πληρώνω όσο πετάω». Και αυτό έχει επιβάρυνση ήδη στα απορρίμματα τα οποία θάβουν σήμερα. Να βοηθήσουμε όλοι μαζί, φυσικά, τη διαλογή στην πηγή και τη μείωση της παραγωγής των απορριπτόμενων προϊόντων. Αλλά αυτά τα εργοστάσια θα πρέπει πολύ γρήγορα να ολοκληρωθούν για να μην έχουμε κανένα πρόβλημα.

• Στην Αττική τι θα γίνει; Κάτοικοι στη Φυλή αντιδρούν -δικαίως- αλλά και στις άλλες περιοχές αρνούνται να δώσουν χώρο για την επεξεργασία απορριμμάτων.

Η ορατή λύση είναι να υλοποιηθεί ο περιφερειακός σχεδιασμός έτσι όπως θα επικαιροποιηθεί.

• Αρα η λύση εναπόκειται στην Περιφέρεια Αττικής, δεν πρόκειται να κάνετε κάτι άλλο εσείς.

Εκ των πραγμάτων αυτή τη στιγμή εκπονεί και ολοκληρώνει έναν νέο περιφερειακό σχεδιασμό ο οποίος είναι πλήρης, συνεκτικός και δίνει λύσεις.

• Υπάρχει, όμως, και το ενδιαφέρον των παραγωγών τσιμέντου, που θέλουν και εκείνοι να αξιοποιούν δευτερογενές καύσιμο από τα σκουπίδια.

Καταρχήν θα πρέπει να οδηγηθεί εκεί. Να μη φτιάξουμε νέες καμινάδες.

• Αν οδηγηθεί εκεί όμως, τι θα μείνει για τα εργοστάσια;

Νομίζω ότι θα μείνει. Αν δεν μείνει, δεν θα χρειαστεί να γίνουν. Αυτή τη στιγμή τα τσιμεντάδικα στην Ευρώπη 100% καίνε εναλλακτικά καύσιμα. Με αποτέλεσμα, πρώτον, να έχουν πολύ χαμηλό κόστος παραγωγής, δεύτερον, χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα γιατί το petcock (σσ. συνθετικό κάρβουνο) είναι κάτι πάρα πολύ βρόμικο και εισαγόμενο και κοστίζει. Αρα, πρώτα τις υφιστάμενες καμινάδες και μετά νέες καμινάδες.

• Ετσι όμως μπορεί να έχουμε και εισαγόμενα σκουπίδια για κάψιμο.

Αυτή τη στιγμή έχουμε εισαγόμενα.

• Μάλιστα, κι αν αυξηθούν, θα γίνουμε εμείς ο καυστήρας της Ευρώπης;

Δεν θέλουμε να έχουμε. Αν εμείς έχουμε τα υλικά τα οποία θα αξιοποιούμε, για ποιο λόγο κάποιος να εισάγει;

• Με την «Ελληνικός Χρυσός» έχουμε μια καινούργια τροποποιημένη σύμβαση, καινούργιες εγκριτικές περιβαλλοντικών όρων, χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση. Ο επενδυτής, που τα έχει πάρει όλα, θα ελέγχεται γι’ αυτό που παράγει και τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που δημιουργεί;

Θα ελέγχεται.

• Από ποιον; Ακόμη και η έκθεση Πισσαρίδη έλεγε ότι πρέπει να αναβαθμιστεί η Επιθεώρηση Περιβάλλοντος.

Θα γίνει αυτό. Μέσα από τη βοήθεια που θα έχουμε πια από τον ιδιωτικό τομέα. Ηδη ετοιμάζεται το Προεδρικό Διάταγμα για τους ιδιώτες περιβαλλοντικούς ελεγκτές.

• Και πώς θα μπουν οι ιδιώτες στην Επιθεώρηση Περιβάλλοντος;

Δίνουμε τη δυνατότητα σε διαπιστευμένους ιδιώτες ελεγκτές περιβάλλοντος να συντάσσουν εκθέσεις ελέγχου. Σε αυτές τις εκθέσεις θα υπάρχουν οι συμμορφώσεις αλλά και οι μη συμμορφώσεις της ελεγχόμενης εταιρείας. Εμείς δεν θέλουμε να κλείνουμε τις επιχειρήσεις. Τώρα δεν γίνονται έλεγχοι, μετά θα γίνονται παντού.

Επειδή θα είναι πολλοί αυτοί οι ελεγκτές και θα κάνουν ελέγχους παντού, θα πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα για μικρά χρονικά διαστήματα άμεσης συμμόρφωσης. Εγώ δεν λέω ότι δεν υπάρχει αυτοσυμμόρφωση από τις περισσότερες εταιρείες, αλλά σίγουρα μπορεί να υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι για κάποιον λόγο που δεν καταλαβαίνουμε μπορεί τελικά να μην κάνουν αυτό που προβλέπεται από την περιβαλλοντική τους αδειοδότηση. Στη δεύτερη επίσκεψη από ιδιώτη ελεγκτή, αν δεν συμμορφώθηκε, μετά θα παρεμβαίνει ο δημόσιος Επιθεωρητής Περιβάλλοντος. Βλέπετε, λοιπόν, πόσο όμορφα μπορεί να γίνουν τα πράγματα πραγματικά.

• Σχετικά με τη ΛΑΡΚΟ, θέλω να σας ρωτήσω για την οικογενειακή σας εμπλοκή. Το γεγονός ότι ο πατέρας σας είχε αναλάβει πρόεδρος, η σύζυγός σας διευθύντρια και ο πεθερός σας υπεύθυνος ασφαλείας στη ΛΑΡΚΟ είναι ορθός τρόπος στελέχωσης του Δημοσίου;

Κοιτάξτε, μιλάμε για κάτι που συνέβη πριν από 14 ολόκληρα χρόνια και 5 χρόνια πριν ασχοληθώ εγώ με την πολιτική. Ο πατέρας μου κρίθηκε πολιτικά από τους συμπολίτες του, όπως θα κριθώ και εγώ. Μόλις ανέλαβα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο εποπτεύει τη ΛΑΡΚΟ, η σύζυγός μου παραιτήθηκε από τη θέση της στην εταιρεία, όπου σημειωτέον συνεργάστηκαν μαζί της πολλές διοικήσεις διαφορετικών πολιτικών αποχρώσεων. Τώρα προχωράμε μπροστά με στόχο τη βιωσιμότητα της εταιρείας. Και σε αυτό είμαστε δεσμευμένοι.

• Στο θέμα των ΕΛΠΕ, είναι ανάγκη η κυβέρνηση να τα δώσει όλα στον «εθνικό επενδυτή»; Να αλλάξει το καταστατικό για να τοποθετεί εκείνος τη διοίκηση;

Αυτό είναι ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας σε ελληνικό νόμο που είχε ψηφιστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο οποίος λέει ρητά ότι στις εισηγμένες επιχειρήσεις τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ορίζονται από τη γενική συνέλευση. Αρα εφαρμόσαμε τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ.Και δεν υπάρχει κάποια διάκριση μεταξύ της οποιασδήποτε επιχείρησης και των ΕΛΠΕ, από πλευράς στρατηγικής;

Ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε κάποια εξαίρεση. Από εκεί και πέρα, θέλω να σας πω ότι δεν θα αλλάξει η αναλογία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, θα το δείτε σε λίγο, σε μια εβδομάδα.

• Επτά μέλη από το Δημόσιο;

Μειώθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο γιατί δεν συμμετέχουν πια οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έτσι όπως ορίζει ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί που πρέπει να μείνουμε είναι ότι προχωράμε σε έναν εταιρικό μετασχηματισμό της μεγαλύτερης ενεργειακής εταιρείας στην Ελλάδα αλλά και στα Βαλκάνια, για να της δώσουμε ορατότητα και ισχυρό μέλλον καθώς είναι βασικός πυλώνας της εθνικής οικονομίας.

• Οταν έρθουν στη Βουλή τα μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία, πιστεύετε ότι η ψήφος των βουλευτών πρέπει να είναι κατά συνείδηση ή να ισχύσει κομματική πειθαρχία;

Η ψήφος του βουλευτή εκ των πραγμάτων είναι κατά συνείδηση.

• Στην υπόθεση της Βόρειας Μακεδονίας, όσο και πρόσφατα με την ιστορία της φαρμακευτικής κάνναβης, φαίνεται ότι η κυβέρνηση άλλαξε άποψη. Κάνατε αντιπολίτευση σκοπιμοτήτων;

Κατ’ αρχήν, για τη Βόρεια Μακεδονία δεν άλλαξε τίποτα. Εκείνο το οποίο είχε πει και προεκλογικά ο πρωθυπουργός, ως τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ήταν ότι αν υπάρξει ένα τετελεσμένο, εμείς φυσικά και θα το υποστηρίξουμε, με την έννοια ότι δεσμευόμαστε από τις αποφάσεις της Βουλής των Ελλήνων και πρέπει να υπάρχει μια συνέχεια μεταξύ των κυβερνήσεων. Και φυσικά αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να προωθήσουμε την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας και τελικά να επωφεληθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο μπορούμε από κάτι το οποίο φυσικά δεν ήταν αυτό που εμείς θα θέλαμε ή επιδιώκαμε ή πιστεύαμε ότι είναι καλύτερο.

Τώρα, για τη φαρμακευτική κάνναβη θα πω ότι αν αυτό σημαίνει κάτι, κάποια αλλαγή σε σχέση με αυτό το οποίο είχε ειπωθεί, κάτι που δεν το γνωρίζω όμως, καμιά φορά δεν είναι κακό να αλλάζεις μια άποψη άμα πιστεύεις ότι πραγματικά έσφαλες.

• Τα όσα αναφέρθηκαν από τον κ. Δένδια σε σχέση με τις εξορύξεις και τα ενεργειακά, συν την εμφάνισή του στην Αγκυρα, νομίζετε ότι συνιστούν αρχηγική παρουσία, όπως σχολιάστηκε;

Νομίζω ότι ο κ. Δένδιας κάνει μια σπουδαία δουλειά και όλοι μαζί βοηθούμε τον πρωθυπουργό για να βοηθήσουμε τον τόπο μας. Αυτό το οποίο πρέπει να μείνει πίσω είναι μια καλύτερη χώρα από αυτήν που παραλάβαμε και θεωρώ ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο ηγέτης αυτή τη στιγμή που μπορεί να αφήσει αυτό το πολύ θετικό αποτύπωμα στη χώρα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Θα βρίσκονται παντού οι ιδιώτες ελεγκτές Περιβάλλοντος»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας