• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 25.2°C / 25.8°C
  1 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 23.6°C
  5 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  2 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  3 BF
  68%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 23.0°C
  1 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 16.4°C
  1 BF
  63%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.6°C / 20.6°C
  1 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  3 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  75%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.1°C / 25.4°C
  2 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 24.7°C
  2 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  0 BF
  77%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.5°C / 22.9°C
  2 BF
  49%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.5°C / 22.5°C
  1 BF
  60%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 18.8°C / 23.8°C
  3 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 25.4°C / 26.0°C
  2 BF
  56%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  1 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 20.7°C / 23.7°C
  1 BF
  56%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  2 BF
  81%

Σοφία Ζαχαράκη, υφυπουργός Παιδείας

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Να μην ξεχάσουμε τη φρίκη του ναζισμού»

 • A-
 • A+
Η κυβέρνηση με τον νέο νόμο για το άσυλο και τη μετανάστευση που ψηφίστηκε πρόσφατα, προβλέπει υποχρεωτική φοίτηση των παιδιών προσφύγων και μεταναστών στο ελληνικό σύστημα εκπαίδευσης.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η Σοφία Ζαχαράκη μιλά στην «Εφ.Συν.» για το καθήκον του πολιτικού κόσμου απέναντι στο φαινόμενο της Χρυσής Αυγής. Αναφέρεται επίσης στο ζήτημα της πρόσβασης των προσφυγόπουλων στη δημόσια εκπαίδευση και στο θέμα των αυξημένων κρουσμάτων αστυνομικής ασυδοσίας, ενώ μιλά ακόμα για το ζήτημα των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

• Τι γίνεται με το θέμα της πρόσβασης των προσφυγόπουλων στη δημόσια εκπαίδευση; Μετά την απόφαση του υπουργείου Εργασίας να καταργήσει την παροχή ΑΜΚΑ στους αιτούντες άσυλο, αποκλείοντάς τους από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, πώς αντιμετωπίζετε το ζήτημα του εμβολιασμού των παιδιών, το οποίο αποτελεί προαπαιτούμενο για την εγγραφή τους στα σχολεία;

Ηδη η κυβέρνηση, με τον νέο νόμο για το άσυλο και τη μετανάστευση που ψηφίστηκε πρόσφατα, προβλέπει υποχρεωτική φοίτηση των παιδιών προσφύγων και μεταναστών στο ελληνικό σύστημα εκπαίδευσης, και μάλιστα ακόμα και με λιγότερα δικαιολογητικά έγγραφα, όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο για την εγγραφή των παιδιών αυτών στα σχολεία.

Επιπλέον, μέσω του ΔΟΜ και κονδυλίων του υπουργείου Αμυνας που αναζητήσαμε, λύσαμε προσωρινά -και από του χρόνου με τη συνδρομή των Περιφερειών οριστικά- το πρόβλημα της μετακίνησης των παιδιών προσφύγων και μεταναστών από και προς τα σχολεία, το οποίο μας κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Το ζήτημα του ΑΜΚΑ δεν επηρεάζει ούτε την πρόσβαση στα σχολεία ούτε τη διενέργεια εμβολιασμών, η οποία μάλιστα με νόμο της δικής μας κυβέρνησης πλέον γίνεται υποχρεωτική για όλα τα παιδιά.

• Το τελευταίο διάστημα, με την εφαρμογή του δόγματος του «νόμου και της τάξης», βλέπουμε να αυξάνονται κατακόρυφα τα κρούσματα αστυνομικής αυθαιρεσίας και ασυδοσίας. Από το εξευτελιστικό ξεγύμνωμα ανθρώπων, μέχρι τις καταγγελίες για κακοποίηση προσαχθέντων στο πάρκινγκ της οδού Μπουμπουλίνας και την εισβολή χωρίς ένταλμα στο σπίτι του σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ. Αυτή είναι η «κανονικότητα» που επαγγέλλεται η κυβέρνηση;

Η κυβέρνηση αυτή εξελέγη με τη ρητή δέσμευση να αποκαταστήσει την αίσθηση ασφάλειας των πολιτών με σεβασμό στην προστασία των δικαιωμάτων και την τήρηση της νομιμότητας. Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση για να απολαμβάνουν οι πολίτες, ιδίως οι πιο αδύναμοι, τα δικαιώματά τους.

Ηδη, αυτοί που ενεργούν ασύδοτα, που καταστρέφουν δημόσια και ιδιωτική περιουσία, αυτοί που καλλιέργησαν τη βία και την ανομία, αντιλαμβάνονται ότι η ασυλία τους έχει τελειώσει και οι πολίτες, μεταξύ των οποίων πολλοί άνθρωποι που δεν ψήφισαν τη Ν.Δ., στηρίζουν την πολιτική της κυβέρνησης σ’ αυτόν τον τομέα. Και αυτό είναι καλό να το καταλάβουν και τα υπόλοιπα κόμματα και να μη βάζουν απέναντί τους τη μεγάλη πλειονότητα των πολιτών.

Από εκεί και πέρα, η κάθε καταγγελία διερευνάται και, στην περίπτωση που είναι βάσιμη, ακολουθείται η νόμιμη διαδικασία και εδώ -όπως άλλωστε συνέβη και στην περίπτωση του περιστατικού μπροστά από το Α.Τ. Ομόνοιας. Αλλά και πέραν αυτού, ανακοινώθηκε πως έγινε δεκτό το πάγιο άλλωστε αίτημα και των ίδιων αστυνομικών να φέρουν κάμερες στις στολές τους κατά τις επιχειρήσεις, ώστε να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους με πλήρη διαφάνεια.

Η Ελλάδα βήμα βήμα γίνεται κανονική χώρα του δυτικού κόσμου και στον τομέα της ασφάλειας, όπου η αστυνομία προστατεύει αποτελεσματικά τόσο την δημόσια τάξη όσο και τα έννομα αγαθά, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών.

• Η δίκη της Χρυσής Αυγής έχει μπει στην πιο κρίσιμη καμπή της και η ολοκλήρωσή της βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ. Τι διδάγματα έχει πάρει ο πολιτικός κόσμος από το ναζιστικό φαινόμενο και ποιο είναι το καθήκον του απέναντί του, προκειμένου να μην επαναληφθεί;

Η άνοδος της Χρυσής Αυγής είναι αποτέλεσμα της κρίσης, της απονομιμοποίησης των θεσμών και των ακροτήτων που επικράτησαν στην πολιτική ζωή. Οσο η χώρα απομακρύνεται από αυτή την εποχή, τόσο θα μειώνεται η επιρροή τέτοιων κομμάτων. Αναμένουμε φυσικά με ενδιαφέρον την απόφαση του δικαστηρίου, αλλά η νίκη επί της ολοκληρωτικής αυτής της ιδεολογίας πρέπει να είναι πρωτίστως πολιτική.

Είναι καθήκον μας ποτέ να μην ξεχάσουμε τη φρίκη του ναζισμού, αλλά και το χρέος μας για συνεχή αγώνα εναντίον των αντιδημοκρατικών ιδεών. Για αυτό και σε κάθε περίπτωση θεωρώ πολύ θετικό ότι η Χρυσή Αυγή βρίσκεται εκτός του ελληνικού Κοινοβουλίου. Φυσικά, η επαγρύπνηση όλων μας πρέπει να είναι συνεχής.

• Αναφορικά με την κλιμάκωση της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας και των παράνομων ενεργειών της στην ανατολική Μεσόγειο, έχει πέσει στο τραπέζι μια σειρά από προτάσεις, όπως της κ. Μπακογιάννη, για την από κοινού προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Πώς πρέπει να αντιμετωπίσει το ζήτημα η κυβέρνηση; Πρέπει να χαράξει νέα στρατηγική;

Στη λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου διαδραματίζεται ένα μεγάλο γεωπολιτικό παιχνίδι, με πολλούς συμμετέχοντες. Η Ελλάδα ενισχύει συνεχώς τις συμμαχίες της και τη διεθνή της θέση, πάντα στη βάση του διεθνούς δικαίου και της διασφάλισης της σταθερότητας στην περιοχή.

Η χώρα μας διατηρεί στη φαρέτρα της όλα τα πρόσφορα μέσα για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων και τα χρησιμοποιεί σύμφωνα με την εθνική στρατηγική μας. Η τουρκική προκλητικότητα δεν είναι κάτι νέο. Αυτό που είναι νέο είναι η ενεργή εξωτερική πολιτική αυτής της κυβέρνησης.

Μια πολιτική που αποδίδει καρπούς όχι μόνο στον αμιγώς διπλωματικό τομέα, αλλά και στον οικονομικό, όπως άλλωστε αποδεικνύει και η υπογραφή του μεγάλου project Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας - Ιταλίας, Eastmed.

• Προ ημερών, η Ολγα Κεφαλογιάννη πήρε καθαρή θέση υπέρ της επανεκλογής στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας του Προκόπη Παυλόπουλου. Εσείς τι λέτε; Τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας;

Ολοι αναμένουμε με ενδιαφέρον την επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία είμαι σίγουρη ότι θα μας εκπλήξει θετικά και φυσικά θα τύχει της στήριξης όλων μας. Είμαι επίσης σίγουρη ότι η επιλογή θα έχει τα απαραίτητα χαρακτηριστικά της λειτουργίας ως σύμβολο ενότητας των Ελλήνων πολιτών.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Εθνική συνεννόηση για το προσφυγικό»
Η Ολγα Κεφαλογιάννη μιλά στην «Εφ.Συν.» για τη διαχείριση του προσφυγικού και για τα γεγονότα της αστυνομικής επέμβασης στην ΑΣΟΕΕ. Επιπλέον, απαντά αναφορικά με τις απόψεις κυβερνητικών στελεχών κατά του...
«Εθνική συνεννόηση για το προσφυγικό»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συγχωροχάρτι στον ωμό ρατσισμό
Σε δεινή θέση βρίσκεται το Μαξίμου, αφότου επέλεξε να στηρίξει τον βουλευτή μετά το επικίνδυνο ολίσθημά του να στοχοποιήσει νήπια μεταναστόπουλα ● Ο Κ. Μπογδάνος αναιρεί διαρκώς όσα ισχυριζόταν προηγουμένως
Συγχωροχάρτι στον ωμό ρατσισμό
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Θα εφαρμόσουμε το πιστοποιητικό από την 1η Ιουνίου»
Η Σοφία Ζαχαράκη μιλά στην «Εφ.Συν.» για το επικείμενο άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαΐου, το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, το λοκντάουν στην Κάλυμνο και το ζήτημα της παραβίασης των εργασιακών δικαιωμάτων στον...
«Θα εφαρμόσουμε το πιστοποιητικό από την 1η Ιουνίου»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Στον διάλογο με την Τουρκία πρέπει να έχουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων»
Για το θέμα της προσφυγής στη Χάγη, το πόσο εφικτή είναι στη σημερινή συγκυρία τοποθετείται και τις απόψεις στο εσωτερικό της Ν.Δ. τοποθετείται η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στην «Εφ.Συν.»
«Στον διάλογο με την Τουρκία πρέπει να έχουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Μάξιμος Χαρακόπουλος: «Η θητεία του κ. Παυλόπουλου ήταν καθ’ όλα άψογη»
O Μάξιμος Χαρακόπουλος μιλά στην «Εφ.Συν.» για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς επίσης για τη διαχείριση του προσφυγικού, το δόγμα του «νόμου και της τάξης», το θέμα του μεγάλου αριθμού...
Μάξιμος Χαρακόπουλος: «Η θητεία του κ. Παυλόπουλου ήταν καθ’ όλα άψογη»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οργιο παραπληροφόρησης για το... Μεταναστευτικό
Εκστρατεία ευθείας παραπληροφόρησης διεξάγουν κορυφαίοι υπουργοί και βουλευτές της Ν.Δ. παραποιώντας τα στοιχεία για να τεκμηριώσουν τις αυταρχικές πολιτικές εναντίον των προσφύγων.
Οργιο παραπληροφόρησης για το... Μεταναστευτικό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας