• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.9°C / 17.3°C
  3 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.8°C / 14.7°C
  2 BF
  82%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 17.0°C
  4 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 7.9°C / 10.5°C
  0 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.9°C
  2 BF
  81%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 12.1°C
  1 BF
  88%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.3°C / 8.4°C
  0 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  1 BF
  67%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 20.4°C
  1 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.0°C / 14.9°C
  2 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 16.4°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  4 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  4 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 13.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.4°C / 14.4°C
  1 BF
  83%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  3 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 17.1°C
  0 BF
  84%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.3°C / 12.7°C
  3 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 13.9°C
  2 BF
  90%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  1 BF
  85%

Σταμάτης Βαρδαρός, αναπληρωτής γενικός γραμματέας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

«Πρωτοβάθμια περίθαλψη με καθολική κάλυψη και ελεύθερη πρόσβαση»

 • A-
 • A+

«Στόχος της κυβέρνησης είναι η συγκρότηση ενός δημόσιου επαρκούς και ποιοτικού συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καθολικής κάλυψης, ισότιμης πρόσβασης, χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τους πολίτες». Αυτό είναι το μήνυμα που περνάει ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, Σταμάτης Βαρδαρός.

Ο κ. Βαρδαρός αναφέρει πως η εν λόγω μεταρρύθμιση είναι «η μέρα με τη νύχτα» σε σχέση με τον νόμο του Αδωνη Γεωργιάδη που οδηγούσε τις δομές πρωτοβάθμιας υγείας σε αποδόμηση. «Το νέο σύστημα υγείας θα είναι ορατό απ' τον πολίτη σε μιαν άλλη ανθρωποκεντρική προσέγγιση», σημειώνει, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα τη σχέση του συστήματος με τις παροχές υγείας που προσφέρονται από τους ιδιώτες.

 

• Τι θα αλλάξει στην καθημερινότητα του πολίτη; Αν έπρεπε να μου δώσετε σε τίτλους τα θετικά σημεία του νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ποια θα ήταν αυτά;

Κατ’ αρχήν να πω ότι είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που ένα νομοσχέδιο ψηφίζεται στη Βουλή και παράλληλα τρέχει η «υλοποίησή» του.

Την ερχόμενη Τρίτη 8 Αυγούστου ανοίγει η προκήρυξη -ηλεκτρονικά από τη σελίδα του υπουργείου Υγείας- για τη στελέχωση των Τοπικών Ομάδων Υγείας (TOMY), που αφορά περίπου 3.000 θέσεις ιατρικού και άλλου υγειονομικού και διοικητικού προσωπικού.

Αρα ο νόμος που ψήφισε η Βουλή προχθές θα έχει ένα ορατό κοινωνικό αποτύπωμα άμεσα.

Ποιο είναι αυτό; Σε περισσότερες από 85 περιοχές της χώρας θα ανοίξουν νέες δημόσιες δομές, οι ΤΟΜΥ, που θα παρέχουν υπηρεσίες οικογενειακής ιατρικής, πρόληψης και προαγωγής υγείας, αναπτύσσονται μέσω της ομάδας υγείας εξωστρεφή δραστηριότητα στην κοινότητα.

Το σύστημα υγείας θα είναι ορατό από τον πολίτη στα σχολεία, στα ΚΑΠΗ, στους χώρους εργασίας, με μιαν άλλη, ανθρωποκεντρική προσέγγιση.

• Η ΠΦΥ και οι ΤΟΜΥ είναι τελικά μνημονιακή υποχρέωση ή μεταρρύθμιση με αριστερό πρόσημο;

Η ανάπτυξη του συστήματος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με έμφαση στο δημόσιο σύστημα και στην ανάπτυξη των ΤΟΜΥ βρίσκεται στη μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης, που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς και έχει ενσωματωθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021.

Αυτό το σχέδιο έχει γίνει αντικείμενο εξαντλητικής διαπραγμάτευσης και τελικά συμφωνίας με τους θεσμούς. Σε κάθε περίπτωση, θεμελιώνει ένα δημόσιο σύστημα ΠΦΥ βασισμένο στις αρχές της καθολικής κάλυψης, της ισότιμης πρόσβασης και της προστασίας των πολιτών από οικονομικές επιβαρύνσεις, με κατεύθυνση την ολιστική φροντίδα για τους πολλούς και όχι για τους λίγους.

Συνεπώς η ΠΦΥ και οι ΤΟΜΥ είναι μία «τομή» στο σύστημα υγείας με αριστερό προοδευτικό πρόσημο.

• Είναι τελικά τόσο βαθιές οι διαφορές σας με τη Ν.Δ. ή η δική σας προσέγγιση μήπως απλώς τροποποιεί επιμέρους εκδοχές του νόμου Γεωργιάδη;

Χωρίς υπερβολή είναι η μέρα με τη νύχτα! Ο νόμος Γεωργιάδη, που παρεμπιπτόντως προσέφερε 3.000 αποχωρήσεις (γιατρών από τις Μονάδες Υγείας) σε μια εβδομάδα στην τρόικα, θεσμοθετούσε οικογενειακό γιατρό εκτός δημόσιου συστήματος, οδηγούσε σε κατάσταση αποδόμησης τις δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης, δημιουργώντας «ζωτικό χώρο» για ιδιωτικές επενδύσεις κυρίως μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στο χώρο της Υγείας.

Τι σχέση λοιπόν μπορούν να έχουν όλα αυτά με τις δικές μας «σοβιετικές» ΤΟΜΥ; Με τη δική μας μεροληψία προς το δημόσιο σύστημα υγείας;

• Από τη συζήτηση στη Βουλή φάνηκε σαν να υπερασπίστηκε η κυβέρνηση τα πεπραγμένα του ΠΑΣΟΚ στον χώρο της Υγείας τη δεκαετία του ‘80 πολύ περισσότερο και από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Μήπως τελικά έχετε μείνει λίγο πίσω;

Εμείς κινούμαστε στον δρόμο ολοκλήρωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ως απάντηση στις ανάγκες μιας κοινωνίας σε κρίση. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη αντίστοιχα εμφανίστηκε διστακτική και μάλλον απρόθυμη να υπερασπιστεί έστω την ιστορική κληρονομιά του ΕΣΥ.

Αναλώθηκε σε μια σαφώς πιο αγοραία προσέγγιση, εστιάζοντας στη συγκρότηση του ΕΟΠΥΥ και στην ανησυχία για την τύχη επενδύσεων χιλιάδων ευρώ που έχουν πραγματοποιηθεί στον ιδιωτικό τομέα της Υγείας. Κατάσταση που θα πλήξει ανεπανόρθωτα τον ιδιωτικό τομέα.

Χωρίς αμφιβολία, με τις αρχές της καθολικής κάλυψης, της ελεύθερης πρόσβασης και της ισότιμη φροντίδας που πρεσβεύει ο ιδρυτικός νόμος του ΕΣΥ, εμείς νιώθουμε πολύ πιο άνετα από τους πολιτικούς τους απογόνους.

• Ακούστηκε πολλές φορές κατά τη νομοθετική διαδικασία ότι το σχέδιό σας δαιμονοποιεί τον ιδιωτικό τομέα. Είναι αλήθεια ότι απώτερος στόχος σας είναι η δημιουργία ενός αμιγώς κρατικού συστήματος;

Στόχος της κυβέρνησης είναι η συγκρότηση ενός δημόσιου επαρκούς και ποιοτικού συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καθολικής κάλυψης, ισότιμης πρόσβασης, χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τους πολίτες.

Αυτός είναι ο στόχος και σήμερα αυτός ο στόχος υπηρετείται από τις υφιστάμενες δημόσιες δομές, από τις ΤΟΜΥ που αναπτύσσονται και από το δίκτυο συμβεβλημένων γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ. Το μέχρι σήμερα δίκτυο των συμβεβλημένων γιατρών όμως αναθεωρείται.

Αναθεωρείται όχι επειδή έχουμε αλλεργία σε κάθε τι ιδιωτικό, αλλά διότι ήταν ένα μοντέλο ανεπαρκούς φροντίδας υγείας, μιας και οι υφιστάμενες συμβάσεις όχι μόνο δεν καλύπτουν τις ανάγκες των πολιτών, αλλά μετακυλίουν το κόστος σε αυτούς.

Παραδείγματα; Κάλυψη πολύ νωρίς κάθε μήνα του αριθμού των αποζημιούμενων επισκέψεων, επιβολή «καπέλου» στους πολίτες ανά επίσκεψη, επιβολή τεχνητών εμποδίων στη δήθεν «ελεύθερη επιλογή».

Αυτή η κίνηση προφανώς καταδεικνύει ότι εμείς και βλέπουμε και θέλουμε ρόλο για τους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς στο σύστημα υγείας. Ρόλο, όμως, όπου και όταν χρειάζεται και εφόσον αυτή η αξιοποίηση εξασφαλίζει ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας στους πολίτες.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΥΓΕΙΑ
Η Ν.Δ. βλέπει την Πρωτοβάθμια Υγεία ως αποτυχία
Μία ημέρα μετά τη συνέντευξη Τύπου του υπουργού Υγείας για την αναδιάρθρωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ο τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών επιμένουν ότι...
Η Ν.Δ. βλέπει την Πρωτοβάθμια Υγεία ως αποτυχία
ΥΓΕΙΑ
Η Πρωτοβάθμια Υγεία αναγεννιέται
Την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου αναμένεται να ψηφιστεί απ’ τη Βουλή το νομοσχέδιο «Μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας υπουργείου Υγείας και άλλες διατάξεις» που...
Η Πρωτοβάθμια Υγεία αναγεννιέται
ΥΓΕΙΑ
«Το κυβερνητικό σχέδιο για την Υγεία είναι αντεργατικό»
Σε τετράωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι προχωρούν σήμερα οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας και θα συναντηθούν με τον...
«Το κυβερνητικό σχέδιο για την Υγεία είναι αντεργατικό»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επτά... θανάσιμα ερωτήματα για την υπόθεση Γεωργιάδη-Αβραμόπουλου
Πέρα από τους πανηγυρισμούς και την ικανοποίηση για την ελληνική Δικαιοσύνη που εξέφρασαν οι Δ. Αβραμόπουλος και Αδ. Γεωργιάδης και πέρα και από τις απειλές του τελευταίου προς κάθε κατεύθυνση, η 78σέλιδη...
Επτά... θανάσιμα ερωτήματα για την υπόθεση Γεωργιάδη-Αβραμόπουλου
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ούτε συγγνώμη ούτε παραίτηση
Σκληραίνει τη στάση της η αξιωματική αντιπολίτευση μετά την αποκάλυψη της μελέτης των επιστημόνων Τσιόδρα-Λύτρα που εκθέτει προσωπικά τον πρωθυπουργό...
Ούτε συγγνώμη ούτε παραίτηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας