• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.8°C / 25.1°C
  1 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.5°C / 22.4°C
  2 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.0°C / 22.3°C
  1 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 20.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.6°C / 16.9°C
  1 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 21.8°C
  0 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.4°C
  1 BF
  51%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.6°C / 18.6°C
  1 BF
  50%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.4°C / 24.7°C
  0 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.1°C / 23.8°C
  3 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  3 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  2 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 15.5°C / 19.9°C
  0 BF
  83%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 15.5°C / 19.5°C
  0 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 18.8°C / 24.3°C
  3 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.3°C / 25.3°C
  1 BF
  55%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.5°C / 21.0°C
  2 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.7°C / 22.5°C
  1 BF
  97%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  48%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πνευματικός γιος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη

 • A-
 • A+
Η επιλογή του για τη διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης δείχνει και τις πολιτικές προθέσεις του πρωθυπουργού σχετικά με την κατεύθυνση της αξιοποίησης των κονδυλίων, καθώς οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές απόψεις του νέου αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών είναι γνωστές
Ακολουθήστε μας στο Google news

Δεν είναι βέβαια τυχαίο ότι το πρόσωπο που επελέγη να αναβαθμιστεί προκειμένου να διαχειριστεί τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης ήταν ο Θόδωρος Σκυλακάκης. Ο πρωθυπουργός έβαλε στη θέση αυτή έναν δικό του άνθρωπο ή, για την ακρίβεια, έναν άνθρωπο που είχε πάντα στενούς δεσμούς με την οικογένεια Μητσοτάκη.

Ο κ. Σκυλακάκης είναι πολιτικό παιδί του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Υπήρξε στενός συνεργάτης του, όπως αναδεικνύεται καθαρά και στο βιβλίο που έγραψε ο Θ. Σκυλακάκης για το Μακεδονικό (Στο όνομα της Μακεδονίας, 1995), το οποίο αποτελεί και την επίσημη εκδοχή της πλευράς Μητσοτάκη για τα γεγονότα της εποχής (1991-93) που οδήγησαν στην πτώση της κυβέρνησής του. Αλλωστε φέρει και τυπικά τη σφραγίδα του Κων. Μητσοτάκη, μέσω του προλόγου που υπογράφει ο ίδιος, ενώ το βιβλίο αποσκοπεί στο να υπερασπιστεί τις πολιτικές επιλογές τού τότε πρωθυπουργού στο Μακεδονικό, αλλά και να δικαιολογήσει κάθε πράξη ή παράλειψή του. Και βέβαια αποτελεί μια σκληρή επίθεση κατά του Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο εκθέτει για τους χειρισμούς του ως υπουργού Εξωτερικών, αναβιώνοντας την τότε σύγκρουση με τον πατέρα Μητσοτάκη.

Αλλά η επιλογή του κ. Σκυλακάκη δείχνει και τις πολιτικές προθέσεις του πρωθυπουργού σχετικά με την κατεύθυνση της αξιοποίησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές απόψεις του νέου αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών είναι γνωστές. Από τη δεκαετία του ’80, το «θινκ τανκ» που είχε αναλάβει να μεταφέρει τη σκληρή νεοφιλελεύθερη και φιλοατλαντική ατζέντα ήταν η ομάδα γύρω από το περιοδικό «Εποπτεία» του ζεύγους Ζηνοβίας και Παναγιώτη Δρακόπουλου, στενών φίλων του ζεύγους Κωνσταντίνου και Μαρίκας Μητσοτάκη.

Την κρίσιμη περίοδο του 1989, ο Σκυλακάκης συνυπέγραφε με τον διευθυντή της «Εποπτείας», Π. Δρακόπουλο, τα εισαγωγικά πολιτικά σχόλια του περιοδικού (ενδεικτικά τχ. 141 και 142, Ιαν. Και Φεβρ. 1989). Πρόκειται για το περιοδικό στο οποίο έκανε, άλλωστε, τα πρώτα του δημόσια βήματα με αρθρογραφία και ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης. Αλλά εκεί ανδρώθηκε πολιτικά και ο Αντ. Σαμαράς.

Ο Θ. Σκυλακάκης ήταν μέλος της ΟΝΝΕΔ από το 1976 και έχει αναλάβει καθήκοντα σχετικά με την προεκλογική εκστρατεία της Ν.Δ. (1989, 1990 και 1993). Διετέλεσε σύμβουλος του πρωθυπουργού Τζαννή Τζαννετάκη και βέβαια στενός συνεργάτης του Κων. Μητσοτάκη την περίοδο της πρωθυπουργίας του (1990-1993). Από το 1997 ως το 1998 υπήρξε μέλος της Γραμματείας Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ., ενώ το 1999 ανέλαβε γενικός γραμματέας του νεοφιλελεύθερου κόμματος του Στέφανου Μάνου, «Οι Φιλελεύθεροι».

Ακολούθησε, ως δημοτικός σύμβουλος, την Ντόρα Μπακογιάννη στον Δήμο Αθηναίων όταν εκείνη εξελέγη δήμαρχος, αναλαμβάνοντας καθήκοντα αναπληρωτή δημάρχου και αντιδημάρχου (2003-2006). Την ακολούθησε και στην έξοδο από τη Ν.Δ. και την ίδρυση της Δημοκρατικής Συμμαχίας, σε αντίθεση με τον αδελφό της Κυρ. Μητσοτάκη που παρέμεινε στο κόμμα, κερδίζοντας την εύνοια του κ. Σαμαρά.

Η κ. Μπακογιάννη διεγράφη από τον Αντ. Σαμαρά τον Μάιο του 2010 επειδή είχε, κόντρα στην κομματική γραμμή, ψηφίσει το Μνημόνιο. Ο κ. Σκυλακάκης, ευρωβουλευτής τότε, διεγράφη τον Σεπτέμβριο του 2010, λόγω δηλώσεών του που ήταν αντίθετες με τη γραμμή του κόμματος για το Μνημόνιο. Η παλιά σύγκρουση ανάμεσα στον κ. Σαμαρά και την οικογένεια Μητσοτάκη είχε αναβιώσει για τα καλά.

Αλλά όταν η Ντ. Μπακογιάννη επέστρεψε στη Ν.Δ. το 2012, ο Θ. Σκυλακάκης επέλεξε να μείνει εκτός, και κατά την αποχώρησή του από τη Δημοκρατική Συμμαχία, μην μπορώντας να κρύψει τα αντισαμαρικά του αισθήματα άφησε σκληρές αιχμές κατά του τότε αρχηγού της Ν.Δ., λέγοντας ότι «απαιτείται αξιόπιστος υποψήφιος πρωθυπουργός». Κάπως έτσι ο κ. Σκυλακάκης κατέληξε στη νεοφιλελεύθερη Δράση του Στ. Μάνου, στην οποία διετέλεσε και πρόεδρος, μέχρι την απόφαση η Δράση να αναστείλει τη λειτουργία της τον Φεβρουάριο του 2019, προκειμένου τα στελέχη της να προσχωρήσουν στη Ν.Δ. του Κυρ. Μητσοτάκη.

Αλλωστε Θ. Σκυλακάκης και Κυρ. Μητσοτάκης είναι κληρονόμοι του ίδιου πολιτικού. Το 1992 ο πατήρ Μητσοτάκης μπορεί να απέπεμψε τον τότε «αδιάλλακτο» κ. Σαμαρά από υπουργό Εξωτερικών, αλλά στη συνέχεια ακολούθησε τη δική του γραμμή, μην τολμώντας να δώσει λύση στο Μακεδονικό. Στο βιβλίο του ο κ. Σκυλακάκης καταλήγει σε ένα συμπέρασμα που ισοδυναμεί με ομολογία αποτυχίας της γραμμής Μητσοτάκη, στα ζητήματα όχι μόνο της εξωτερικής πολιτικής αλλά και της οικονομίας: «Ο λαϊκισμός και η δημαγωγία δικαιώθηκαν πολιτικά και ανέδειξαν ένα νέο πολιτικό σκηνικό, κύριο χαρακτηριστικό του οποίου είναι η έλλειψη θάρρους και η άκριτη υποταγή της πολιτικής ηγεσίας στις διαθέσεις του ελληνικού λαού.

Τα πολιτικά κόμματα αποφεύγουν σήμερα ακόμα και να συζητήσουν για τις δραστικές και δυσάρεστες μεταρρυθμίσεις, που είναι αναγκαίες για να ανακάμψει η ελληνική κοινωνία. Και αυτό γιατί το δίδαγμα το οποίο άντλησαν από το πάθημα των Σκοπίων, είναι ότι τελικά κερδίζουν πολιτικά όσοι αβασάνιστα ακολουθούν τις διαθέσεις της κοινής γνώμης και χάνουν όσοι τολμούν να αντισταθούν στις επιθυμίες της».

Ακριβώς την ίδια αυτοκριτική για την πολιτική του πατέρα του εκφράζει και ο Κυρ. Μητσοτάκης στο μοναδικό δικό του βιβλίο, το οποίο γράφτηκε το 1989-90 ως πτυχιακή εργασία στο Χάρβαρντ, αλλά εκδόθηκε επιμελημένο μόλις το 2006.


Γιατί τον επιλέξαμε

Ηταν το κεντρικό πρόσωπο των πολύ περιορισμένων αλλαγών που ανακοινώθηκαν στο κυβερνητικό σχήμα και από υφυπουργός Οικονομικών αναβαθμίστηκε σε αναπληρωτή, προκειμένου να διαχειριστεί τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σόου Μητσοτάκη με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Επικοινωνιακή «υπερπαραγωγή» για την παρουσίαση του ελληνικού σχεδίου Ανάκαμψης, με τον πρωθυπουργό και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να περιφέρονται στην Αρχαία Αγορά και να συνδέονται μέσω...
Σόου Μητσοτάκη με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τυμπανοκρουσίες για τη Λάιεν
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταφτάνει σήμερα στην Αθήνα για το Σχέδιο Ανάκαμψης και η κυβέρνηση ετοιμάζει πανηγυρικές εκδηλώσεις και ανακοινώσεις στην Αρχαία Αγορά ● Η έγκριση από το Ευρωπαϊκό...
Τυμπανοκρουσίες για τη Λάιεν
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δυο δρόμους έχει η ζωή... αλλά αργούν να γίνουν
Ο πρωθυπουργός εγκαινίασε στη Θεσσαλονίκη 18 κλίνες ΜΕΘ που δεν έχουν προσωπικό και ανακοίνωσε δύο οδικούς άξονες, οι οποίοι θα περάσουν από τη διυπουργική το... καλοκαίρι, ενώ δεν έχουν καν ολοκληρωθεί οι...
Δυο δρόμους έχει η ζωή... αλλά αργούν να γίνουν
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πολλά τα λεφτά, αλλά πού πάνε;
Αυτάρεσκη παρουσίαση της πρότασης για την αξιοποίηση των 32 δισ. ευρώ από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης ● Σχεδόν ως δική του επινόηση παρουσίασε ο πρωθυπουργός τον κοινό ευρωπαϊκό δανεισμό ● Δεν προκύπτει...
Πολλά τα λεφτά, αλλά πού πάνε;
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με διευρυμένη ατζέντα στη Λισαβόνα
Ελληνοτουρκικά, Ταμείο Ανάκαμψης, προσφυγικό, πανδημία και διμερείς σχέσεις βρέθηκαν στην ατζέντα της χθεσινής συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα στη Λισαβόνα.
Με διευρυμένη ατζέντα στη Λισαβόνα
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Οι εταίροι δεν ευνοούν παραδοσιακά έργα υποδομής»
Τα χρονοδιαγράμματα, τα αυστηρά ορόσημα αλλά και τα ρίσκα που διέπουν το Εθνικό Σχέδιο της Ανάκαμψης αποκαλύπτει ο Θεόδωρος Σκυλακάκης σε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης.
«Οι εταίροι δεν ευνοούν παραδοσιακά έργα υποδομής»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας