• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.2°C / 29.0°C
  2 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 22.4°C / 27.7°C
  3 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.0°C / 29.3°C
  3 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.5°C / 27.9°C
  3 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 20.7°C / 23.9°C
  2 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 21.8°C / 28.2°C
  2 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 24.4°C / 28.1°C
  2 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  2 BF
  42%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.4°C / 22.8°C
  2 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.0°C / 27.9°C
  2 BF
  47%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 26.8°C
  2 BF
  41%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 24.7°C
  1 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  73%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.3°C / 27.3°C
  3 BF
  47%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 24.5°C / 29.9°C
  2 BF
  41%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.2°C / 24.8°C
  4 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.6°C / 28.8°C
  2 BF
  39%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 25.3°C
  2 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.7°C / 28.9°C
  2 BF
  80%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.5°C
  2 BF
  51%

H περιφραγμένη περιοχή των Βαρωσίων 

AP Photo/Petros Karadjias

Στο COREPER παρέπεμψε τα Βαρώσια το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της Ε.Ε.

 • A-
 • A+

Το θέμα των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου συζητήθηκε υπό το λήμμα των «τρεχουσών υποθέσεων» του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της Ε.Ε.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, ο Ύπατος Εκπρόσωπος, εισάγοντας το θέμα, ανέφερε ότι σήμερα πρέπει να λάβουμε αποφάσεις, «καθώς εδώ και καιρό συζητούμε για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αμμόχωστο και έχουμε πλέον ενώπιον μας ένα έγγραφο επιλογών που συμπεριλαμβάνει νομικά και πολιτικά μέτρα».

Συμφωνώντας με τον Ύπατο Εκπρόσωπο, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου επεσήμανε ανάμεσα σε άλλα ότι τυχόν αποτυχία λήψης αποφάσεων σήμερα θα θέσει σε κίνδυνο και την αξιοπιστία της ίδιας Ε.Ε., υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί μια διττή προσέγγιση: Υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων, τα οποία, αν η Τουρκία επιδείξει ετοιμότητα για αποδοχή της τολμηρής και αμοιβαία επωφελούς πρότασης του Κύπριου Προέδρου της Δημοκρατίας για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης σε σχέση με την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, τότε δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστούν.

«Μια τέτοια προσέγγιση, αφενός δείχνει την αποφασιστικότητα της Ε.Ε. και αφετέρου δημιουργεί κίνητρο για την Τουρκία, ενώ παράλληλα λειτουργεί ως καταλύτης σε σχέση με τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού», ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Τη γενικότερη προσέγγιση του Ύπατου Εκπροσώπου και της Λευκωσίας ως προς την ανάγκη λήψης συγκεκριμένων αποφάσεων υποστήριξαν Ιρλανδία, Ελλάδα, Γαλλία, Βέλγιο, Εσθονία, Αυστρία, Μάλτα, Λουξεμβούργο. Ειδικότερα, Ιρλανδία, Αυστρία, Γαλλία, Ελλάδα και Λουξεμβούργο, εξέφρασαν την άποψη ότι η εν λόγω προσέγγιση είναι απολύτως λογική και δικαιολογημένη, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα στείλουμε ανάμεσα σε άλλα και λανθασμένα μηνύματα προς την Τουρκία.

Η ΥΠΕΞ της Γερμανίας επεσήμανε ότι, με δεδομένο πως η νέα κυβέρνηση της χώρας ανέλαβε πριν από λίγες μέρες και το έγγραφο επιλογών έχει κυκλοφορήσει μόλις την περασμένη εβδομάδα, χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να μελετηθεί, όπως επίσης και τις επιπτώσεις των όποιων αποφάσεων ληφθούν. Με την προσέγγιση της Γερμανίας συμφώνησε η Ιταλία, ενώ η Ολλανδία εξέφρασε γενική επιφύλαξη ως προς το ενδεχόμενο λήψης των όποιων μέτρων. Από την πλευρά της, η Ισπανία δεν πήρε θέση, μετά την αμυντική συμφωνία με την Τουρκία, αλλά και την πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Λαμβάνοντας υπόψη τη συζήτηση, ο Ύπατος Εκπρόσωπος συνοψίζοντας, ανέφερε ότι η Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων θα συζητήσει το θέμα με ειδική έμφαση στη σύσταση ειδικού καθεστώτος νομικών μέτρων για όποιους εμπλέκονται στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, ενώ αναγνώρισε την καταλυτική σημασία της υιοθέτησης τολμηρών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, σε σχέση με την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, για την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος, μέσω της διαπραγματευτικής διαδικασίας υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών και τον Ειδικό Αντιπρόσωπο και επικεφαλής της Ειρηνευτικής Δύναμης των ΗΕ στην Κύπρο Κόλιν Στιούαρτ.

Συμφωνήθηκε ότι η Επιτροπή των Μόνιμων Αντιπροσώπων (COREPER) θα αξιολογήσει περαιτέρω τις επιλογές που βρίσκονται στο τραπέζι, οι οποίες περιλαμβάνουν επίσης τη δημιουργία ενός ειδικού καθεστώτος κυρώσεων που θα επικεντρώνεται σε πρόσωπα και οντότητες που έχουν άμεση ανάμειξη στο άνοιγμα τμήματος των Βαρωσίων μετά τον Ιούλιο του 2021. Οι υπουργοί επανέλαβαν ότι είναι σημαντικό η Τουρκία να εμπλακεί εκ νέου σοβαρά στη διαδικασία του ΟΗΕ και να απέχει από κάθε ενέργεια που θα επιδείνωνε περαιτέρω την κατάσταση στο πεδίο.

Όπως είπε ο Ζοζέπ Μπορέλ, η απόφαση που λήφθηκε ήταν να αρχίσει η εργασία για ένα νέο νομικό καθεστώς κυρώσεων ειδικά προσαρμοσμένο στην κατάσταση στα Βαρώσια, κάτι που θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε κυρώσεις.

Eυρωπαϊκές πηγές ανέφεραν ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε στο ενδεχόμενο στοχευμένων μέτρων, με το ενδεχόμενο πολιτικών και οικονομικών μέτρων να μην έχει συζητηθεί λεπτομερώς.

►Oι υπουργοί Εξωτερικών έστειλαν επίσης ένα ξεκάθαρο μήνυμα στη Μόσχα, πως οποιαδήποτε επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας θα προκαλέσει υψηλό πολιτικό και οικονομικό κόστος στη Μόσχα.

«Η Ε.Ε. στέκεται ενωμένη υπέρ της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ, σημειώνοντας ότι η Ε.Ε. προσπαθεί να αποφύγει οποιαδήποτε στρατιωτική κρίση, λέγοντας ότι «προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο, αλλά αναμένουμε το καλύτερο».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενόχληση Ελλάδας και Κύπρου για την καθυστερημένη αντίδραση της Ε.Ε. για τα Βαρώσια
Για Δεκέμβριο αφήνει η Ε.Ε. τη συζήτηση για τον τρόπο αντίδρασης τόσο απέναντι στην Τουρκία αναφορικά με τα Βαρώσια, όσο και για την έκρυθμη κατάσταση στα σύνορα Πολωνίας - Λευκορωσίας, με χιλιάδες...
Ενόχληση Ελλάδας και Κύπρου για την καθυστερημένη αντίδραση της Ε.Ε. για τα Βαρώσια
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι τουρκικές παραβιάσεις τη Δευτέρα στο τραπέζι των ΥΠΕΞ της Ε.Ε-Τι λέει στην Εφ.Συν. Ευρωπαίος αξιωματούχος
Θα εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα. «Είμαστε κάθετοι ότι δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση της εδαφικής κυριαρχίας των ελληνικών νησιών και είμαστε στο πλευρό της Ελλάδας».
Οι τουρκικές παραβιάσεις τη Δευτέρα στο τραπέζι των ΥΠΕΞ της Ε.Ε-Τι λέει στην Εφ.Συν. Ευρωπαίος αξιωματούχος
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Νέα γκάφα Μπορέλ
Αλλά αυτό δεν είναι προφανώς αυτό που συνέβη. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσαν μετά τη σύνοδο κορυφής ότι δεν προτάθηκε και δεν συζητήθηκε τέτοιο ποσό.
Νέα γκάφα Μπορέλ
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Βαρώσια
Στο έπακρο επιβεβαίωσε τον χαρακτηρισμό «ψευδοκράτος» για τα κατεχόμενα της Κύπρου ο Ε. Τατάρ και η διοίκησή του, με τους χειρισμούς στην υπόθεση των Βαρωσίων.
Βαρώσια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ευέλικτο «υπερόπλο» οικονομικών αντιποίνων θέλει η Ε.Ε.
Ενισχυμένη πλειοψηφία και όχι ομοφωνία θα απαιτείται για τα μέτρα κατά τρίτων χωρών που «επιτίθενται» στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με τη νέα πρόταση της Κομισιόν που παρουσιάστηκε χθες στις Βρυξέλλες.
Ευέλικτο «υπερόπλο» οικονομικών αντιποίνων θέλει η Ε.Ε.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας