Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Αλλάζουν άρδην οι προτεραιότητες της κυβέρνησης μετά την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας να κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο Παππά, ενώ, όπως όλα δείχνουν, ο ανασχηματισμός παίρνει μερική παράταση εν αναμονή της έκδοσης του σκεπτικού της απόφασης από το ΣτΕ.

Τη σύγκλιση της Διάσκεψης των Προέδρων για συγκρότηση νέου ΕΣΡ ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας από τον Νίκο Βούτση για τη Δευτέρα πριν την κατάθεση της νέας νομοθετικής ρύθμισης -γέφυρα για τις τηλεοπτικές άδειες στη Βουλή. 

Σε κυβερνητική σύσκεψη ο πρωθυπουργός ζήτησε η νέα νομοθετική πρωτοβουλία να είναι έτοιμη για κατάθεση μέχρι τη Δευτέρα, σύμφωνα με την Όλγα Γεροβασίλη, που δήλωσε ότι «εξετάστηκε διεξοδικά η νέα νομοθετική πρωτοβουλία, προκειμένου να ρυθμιστεί προσωρινά το τηλεοπτικό τοπίο μέχρι τη διεξαγωγή του διαγωνισμού αδειοδότησης και την προσωρινή ανακήρυξη των αδειούχων από το ΕΣΡ».

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν επίσης οι υπουργοί Νίκος Παππάς, Νίκος Παρασκευόπουλος, Γιώργος Κατρούγκαλος και Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, καθώς και συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, αλλά και κυβερνητικές πηγές, η ρύθμιση θα προβλέπει την κατοχύρωση προσωρινής άδειας από τους ιδιοκτήτες καναλιών, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν ένα χρηματικό ποσό ετησίως για αυτήν.

Εξάλλου, το βράδυ της Πέμπτης ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, όπως συζητήθηκαν όλες οι τρέχουσες εξελίξεις, μετά την απόφαση του ΣτΕ. Στη συνεδρίαση που είχε διάρκεια τριών ωρών, προήδρευσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Με δηλώσεις του στo EurActiv.gr, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς υπογράμμισε πως η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω και βάζει τέρμα στην ανομία του τηλεοπτικού τοπίου.

«Δεν θα επιτρέψουμε την επιστροφή στο προηγούμενο αντισυνταγματικό καθεστώς», τόνισε και συμπλήρωσε:

«Κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι μετά την απόφαση του ΣτΕ θα υπογράψω ένα παλιόχαρτο που θα λέει στο κλειστό κλαμπ των καναλαρχών “συνεχίστε όπως είστε”».

Όπως ανέφερε, «με τις βεβαιώσεις λειτουργίας τελειώνει το τσάμπα για τα κανάλια και μπαίνουν συγκεκριμένες, αυστηρές προϋποθέσεις λειτουργίας».

Παράλληλα, οι κινήσεις της κυβέρνησης και της γενικής γραμματείας επικοινωνίας και ενημέρωσης θα παραμείνουν πάνω στο πνεύμα του νόμου, δηλαδή θα πρέπει τα κανάλια να συμμορφωθούν με τις διατάξεις του, όπως να προσδιοριστεί ο ελάχιστος αριθμός των εργαζομένων στους 400 ανά κανάλι, τις προδιαγραφές για τις κτιριακές υποδομές, τον έλεγχο των οικονομικών πόρων των μετόχων. 

«Η κυβέρνηση δεσμεύεται από τις αποφάσεις της»

​Η Όλγα Γεροβασίλη τόνισε ότι η κυβέρνηση «δεσμεύεται από τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, ανεξάρτητα αν συμφωνεί η όχι με αυτές».

Γι’ αυτό και σπεύδει για ακόμα μια φορά στη συγκρότηση ΕΣΡ, προκειμένου να είναι αυτό που θα διεξαγάγει τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του ΣτΕ, που σύμφωνα με πληροφορίες το ορίζει ως αρμόδιο. 

Η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε ότι «απομένει να φανεί αν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα αρθούν στο ύψος των συνταγματικών τους υποχρεώσεων ή για ακόμα μία φορά θα επιμείνουν να υπονομεύουν τη συγκρότηση του ΕΣΡ, προκειμένου να διαιωνίζεται η ασυδοσία στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Και αυτή τη φορά δεν θα υπάρξει απολύτως καμία προσχηματική δικαιολογία».

Νέα προσπάθεια συγκρότησης ΕΣΡ

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Βουλής είχε ανακοινώσει ότι ξεκινούν άμεσα οι διαδικασίες για συγκρότηση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, το οποίο, θα έχει την πλήρη αρμοδιότητα για τη χορήγηση των αδειών.

Ο Νίκος Βούτης, μιλώντας για τη διάταξη-γέφυρα που προωθεί η κυβέρνηση, τη χαρακτήρισε ως ενδιάμεση λύση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνεδρίαση για το ΕΣΡ θα γίνει την Τετάρτη, ωστόσο, μένει να διευκρινιστεί ποια θα είναι η στάση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία είχε δηλώσει ξεκάθαρα πως δεν θα συναινέσει εάν δεν αποσυρθεί ο νόμος Παππά. 

Κυβερνητικές πηγές, πάντως, τονίζουν ότι πρέπει να αναλάβει και η αξιωματική αντιπολίτευση τις ευθύνες της για το ΕΣΡ.

Η κυβέρνηση θα πιέσει την αντιπολίτευση, ενώ οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι «Η επιστροφή της πρώτης δόσης χρημάτων προς τους τέσσερις υπερθεματιστές συνεπάγεται “τρύπα” στο δημόσιο ταμείο και κατ’ επέκταση στην κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης (παιδικοί σταθμοί, Υγεία κ.α). Ως εκ τούτου, κατά την κυβερνητική θεώρηση, εδώ υπάρχουν ευθύνες και οι οποίες πρέπει να κατονομαστούν».

Κουμουτσάκος: ΕΣΡ μετά την αντικατάσταση του νόμου Παππά

Η Νέα Δημοκρατία, με ανακοίνωση του εκπροσώπου της, Γιώργου Κουμουτσάκου, υποστήριξε πως «υποστηρίζει σταθερά την ανάγκη συγκρότησης και λειτουργίας του Ε.Σ.Ρ. με πλήρεις τις αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα.

»Είναι επιτακτική ανάγκη να οριστικοποιηθεί το νομικό πλαίσιο για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, αντικαθιστώντας τον “νόμο Παππά” που κρίθηκε αντισυνταγματικός.

»Να διασφαλισθεί, δηλαδή, ότι μεταφέρονται όλες οι αρμοδιότητες για την αδειοδότηση και την εποπτεία των καναλιών στο ΕΣΡ.

»Όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, τότε μπορεί να πραγματοποιηθεί η διάσκεψη των Προέδρων για τη συγκρότηση ενός ΕΣΡ με το κύρος που αρμόζει στην αποστολή του, όπως αυτή προβλέπεται από το Σύνταγμα».

Πάει πίσω ο ανασχηματισμός

Την ίδια στιγμή, εξαιτίας των εξελίξεων στο «μέτωπο» των αδειών, ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης φαίνεται πως μετατίθεται για άγνωστη προς το παρόν ημερομηνία.

Μέχρι στιγμής ήταν γνωστό πως πρωθυπουργός ετοιμάζεται να αλλάξει πρόσωπα στο υπουργικό συμβούλιο, ίσως και την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο, φαίνεται πως ο ανασχηματισμός πάει πίσω μέχρις ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο για τις άδειες.