Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Στις 9 Σεπτεμβρίου θα βρεθούν στην Αθήνα οι ηγέτες της Γαλλίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Κύπρου για να παραβρεθούν στη Σύνοδο των ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου έπειτα από πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα.

Η είδηση για τη σκέψη του πρωθυπουργού να καλέσει Σύνοδο των χωρών του Νότου είχε εμφανιστεί στις αρχές Αυγούστου, ωστόσο, πλέον, όλες οι κυβερνήσεις των πέντε χωρών επιβεβαίωσαν ότι θα συμμετάσχουν στη συνάντηση.

Η συνάντηση θα εστιάσει στη διερεύνηση της δυνατότητας των χωρών της Μεσογείου να επηρεάσουν την ευρωπαϊκή ατζέντα, σε θέματα όπως η υπεράσπιση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου, η ανάπτυξη και το προσφυγικό.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Φρανσουά Ολάντ είχε επιβεβαιώσει πως ο Γάλλος πρόεδρος θα βρεθεί στην Αθήνα στις αρχές Σεπτεμβρίου για τη Σύνοδο αυτή.

Στην Αθήνα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται πυρετωδώς τόσο για τη Σύνοδο του Νότου όσο και για τη ΔΕΘ (10 και 11 Σεπτεμβρίου). Άλλωστε αυτό ήταν το αντικείμενο συσκέψεων που είχε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας με συνεργάτες του και κυβερνητικά στελέχη.

Πηγές του Μαξίμου αναφέρουν ότι τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση αναμένεται να διαμορφώσει και να καταθέσει ένα ακόμα πιο συγκεκριμένο πλαίσιο προς συζήτηση μεταξύ των ηγετών για τα ζητήματα αυτά.

Αναφορικά με την ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός αναμένεται να εστιαστεί σε δύο πυλώνες – τον αναπτυξιακό και τον κοινωνικό.

Ο κ. Τσίπρας θα παρουσιάσει την πολιτική της κυβέρνησης και τις προοπτικές της, τις οποίες αναμένεται να εντάξει στον μακροπρόθεσμο στόχο επανάκαμψης της χώρας και επιστροφής της σε κανονικούς ρυθμούς, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την ανεργία και την μετανάστευση των νέων, με χρονικό ορίζοντα το 2020.

Επίσης, ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ θα παρουσιάσει και απολογισμό του κυβερνητικού έργου, αναφέροντας τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης και το βαθμό στον οποίο αυτές υλοποιήθηκαν.