Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Χαρακτήρα στρατηγικής συμμαχίας για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και τους λαούς των δύο χωρών προσέδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνεργασία Ελλάδας – Βουλγαρίας.

Η χθεσινή επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού και κυβερνητικής αντιπροσωπείας στη Σόφια μπορεί να ήταν σύντομη, αφού διήρκεσε μόλις μερικές ώρες, είχε ωστόσο μεγάλο βάθος σε ό,τι αφορά την περαιτέρω σφυρηλάτηση των σχέσεων ανάμεσα στα δύο κράτη και το εύρος των συμφωνιών που συνυπογράφηκαν. 

«Η συνεργασία Ελλάδας – Βουλγαρίας δεν είναι συμμαχία απέναντι σε τρίτες χώρες αλλά μία στρατηγική συμμαχία για την περιοχή και τους λαούς», ήταν το ισχυρό μήνυμα που θέλησε να στείλει ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, Ρόζεν Πλεβνελίεφ. 

Απαριθμώντας με τη σειρά του τα κοινά πεδία ενδιαφέροντος, ο κ. Πλεβνελίεφ αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό-προσφυγικό, την ενέργεια και συγκεκριμένα στους αγωγούς TAP και IGB, τις μεταφορές, τις υποδομές και τον τουρισμό, επισημαίνοντας το ρεκόρ επισκέψεων τουριστών από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα. 

Κυβερνητικές πηγές αποτιμούσαν ως ιδιαίτερα θετικά τα αποτελέσματα του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, υπογραμμίζοντας την εισαγωγική τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα κατά τη συνεδρίαση, σύμφωνα με την οποία η Βουλγαρία είναι στρατηγικός σύμμαχος και με βάση τις πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις «στη γειτονιά μας, στην Ευρώπη και παγκοσμίως» η ανάγκη συνεργασίας «είναι πιο επιτακτική από ποτέ». 

Κατά τις ίδιες πηγές, Ελλάδα και Βουλγαρία αποτελούν πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας, «ιδιαίτερα σε μια περίοδο ευρύτερης αποσταθεροποίησης».

Ο Ελληνας πρωθυπουργός έκανε μνεία στις εξελίξεις στην Τουρκία, ζητώντας να επιταχυνθούν τα από κοινού βήματα, όπως είπε, «σε μια κατεύθυνση μιας Ευρώπης καλύτερης, κοινωνικής και δημοκρατικής» και ευχαρίστησε τη Βουλγαρία για τη στήριξή της προς τη χώρα μας όσον αφορά τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Απηύθυνε δε ανοιχτή πρόσκληση στον Μπόικο Μπορίσοφ να επισκεφτεί την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Αλεξανδρούπολη. 

Από τη δική του πλευρά, ο κ. Μπορίσοφ, στο ίδιο θερμό κλίμα, έκανε λόγο για δυνατότητα «ευέλικτης πολιτικής» προς όφελος των δύο κρατών, για τη σταθερή συνεργασία που μπορούν να έχουν Ελλάδα και Βουλγαρία, φέρνοντας το παράδειγμα του γαλλογερμανικού άξονα. 

Ακόμη, θύμισε ότι σε περιόδους κρίσης «πάντα ήμασταν ο ένας στο πλευρό του άλλου, γιατί η περιοχή μας χρειάζεται σταθερότητα» και πως, παρότι οι δύο κυβερνήσεις προέρχονται από διαφορετικές πολιτικές οικογένειες, «είναι σύμφωνοι στα ζητήματα κρίσιμης σημασίας».

«Να παράξουμε περισσότερη ειρήνη και περισσότερη φιλία στα Βαλκάνια», κατέληξε με νόημα. 

Οι συμφωνίες 

Σειρά συμφωνιών, με εξέχουσα αυτή που αφορά την ενεργειακή συνεργασία, υπέγραψαν οι δύο κυβερνητικές αντιπροσωπείες.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στα θέματα του τουρισμού, των υποδομών και της διαχείρισης των φραγμάτων που βρίσκονται στο βουλγαρικό έδαφος, ώστε να αποφεύγονται οι πλημμύρες στον Εβρο κατά τους χειμερινούς μήνες. 

Στο θέμα αυτό, έκδηλο ήταν το βουλγαρικό ενδιαφέρον για την εξεύρεση λύσης.

Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ ανάφερε ότι συμφωνήθηκαν άμεσες ενέργειες, έτσι ώστε στα υδατοφράγματα να λειτουργούν ομαλά τα συστήματα συναγερμού και το φθινόπωρο η Βουλγαρία να γεμίσει τις τεχνητές λίμνες της μόνο κατά 80%. 

Ειδικότερα για τα ενεργειακά ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι αναδεικνύονται ως το πλέον «κομβικό πεδίο» των σχέσεων των δύο χωρών και εστίασε στην κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου IGB, ως τμήματος του κάθετου διαδρόμου. «Αποτελεί έργο προτεραιότητας που θα ενισχύσει τη θέση των δύο χωρών στον ενεργειακό χάρτη της ευρύτερης περιοχής με πολλαπλά οφέλη», εκτίμησε ο πρωθυπουργός. 

Εκ μέρους του Μπόικο Μπόρισοφ έγινε γνωστό ότι τον Σεπτέμβριο επίκεινται συναντήσεις ανάμεσα στην ελληνική και τη βουλγαρική πλευρά με τους αγρότες και τα συνδικάτα για να μην υπάρχουν προβλήματα στα σύνορα, ανάλογα με όσα συνέβησαν στις αρχές του 2016 λόγω των πολύμηνων κινητοποιήσεων των Ελλήνων αγροτών. 

Στο πλαίσιο των διμερών υπουργικών επαφών που πραγματοποιήθηκαν στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς συμφώνησε με τον Βούλγαρο ομόλογό του Ντανιέλ Μίτοφ την ενεργοποίηση συνεργασιών εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πέραν των ήδη υφιστάμενων, τόσο εντός Ε.Ε. όσο και στον χώρο των Βαλκανίων. 

Επιβεβαιώνοντας το άριστο κλίμα συνεργασίας, οι κ. Κοτζιάς και Μίτοφ αποφάσισαν να συντονίσουν τη δράση τους για θέματα που σχετίζονται με τη μελέτη των επιπτώσεων του βρετανικού δημοψηφίσματος και με τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για το μέλλον της Ευρώπης.

Τέλος, υπέγραψαν το εκτελεστικό πρόγραμμα της διμερούς Μορφωτικής και Πολιτιστικής Συνεργασίας για τα έτη 2016-2018.