Στο τρισέλιδο κείμενό του Πολ Τόμσεν, που αναρτήθηκε στο blog του Ταμείου και το οποίο ήταν γραμμένο στην ελληνική γλώσσα, ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ έκρινε επιβεβλημένη τη λήψη πρόσθετων μέτρων ύψους 7 – 9 δισ. ευρώ έως το 2019 (4%-5% του ΑΕΠ) ώστε να διασφαλιστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ στο τέλος του 2018.
Όπως αναμενόταν, το άρθρο προκάλεσε αντιδράσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κομισιόν.
«Ο Π. Τόμσεν ζητά επί της ουσίας την εφαρμογή διαφορετικού προγράμματος»
Κύκλοι του Μαξίμου, σχολιάζουν πως «οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν ζητούν τίποτα περισσότερο από την εφαρμογή του μνημονίου που συμφωνήθηκε τον Αύγουστο» επικαλούμενη την εκπρόσωπο του επιτρόπου Οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί, Ανίκα Μπράιτχαρτ.
Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι «ο Π. Τόμσεν ζητά επί της ουσίας την εφαρμογή διαφορετικού προγράμματος από το συμφωνημένο. Οι θέσεις που διατυπώνονται στο εν λόγω άρθρο, απέχουν ριζικά από τα όσα έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς».
Η Ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι «αποδέκτης των θέσεων του Π. Τόμσεν δεν είναι η ίδια, αλλά οι υπόλοιποι θεσμοί, οι οποίοι ήδη εκφράζουν την αντίθεσή τους. Η ελληνική πλευρά συνεχίζει την κατά γράμμα υλοποίηση όσων έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στα δύο μέρη και μόνο αυτών».
O Ντομπρόβσκις για τον Τόμσεν
«Το ΔΝΤ είναι ξεκάθαρα μέρος της αξιολόγησης», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις ερωτηθείς σχετικά με το χτεσινό άρθρο του επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν.
«Οι διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές αρχές είναι σε εξέλιξη σε σχέση, για παράδειγμα, με τα στοιχεία για τη δημοσιονομική προσπάθεια. Οι θεσμοί αξιολογούν αυτά τα στοιχεία με βάση αυτά που συμφωνήθηκαν τον Αύγουστο, όταν υιοθετούσαμε το Μνημόνιο», δήλωσε ο Β. Ντομπρόβσκις.
Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει πλήρως, συμπεριλαμβανόμενης της οικονομικής βοήθειας, στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ κατέληξε λέγοντας πως όσο οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη, είναι «αδύνατο να αναφερθούμε σε λεπτομέρειες».
Η Ελλάδα πρέπει να κάνει όσα συμφωνήθηκαν τον Αύγουστο
Κληθείσα να σχολιάσει το άρθρο του διευθυντή του ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, ο οποίος ζητά περικοπή συντάξεων, η κ. Μπράιτχαρτ ανέφερε:
«Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εργάζονται ακόμη πάνω σε ένα πακέτο μέτρων για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν συμφωνηθεί στο μνημόνιο. Η Ελλάδα πρέπει να υιοθετήσει ένα πολύ σημαντικό πακέτο μέτρων για να ικανοποιήσει αυτούς τους στόχους. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θεωρούν ότι αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι αυτό που συμφωνήθηκε στο μνημόνιο τον Αύγουστο».
