Το έντονο ενδιαφέρον της πρώην υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλεύτριας Σερρών Φωτεινής Αραμπατζή για ψηφοφόρους της, γεωργούς και κτηνοτρόφους, καταγράφεται στη δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για τον ΟΠΕΚΕΠΕ που έχει φθάσει στη Βουλή, σύμφωνα με πληροφορίες του efsyn.gr.
Οι επίμαχες τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε με τον πρώην πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Δημήτρη Μελά καταγράφουν και το εύρος των αιτημάτων που αναλαμβάνουν να ικανοποιήσουν. Όπως, φυσικά, και πώς ικανοποιούνταν οι υποθέσεις στο νομό Σερρών, όπου με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχουν αναμιχθεί όλοι οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.
Παρενθετικώς, πάντως, μια αναφορά για τα βοσκοτόπια στην Κρήτη έχει τη δική της ιδιαίτερη σημασία…
Το πρώτο αίτημα
Η πρώτη τηλεφωνική επαφή υφυπουργού και στελέχους γίνεται στις 26/8/2021 και η Φ. Αραμπατζή, αφού διατυπώνει το …παράπονό της γιατί δεν την επισκέπτεται εκείνος όταν περνά το κατώφλι του Υπουργείου, αμέσως μετά μπαίνει στο… ψητό. Τον ρωτά πότε θα πληρωθεί συγκεκριμένος παραγωγός, με το ανώτατο στέλεχος του ΟΠΕΚΕΠΕ να απαντά ότι θα πληρωθεί μέσα στον Οκτώβριο (υπόλοιπο πληρωμής).
Περισσότερο φορτική στη συνέχεια η κυρία Αραμπατζή, του λέει ότι για τον εν λόγω παραγωγό έχει ενδιαφερθεί συγκεκριμένο «καραμανλικό στέλεχος» (σσούτε το όνομα του στελέχους αναφέρεται στη συνομιλία ούτε και ξέρουμε βέβαια αν όντως είχε ενδιαφερθεί κάποιος από το καραμανλικό περιβάλλον ή απλώς ήταν ένα πρόσχημα…).
Στις 16/11/2021 η υφυπουργός του τηλεφωνεί και πάλι: ο παραγωγός δεν έχει πληρωθεί και εκείνη δεν έχει μούτρα να τον αντικρίσει, όπως αναφέρει. Ο Δ. Μελάς δεσμεύεται ότι η καταβολή θα γίνει μέσα στον Δεκέμβριο, με την Φ. Αραμπατζή να απαντά ότι θα του στείλει το τηλέφωνο του παραγωγού, για να του πει για το… μπούλινγκ που έχει φάει από τη βουλεύτρια για την υπόθεσή του.
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία προσπάθησε να ξετυλίξει το κουβάρι για τον συγκεκριμένο παραγωγό: με έγγραφό της στις 27/11/2025 ζητά να μάθει από τον ΟΠΕΚΕΠΕ τα σχετικά με τον συγκεκριμένο στοιχεία, δηλαδή έδρα εκμετάλλευσης ή καλλιέργεια. Προς κατάπληξή τους, οι εισαγγελείς, μολονότι τους κοινοποιήθηκαν άλλα στοιχεία, δεν έλαβαν ποτέ απάντηση για το εάν παρατηρήθηκε καθυστέρηση στις πληρωμές του παραγωγού.
Το δεύτερο αίτημα
Η δεύτερη υπόθεση που ακουμπά την πρ. υφυπουργό εκκινεί από την ίδια – πρώτη – συνομιλία που είχε με τον πρ. πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ στις 26/08/2021: τον ενημερώνει εν προκειμένω για μια οικογένεια κτηνοτρόφων από συγκεκριμένη περιοχή του νομού Σερρών. Πρόκειται για τον πατέρα και τα δύο παιδιά του, άρα τρία διαφορετικά ΑΦΜ. Άγνωστο πώς, η υφυπουργός ενημερώνεται ότι θα ελεγχθούν στις 21/9/2021 (ένα μήνα μετά δηλαδή από τη συνομιλία). Δεν εντυπωσιάζει μόνο το γεγονός ότι η υφυπουργός ήξερε εκ των προτέρων για τον έλεγχο (τι σόι έλεγχος είναι αυτός;), αλλά, επιπροσθέτως, διαμαρτύρεται γιατί είχαν ελεγχθεί και πέρυσι, στις 7/10/2020. Στο ερώτημά της δε, τι μπορεί να γίνει στην περίπτωση, το υπηρεσιακό στέλεχος απαντά ότι θα είναι κραυγαλέο να μην ελεγχθεί καθόλου. Εκείνο που είναι εφικτό να γίνει, προσθέτει εκείνος, είναι να τους δοθεί κάποια παράταση. Εναλλακτική λύση που η υφυπουργός αξιολογεί ως χρήσιμη. Σε κάθε περίπτωση, συμπληρώνει εκείνη, του ζητά να μην τους συμπεριφερθούν όπως στον προηγούμενο έλεγχο. Από την πλευρά του το στέλεχος του ΟΠΕΚΕΠΕ υπόσχεται πως θα τηλεφωνήσει στη Θεσσαλονίκη (σσστην Περιφερειακή Διεύθυνση του Οργανισμού) και θα το διευθετήσει.
Η έρευνα των ευρωπαίων εισαγγελέων, μετά και την απάντηση του ΟΠΕΚΕΠΕ στα ερωτήματά τους, έβγαλε… λαβράκι. Στις 27/11/2025 οι εισαγγελείς ζητούν να πληροφορηθούν το/τα ΑΦΜ του/των κτηνοτρόφων με έδρα το συγκεκριμένο χωριό που είχαν ελεγχθεί το 2020, αν όντως υπήρξε παράταση στον προγραμματισμένο έλεγχο ένα χρόνο μετά και ποια, εν τέλει, ήταν τα αποτελέσματα των δύο ελέγχων.
Η απάντηση ξεπερνά κάθε φαντασία, καθώς ο ΟΠΕΚΕΠΕ απάντησε πως δεν ήταν δυνατή η αναζήτηση κτηνοτρόφων με έδρα εκμετάλλευσης τη συγκεκριμένη τοποθεσία. Ανέφεραν επίσης πως έγινε επιτόπιος έλεγχος σε τέσσερα ΑΦΜ το 2020 και σε ισάριθμα ΑΦΜ στις 21/9/2021 αλλά τα τέσσερα ΑΦΜ δεν συμπίπτουν με τα άλλα τέσσερα!
Η τρίτη περίπτωση για την οποία εκδηλώνει το ενδιαφέρον της είναι οι καλλιεργητές καπνού («καπνάδες»). Ζητά, ειδικότερα, το σχετικό αρχείο (ποιος καλλιεργεί πού και πόσα στρέμματα) πριν αρχίσει η σχετική ΚΥΑ.
Η Κρήτη
Στην πρώτη εκ των τηλεφωνικών συνομιλιών (26/8/2021 υπενθυμίζεται), εν τη ρύμη του λόγου ο Δ. Μελάς κάνει γνωστό στην υφυπουργό ότι είναι πολύ απασχολημένος σε συσκέψεις με άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες, με αντικείμενο την κατανομή των δημόσιων βοσκοτόπων. Στο ερώτημα δε, της κυρίας Αραμπατζή αν το θέμα αυτό επηρεάζει και την εκλογική περιφέρειά της (Σέρρες), ο συνομιλητής της απαντά ότι το κομβικό κομμάτι της όλης υπόθεσης είναι η Κρήτη. Το «γιατί» το μάθαμε αρκετό καιρό αργότερα…
