Με τον πρωθυπουργό να έχει κηρύξει μια άτυπη μακρά προεκλογική περίοδο και τις δημοσκοπικές επιδόσεις της Ν.Δ. να έχουν κολλήσει σε ποσοστά πολύ μακριά από τροχιά αυτοδυναμίας, πλέον η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα εστιάζει στο να ανακτήσει έδαφος μέσα από σειρά κινήσεων κυρίως στο μέτωπο της οικονομίας, ώστε να πατήσει πάνω στο αφήγημα «το είπαμε, το κάναμε» όσο πιο κοντά θα οδεύει προς τις εκλογές.
Υπό αυτό το πρίσμα συνεδριάζει σήμερα στις 11.30, στο μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής. Στο τραπέζι του ΚΥΣΟΙΠ, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, θα συζητηθούν οι προτεραιότητες μέχρι το 2027, οι οποίες είχαν παρουσιαστεί αναλυτικά τον περασμένο μήνα από τους Κωστή Χατζηδάκη και Ακη Σκέρτσο.
Το πλάνο που είχαν παρουσιάσει προβλέπει 30 μεταρρυθμίσεις και έργα, καθώς και 10 βασικές νομοθετικές πρωτοβουλίες για το 2026, κάποιες από τις οποίες έχουν ήδη υλοποιηθεί, όπως η νομοθέτηση της Κοινωνικής Συμφωνίας για την ενίσχυση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ή βρίσκονται σε φάση υλοποίησης, όπως η νομοθετική πρωτοβουλία για ένα κράτος πιο φιλικό στους πολίτες και η θεσμοθέτηση Νέου Λυκείου και Εθνικού Απολυτηρίου, πεδίο στο οποίο η κυβέρνηση αναζητεί συναίνεση από την αντιπολίτευση.
Ενα από τα βασικά ορόσημα του επόμενου διαστήματος για την κυβέρνηση είναι η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, που αναμένεται να ανακοινωθεί προς το τέλος Μαρτίου ώστε να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Απριλίου. Η νέα αύξηση θα συμπαρασύρει προς τα πάνω τα επιδόματα ανεργίας, μητρότητας, τριετιών, την αμοιβή των υπερωριών κ.ά. και παράλληλα τους μισθούς και στο Δημόσιο. Η επικείμενη αύξηση θα φέρει τον κατώτατο μισθό αρκετά κοντά στον στόχο των 950 ευρώ, που αποτελεί βασική προεκλογική δέσμευση, αν και με τα σημερινά δεδομένα ακρίβειας φαντάζει μια δέσμευση αρκετά ξεπερασμένη από τις εξελίξεις και τις πραγματικές ανάγκες του κόσμου.
Μέσα στον Μάρτιο πρόκειται επίσης να τεθεί σε εφαρμογή η δέσμευση από το βήμα της ΔΕΘ για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 50% σε οικισμούς με πληθυσμό έως 1.500 κατοίκους, και ειδικά στον Εβρο, στη Δυτική Μακεδονία και στα σύνορα της ηπειρωτικής μεθορίου σε οικισμούς με πληθυσμό έως 1.700 κατοίκους. Πρόκειται για ένα μέτρο που εκτιμάται ότι επηρεάζει περίπου ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων.
Αλλο ένα μέτρο που προωθεί η κυβέρνηση εντός Μαρτίου, με την έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, είναι η μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης για κατοικίες και αυτοκίνητα, από την οποία εκτιμάται πως θα ωφεληθούν περίπου 477.000 φορολογούμενοι. Επιπλέον, τον Απρίλιο αναλόγως της πορείας της οικονομίας η κυβέρνηση πιθανόν να ανακοινώσει νέα μέτρα υπέρ των ασθενέστερων, όπως το μέτρο της επιστροφής ενός ενοικίου και το 250άρι σε χαμηλοσυνταξιούχους που είχε ανακοινώσει πέρυσι την αντίστοιχη περίοδο.
Ο σχεδιασμός του επόμενου διαστήματος αλλά και η πορεία υλοποίησης των ήδη γνωστών δεσμεύσεων αναμένεται να τεθούν επί τάπητος και στην επόμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο, Πέμπτη.
● Το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Συμμαχίας των Προθύμων για την Ουκρανία.
