Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Δραματική επιστολή στην υπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη αποστέλλουν πρώην και νυν αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί στο εξωτερικό για να καταγγείλουν το άδικο, όπως λένε, νομικό πλαίσιο του 4415/2016 που διέπει τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών στο εξωτερικό. Ζητούν συνάντηση με την Υπουργό -διαφορετικά σκέφτονται ακόμα και την παραίτησή τους.

Την Πέμπτη συνεδριάζουν οι αρμόδιες επιτροπές της Βουλής και θέλουν η φωνή τους να ακουστεί.

Είναι η τρίτη επιστολή από τότε που έχει αναλάβει τα καθήκοντά της η υπουργός και υπογράφουν «κάποιοι από τους δεκάδες πρώην αποσπασμένους εκπαιδευτικούς στο εξωτερικό που έχουμε δημιουργήσει οικογένεια με ομογενή ή αλλοδαπό και βρισκόμαστε εμείς στην Ελλάδα και η οικογένειά μας στο εξωτερικό ή είμαστε σε αναγκαστική άδεια άνευ αποδοχών για να μείνουμε κοντά της». 

Υπογράφουν επίσης εκπαιδευτικοί που ήδη υπηρετούν στο εξωτερικό και έχουν δημιουργήσει οικογένεια με ομογενή ή αλλοδαπό, ζώντας με την συνεχή ανασφάλεια ότι κάθε τέλος του σχολικού έτους το νομικό πλαίσιο θα τους υποχρεώσει σε μια από τις δυο παραπάνω επιλογές. 

Στις επιστολές, οι εκπαιδευτικοί τονίζουν την επιτακτική ανάγκη για άμεση αλλαγή αυτού του παράλογου πλαισίου «που διαλύει οικογένειες και εμποδίζει έμπειρους και υψηλά καταρτισμένους εκπαιδευτικούς να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην Ελληνόγλωσση εκπαίδευση». 

Οι εκπαιδευτικοί λένε ότι έχουν κάνει εποικοδομητικές προτάσεις που πατούν στην πραγματικότητα με γνώμονα την έγκαιρη στελέχωση και εύρυθμη λειτουργία των ομογενειακών εκπαιδευτικών δομών, το κίνητρο για νέους συναδέλφους να αποσπαστούν, την οικογενειακή συνοχή όσων έχουν την οικογένειά τους στο εξωτερικό σε συνδυασμό με την αξιοποίηση της πλούσιας εκπαιδευτικής εμπειρίας και του έργου τόσο του δικού τους, όσο και όσων αποσπάστηκαν παλιότερα χωρίς οικογένεια και θέλουν να το επαναλάβουν για δικούς τους λόγους. 

«Εδώ και τρία χρόνια που διαρκεί αυτός ο αγώνας (γιατί η ταλαιπωρία μας διαρκεί πολύ περισσότερα) έχουμε βομβαρδίσει τους προκατόχους σας με επιστολές και παρεμβάσεις, έχουν γίνει κοινοβουλευτικές αναφορές και παρεμβάσεις από βουλευτές της αντιπολίτευσης αλλά και της συμπολίτευσης, έχουμε μιλήσει σε ραδιόφωνα και εκπομπές στις οποίες όλοι αναγνωρίζουν το πρόβλημα, ακούμε γενικόλογες υποσχέσεις αλλά κανένας δεν αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να αλλάξει κάτι ή όταν πάει κάτι να γίνει έρχεται ένας ανασχηματισμός που μας στέλνει στην αρχή ξανά. Μέχρι και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας απευθυνθήκαμε πρόσφατα ο οποίος έδειξε να αντιλαμβάνεται τον παραλογισμό και υποσχέθηκε να μιλήσει μαζί σας», αναφέρουν οι εκπαιδευτικοί.

Στο μεταξύ οι οικογένειές των εκπαιδευτικών «πληρώνουν με τον σκληρότερο τρόπο το τίμημα του νομικού παραλογισμού, μένουμε χωριστά ή είμαστε με άδειες άνευ αποδοχών που δημιουργούν τεράστια οικονομικά, ψυχολογικά και συναισθηματικά προβλήματα, τα παιδιά μας παρακολουθούνται από ψυχολόγους και ψυχιάτρους και πολλές ελληνόγλωσσες δομές δεν έχουν εκπαιδευτικούς με εμάς να είμαστε εκεί και παραλόγως να μην μπορούμε να υποβάλλουμε αίτηση καλύψουμε τις ανάγκες».

Οι εκπαιδευτικοί σκέφτονται ακόμα και την παραίτηση. «Τελικά τι να κάνουμε; Να παραιτηθούμε και οι υπόλοιποι από την εκπαίδευση ώστε να πάψουμε να είμαστε όμηροι αυτής της ψυχοφθόρας κατάστασης; Μας οδηγείτε ολοταχώς να πάψουμε να κάνουμε αυτό που τόσο αγαπάμε και για το οποίο έχουμε τις γνώσεις τα προσόντα και την εμπειρία να το κάνουμε καλά ή προτίθεστε τελικά να αλλάξετε κάτι σε αυτόν τον απαράδεκτο νόμο που ταλαιπωρεί και εμάς και τις ελληνόγλωσσες δομές του εξωτερικού;», καταλήγουν, ζητώντας μια συνάντηση με την υπουργό.