Σε δύσκολη θέση φαίνεται πως έχει φέρει την κυβέρνηση η πρόταση της Νέας Αριστεράς για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, βάζοντας στο τραπέζι το όνομα του Χρήστου Ράμμου, προέδρου της ΑΔΑΕ, που υπήρξε καταπέλτης αναφορικά με την αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών. Γι’ αυτό και περνάει στην επίθεση με βαρείς υπαινιγμούς για τον ίδιο, θέτοντας ζήτημα μεροληψίας, με το επιχείρημα πως είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος με τον οποίο είναι επιφορτισμένος στη συγκεκριμένη Αρχή.
Ερωτηθείς σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε χθες (ΣΚΑΪ 100,3) πως «το πρόβλημα δεν είναι η πρόταση. Δεν φταίει, δηλαδή, ο κ. Ράμμος που κάποιοι τον προτείνουν. Από ό,τι φαίνεται, όμως, δεν είναι αντίθετος με την πρόταση, γιατί όταν λέει ο κ. Χαρίτσης ότι τον έχει ενημερώσει και έχει περάσει τόσο χρονικό διάστημα και δεν έχει βγει, με κάποια έστω διαρροή, ο κ. Ράμμος να πει ότι εγώ δεν ενδιαφέρομαι, αυτό είναι ζήτημα. Ζήτημα νομίζω ότι δεν είναι και το καλύτερο πράγμα στον κόσμο ο πρόεδρος μιας τόσο σημαντικής Αρχής να είναι πρόταση μιας σειράς από πολιτικά πρόσωπα για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Δεν μας κάνει, δηλαδή, να πιστεύουμε ότι είναι τόσο καλό για τη δουλειά που πρέπει να κάνει στη συγκεκριμένη Αρχή. Και επιβεβαιώνει κάποιους οι οποίοι έβλεπαν μία –εγώ θα πω έτσι κομψά– όχι και τόσο αντικειμενική προσέγγιση κάποιων πραγμάτων. Και να σε προτείνει μια σειρά από πολιτικά πρόσωπα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και εσύ δεν λες “παιδιά, αφήστε με να κάνω τη δουλειά μου”, το δέχεσαι αυτό, έτσι; Μην παρεξηγηθώ» είπε ο Παύλος Μαρινάκης.
Και συνέχισε: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο εγγυητής του πολιτεύματός μας, έχει έναν βαρύ θεσμικό ρόλο, είναι ο πρώτος πολίτης της χώρας. Είναι τεράστιας σημασίας, δεν χρειάζεται να το συζητήσουμε αυτό. Αλλά ο κ. Ράμμος, αυτή τη στιγμή, επιτελεί έναν άλλο ρόλο, όπου είναι ένας ρόλος ελεγκτικός, που πρέπει να είναι αμερόληπτος, που δεν πρέπει να είναι φωνή κανενός κόμματος, προφανώς ούτε της κυβέρνησης, αλλά ούτε και της αντιπολίτευσης. Και όταν η αντιπολίτευση κάνει μία πρόταση, μόνο από αυτό δεν σημαίνει ότι “βαραίνει” ένα πρόσωπο. Οταν το πρόσωπο αυτό διά της σιωπής του και μέσω των διατυπώσεων, είδατε τι είπε ο κ. Χαρίτσης “έχω επικοινωνήσει”, θα μπορούσε να του πει “κύριε Χαρίτση, σας παρακαλώ πολύ, κάνω μια πολύ σοβαρή δουλειά, δεν θέλω να με προτείνετε”. Δεν θα τον πρότεινε ο Χαρίτσης με το ζόρι. Δεν είναι δουλειά μιας Αρχής να κάνει αντιπολίτευση, ούτε συμπολίτευση. Θα είχε λυθεί όλο αυτό αν είχε πάρει αποστάσεις ο κ. Ράμμος από αυτές τις προτάσεις».
Απαντώντας η Νέα Αριστερά σχολιάζει πως «αυτό που ενοχλεί τον κυβερνητικό εκπρόσωπο είναι ότι η πρόταση της Νέας Αριστεράς θυμίζει το σκάνδαλο των υποκλοπών».
«Λωτοφάγοι»
Οπως σημειώνει το Γραφείο Τύπου της Νέας Αριστεράς, «ο κύριος Μαρινάκης προφανώς πιστεύει ότι απευθύνεται στον λαό των λωτοφάγων. Η κυβέρνηση την οποία εκπροσωπεί βαρύνεται με το σκάνδαλο των υποκλοπών. Βαρύνεται όμως και για τη συστηματική προσπάθεια υποβάθμισης και συγκάλυψής του. Αντί να επιτίθεται στον κύριο Ράμμο, ας απαντήσει στο εξής: Τι έκανε η κυβέρνηση για να ενισχύσει το έργο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών; Η απάντηση είναι γνωστή. Με αντιθεσμικές παρεμβάσεις και πρωτοφανείς επιθέσεις στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης υπονόμευσε το έργο της με μόνο στόχο την προστασία του κυρίου Μητσοτάκη και του καθεστώτος του μεγάρου Μαξίμου που είχε μετατραπεί σε κέντρο παρακολουθήσεων των πάντων».
«Είναι βαθιά υποκριτικό και ταυτόχρονα προκλητικό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να κόπτεται, δήθεν, για τον ρόλο και το έργο της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών για να στηλιτεύσει την πρόταση της Νέας Αριστεράς. Μια πρόταση υπεράσπισης της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.
»Ο κύριος Μαρινάκης έχει δίκιο στο εξής: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο εγγυητής του πολιτεύματος. Ο κύριος Ράμμος ως πρόεδρος της Αρχής που σταθερά υπονομεύει η κυβέρνηση έχει υπηρετήσει αταλάντευτα αυτόν τον σκοπό. Και αυτό τον καθιστά το καταλληλότερο πρόσωπο για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα» καταλήγει η Νέα Αριστερά.
Βέλη στον Τσίπρα
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πάντως έστρεψε τα βέλη του και στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κάλεσε τον πρωθυπουργό «να μην ευτελίζει άλλο τον θεσμό και να μην κάνει πολιτικά παιχνίδια» αναφορικά με την πρόωρη ονοματολογία. Σχολιάζοντας σχετικά (ΣΚΑΪ 100,3) είπε για τον πρώην πρωθυπουργό ότι «έχει ρίξει κυβέρνηση, και όχι μόνος του, με ψήφους οι οποίες ήταν ευπρόσδεκτες τότε –να θυμηθούμε έτσι και την πάνω και την κάτω πλατεία– στη διαδικασία του Προέδρου της Δημοκρατίας». Απαντώντας στις κατηγορίες Τσίπρα πως μειώνει τη θεσμικότητα του πολύ σοβαρού ρόλου με τον τρόπο που διαχειρίζεται το ζήτημα, είπε ότι «ο πρωθυπουργός κάνει το εντελώς αντίθετο. Κλείνει την οποιαδήποτε συζήτηση, η οποία είναι πρόωρη, για να θωρακίσει την πολύ μεγάλη ανάγκη για προστασία του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας».
Κατηγόρησε δε τον Αλ. Τσίπρα πως «πάλι ονειρεύεται αποστασίες, αστάθεια» και σχολίασε σκωπτικά πως «είναι σημαντικό το ότι συνεχίζει και βγαίνει και τοποθετείται, για να θυμόμαστε ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο, ότι η σταθερότητα, μια άλλη πορεία της χώρας, δεν είναι αυτονόητη».
Από τη μεριά του ΠΑΣΟΚ ο εκπρόσωπος Τύπου, Κώστας Τσουκαλάς, σχολίασε χθες (MEGA) πως «δεν είναι ώρα για βεβιασμένες κινήσεις. Υπάρχει συνταγματικός χρόνος και θα μιλήσουμε συντεταγμένα όταν έρθει η στιγμή. Είμαστε οι πρώτοι που έχουμε δείξει τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο επόμενος ΠτΔ και έχουμε επισημάνει την παράδοση πολιτικής εξισορρόπησης. Οταν έρχεσαι βεβιασμένα και πετάς ονόματα, αυτό δεν βοηθάει ούτε τα ίδια τα ονόματα αυτά».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας