Αθήνα, 29°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
29°C
29.5° 26.2°
1 BF
41%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
27°C
28.1° 24.8°
1 BF
56%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
26°C
26.0° 24.9°
1 BF
59%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
20°C
19.9° 19.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
23°C
23.0° 23.0°
2 BF
53%
Βέροια
Αίθριος καιρός
24°C
24.6° 24.0°
2 BF
40%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
20°C
22.3° 20.4°
2 BF
37%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
25°C
24.9° 24.9°
1 BF
54%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
28°C
28.6° 27.7°
4 BF
57%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
27°C
26.6° 22.3°
2 BF
58%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
27°C
27.4° 25.8°
4 BF
54%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
28°C
27.9° 27.9°
2 BF
67%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
28°C
28.1° 28.1°
2 BF
31%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
25°C
25.1° 24.6°
1 BF
36%
Λαμία
Αίθριος καιρός
28°C
28.4° 28.3°
0 BF
37%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
26.8° 26.6°
3 BF
84%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
26°C
29.3° 25.0°
2 BF
35%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
25°C
25.1° 25.1°
2 BF
45%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
25°C
26.7° 23.7°
2 BF
85%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
21°C
20.5° 20.5°
1 BF
51%
ΜΕΝΟΥ
Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
megaro maximou
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Τα ντοκουμέντα της υπεκφυγής

Οι απαντήσεις που έδωσε το Μαξίμου μέσω κυβερνητικών εκπροσώπων τα τελευταία χρόνια, όταν ρωτήθηκαν για την καθυστέρηση της κύρωσης των πρωτοκόλλων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών, επιβεβαιώνουν ότι αντιμετωπίζει την εξωτερική πολιτική με βάση μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Πέντε χρόνια θητείας της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχουν περάσει και όμως το μέγαρο Μαξίμου εξακολουθεί να πορεύεται αφήνοντας συνειδητά μια εκκρεμότητα στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής ανοιχτή, η οποία δεν είναι βέβαια άλλη από την κύρωση των πρωτοκόλλων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο λόγος που ο πρωθυπουργός αποφεύγει τόσο καιρό να τα φέρει στη Βουλή είναι αφενός ότι φοβάται τις εσωκομματικές αντιδράσεις στη Ν.Δ. και αφετέρου ότι δεν θέλει να δυσαρεστήσει το εθνικιστικό ακροατήριο. Ως γνωστόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επένδυσε στο εθνικιστικό ακροατήριο, υιοθετώντας τα συλλαλητήρια (που ήταν κατά της εθνικής γραμμής της σύνθετης ονομασίας), χαρακτηρίζοντας τη Συμφωνία «επαίσχυντη» και απειλώντας με βέτο την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε.

Αλλά μετά, μόλις έγινε πρωθυπουργός, έβαλε στην ντουλάπα τη στολή του «μακεδονομάχου», έκανε στροφή στο Μακεδονικό, αναγνώρισε «πρόνοιες» που «είναι προς όφελος των εθνικών συμφερόντων» στη Συμφωνία των Πρεσπών και βέβαια άρχισε να υποστηρίζει την ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας. Παρ’ όλα αυτά, επιχειρώντας, κατά την προσφιλή του τακτική, να πατήσει σε δύο βάρκες και ταυτόχρονα να κλείσει το μάτι στο εθνικιστικό ακροατήριο, έχει επιλέξει να μην προχωρά στην κύρωση των μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία.

Το αποτέλεσμα όμως είναι ότι το κλείσιμο αυτό του ματιού δεν γίνεται μόνο στο εσωτερικό της χώρας μας, αλλά στέλνεται και ένα μήνυμα προς τους εθνικιστές της γειτονικής χώρας, ότι η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται απρόθυμη να ολοκληρώσει όλα τα στάδια που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Κι έτσι, παρ’ όλο που το ζήτημα αυτό τυπικά και ουσιαστικά έχει κλείσει διεθνώς, η ελληνική κυβέρνηση γίνεται ουσιαστικά συνυπεύθυνη στη δημιουργία ενός κλίματος αμφισβήτησης της Συμφωνίας που αναπτύσσεται στη Βόρεια Μακεδονία μετά την εκλογική επικράτηση εκεί του εθνικιστικού κόμματος VMRO.

Και αυτό γιατί με τους χειρισμούς αυτούς του μεγάρου Μαξίμου η Ελλάδα καθίσταται ευάλωτη στην κριτική ότι από τη μία ζητά την τήρηση και την πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βόρεια Μακεδονία και από την άλλη δεν εφαρμόζει η ίδια τη Συμφωνία και όσα απορρέουν από αυτήν. Για τη στάση που έχει κρατήσει όλα αυτά τα χρόνια το μέγαρο Μαξίμου στο ζήτημα αυτό, ενδεικτικά παραθέτουμε ορισμένες από τις δικές του απαντήσεις, μέσω του εκάστοτε κυβερνητικού εκπροσώπου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών:

18.12.2023 Ερώτηση: Αφού ο κ. Σαμαράς, ως πρώην πρωθυπουργός, εξαιρείται και μπορεί να εκφράζεται και να ψηφίζει όπως νομίζει, μήπως θα φέρετε επιτέλους και τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, που έχουν πιάσει σκόνη στο κοινοβουλευτικό συρτάρι;

Απάντηση: Οτιδήποτε έρχεται προς ψήφιση, ανακοινώνεται και σχολιάζεται εκτενώς και αναλυτικά. Οπως ξέρετε, απαντάμε σε όλες τις ερωτήσεις. Οταν έρχεται κάτι στην ώρα του. Προφανώς δεν μπορώ να κάνω a priori κάποιο σχόλιο για κάτι το οποίο αυτή τη στιγμή δεν είναι η ώρα του να σχολιαστεί.

12.9.2022 Ερώτηση: Με αφορμή την αυριανή επίσκεψη του προέδρου της Βορείου Μακεδονίας στην Αθήνα, θα έρθουν -και πότε- προς κύρωση τα σχετικά πρωτόκολλα που προβλέπονται από τη Συμφωνία των δύο κρατών;

Απάντηση: Στην ώρα τους, όταν το προβλέψει η κοινοβουλευτική διαδικασία.

9.5.2022 Ερώτηση: Κύριε εκπρόσωπε, πότε και αν σκοπεύει η κυβέρνηση να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία και αν μια τέτοια απόφαση θέτει σε κίνδυνο την κυβερνητική συνοχή.

Απάντηση: Δεν υπάρχει τίποτα που να απειλεί την κυβερνητική συνοχή, πρώτον. Και δεύτερον, σε ό,τι αφορά την ερώτηση για τον χρόνο, ισχύει αυτό που σας είχα πει προηγουμένως. Θα προγραμματιστεί στην κοινοβουλευτική δραστηριότητα.

23.8.2021 Ερώτηση: Δέχεται επικρίσεις η κυβέρνηση ότι επειδή καθυστέρησε να ψηφίσει αυτά τα μνημόνια άφησε περιθώριο στην Τουρκία να καλύψει το κενό.

Απάντηση: Η χώρα μας έχει τις δικές της συμφωνίες με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Και σε ό,τι αφορά τα όποια μνημόνια εκκρεμούν, θα κυρωθούν στον κατάλληλο χρόνο το επόμενο διάστημα.

22.6.2021 Ερώτηση: Πώς σκοπεύετε να αντιδράσετε, αν σκοπεύετε να αντιδράσετε, δεδομένης μάλιστα και της εκκρεμότητας που υπάρχει με την κύρωση των μνημονίων συνεργασίας;

Απάντηση: Ολα αξιολογούνται και αξιολογείται και ο χρόνος κατά τον οποίο θα κυρωθούν από τη Βουλή τα πρωτόκολλα συνεργασίας.

17.5.2021 Ερώτηση: Ο κ. Ζάεφ, την προηγούμενη εβδομάδα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αυγή», είχε πει τότε ότι έχει την υπόσχεση του κ. Μητσοτάκη ότι σύντομα θα έρθουν τα τρία πρωτόκολλα συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία. Υπάρχει κάτι νεότερο επ’ αυτού; Ισχύει αυτό ότι σύντομα θα έρθουν;

Απάντηση: Εχω απαντήσει επ’ αυτού. Δεν έχω κάτι νεότερο. Απάντησα στο προηγούμενο briefing ότι θα τεθούν προς κύρωση ανάλογα με τον κοινοβουλευτικό προγραμματισμό και ότι αυτό θα προσαρμοστεί στο νομοθετικό έργο και όχι αντίστροφα. Τα υπόλοιπα, στην ώρα τους.

25.1.2021 Ερώτηση: Πότε αναμένεται να έρθουν στη Βουλή τα εφαρμοστικά πρωτόκολλα της Συμφωνίας των Πρεσπών;

Απάντηση: Αυτό είναι θέμα κοινοβουλευτικού προγραμματισμού.

Ως γνωστόν ο «κοινοβουλευτικός προγραμματισμός» αυτός, όλα αυτά τα χρόνια ακόμα δεν έχει γίνει. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν έχει επικαλεστεί λόγους σχετικούς με την εξωτερική πολιτική και τη διπλωματική στρατηγική της χώρας, οι οποίοι να δικαιολογούν την καθυστέρηση κύρωσης (ή τη μη κύρωση) των πρωτοκόλλων, αλλά, αντίθετα, διαβεβαιώνει ότι θα προχωρήσει -κάποια στιγμή- στην κύρωσή τους, φαίνεται ανάγλυφα πως το μέγαρο Μαξίμου αντιμετωπίζει τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, με βάση τις μικροκομματικές του σκοπιμότητες, τις επιδιώξεις του για εσωτερική κατανάλωση, τα εκλογικά ακροατήρια στα οποία θέλει να απευθυνθεί στην Ελλάδα και τις «γαλάζιες» εσωκομματικές ισορροπίες. Τα αποτελέσματα αυτής της τακτικής για τα συμφέροντα της χώρας, μένει να φανούν ενόψει και του νέου πολιτικού σκηνικού που διαμορφώνεται στη Β. Μακεδονία.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Τα ντοκουμέντα της υπεκφυγής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας