Αθήνα, 31°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
31°C
32.0° 29.6°
3 BF
37%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
32°C
33.6° 30.6°
2 BF
22%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
31°C
32.0° 31.0°
2 BF
56%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
31°C
30.9° 30.9°
2 BF
42%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
30°C
29.9° 29.9°
3 BF
30%
Βέροια
Αίθριος καιρός
31°C
31.5° 31.5°
2 BF
33%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
28°C
28.4° 28.4°
3 BF
15%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
32°C
31.7° 31.7°
3 BF
40%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
28°C
29.1° 27.8°
5 BF
54%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
29°C
30.0° 28.8°
4 BF
34%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
27°C
27.4° 27.4°
4 BF
44%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
25°C
24.7° 24.7°
3 BF
69%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
27.9° 27.9°
1 BF
74%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
33°C
32.9° 32.9°
4 BF
22%
Λαμία
Αίθριος καιρός
31°C
32.3° 28.9°
3 BF
40%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
29°C
28.8° 28.8°
5 BF
60%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
31°C
30.8° 30.0°
2 BF
28%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
25.5° 25.3°
2 BF
63%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
30°C
29.7° 29.7°
3 BF
37%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
26°C
26.4° 26.4°
2 BF
37%
ΜΕΝΟΥ
Σάββατο, 14 Ιουνίου, 2025
Άγγελος Συρίγος
Φωτογραφία Αρχείου Eurokinissi

Οι δηλώσεις Συρίγου για «παρωχημένη Συνθήκη της Λωζάνης» και η απάντηση

«Φωτιές» άναψαν σε κυβέρνηση και Νέα Δημοκρατία τα λόγια του βουλευτή του κόμματος, με τον Άγγελο Συρίγο να σπεύδει να δώσει τις απαραίτητες διευκρινίσεις.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής και πρώην υφυπουργός Παιδείας ήταν καλεσμένος το πρωί στον ΣΚΑΪ και η τοποθέτησή του για τα ελληνοτουρκικά προκάλεσε αίσθηση.

«Σήμερα θεωρώ ότι πρέπει να περάσουμε στην επόμενη φάση και να πούμε την πραγματικότητα. Η συνθήκη της Λωζάνης είναι μια συνθήκη παρωχημένη σε σχέση με την αποστρατικοποίηση» φέρνοντας αμηχανία στο πλατό, ενώ στην επισήμανση δημοσιογράφων πως ο Ταγίπ Ερντογάν μιλά για αναθεώρηση απάντησε «η Συνθήκη της Λωζάνης είναι ένα τεράστιο πράγμα. Είναι μια βασική συμφωνία, έχει άλλες 14 συμφωνίες, παραρτήματα κ.λπ. Το 97% όλων αυτών στο σήμερα δεν έχει καμία αξία».

«Τα μόνα που έχουν αξία στο σήμερα είναι αυτά που ορίζουν σύνορα της Τουρκίας έναντι των γειτονικών χωρών» πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις του αυτές έφεραν πλήθος σχολίων και αντιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τον πρώην υφυπουργό να σπεύδει να δίνει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Μιλώντας στην ιστοσελίδα militaire.gr θέλησε να ξεκαθαρίσει πως «εάν κάτι είναι παρωχημένο δε σημαίνει ότι αναθεωρείται».

Ο Άγγελος Συρίγος έκανε ειδική αναφορά σε διατάξεις περί «συμμαχικών νεκροταφείων» και περί «επιστροφής αιχμαλώτων» που δεν έχουν καμία βάση στο σήμερα, ενώ αναφορικά με τις διατάξεις περί αποστρατιωτικοποίησης σημείωσε ότι αναφέρονται σε μέσα που αφορούσαν το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. 

Επανέλαβε ότι το μοναδικό που έχει σημασία είναι οι διατάξεις για τα σύνορα και τις δύο μειονότητες για να επισημάνει πως και οι διατάξεις που αναφέρονται στην αποστρατιωτικοποίηση δεν αναθεωρούνται γιατί πρακτικά είναι νεκρές, αφού αφορούν σε άλλες εποχές και άλλα όπλα. 

Σημείωσε ότι η Τουρκία όταν μιλά για Συνθήκη της Λωζάνης αναφέρεται σε θέματα των συνόρων και των μειονοτήτων για να τονίσει πως το διεθνές δίκαιο προβλέπει πως οι συνθήκες που περιλαμβάνουν συμφωνίες για σύνορα δεν αλλάζουν με τίποτα στον κόσμο.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Οι δηλώσεις Συρίγου για «παρωχημένη Συνθήκη της Λωζάνης» και η απάντηση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας