Με την αίσθηση παντοδυναμίας που τον διακατέχει μετά τη μεγάλη διαφορά του από τους πολιτικούς του αντιπάλους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε χθες (μέσω του νέου κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη) το νέο κυβερνητικό του σχήμα, με το οποίο και θέλει να περάσει όσους από τους σχεδιασμούς του δεν πρόλαβε στην προηγούμενη θητεία του.
Πρώτα από όλα επέλεξε να διευρύνει τον στενό πυρήνα, με προσωπική αναφορά στον ίδιο, μέσα στο μέγαρο Μαξίμου, ο οποίος πλέον θα περιλαμβάνει τρεις υπουργούς Επικρατείας. Πέρα από τον Ακη Σκέρτσο που παραμένει στη θέση αυτή, υπουργοί Επικρατείας, αναλαμβάνουν ακόμα ο Μάκης Βορίδης και ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά Σταύρος Παπασταύρου.
Και βέβαια παρότι ο Θάνος Πλεύρης βρίσκεται τώρα εκτός κυβέρνησης, στην πραγματικότητα, μέσω του Μάκη Βορίδη, η ομάδα των προερχόμενων από το ακροδεξιό ΛΑΟΣ, όχι μόνο αναβαθμίζεται ακόμα περισσότερο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά πλέον εισχωρεί μέσα στο προσωπικό στενό του περιβάλλον στο μέγαρο Μαξίμου σε «επιτελική» θέση ή, για την ακρίβεια, στην κορυφή της πυραμίδας του λεγόμενου «επιτελικού κράτους».
Οσο για τον Αδωνι Γεωργιάδη, μπορεί η μετακίνησή του στο υπουργείο Εργασίας να συνιστά «κόντεμα» σε σχέση με το υπουργείο Ανάπτυξης που ήταν πριν, όμως παραμένει βέβαια αντιπρόεδρος του κόμματος και το πρόσωπο που όλο αυτό το διάστημα λειτουργεί ως «λαγός» του κ. Μητσοτάκη, ενώ τη νέα του θέση την είχε πριν ο έτερος αντιπρόεδρος της Ν.Δ., Κωστής Χατζηδάκης.
Ο κ. Χατζηδάκης ήταν επικεφαλής του υπουργείου Εργασίας, όταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέσπισε τις απλήρωτες υπερβάσεις του 8ώρου, άνοιξε τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του συστήματος επικουρικής ασφάλισης, περιόρισε τα συνδικαλιστικά δικαιώματα κ.ά., ενώ όταν αποκαλύφθηκε η παρακολούθησή του από την ΕΥΠ της οποίας προΐστατο ο Κυρ. Μητσοτάκης, επέλεξε ουσιαστικά στάση σιωπής και κομματικής πειθαρχίας. Σήμερα αναλαμβάνει επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο ενισχύεται με χρηματοδοτικά εργαλεία από το υπουργείο Ανάπτυξης και είναι το υπουργείο που βρίσκεται στην κορυφή της εφαρμογής της νεοφιλελεύθερης εμπνεύσεως πολιτικής που προτάσσει ο Κυρ. Μητσοτάκης.
Ομως, ιδιαίτερο βάρος δίνει ο Κυρ. Μητσοτάκης και στο υπουργείο Υγείας, το οποίο πρόκειται να βάλει μπροστά τις πολιτικές της ιδιωτικοποίησης της Υγείας και της συρρίκνωσης νοσοκομείων και συγχώνευσης υπηρεσιών τους. Εκεί τοποθετείται ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος έχει βέβαια συνδεθεί με την εφαρμογή της σκληρής δεξιάς ατζέντας του νόμου και της τάξης και της αστυνομικής καταστολής. Μια πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη την οποία υπηρέτησε ως υπουργός Πολιτικής Προστασίας, μέχρι να βρεθεί εκτός, πληρώνοντας την κατάρρευση του «επιτελικού κράτους» μπροστά στις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021.
Την ίδια ώρα, ο Κυρ. Μητσοτάκης ήθελε να απομακρύνει πάση θυσία από το υπουργείο Εξωτερικών τον Νίκο Δένδια (τελικά μετακινείται στο Αμυνας), ο οποίος διατηρεί μια διακριτή στάση από τον τελευταίο σε εσωκομματικό επίπεδο, διεκδικώντας να εκφράζει την καραμανλογενή λογική εντός της Ν.Δ. Ο κ. Μητσοτάκης αισθανόταν ότι δε μπορούσε να ελέγξει με τον τρόπο που θα ήθελε το υπουργείο αυτό και είναι μία από τις πολύ χαρακτηριστικές στιγμές εκείνη η διαρροή του μεγάρου Μαξίμου, μέσω της οποίας επιχειρούσε να «κοντύνει» τον τέως υπουργό Εξωτερικών, διεκδικώντας την πατρότητα της σύγκρουσης Δένδια – Τσαβούσογλου στην Αγκυρα. Τώρα, λοιπόν, στη θέση του υπουργού Εξωτερικών τοποθετείται ο στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη και τέως υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ενώ θέση υφυπουργού λαμβάνει και η πρώην διπλωματική σύμβουλος του Κυρ. Μητσοτάκη, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.
Στο σχήμα αυτή τη φορά μετέχει (ως υπουργός Τουρισμού) και η (προσκείμενη στην καραμανλική τάση του κόμματος) Ολγα Κεφαλογιάννη, την οποία ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν θα μπορούσε να αφήσει και δεύτερη φορά εκτός κυβέρνησης, όπως είχε κάνει το 2019 όταν την είχε εξωθήσει να αρνηθεί το ίδιο υπουργείο. Μετέχει (σε θέση υφυπουργού Υγείας) ο σαμαρικός Δημήτρης Βαρτζόπουλος, όμως το πολύ ογκώδες αυτό κυβερνητικό σχήμα (63 μέλη) είναι ένα σχήμα με πολύ ισχυρή προσωπική αναφορά στον ίδιο τον Κυρ. Μητσοτάκη, γεγονός που φανερώνει και την παντοδυναμία που ο πρωθυπουργός αισθάνεται ότι έχει μέσα στο κόμμα.
Να αναφέρουμε, τέλος, και την υπουργοποίηση του προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ Γιώργου Φλωρίδη (υπουργός Δικαιοσύνης) που γίνεται σε μια προσπάθεια να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις για την αναβάθμιση της ομάδας του ΛΑΟΣ, μόνο που ο τελευταίος εδώ και καιρό υποστηρίζει τον κ. Μητσοτάκη ακόμα και στο ζήτημα των εθνικιστικών του παιχνιδιών με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη.
Για «προσθήκες κολλητών και φίλων» και «μεταγραφές απαξιωμένων πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ που εξαργύρωσαν την πολυετή υπηρεσία τους στο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο» έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Για «εναλλαγή ρόλων της παρέας του Μαξίμου και γενικών γραμματέων της κυβέρνησης» μίλησε το ΠΑΣΟΚ. Για «ανακύκλωση προσώπων και υπουργών με γνωστές αντιλαϊκές “περγαμηνές”» έκανε λόγο το ΚΚΕ.
