Περπατά στο πεζοδρόμιο της Καλλιρρόης κρατώντας σφιχτά στο ένα του χέρι μια πέτσινη τσάντα χωρίς λουρί, κάτι σαν χαρτοφύλακα. Το άλλο, μονίμως στην τσέπη και από τον λαιμό του κρεμασμένη τους τελευταίους μήνες μια πλαστικοποιημένη κάρτα.
Με σοβαρό κινητικό πρόβλημα που τον κάνει να μην περνά απαρατήρητος, ο μεσήλικας που συναντώ σχεδόν κάθε μέρα την ίδια ώρα λες και περιδιαβαίνει την Αθήνα για να επιδείξει ή για να χαρεί αυτήν ακριβώς την κάρτα που προβάλλει ακόμη και έξω από το παλτό του τον χειμώνα.
Είναι η κάρτα αναπηρίας την οποία παρουσίασε η ηγεσία των υπουργείων Εργασίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης πριν από λίγο καιρό ως τη μεγάλη παροχή προς τους αναπήρους. Μόνο που ξέχασε να πει ότι η συγκεκριμένη κάρτα δεν διαθέτει ψηφιακή διασύνδεση με τα υπουργεία, τους οργανισμούς, το σύστημα παροχών και συντάξεων. Μια απλή υπόσχεση και μάλιστα σε πλαστικό.
Προχθές, ένας από τους καλύτερους φίλους που είχε την ατυχία να υποστεί εγκεφαλικό πριν ακόμη μπει στη δεκαετία της μέσης ηλικίας, έλαβε στο μέιλ του τη γνωμοδότηση με την πιστοποίηση της αναπηρίας από την πρωτοβάθμια υγειονομική επιτροπή του ΚΕΠΑ (Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας) στο οποίο παρουσιάστηκε για εξέταση. Αν και το ΚΕΠΑ είναι η δημόσια υπηρεσία πιστοποίησης αναπηρίας που λειτουργεί στον ΕΦΚΑ, δεν υπάρχει η ψηφιακή διασύνδεση αυτών των δύο. Επομένως, ο φορέας δεν μπορεί να ενημερωθεί ηλεκτρονικά για το αποτέλεσμα των ΚΕΠΑ με συνέπεια ο ίδιος ο ασφαλισμένος να πρέπει εκ νέου να επικοινωνήσει με τον ΕΦΚΑ. Δηλαδή οι αιτήσεις ξεκινούν από τα ΚΕΠΑ και μετά την πιστοποίηση υποβάλλεται η αίτηση στον φορέα για έγκριση της παροχής.
Μόνο στα λόγια
Κι αυτό δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό. Η σκληρή πραγματικότητα για τους πολίτες με αναπηρίες άρχισε να εμφανίζεται από την πρώτη ημέρα διακυβέρνησης της Ν.Δ., όταν τα ψηφιακά συστήματα του κ. Πιερρακάκη δεν λειτουργούσαν και τα ΚΕΠ αποσύρθηκαν από την υποβολή αιτήσεων αφήνοντας μόνα τους τα Κέντρα Κοινότητας. Στη συνέχεια οι χρόνοι αυξήθηκαν δραματικά. Οι πρώτες αιτήσεις του Σεπτεμβρίου ξεκίνησαν να εξετάζονται στα ΚΕΠΑ μετά 4 μήνες, στα μέσα Ιανουαρίου.
Σε ό,τι αφορά την ανανέωση των αναπηρικών συντάξεων, ο ΕΦΚΑ, με τη λήξη της προηγούμενης εγκριτικής απόφασης, ακόμα κι αν η αίτηση ανανέωσης έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα, στους τέσσερις τελευταίους πριν από τη λήξη μήνες, σταματάει την πληρωμή των συντάξεων μέχρι την επόμενη πιστοποίηση από τα ΚΕΠΑ. Ευτυχώς, στον ΟΠΕΚΑ διατηρήθηκε η πληρωμή των επιδομάτων για έξι μήνες μετά τη λήξη, ώστε μέσα στο εξάμηνο να έχει εκδοθεί η νέα πιστοποίηση.
Ομως, από τον Ιανουάριο, οπότε ξεκίνησε η έκδοση των νέων πιστοποιήσεων των ΚΕΠΑ, φάνηκε ότι το ηλεκτρονικό σύστημα των ΚΕΠΑ στο gov.gr δεν επικοινωνεί,ούτε με το σύστημα συντάξεων του ΕΦΚΑ ούτε με εκείνο των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ, με αποτέλεσμα οι πιστοποιήσεις να μην εισάγονται στα δύο αρχεία για να υποβληθεί μετά η αίτηση στους δύο φορείς.
Δηλαδή έχουμε γυρίσει στην εποχή των εγγράφων που ο ίδιος ο δικαιούχος αναγκάζεται να προσκομίζει στον φορέα προκειμένου να υποβάλει αίτηση και να το επισυνάψει. Αλλά κι αυτό σήμερα δεν είναι εφικτό, δεδομένου ότι τα έγγραφα πρέπει να παραληφθούν από το προσωπικό των φορέων και να καταχωριστούν στον φάκελο της αίτησης, όταν μόνον ο ΟΠΕΚΑ δέχεται 3.500 αιτήσεις για επιδόματα μηνιαίως, ενώ το προσωπικό είναι ελάχιστο. Αρα, αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να εκδοθούν ούτε συντάξεις ούτε επιδόματα, είτε πρόκειται για ανανέωση της παροχής είτε για χορήγηση για πρώτη φορά. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα πλήρες ναυάγιο των δήθεν πρωτοποριακών ψηφιακών ΚΕΠΑ.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ανακοίνωναν ότι ξεκινά η λειτουργία των ψηφιακών ΚΕΠΑ που θα απαλλάξουν τους αναπήρους από την αναμονή μηνών για τη λήψη των παροχών αναπηρίας. Εχοντας όμως από καιρό ανατρέψει τη διαδικασία που ίσχυε για τους δικαιούχους του ΟΠΕΚΑ επί ΣΥΡΙΖΑ, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα (με τον ηλεκτρονικό φάκελο και την άπαξ υποβολή της αίτησης στον ΟΠΕΚΑ, με την οποία ο χρόνος μεταξύ αίτησης και έγκριση της παροχής ήταν περί τον έναν μήνα και δεν απαιτούσε φυσική παρουσία του πιστοποιημένου παρά την ημέρα της εξέτασης από την Υγειονομική Επιτροπή) πήγαν τη διαδικασία πολύ πιο πίσω από το 2019.
Αποτέλεσμα όλου αυτού του τραγέλαφου είναι ότι πολύ σύντομα, δεκάδες χιλιάδες ανάπηροι κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς επίδομα και χωρίς σύνταξη, δηλαδή χωρίς εισόδημα. Ωστόσο η κυβέρνηση συνεχίζει να λέει επικοινωνιακά ψέματα, όπως ότι υλοποιείται ο Προσωπικός Βοηθός, όταν ούτε ένας ανάπηρος δεν έχει πάρει μέχρι σήμερα βοηθό. Ταυτοχρόνως προωθεί νομοσχέδια-ευχολόγια από τη Βουλή, όπως ο πρόσφατος για την «ίση μεταχείριση» των αναπήρων και χρονίως πασχόντων που για την εφαρμογή του προβλέπει Π.Δ. το οποίο εισηγούνται εφτά υπουργεία. Αρα χρειάζεται τουλάχιστον ακόμη ένας χρόνος.