• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 8.2°C / 11.8°C
  3 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.0°C / 12.2°C
  5 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  12°C 8.2°C / 12.0°C
  2 BF
  41%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  32%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.1°C / 9.9°C
  3 BF
  37%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.0°C / 11.2°C
  1 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.4°C / 6.4°C
  3 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  1 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.3°C / 10.8°C
  4 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.0°C
  2 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.8°C
  3 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  3 BF
  44%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  2 BF
  49%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.9°C / 10.1°C
  3 BF
  40%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.7°C / 10.5°C
  1 BF
  65%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  5 BF
  40%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.4°C / 11.5°C
  3 BF
  31%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 9.3°C / 9.4°C
  2 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.7°C / 12.0°C
  2 BF
  40%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  5°C 5.3°C / 5.3°C
  1 BF
  51%

Υποκλοπές: Νέο επεισόδιο στην PEGA με πρωταγωνίστρια την Βόζενμπεργκ

 • A-
 • A+

Επεισόδιο προκλήθηκε σήμερα το μεσημέρι στη συνεδρίαση της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που διερευνά την παράνομη χρήση των κατασκοπευτικών λογισμικών, όταν η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ελίζα Βόζενμπεργκ, υποστήριξε την ελληνική κυβέρνηση, θέλοντας να υποβαθμίσει και τη δυνατότητα παρέμβασης της αρμόδιας Επιτροπής.

«Φαίνεται ότι έχουμε διαφορετική εντύπωση για τον προορισμό μας εδώ. Εδώ είμαι για να προασπίσω τα συμφέροντα όλη της Ε.Ε., όχι για να υποστηρίξω τα συμφέροντα της χώρας μου. Εδώ δεν εκπροσωπώ την εθνική μου κυβέρνηση αλλά οφείλω να προστατεύσω τη Δημοκρατία», της απάντησε η εισηγήτρια της επιτροπής, Σοφί Ιντ Βελτ.

Μάλιστα, μαρτυρίες από άτομα στην αίθουσα, αναφέρουν ότι η Ελληνίδα ευρωβουλεύτρια κινήθηκε προς την Ολλανδή συνάδελφό της από το κόμμα Renew Europe προχωρώντας σε λεκτική επίθεση σε βάρος της, μετά το τέλος της συζήτησης. Η δεύτερη είπε σοκαρισμένη ότι ο τόνος της είναι ανεπίτρεπτος και αποχώρησε. Προς υποστήριξη της Βόζεμπεργκ προσέτρεξε ακροδεξιός ευρωβουλευτής από την Πολωνία.

Πάντως, παραμένει το αίτημά της Iντ'Βελτ να κληθεί εκτάκτως το απόγευμα ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, Χρήστος Ράμμος, και ο πρόεδρος Αρχής Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Κώστας Μενουδάκος.

Τι ισχυρίστηκε η Ελίζα Βόζενμπεργκ

«Δεν θα υποτιμήσω τη δουλειά που έχει γίνει στη Σύσταση. Σε σχέση με τα κράτη-μέλη που ενδεχομένως δεν συνεργάστηκαν, όπως αιτιάται η εισηγήτρια, θέλω να θυμίσω ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος όχι μόνο υποδέχτηκαν την Επιτροπή αλλά κορυφαίοι αξιωματούχοι συμμετείχαν στις ακροάσεις και παρείχαν στοιχεία, είτε στο παράνομο λογισμικό, είτε στον τρόπο λειτουργίας του κράτους δικαίου. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι για το παράνομο λογισμικό έχει συμμετοχή η επίσημη κυβέρνηση, κανείς δεν έχει εισφέρει αποδεικτικό υλικό», ισχυρίστηκε η κ. Βόζενμπεργκ για να προσθέσει τα εξής:

»Οι παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων ή άλλων προσώπων από την ΕΥΠ, αφορούσε κάθε κράτος - μέλος. Και εδώ βάζω ερωτηματικό κατά πόσο η Επιτροπή μπορεί να παρέμβει στον ορισμό της Εθνικής Ασφαλείας κάθε κράτους-μέλους. Η κυβέρνηση νομοθέτησε ρητά ότι απαγορεύεται η κατοχή, εμπορία και πώληση του παράνομου λογισμικού. Το παράνομο λογισμικό είναι ένα μίασμα για την ΕΕ και τρίτες χώρες αλλά για να το συνδέσουμε με κυβερνήσεις πρέπει να έχουμε συγκεκριμένα στοιχεία».

»Στην Έκθεση στιγματίζονται και συκοφαντούνται συγκεκριμένες χώρες. Αναφέρονται κάποιες χώρες και αναμφίβολα πρέπει να γίνει έρευνα, αλλά θα πρέπει να γίνεται με αντικειμενικό τρόπο. Οι συστάσεις που προτείνονται στην Ελλάδα προσκρούουν στην επικουρικότητα. Ούτε λίγο ούτε πολύ, υποδεικνύει πώς θα αλλάξει συγκεκριμένη νομοθεσία. Λυπούμαι αλλά αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε, αν δεν προσκρούσει ή παραβαίνει ενωσιακό δίκαιο ή αν παραβαίνει τις αρχές και τα δεδομένα μιας δημοκρατικής χώρας. Η Ελλάδα είναι μια δημοκρατική χώρα, με δημοκρατική εκλεγμένη χώρα, με όλα τα κόμματα στην Βουλή κλπ κλπ».

Μάλιστα, προκάλεσε θυμηδία στην αίθουσα όταν είπε: «Θεωρεί ότι είναι σωστό όταν είναι σε εξέλιξη ένα κείμενο ανοιχτό για παρατηρήσει, να βγαίνει στα μέσα ένα μέλος της και να δίνει ένα μέλος της Επιτροπής και να παρουσιάζει τη χώρα. Η Κυρία Μπρικκμόντ (σ.σ. μέλος της PEGA από τους Πράσινους)είπε ότι ενόψει των εκλογών, χρειάζεται ενδεχομένως ένας παρατηρητής, σαν να πρόκειται για τριτοκοσμική χώρα... Υπάρχουν έντυπα που καθυβρίζουν την Προεδρο της Δημοκρατίας και αυτά κυκλοφορούν ελεύθερα... Συκοφαντείται ένα κράτος μέλος...».

Τι απάντησε η Σοφί Ιντ' Βελτ

«Εδώ είμαι για να προασπίσω τα συμφέροντα όλη της ΕΕ, όχι για να υποστηρίξω τα συμφέροντα της χώρας μου. Εδώ δεν εκπροσωπώ την εθνική μου κυβέρνηση αλλά οφείλω να προστατεύσω τη Δημοκρατία. Στην Ολλανδία το κόμμα μου συμμετέχει στην κυβέρνηση αλλά για τη δική μου χώρα μια παράγραφος υπάρχει!», τόνισε η Σοφί Ιντ' Βελτ.

«Να μην μιλάτε για λίβελους και συκοφαντίες, υπάρχουν λόγοι για σοβαρή ανησυχία για την Ελλάδα. Κανείς δεν μίλησε για δικτατορία αλλά η Δημοκρατία κρίνεται και από τον έλεγχο που ασκείται στις ανεξάρτητες αρχές, Και ξέρετε ότι η ΑΔΑΕ και η ΑΠΔΠΧ είναι υπό έλεγχο και υπό απειλή από τον Εισαγγελέα ΑΠ με μέτρα. Και αυτό είναι γεγονός, δεν το έχω εφεύρει. Όταν η Δημοκρατία είναι υπό απειλή σε ένα κράτος μέλος, απειλείται η δημοκρατία σε όλη την Ένωση. Είναι μεγάλο ζήτημα ότι παρακολουθούνται Ευρωβουλευτές», συμπλήρωσε η εισηγήτρια.

Σημείωσε επίσης ότι ναι μεν οι αξιωματούχοι στην Ελλάδα μίλησαν με την Επιτροπή όταν επισκέφθηκε την Αθήνα, αλλά δεν παρείχαν κανένα στοιχείο επικαλούμενοι την εθνική ασφάλεια.

Στο σημείο αυτό παρενέβη φωνάζοντας ένας ακροδεξιός Πολωνός ευρωβουλευτής του PiS με αποτέλεσμα ο πρόεδρος να διακόψει τη συνδρίαση για να επιβάλει την τάξη.

Υπενθυμίζεται ότι ένταση μεταξύ των δύο ευρωβουλευτριών υπήρξε και τον περασμένο Νοέμβριο στη συνέντευξη Τύπου της PEGA για την επίσκεψή της στην Αθήνα κατά την οποία μέλη της Επιτροπής συζήτησαν με κυβερνητικούς αξιωματούχους, υπηρεσιακούς παράγοντες, δημοσιογράφους και με θύματα των υποκλοπών αλλά δεν πείστηκαν από το κυβερνητικό αφήγημα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Ελεύθερη και ανεμπόδιστη έρευνα των υποκλοπών ζήτησε η PEGA από την κυβέρνηση
Δέκα συστάσεις-κόλαφος στην κυβέρνηση από την Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου που ζητά να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία της ΑΔΑΕ και του προέδρου της
Ελεύθερη και ανεμπόδιστη έρευνα των υποκλοπών ζήτησε η PEGA από την κυβέρνηση
ΕΥΡΩΠΗ
Προστασία ΑΔΑΕ και Ράμμου θα ζητήσει το Ευρωκοινοβούλιο
Καλούν την ελληνική κυβέρνηση να διασφαλίσει την ανεξαρτησία της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών και κυρίως του προέδρου της
Προστασία ΑΔΑΕ και Ράμμου θα ζητήσει το Ευρωκοινοβούλιο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Καμπάνα» στην Intellexa εξαιτίας μη συνεργασίας για τις υποκλοπές, της ζητούν να παραδώσει τα στοιχεία
Απόφαση - κόλαφος από την Αρχή που επιβάλει στην εταιρεία πρόστιμο 50.000 ευρώ και της ζητά να παραδώσει στοιχεία που κατέχει
«Καμπάνα» στην Intellexa εξαιτίας μη συνεργασίας για τις υποκλοπές, της ζητούν να παραδώσει τα στοιχεία
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μιλά για «υπόγεια και ρυπαρά δίκτυα», ούτε κουβέντα για το παρακράτος των παρακολουθήσεων
Νέες δηλώσεις αποποίησης ευθύνης από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο που υπονοεί πως όσοι εμφανίζουν στοιχεία για υποκλοπές είναι μέλη «ρυπαρών δικτύων»
Μιλά για «υπόγεια και ρυπαρά δίκτυα», ούτε κουβέντα για το παρακράτος των παρακολουθήσεων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας