• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 7.2°C / 14.6°C
  0 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  11°C 7.6°C / 12.1°C
  2 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  14°C 9.0°C / 13.8°C
  2 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  0 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.9°C / 7.4°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 12.0°C
  1 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.8°C / 8.4°C
  2 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  1 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.8°C / 12.5°C
  2 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.8°C / 7.9°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.8°C / 12.4°C
  2 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.5°C / 12.5°C
  1 BF
  71%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 11.1°C
  2 BF
  65%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  13°C 5.5°C / 13.4°C
  1 BF
  49%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 13.8°C
  4 BF
  31%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.8°C / 13.2°C
  2 BF
  66%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  0 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 7.7°C / 11.1°C
  1 BF
  78%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 6.3°C / 6.3°C
  2 BF
  79%
ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Βρέχει» απευθείας αναθέσεις στο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

 • A-
 • A+
Από το 2019 και μόνο σε έναν φορέα, το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Ερευνας, που εποπτεύεται από το υπουργείο στο οποίο προΐσταται ο κ. Πιερρακάκης, έχουν δαπανηθεί τουλάχιστον 5,8 εκατομμύρια ευρώ σε 171 απευθείας αναθέσεις, χωρίς να συνυπολογίζονται οι πάγιες λειτουργικές δαπάνες. Ερωτήματα για τα ποσά και για τους λόγους που δεν έγιναν διαγωνισμοί ● Μία από τις εταιρείες που ωφελήθηκαν από τις απευθείας αναθέσεις ονομάζεται BeΚnown, η οποία έχει έδρα στον Πειραιά. Διαχειριστής της εν λόγω εταιρείας εμφανίζεται να είναι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου, ο κ. Χρήστος Τρέβλας του Δημητρίου. Την ίδια ώρα, άτομο με το ίδιο ονοματεπώνυμο και πατρώνυμο εμφανίζεται να έχει εκλεγεί στην Κεντρική Επιτροπή της ΟΝΝΕΔ στις αρχαιρεσίες του 2019.

Απευθείας αναθέσεις εκατομμυρίων ευρώ αντικρίζει κανείς ψάχνοντας στη Διαύγεια τι ακριβώς συμβαίνει στην ΕΔΥΤΕ Α.Ε. ή αλλιώς στο Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Ερευνας που φέρει το διακριτικό grnet.gr. Είναι τεχνολογικός φορέας, εποπτεύεται από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και παρέχει δικτυακές και υπολογιστικές υπηρεσίες σε ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, σε φορείς της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων και σε φορείς του δημόσιου, ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Είναι υπεύθυνο για την προώθηση και διάδοση των εφαρμογών των δικτυακών και υπολογιστικών τεχνολογιών, καθώς και για την προώθηση και υλοποίηση των στόχων του Ψηφιακού Μετασχηματισμού. Υποβοηθά έτσι την εκπαιδευτική και ερευνητική δραστηριότητα της χώρας, για την ανάπτυξη της εφαρμοσμένης και τεχνολογικής έρευνας σε θέματα τηλεπικοινωνιακών δικτύων και υπολογιστικών υπηρεσιών.

Από το 2019 έως σήμερα έχουν δαπανηθεί τουλάχιστον 5,8 εκατ. ευρώ σε 171 απευθείας αναθέσεις. Για να είμαστε ακριβείς ο αριθμός είναι μεγαλύτερος, καθώς στην έρευνα δεν μετρήσαμε εκείνες που αφορούν τις πάγιες λειτουργικές ανάγκες όπως επίσης και εκείνες που απευθύνονται σε φυσικά πρόσωπα στο πλαίσιο εκτέλεσης συγκεκριμένων προγραμμάτων.

Το βασικό ερώτημα είναι βέβαια αν μιλάμε για ένα τέτοιο ποσόν σ’ έναν μόνο φορέα του υπουργείου του κ. Πιερρακάκη, τι συμβαίνει άραγε στο σύνολο; Για ποια ποσά μιλάμε και για ποιους λόγους επελέγησαν οι απευθείας αναθέσεις και όχι οι διαγωνισμοί;

Στέλεχος της ΟΝΝΕΔ;

Μία από τις εταιρείες που ωφελήθηκαν από τις απευθείας αναθέσεις ονομάζεται BeΚnown, η οποία έχει έδρα στον Πειραιά. Διαχειριστής της εν λόγω εταιρείας εμφανίζεται να είναι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου, ο κ. Χρήστος Τρέβλας του Δημητρίου. Την ίδια ώρα, άτομο με το ίδιο ονοματεπώνυμο και πατρώνυμο εμφανίζεται να έχει εκλεγεί στην Κεντρική Επιτροπή της ΟΝΝΕΔ στις αρχαιρεσίες του 2019. Με μια σύντομη αναζήτηση στο διαδίκτυο τον βρίσκουμε σε ανάρτηση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Μυτιλήνης, η οποία καλωσορίζει σε εκδήλωση στελέχη του κόμματος από την Αθήνα, ανάμεσά τους και τον κ. Τρέβλα που είναι «υπεύθυνος μητρώου μελών και μηχανογράφησης» της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Θα ήταν ευχής έργον να απαντήσει το υπουργείο αν πρόκειται για το ίδιο άτομο που εμφανίζεται ως διαχειριστής της BeΚnown.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Πιο συγκεκριμένα υπάρχουν ανάδοχοι που τυγχάνουν ιδιαίτερα προνομιακής μεταχείρισης από τον οργανισμό με επαναλαμβανόμενες αναθέσεις. Π.χ. η BEST MEDIA ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ, ενώ γνωστές εταιρείες που έχουν αναλάβει πολλά έργα από το υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης εμφανίζονται κι εδώ να λαμβάνουν απευθείας αναθέσεις. Π.χ. η ΑΝΤΑΚΟΜ Α.Ε., η PRICE WATERHOUSE COOPERS κ.ά. Επίσης εμφανίζονται αναθέσεις στην εταιρεία REPOSITION STRATEGY LTD, η οποία ανήκει στον ίδιο ιδιοκτήτη με την OPINION POLL ΕΡΕΥΝΕΣ-ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ, εταιρεία που πραγματοποιεί δημοσκοπήσεις για την πολιτική κατάσταση.

Πέραν αυτών επαναλαμβάνεται το φαινόμενο απευθείας αναθέσεων σε νεοσυσταθείσες εταιρείες.
Τα παραδείγματα πολλά:

 Η εταιρεία UPWARD ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΙΚΕ συστάθηκε λίγο μετά τις εκλογές και λίγους μήνες μετά (15/9/2020) παίρνει απευθείας ανάθεση από τον ΕΔΥΤΕ.

 Η εταιρεία CLOUDEO ΕΛΛΑΣ ΙΚΕ συστάθηκε στις 26/5/2021 και λίγους μήνες μετά (4/3/2022) παίρνει απευθείας ανάθεση από τον ΕΔΥΤΕ.

 Η εταιρεία «AI AND ME ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» συστάθηκε στις 3/3/2022 (ΚΑΡΤΕΛΑ 3) και 4 μήνες μετά παίρνει απευθείας ανάθεση.

 Η εταιρεία «BEKNOWN ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» συστάθηκε στις 26/2/2020 και 1 χρόνο μετά παίρνει απευθείας ανάθεση από τον ΕΔΥΤΕ.

Συμβάσεις και με το ΙΝΕΔΙΒΙΜ

Aξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία BeΚnown του κ. Τρέβλα εμφανίζεται να παίρνει απευθείας αναθέσεις και από το Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) του κ. Κώστα Δέρβου, πρώην προέδρου της ΟΝΝΕΔ. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Δέρβος δεν είναι γνωστός μόνο από το πέρασμά του εκεί, όσο για την προεκλογική του δήλωση με την οποία χαρακτήρισε ως αντιπαραγωγικό το επίδομα ανεργίας, υποστηρίζοντας ότι οι νέοι αντί να εργάζονται με μισθούς των 300-400 ευρώ, προτιμούν να παίρνουν το επίδομα ανεργίας και το χαρτζιλίκι από τον πατέρα ή τον παππού.

Ο κ. Δέρβος αφού απέτυχε να εκλεγεί ευρωβουλευτής, στη συνέχεια διορίστηκε –όπως συνέβη και με πολλούς άλλους συνυποψηφίους του που δεν κατάφεραν να εκλεγούν– στην προεδρία του ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Είναι ο ίδιος που έχει την ευθύνη για τις φοιτητικές εστίες με τα γνωστά θέματα που προέκυψαν και προκάλεσαν αντιδράσεις πριν από μερικούς μήνες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ψηφιοποίηση για τη ναυτιλία
Σαράντα τρεις δράσεις στο υπουργείο Ναυτιλίας ανακοίνωσαν οι Γ. Πλακιωτάκης και Κ. Πιερρακάκης υπογράφοντας χθες προγραμματική συμφωνία.
Ψηφιοποίηση για τη ναυτιλία
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πιερρακάκης: Δεν θα λέγεται πια ΑΦΜ, αλλά Προσωπικός Αριθμός
Για την αντικατάσταση του ΑΦΜ από τον λεγόμενο Προσωπικό Αριθμό, που θα μπαίνει πια στις ταυτότητες μας, μίλησε σήμερα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Πιερρακάκης: Δεν θα λέγεται πια ΑΦΜ, αλλά Προσωπικός Αριθμός
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σχέδια για νέες ταυτότητες εντός του 2021
Πριν από το τέλος του 2019 θα γίνει ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για θέματα Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη.
Σχέδια για νέες ταυτότητες εντός του 2021
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ο e-σύμβουλος με το παπιγιόν
Ποιος είναι ο Τόμας Χέντρικ Ιλβες, o τεχνοκράτης-πολιτικός που θα παρέχει (αμισθί) τις υπηρεσίες του στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και ως πρόεδρος της Εσθονίας είχε αποκαλέσει Έλληνες, Ιταλούς και Ούγγρους...
Ο e-σύμβουλος με το παπιγιόν
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διευκρινίσεις Κ. Πιερρακάκη για το 112
Στις επικρίσεις για τη λειτουργία του συστήματος προειδοποιήσεων σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης που ξεκίνησε το Σάββατο επιχείρησε να απαντήσει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.
Διευκρινίσεις Κ. Πιερρακάκη για το 112

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας