Το σκάνδαλο των υποκλοπών θα έχει την τιμητική του την εβδομάδα που διανύουμε. Τα δημοσιεύματα στον Τύπο το Σαββατοκύριακο και ο ερχομός της αντιπροσωπείας της Επιτροπής Pega του Ευρωκοινοβουλίου, που θα βρεθεί στην Αθήνα και τη Λευκωσία τις επόμενες μέρες, φέρνουν και πάλι το σκάνδαλο στην επικαιρότητα, παρά τις επίμονες προσπάθειες της κυβέρνησης να ξεχαστεί και κυρίως να συγκαλυφθεί.
Το χτύπημα αυτή τη φορά για το Μαξίμου ήρθε από «φίλια» μέσα. Τόσο τα «Νέα» το Σάββατο όσο και το «Βήμα» χθες, εφημερίδες του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, είχαν ρεπορτάζ για το σκάνδαλο αναδεικνύοντας τον ρόλο που είχε ο παραιτηθείς ανιψιός του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο οποίος μιλούσε εξ ονόματος Μητσοτάκη με την ΕΥΠ. Πιο συγκεκριμένα τα «Νέα» σε σχετικό δημοσίευμα έκαναν λόγο για ένα κέντρο παρακολουθήσεων το οποίο είχε βάλει στο στόχαστρο έως και τρεις υπουργούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη, οι οποίοι δεν είχαν και τις καλύτερες των σχέσεων με τον ανιψιό του πρωθυπουργού, του ανθρώπου που, όπως είναι γνωστό, είχε ιδιαίτερο ρόλο εντός του Μαξίμου.
Από τα γραφόμενα αντιλαμβάνεται κανείς ότι ανάμεσα στους τρεις «φωτογραφίζεται» ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ μαθαίνουμε και για παρακολουθήσεις επιχειρηματιών και άλλων πολιτικών προσώπων, όπως επίσης και ιδιωτών που ασχολούνταν με τη διερεύνηση του σκανδάλου και το τρίπτυχο Intellexa-Krikel-Predator. Ειδικά σε ό,τι αφορά το σκέλος των ιδιωτών υπενθυμίζεται ότι σε άρθρο του πριν από λίγες μέρες ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου είχε καταγγείλει πως όσο διάστημα διερευνούσε την υπόθεση με το Predator, αντιλήφθηκε πως βρισκόταν υπό καθεστώς παρακολούθησης, τόσο με τεχνικά μέσα όσο και με φυσική παρουσία. Κομμάτι του ρεπορτάζ των «Νέων» «φωτογραφίζει» την παρακολούθηση Τέλλογλου. Για την Ιστορία, ουδεμία αντίδραση υπήρξε από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος υπενθυμίζουμε ότι έχει πάρει ήδη το χρίσμα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι υποψήφιος με τη Ν.Δ. στις επόμενες εκλογές.
To χθεσινό «Βήμα» πάει την υπόθεση παραπέρα, καθώς φέρεται να παρουσιάζει τον Γρηγόρη Δημητριάδη ως τον άνθρωπο που αποτέλεσε τον συνδετικό κρίκο των Ισραηλινών, των ανθρώπων που εμπορεύονται τα λογισμικά παρακολούθησης Pegasus και Predator, ώστε να μεταπηδήσουν από την Κύπρο στην Ελλάδα. Ειδικότερα, το ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρεται στις «νέες απορίες για τον αναφερόμενο ρόλο του δραστήριου πρώην στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού.
Οπως προκύπτει από αυτές τις νεότερες αναφορές, φαίνεται να είχε δημιουργηθεί ένα δίπολο μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας με την εμπλοκή πολιτικών, επιχειρηματιών και ιδιωτών που πιθανολογείται ότι προώθησαν αυτό το ηλεκτρονικό πρόγραμμα κατασκοπίας από την Κύπρο στην Ελλάδα». Επικαλείται μάλιστα πληροφορίες που προέρχονται από «κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης», αναφέροντας ότι «η ενεργοποίηση του Predator στην Ελλάδα υπήρξε ύστερα από «γέφυρα» επαφών που δημιουργήθηκε, προ αρκετών μηνών, μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Αυτός ο κύκλος προσώπων που συμμετείχαν στις συνεννοήσεις φαίνεται να ήταν γνωστοί του κ. Δημητριάδη ή ατόμων από τον προσωπικό του κύκλο...».
Υπενθυμίζεται ότι ο ιδιοκτήτης της Intellexa, Ισραηλινός Τον Ντίλιαν έφυγε αναγκαστικά από την Κύπρο όταν ξέσπασε αντίστοιχο σκάνδαλο παρακολουθήσεων στο νησί και εγκατέστησε τις εταιρείες του στην Ελλάδα. Ωστόσο, η Κύπρος φαίνεται ότι δεν χωρούσε ούτε τον επιχειρηματία Φέλιξ Μπίτζιο (κάτοχο του 35% της Intellexa και εμπλεκόμενο στην Krikel) λόγω δικαστικών διαφορών με εφοπλιστή για μια παλαιότερη υπόθεση. Το δημοσίευμα αναφέρει πως ο κ. Μπίτζιος ζήτησε τη συνδρομή του κ. Δημητριάδη ο οποίος και τον παρέπεμψε σε δύο δικηγόρους, των οποίων αναγράφονται μόνο τα αρχικά. Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, ο ένας εκ των δύο φέρεται να είχε εμπλακεί και στο σκάνδαλο με τα «χρυσά διαβατήρια», όπου η Κύπρος έδινε διαβατήρια έναντι υψηλών αντιτίμων σε ανθρώπους που είχαν προβλήματα με τον νόμο.
Σε κάθε περίπτωση τα δύο δημοσιεύματα των εφημερίδων του εφοπλιστή Μαρινάκη ανοίγουν μια νέα βεντάλια ερωτημάτων, βάζοντας στο κάδρο τον ανιψιό και κατ’ επέκταση την κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι πριν από μερικές μέρες τα «Νέα» είχαν κυκλοφορήσει με πρωτοσέλιδο που προδίκαζε το τέλος του σκανδάλου, φέροντας τον τίτλο «Υποκλοπές τέλος».
Αντιδράσεις
Η κυβέρνηση, μέσω του Γιάννη Οικονόμου, επιχείρησε να υποβαθμίσει το δημοσίευμα. Ειδικότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «δημοσίευμα γεμάτο εικασίες - από το οποίο απουσιάζουν στοιχεία, ονόματα και συγκεκριμένα γεγονότα». Επέκρινε μάλιστα τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που εξέδωσαν ανακοινώσεις με αφορμή το θέμα, ενώ επανέλαβε πως η κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση με το κακόβουλο λογισμικό Predator με το οποίο επιχειρήθηκε η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη κι επιτεύχθηκαν εκείνες του Χρήστου Σπίρτζη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.
Νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ζητούσε «απαντήσεις για τις παράνομες ενέργειες που καταγράφονται και για τις οποίες οι νοσηροί εγκέφαλοι που τις συνέλαβαν και τις υλοποίησαν σίγουρα θα λογοδοτήσουν». Μετά και το δημοσίευμα του «Βήματος», ο εκπρόσωπος Τύπου της Κουμουνδούρου Νάσος Ηλιόπουλος, αφού χαρακτήρισε «κονσιλιέρι» τον κ. Δημητριάδη (σ.σ. όρος της μαφίας για τους συμβούλους των αρχηγών της), επιτέθηκε στον πρωθυπουργό τονίζοντας ότι «μέχρι την κατάρρευσή του θα έχει πουλήσει όλους τους εμπλεκόμενους, έναν έναν, σε Ελλάδα και Κύπρο, σε μια μάταιη προσπάθεια να διασωθεί. Ομως έχει εξαπατήσει τόσο πολύ κόσμο με όλες αυτές τις πρακτικές παρακράτους που δεν θα τα καταφέρει».
Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. σχολίασε το δημοσίευμα υποστηρίζοντας ότι στη Χαριλάου Τρικούπη «μένουμε σταθερά προσηλωμένοι στη θέση μας: να πέσει άπλετο φως. Ολα αυτά υπονομεύουν το δημόσιο συμφέρον και τους δημοκρατικούς θεσμούς. Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να δώσει απαντήσεις. Σαν πολλά «νόμιμα λάθη» δεν μαζεύονται;».
Το ΚΚΕ, τέλος, σχολιάζοντας το δημοσίευμα ανέφερε ότι «πάνω απ’ όλα επιβεβαιώνει το κρατικό δόγμα «ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας