• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.3°C / 23.4°C
  2 BF
  81%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.8°C / 23.9°C
  2 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.2°C / 22.1°C
  1 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.9°C / 16.6°C
  1 BF
  78%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 19.1°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.0°C / 21.5°C
  1 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.2°C / 17.9°C
  1 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.6°C / 26.6°C
  2 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  84%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 23.8°C
  2 BF
  83%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 20.7°C
  0 BF
  63%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.9°C / 21.7°C
  2 BF
  57%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  3 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.2°C / 23.8°C
  1 BF
  72%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.1°C / 22.1°C
  2 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.3°C / 23.9°C
  2 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  1 BF
  78%

Προκόπης Παυλόπουλος

EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ευθείες βολές Παυλόπουλου κατά Μητσοτάκη

 • A-
 • A+
Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε τον πρωθυπουργό να μη μεταθέτει σε άλλους την πολιτική ευθύνη για τις παραβιάσεις του απορρήτου των επικοινωνιών ● Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ν.Δ. ● Φόβοι στο Μαξίμου για ενδεχόμενες τοποθετήσεις των πρώην πρωθυπουργών Κ. Καραμανλή και Αντ. Σαμαρά

Φωτιά στο εσωκομματικό τοπίο της Ν.Δ. και βέβαια μέσα στο μέγαρο Μαξίμου βάζει η χθεσινή παρέμβαση του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, αναφορικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών, η οποία αποτελεί κυριολεκτικά κόλαφο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Από θεσμική σκοπιά και με πολύ καθαρό και κατηγορηματικό τρόπο ο κ. Παυλόπουλος -άλλοτε κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή και στενός συνεργάτης του τελευταίου- τοποθετείται για τις εξελίξεις υποδεικνύοντας τον πρωθυπουργό ως αυτόν που έχει την αντικειμενική πολιτική ευθύνη για το ελληνικό Γουότεργκεϊτ και τον καλεί να την αναλάβει στο ακέραιο και να μην τη μεταθέτει σε άλλους, όπως έκανε όταν τη χρέωνε στον αποπεμφθέντα γενικό γραμματέα του και ανιψιό του Γρηγόρη Δημητριάδη.

Ειδικότερα ο Π. Παυλόπουλος μίλησε χθες στο Κομμένο κατά την τελετή μνήμης των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας και αφού αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, θέλησε να πάρει σαφή θέση για τα πολιτικά γεγονότα των ημερών.

Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε ότι συνιστά «στοιχειώδες χρέος μας να διασφαλίζουμε την απαρέγκλιτη τήρηση των διατάξεων του Συντάγματος στο σύνολό τους και κυρίως των διατάξεών του εκείνων οι οποίες εγγυώνται την ακώλυτη άσκηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου» και πρόσθεσε: «Βιώνοντας λοιπόν σήμερα στον τόπο μας τους κινδύνους που ελλοχεύουν λόγω της παραβίασης ορισμένων από τα ως άνω δικαιώματα, κατ’ εξοχήν δε της παραβίασης του κατά τις διατάξεις του άρθρου 19 του Συντάγματος δικαιώματος του απορρήτου των επικοινωνιών εις βάρος πολιτών αλλά ακόμη και θεσμικών παραγόντων της πολιτικής και πολιτειακής μας ζωής, αισθάνομαι την υποχρέωση να επισημάνω και τα εξής: Η πολιτική ευθύνη εκείνων οι οποίοι ασκούν την εξουσία που τους έχει ανατεθεί με βάση τη λαϊκή ετυμηγορία είναι, εκ φύσεως και εξ ορισμού, αντικειμενική.

! Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τον οποίο το Μαξίμου θέλει να βάλει στο κάδρο μετά τη σφοδρή κριτική του στην κυβέρνηση για την υπόθεση των υποκλοπών και τα πυρά του για το «μοντέλο συγκεντρωτικής άσκησης της εξουσίας» του Κυρ. Μητσοτάκη, σύμφωνα με πληροφορίες αντιμετωπίζει την κυβερνητική πρόθεση για επέκταση της διερεύνησης σε βάθος δεκαετίας με έντονα ειρωνική διάθεση.

Αρα οι φορείς της εξουσίας αυτής πρέπει ν’ αναλαμβάνουν στο ακέραιο την πολιτική ευθύνη που τους αναλογεί, ενώ δεν νοείται η μετάθεσή της, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, σε άλλους». Και κατέληξε επισημαίνοντας ότι «οι πολιτικοί «ταγοί» για να δικαιώσουν την προαναφερόμενη δημοκρατική τους νομιμοποίηση δεν μπορεί ν’ αρκούνται στην απλή διαχείριση της εξουσίας κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, αλλά οφείλουν ν’ αναδεικνύονται, με θάρρος και συνέπεια και δίχως υπολογισμό του λεγόμενου «πολιτικού κόστους», ασυμβίβαστοι υπερασπιστές της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας και των θεσμών της».

Η τοποθέτηση αυτή, η οποία απευθύνεται ευθέως στον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν αποτελεί βέβαια μεμονωμένη θέση εντός της Ν.Δ., αλλά έρχεται να εκφράσει ευρύτερα κομμάτια μέσα στο κόμμα και ειδικά από την καραμανλική πτέρυγα. Επί σειρά ημερών γράφουμε ότι το εσωτερικό της Ν.Δ. βράζει και ότι πολλοί «γαλάζιοι» βουλευτές και στελέχη δεν κρύβουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τη μεγάλη απογοήτευση, την ενόχληση και τον θυμό τους για τα γεγονότα του σκανδάλου και τη διαχείρισή τους από τον πρωθυπουργό.

Πολλά στελέχη της Ν.Δ. βρίσκονται πραγματικά στα κάγκελα και καταγγέλλουν τους χειρισμούς του μεγάρου Μαξίμου ως ανήθικους και πολιτικά απαράδεκτους. Ο εσωκομματικός ατμός άρχισε να φαίνεται και δημόσια με τις πρόσφατες δηλώσεις του «γαλάζιου» βουλευτή Ηλείας, Κώστα Τζαβάρα, ο οποίος κάλεσε τον πρωθυπουργό «να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων» και ουσιαστικά να μη συγκαλύψει το θέμα. Η χθεσινή παρέμβαση όμως του Προκόπη Παυλόπουλου -τη δεύτερη θητεία του οποίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας ο κ. Μητσοτάκης είχε απορρίψει, ενώ ήταν και ο μοναδικός βουλευτής της Ν.Δ. που δεν τον είχε ψηφίσει ούτε για την πρώτη θητεία του το 2015- μοιραία προκαλεί συσπειρώσεις μέσα στο κόμμα και βγάζει για τα καλά το καπάκι από τη νεοδημοκρατική χύτρα, ανοίγοντας τον δρόμο και για νέες ενδεχόμενες αντίστοιχες τοποθετήσεις «γαλάζιων» στελεχών.

Ομιλία Καραμανλή

Με αυτά τα δεδομένα νέο ενδιαφέρον αποκτά και η επικείμενη εμφάνιση του Κώστα Καραμανλή στις 31 Αυγούστου στα Ανώγεια της Κρήτης ως κεντρικού ομιλητή σε εκδήλωση για τα 10 χρόνια από τον θάνατο του Ιωάννη Κεφαλογιάννη. Σύμφωνα με πληροφορίες, και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις με το σκάνδαλο των υποκλοπών και εμφανίζονται έντονα προβληματισμένοι.

Στο μέγαρο Μαξίμου τρέμουν το ενδεχόμενο παρέμβασής τους. Αλλά ειδικά στην περίπτωση του Αντ. Σαμαρά, με τον τρόπο που χειρίζονται το θέμα στο Μαξίμου, όπου προσπαθώντας να διαχύσουν τις ευθύνες τους σε άλλους θέλουν να επεκτείνουν το πεδίο διερεύνησης της εξεταστικής επιτροπής σε βάθος δεκαετίας και συγκεκριμένα από την περίοδο της συγκυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου και μετά, φαίνεται στο εσωτερικό της Ν.Δ. σαν να τον προκαλούν να τοποθετηθεί.

Κλήση του Θ. Κουκάκη στο Ευρωκοινοβούλιο

Το ένα ράπισμα μετά το άλλο δέχεται η κυβέρνηση από το εσωτερικό και το εξωτερικό για το σκάνδαλο των υποκλοπών, με τελευταία την επιστολή της επικεφαλής της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου, Ιράτσε Γκαρσία Πέρες, προς την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, που μιλά για «παράνομη» υποκλοπή και ζητά σύγκληση της Ολομέλειας του Ε.Κ. Μάλιστα η αρμόδια Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, που ερευνά τις παρακολουθήσεις μέσω του Predator, κάλεσε σε ακρόαση στις 30 Αυγούστου τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη (φωτ.), ο οποίος χθες κατέθεσε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο.

«Εχουν περάσει δύο χρόνια από τη στιγμή που κατήγγειλα στην Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών την πρώτη παρακολούθησή μου. Εκτοτε η ελληνική Δικαιοσύνη είχε κινηθεί με πολύ αργά βήματα.

Η αλήθεια είναι ότι σήμερα είχα μια συζήτηση ουσιαστική με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η οποία εστίασε ακριβώς στην πρώτη παρακολούθησή μου από την ΕΥΠ και δεν υπεισήλθε όμως, όπως θα ήθελα, στις λεπτομέρειες της δεύτερης παρακολούθησής μου από το λογισμικό Predator» δήλωσε ο κ. Κουκάκης. Πρόσθεσε ακόμη ότι «είχαμε μια εκτενή συζήτηση των θεμάτων αυτών. Ο ίδιος, απ’ ό,τι καταλαβαίνω, θα αφήσει την πρωτοβουλία στους εισαγγελείς Πρωτοδικών προκειμένου να προχωρήσουν την έρευνα. Δεν ξέρω αν σε κάποιο σημείο κρίνει ότι θα πρέπει να πάρει την υπόθεση στα χέρια του, αυτό είναι δική του υπόθεση, εκείνος θα το πει».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καταπέλτης η Libération για τον «Ελληνα Ορμπαν»
Ως «Ελληνα Ορμπαν» υποδέχτηκε χθες στη Γαλλία η Libération τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που μετέβη στο Παρίσι για να συναντηθεί και να δειπνήσει με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.
Καταπέλτης η Libération για τον «Ελληνα Ορμπαν»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κόλαφος Παυλόπουλου για πολιτική ευθύνη Μητσοτάκη
Μετά την πρώτη παρέμβαση του Προκόπη Παυλόπουλου, με την οποία είχε αποδώσει την πολιτική ευθύνη για το σκάνδαλο των υποκλοπών στον πρωθυπουργό, είχαμε γράψει ότι ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν φαινόταν...
Κόλαφος Παυλόπουλου για πολιτική ευθύνη Μητσοτάκη
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Απανωτά χτυπήματα στον Μητσοτάκη
Η δημόσια αντίδραση της κ. Κεφαλογιάννη -με την οποία διαμήνυε ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας τονίζοντας την «αδιάλειπτη παρουσία» της εκεί- ήταν ένα σαφές μήνυμα προς...
Απανωτά χτυπήματα στον Μητσοτάκη
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μητσοτάκης σε πολιτική... κατάψυξη
Σε όλο και δεινότερη θέση βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το σκάνδαλο των υποκλοπών, δεχόμενος απανωτά χτυπήματα τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας.
Μητσοτάκης σε πολιτική... κατάψυξη
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Βαριά» τραυματισμένος ο Μητσοτάκης από τις υποκλοπές
Η φετινή παρουσία του στην Τήνο, για τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου, τον βρίσκει βαθύτατα τραυματισμένο πολιτικά και ασφυκτικά στριμωγμένο.
«Βαριά» τραυματισμένος ο Μητσοτάκης από τις υποκλοπές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας