Καθυστερήσεις παίζει το Μαξίμου, το οποίο βρίσκεται βαθύτατα εκτεθειμένο εξαιτίας του σκανδάλου των παρακολουθήσεων. Όπως ήταν αναμενόμενο, το διάγγελμα του πρωθυπουργού δεν έπεισε την αξιωματική αντιπολίτευση, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, να ζητάει την άμεση διακοπή των θερινών διακοπών της Βουλής και τη διενέργεια έκτακτης συζήτησης για αυτό το τόσο σοβαρό θέμα που έχει προκαλέσει πολιτικό σεισμό στη χώρα.
Ωστόσο, η κυβέρνηση που προφανώς επιδιώκει να κερδίσει χρόνο, ανακοίνωσε μέσω του Γιάννη Οικονόμου, πως συμφωνεί στο άνοιγμα της Βουλής στις 22 Αυγούστου, αντί για τις 31 Αυγούστου. Δηλαδή ακριβώς σε δύο εβδομάδες από τώρα.
«Η Κυβέρνηση επιδιώκει να γίνει με σοβαρότητα ό,τι απαιτείται σε θεσμικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο για τη διερεύνηση της υπόθεσης της νόμιμης επισύνδεσης στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη. Ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε την Κυβέρνηση για το αίτημα του κ. Τσίπρα για τη διακοπή των θερινών διακοπών της Βουλής και τον ορισμό έκτακτης συζήτησης προ ημερησίας διάταξης για το θέμα αυτό στην Ολομέλεια. Η Κυβέρνηση συμφωνεί στην επίσπευση του ανοίγματος της Βουλής στις 22 Αυγούστου και τον ορισμό της συζήτησης αυτής εντός εκείνης της εβδομάδας. Σημειώνεται ότι η Ολομέλεια της Βουλής είχε αρχικά προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 31 Αυγούστου», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απορρίπτοντας έτσι το αίτημα για άμεση επανέναρξη της Βουλής.
→ «Η Δημοκρατία έχει τη δύναμη να επικρατεί της αλαζονείας και του αυταρχισμού», ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την κυβερνητική δήλωση για το άνοιγμα της Βουλής. Αφού τόνισε πως το αίτημα Τσίπρα αφορούσε την άμεση διεξαγωγή συζήτησης «ώστε να δοθούν απαντήσεις εδώ και τώρα», το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έστειλε μήνυμα προς τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, σημειώνοντας με νόημα πως «κοντός ψαλμός αλληλούια…».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι το άνοιγμα της Βουλής θα έπρεπε να επισπευθεί ακόμη περισσότερο. Ευτυχώς δεν ζήτησε η συνεδρίαση να γίνει στις 14 Αυγούστου όπως έγινε επί των ημερών του. Ημερομηνία που η Βουλή ψήφιζε το 3ο αχρείαστο Μνημόνιο που έφερε», σχολίασε την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας και κατέληξε: «Αλλά ευτυχώς τέτοιες εποχές δεν θα ξαναζήσουμε».
Το αίτημα Τσίπρα
Νωρίτερα, ο Αλ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνο Τασούλα, ενημερώνοντάς τον για το αίτημά του. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος στην επιστολή του προς τον κ. Τασούλα «η πολιτική ζωή της χώρας βιώνει μια από τις κρισιμότερες στιγμές της στη Μεταπολιτευτική περίοδο» και «ο πρωθυπουργός εκμεταλλευόμενος το ότι διάγουμε περίοδο θερινών διακοπών επιχείρησε να αποφύγει την αναγκαία διαδικασία εκτενούς και δημόσιας λογοδοσίας στο χώρο που είναι το φυσικό περιβάλλον αυτής, δηλ. στη Βουλή και επέλεξε να απευθύνει διάγγελμα μέσω βιντεοσκοπημένης εξαγγελίας με προετοιμασμένο κείμενο».
Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον κ. Τασούλα να ανταποκριθεί στο αυτονόητα δημοκρατικό του καθήκον να διευκολύνει να ασκηθούν το συντομότερο όλες οι αρμοδιότητες της νομοθέτησης και του κοινοβουλευτικού ελέγχου και εκτάκτως να ορίσει προ ημερησίας συζήτηση.
Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει «άμεσα να πέσει φως σε όσα έχουν συμβεί με την ύψιστη διαλογική διαδικασία κριτικού ελέγχου και συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής».
→ Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωσή του, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, με αφορμή το διάγγελμά του για τις παρακολουθήσεις. Μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε τον Κυρ. Μητσοτάκη ως «αλαζόνα, αμετανόητο και ψεύτη», τον κατηγόρησε ότι «δεν είχε την αξιοπρέπεια να παραιτηθεί» και τόνισε ότι «το απόστημα έσπασε και όλα θα αποκαλυφθούν».
