• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.4°C / 26.8°C
  3 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.1°C / 26.0°C
  1 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.0°C / 23.2°C
  1 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  0 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  83%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.0°C / 22.6°C
  2 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 19.0°C
  1 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.8°C / 25.4°C
  4 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 23.5°C
  3 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.6°C
  5 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  2 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 21.2°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 19.5°C / 25.5°C
  1 BF
  57%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.3°C
  2 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 26.5°C
  0 BF
  56%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.3°C / 19.3°C
  0 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.7°C / 24.5°C
  2 BF
  80%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  0 BF
  81%

Η Ελευθερία του Τύπου στα τάρταρα, η κυβέρνηση στα… σύννεφα

 • A-
 • A+
Η κυβέρνηση κάνει... παρατηρήσεις στους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα για την έρευνα που έδωσαν στη δημοσιότητα • Τελευταία σε όλη την Ε.Ε. η χώρα μας, 108η παγκοσμίως • Πτώση 38 θέσεων μέσα σε έναν χρόνο • «Ανύπαρκτη» η είδηση στα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ • Η στάση του ΑΠΕ - ΜΠΕ επιβεβαιώνει τα συμπεράσματα της έκθεσης.

Με έναν απίστευτα αλαζονικό τρόπο σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την είδηση ότι η Ελευθερία του Τύπου στη χώρα μας καταβαραθρώθηκε το τελευταίο έτος, βρίσκεται στην 108η θέση παγκοσμίως και στην τελευταία θέση ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε.

Η έκθεση-κόλαφος καταγράφει ότι η Ελευθερία του Τύπου βρίσκεται υπό σημαντική υποχώρηση στην Ελλάδα, με τη χώρα να πέφτει 38 ολόκληρες θέσεις μέσα σε έναν χρόνο, όμως για τον Γιάννη Οικονόμου «η ελευθερία του Τύπου κατοχυρώνεται συνταγματικά και προστατεύεται από τα εντεταλμένα όργανα της πολιτείας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών και αφού ισχυρίστηκε πανηγυρικά ότι «όποιος ζήσει ελάχιστες μέρες στην Ελλάδα αντιλαμβάνεται τον πλουραλισμό και την πολυφωνία» έφτασε στο σημείο να κάνει… παρατηρήσεις στους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα.

«Η συγκεκριμένη έκθεση έχει μια δική της μεθοδολογία, διαπίστωσα ότι μέρος της μεθοδολογίας είναι να αξιολογεί υποθέσεις που ελέγχονται ακόμη από την ελληνική δικαιοσύνη και είναι ακόμη ανοιχτές υποθέσεις. Θεωρούμε ότι δεν είναι σωστό να συμπεριλαμβάνει στην αξιολόγησή της, και μάλιστα επιβαρυντικά, θέματα που ελέγχει η ανεξάρτητη δικαιοσύνη χωρίς να έχει καταλήξει ο έλεγχος αυτός. Όπως επίσης θέματα συνεπειών της πανδημίας στην Ελευθερία του Τύπου» δήλωσε προκλητικά ο Γ. Οικονόμου.

Φρόντισε, μάλιστα, να περάσει στη συνέχεια στο… παρασύνθημα κάνοντας αναφορά στο ξαναζεσταμένο φαγητό που σερβίρουν τις τελευταίες ημέρες τα κυβερνητικά ΜΜΕ σχετικά με την υπόθεση του πρώην υπουργού Νίκου Παππά και του εργολάβου Χρήστου Καλογρίτσα.

Ολόκληρη η απάντηση

Η ελευθερία του Τύπου στη χώρα μας κατοχυρώνεται πλήρως συνταγματικά και προστατεύεται από τα εντεταλμένα όργανα της ελληνικής Πολιτείας. Οποιοσδήποτε ζήσει ελάχιστες ημέρες στην Ελλάδα αντιλαμβάνεται ότι προφανώς δεν υπάρχει ζήτημα ελευθερίας ή ποιότητας του Τύπου. Ο πλουραλισμός, η πολυφωνία είναι πασιφανής και εύκολα να τη δει και να τη συνειδητοποιήσει κανείς. Η συγκεκριμένη έκθεση έχει μια δική της μεθοδολογία.

Διάβασα ότι μέρος της μεθοδολογίας είναι να αξιολογεί υποθέσεις που ελέγχονται από τη Δικαιοσύνη και που είναι ακόμα ανοικτές. Θεωρούμε ότι δεν είναι σωστό να συμπεριλαμβάνει στην αξιολόγησή της και μάλιστα επιβαρυντικά θέματα που ελέγχει η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη χωρίς να έχει καταλήξει ο έλεγχος αυτός. Όπως επίσης και θέματα συνεπειών τής πανδημίας στη λειτουργία του Τύπου.

Ουδείς στη χώρα μπορεί να ισχυριστεί ότι στη χώρα δεν υπάρχει πολυφωνία, πλουραλισμός, ελευθερία. Η Ελλάδα είναι ένα κράτος δικαίου και όλες οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης συντείνουν στην υπεράσπιση αυτού του κράτους δίκαιου, οι ανεξάρτητες Αρχές κάνουν τη δουλειά τους.

Σε αντίθεση με αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας σήμερα, ανήκουστα πράγματα, υπουργοί με εργολάβους να βρίσκουν μέσω τρίτων εταιρειών για να ιδρύουν εφημερίδες, για να έχουν κομματικά κανάλια. Αυτές είναι εποχές που η Ελληνική Δημοκρατία, τα θεσμικά αντίβαρα της Πολιτείας και βεβαίως η κοινωνική πλειοψηφία που διαμόρφωσε την επόμενη κατάσταση έχουν βοηθήσει ώστε να τα αφήσουμε πίσω μας και θα μείνουνε οριστικά πίσω μας

Και γιατί να ιδρώσει το αυτί της κυβέρνησης;  Η είδηση άλλωστε για την έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα είναι σχεδόν… εξαφανισμένη από το ελληνικό διαδίκτυο, καθώς τα ΜΜΕ που στηρίζουν την κυβέρνηση δεν έχουν γράψει ούτε λέξη για το θέμα.

Αντίστοιχη πρόκληση έρχεται, όμως, και από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο με τη στάση του επιβεβαιώνει τα συμπεράσματα της έκθεσης. Το ΑΠΕ-ΜΠΕ δεν λογόκρινε την είδηση, αφαίρεσε όμως κάθε αναφορά στην Ελλάδα. Μιλά για τις κακές επιδόσεις της...Κίνας και της Ρωσίας, όμως δεν κάνει κουβέντα για τη χώρα μας.

Το γεγονός αυτό στηλίτευσε και ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του σχολιάζοντας: «Το ΑΠΕ επιβεβαιώνει ότι αξίζουμε την κατρακύλα στην τελευταία θέση της Ελευθερίας του Τύπου σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η Ελλάδα κατρακύλησε 38 θέσεις στην ελευθερία του Τύπου στη θέση 108, σύμφωνα με την έρευνα των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα, βρίσκεται στην τελευταία θέση σε ολόκληρη την ΕΕ και πλέον κάτω από πολλές υποανάπτυκτες χώρες με απολυταρχικά καθεστώτα. Το ΑΠΕ ωστόσο φρόντισε να λογοκρίνει την είδηση, απαλείφοντας κάθε αναφορά στην Ελλάδα στο σχετικό τηλεγράφημα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει μετατρέψει σε ντροπή της Ευρώπης τη χώρα μας με τη φίμωση κάθε δημοσιογραφικής φωνής».

Τι είναι, όμως, αυτό που ενόχλησε τόσο πολύ την κυβέρνηση; Μα φυσικά οι αναφορές της έκθεσης στην αδιαφανή χρηματοδότηση φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ με πακτωλό χρημάτων (λέγε με λίστα Πέτσα), αλλά και η αιχμή για τον νόμο που πέρασε η κυβέρνηση περί fake news με πρόσχημα την πανδημία. Παράλληλα, στην έκθεση γίνεται ειδική αναφορά στη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, για την οποία οι έρευνες δεν έχουν φέρει κανένα αποτέλεσμα εδώ και μήνες.

Μετά τη δημοσίευση της έρευνας, πάντως, η χώρα μας γίνεται διεθνώς ρεζίλι για ακόμη μια φορά, ενώ μεγάλα ξένα ΜΜΕ, όπως το euractiv και το politico κάνουν αναφορά στις ελληνικές... επιδόσεις.

Στην Κομισιόν το θέμα

Το ζήτημα θα απασχολήσει εκ νέου και την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης κατέθεσε ερώτηση στην Κομισιόν, κάνοντας λόγο για διεθνή διασυρμό της χώρας και ρωτώντας εάν η Επιτροπή προτίθεται να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Η ερώτηση

Θέμα: Δραματική επιδείνωση της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα το 2022

Σύμφωνα με τον Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου για το 2022 που δημοσιεύτηκε σήμερα από τη διεθνή οργάνωση «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» , η Ελλάδα κατακρημνίστηκε στην 108η θέση μεταξύ 180 χωρών, υποχωρώντας κατά 38 θέσεις σε σχέση με το 2021. Πλέον, η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, πίσω ακόμη και από την Ουγγαρία και την Πολωνία.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα για την ΕΕ και τα Βαλκάνια,PavolSzalai, ο οποίος απαριθμεί σειρά λόγων που οδήγησαν στην περαιτέρω υποχώρηση της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα (δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, απειλές σε δημοσιογράφους από οργανωμένο έγκλημα, παρακολούθηση δημοσιογράφων, ποινικές διώξεις δημοσιογράφων, αδιαφανής και άδικη διανομή δημόσιων κονδυλίων στα ΜΜΕ, έλλειψη ανεξαρτησίας των δημοσίων μέσων ενημέρωσης κλπ.), «το πρόβλημα δεν είναι μόνο η ανικανότητα των ελληνικών αρχών να προστατεύσουν τους δημοσιογράφους, αλλά και αυτό που φαίνεται ως σκόπιμη βούλησή τους να καταστείλουν την ελευθερία του Τύπου» .

Η δραματική επιδείνωση της ελευθερίας του Τύπου για ακόμη μία χρονιά καταδεικνύει την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την προστασία της, ως συστατικού στοιχείου της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. 
Ερωτάται η Επιτροπή:

Σκοπεύει να λάβει άμεσα μέτρα για την ανάσχεση της διαρκούς διολίσθησης της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα, πέραν της παρακολούθησης τηςκατάστασης στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης για το κράτος δικαίου;

03.05.2022                        Το Γραφείο ΤΥΠΟΥ του ΣΥΡΙΖΑ

Μονότονη απάντηση από τη Νέα Δημοκρατία

Για απύθμενο θράσος κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση της η Νέα Δημοκρατία σχετικά με το θέμα της ελευθερίας του Τύπου στην χώρα μας.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας:

«Χρειάζεται απύθμενο θράσος τις ημέρες που ο Υπουργός Επικρατείας της Κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ Νίκος Παππάς, βρίσκεται ενώπιον της Δικαιοσύνης, κατηγορούμενος για απόπειρα καθοδήγησης και έλεγχο μέσων μαζικής ενημέρωσης με αδιαφανείς διαδικασίες, ο ΣΥΡΙΖΑ να «κουνάει το δάχτυλο» στην Κυβέρνηση για θέματα ελευθερίας του Τύπου. Εκτός από τα αλήστου μνήμης βοσκοτόπια, τα 3 εκατομμύρια που δόθηκαν για την κυκλοφορία του Documento, όπως έχει καταθέσει ο κ. Καλογρίτσας, οι πολίτες θυμούνται επίσης καλά την ΕΡΤ του Καψώχα και της Ακριβοπούλου, δημοσιογράφους να οδηγούνται στα κρατητήρια με τη διαδικασία του αυτόφωρου και μεθοδεύσεις να κλείσουν μη αρεστά ΜΜΕ. Το γεγονός ότι η ελευθερία του Τύπου είναι απολύτως κατοχυρωμένη στη χώρα μας, δεν περιμένουν οι Έλληνες να το διαπιστώσει καμία ΜΚΟ, με τα δικά της κριτήρια και όταν εμπλέκει ζητήματα που διερευνώνται και τα χρησιμοποιεί επιβαρυντικά, χωρίς η Δικαιοσύνη να έχει ολοκληρώσει το έργο της. Οι πολίτες βλέπουν καθημερινά να ασκείται ελεύθερα κριτική και προς κάθε κατεύθυνση, όπως κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα. Όσο για τους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ και των φίλων του, γελάνε και τα βοσκοτόπια».

► Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

«Το 2019 στην αντίστοιχη κατάταξη η χώρα βρισκόταν στη θέση 65. Το γεγονός ότι σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται στην θέση 108 και τελευταία στην Ε.Ε. αποτυπώνει την παρακμή της ελευθερίας του τύπου στη χώρα μας.

Ευχαριστούμε την ΝΔ που στην ανακοίνωση της χαρακτηρίζει υποτιμητικά την διεθνή οργάνωση ως "καμία ΜΚΟ".

Έτσι απέδειξε και για τους πιο δύσπιστους ότι κρατάει το πρωτόκολλο που έχουν διεθνώς οι αυταρχικές και ακροδεξιές δυνάμεις», απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στη Νέα Δημοκρατία. 

Ακολουθήστε μας στο Google news
MEDIA
Είμαστε πλέον η δημοσιογραφική ντροπή της Ευρώπης
Στην ανανεωμένη λίστα των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, για το 2022, για την Ελευθερία του Τύπου, η Ελλάδα κατρακύλησε 38 θέσεις και από την 70η θέση βρέθηκε στην 108η.
Είμαστε πλέον η δημοσιογραφική ντροπή της Ευρώπης
MEDIA
Το ΑΠΕ αποδεικνύει ότι αξίζουμε την κατρακύλα στη λίστα για την Ελευθερία του Τύπου
Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η απόκρυψη από το ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η Ελλάδα κατρακύλησε 38 ολόκληρες θέσεις στην κατάταξη για την Ελευθερία του Τύπου που δημοσίευσαν σήμερα για το 2022 οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα.
Το ΑΠΕ αποδεικνύει ότι αξίζουμε την κατρακύλα στη λίστα για την Ελευθερία του Τύπου
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Επιστολή - καταπέλτης στην Ε.Ε. για την Ελλάδα
Δώδεκα οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών και ανεξάρτητοι δημοσιογραφικοί οργανισμοί έστειλαν χθες κοινή επιστολή στην αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βέρα Γιούροβα και στην Επιτροπή LIBE του Ευρωκοινοβουλίου...
Επιστολή - καταπέλτης στην Ε.Ε. για την Ελλάδα
ΕΥΡΩΠΗ
«Βόμβα» του Συμβουλίου της Ευρώπης για «διάβρωση» της ελευθερίας του Τύπου στην Ευρώπη
Η γ.γ. του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέφρασε τη λύπη της για τη «διάβρωση» της ελευθερίας του Τύπου στην Ευρώπη, καθώς και τον «ανησυχητικό πολλαπλασιασμό των απειλών» εναντίον δημοσιογράφων, στο επίκεντρο των...
«Βόμβα» του Συμβουλίου της Ευρώπης για «διάβρωση» της ελευθερίας του Τύπου στην Ευρώπη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απαντήσεις από την κυβέρνηση ζητούν διεθνείς οργανώσεις για την παρακολούθηση Κουκάκη
Μεγαλύτερη σαφήνεια ζητούν από τις ελληνικές αρχές επτά ευρωπαϊκές και διεθνείς οργανώσεις τονίζοντας την σοβαρότητα του σκανδάλου και τις αντιφάσεις του κυβερνητικούς εκπροσώπου
Απαντήσεις από την κυβέρνηση ζητούν διεθνείς οργανώσεις για την παρακολούθηση Κουκάκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο αρνητικός αντίκΤΥΠΟΣ της κυβερνητικής αυθαιρεσίας
Η έκθεση-κόλαφος του Media Freedom Rapid Response αποδεικνύει ότι η Ν.Δ. προσπαθεί να «ελέγχει το μήνυμα» και να μειώνει τις φωνές που είναι επικριτικές ή διαφωνούν.
Ο αρνητικός αντίκΤΥΠΟΣ της κυβερνητικής αυθαιρεσίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας