• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.6°C / 32.9°C
  4 BF
  16%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.0°C / 34.9°C
  3 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.0°C / 35.5°C
  3 BF
  27%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.4°C / 32.9°C
  2 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  4 BF
  30%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.6°C / 33.0°C
  0 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.0°C / 30.9°C
  0 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  2 BF
  20%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 31.5°C
  5 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 29.6°C
  4 BF
  39%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 27.8°C
  4 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 26.8°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  2 BF
  43%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.8°C / 32.9°C
  3 BF
  31%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.5°C / 32.2°C
  2 BF
  37%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.3°C / 29.8°C
  4 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.8°C / 33.1°C
  4 BF
  12%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.3°C / 28.3°C
  2 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.1°C / 33.3°C
  3 BF
  35%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 31.3°C / 31.3°C
  1 BF
  46%
EUROKINISSI

Επιχείρηση απαξίωσης της μελέτης Λύτρα-Τσιόδρα

 • A-
 • A+

Σε δεινή θέση βρίσκεται η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη δημοσιοποίηση της μελέτης των Λύτρα και Τσιόδρα που εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση, σχετικά με τη θνητότητα εκτός ΜΕΘ και τις συνθήκες πίεσης στο ΕΣΥ. Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση αποκαλύπτει μεταξύ άλλων πως η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετιζόταν με 87% αυξημένη θνητότητα, καθώς και πως το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στον φόρτο με πάνω από 400 διασωληνωμένους.

Μπροστά στις αποκαλύψεις, το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να σώσει ό,τι σώζεται, ισχυριζόμενο αφενός ότι η εν λόγω μελέτη «δεν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού, δεν είχε παραδοθεί ούτε σε κανέναν συνεργάτη του» (όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου) κι αφετέρου να απαξιώσει την ίδια την έρευνα των Λύτρα και Τσιόδρα.  

Άρθρο με «αδυναμίες»

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα, η οποία –σε εμφανώς δύσκολη και αμήχανη θέση κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης της Πέμπτης για τη νόσο Covid-19–  επιχείρησε να υποβαθμίσει τη συγκεκριμένη μελέτη, μιλώντας για ένα επιστημονικό άρθρο με «αδυναμίες», που θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από πολλές άλλες μελέτες με διαφορετικό δείγμα. 

«Δεν μπορούμε να σχολιάσουμε τα δεδομένα της μελέτης των καθηγητών Τσιόδρα και Λύτρα, καθώς τα στοιχεία είναι σχετικά λίγα και δεν είναι σαφή. Για να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα, συνήθως θέλουμε πολλές μελέτες, διαφορετικούς πληθυσμούς, διαφορετικά στοιχεία», υποστήριξε η κ. Γκάγκα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, προσθέτοντας πως η εν λόγω μελέτη «έχει αδυναμίες στα δεδομένα και στον τρόπο που εξηγούνται».

Σημειώνεται ότι η αν. υπουργός ζήτησε τη βοήθεια των συναδέλφων της για την αξιολόγηση της μελέτης, λέγοντας: «Θέλω και τη συνδρομή των συναδέλφων, μη μιλάω μόνο εγώ..», με το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων καθηγητή Γκίγκα Μαγιορκίνη να σημειώνει πως η συγκεκριμένη μελέτη έγινε σε περίοδο που γινόντουσαν εμβολιασμοί «και δεν έχουν συμπεριλάβει καθόλου το πόσοι ήταν εμβολιασμένοι με αποτέλεσμα να δημιουργεί μεγάλες ανισότητες από περιφέρεια σε περιφέρεια».

Ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε επίσης πως «το δεύτερο στοιχείο που δεν έχουν συμπεριλάβει είναι τα όρια του συστήματος ανά περιφέρεια και το βλέπουν συνολικά. Δεν έχουν όλες οι περιφέρειες την ίδια δυναμική, αυτό το γνωρίζουμε. Μην λέμε ότι τα 400 είναι το όριο, υπάρχει το όριο ανά περιφέρεια. Αυτό καθορίζεται με το ποσοστό ελεύθερων κλινών ανά περιφέρεια και είναι τελείως διαφορετικό. Η Αττική δεν έφτασε ποτέ στα όριά της. Είναι ένα θέμα που χρειάζεται παραπάνω ανάλυση για να μπορέσουμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα».

Το πρωί, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε επιχειρήσει και αυτός να υποβαθμίσει την επιστημονική σημασία της μελέτης. Όπως υποστήριξε ο Γιάννης Οικονόμου, η μελέτη «επαναλαμβάνει γνωστές διαπιστώσεις για όταν το ΕΣΥ δέχεται πίεση» για να προσθέσει το παλαιό αφήγημα πως η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ γίνεται από ανάγκη, ώστε να έχουν οι ασθενείς την καλύτερη δυνατή φροντίδα μέχρι να μετακινηθούν.

Η απογοητευτική δήλωση Τσιόδρα

Αμήχανη και τουλάχιστον «ακατανόητη» ήταν η τοποθέτηση του Σωτήρη Τσιόδρα, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα. Ουσιαστικά ο ίδιος ο ερευνητής –και σύμβουλος του πρωθυπουργού– απέφυγε να υπερασπιστεί με θέρμη το ίδιο του το πόνημα, λέγοντας αρχικά πως «προξενεί μεγάλη θλίψη σε έναν επιστήμονα αλλά και σε ένα απλό πολίτη, η χρήση παλαιότερης επιστημονικής ανάλυσης, ως μέσου πολιτικής αντιπαράθεσης».

Συνεχίζοντας σε ανάλογο ύφος, ο κ. Τσιόρδας αρκέστηκε να δηλώσει πως «η συγκεκριμένη δημοσίευση επιβεβαιώνει παρόμοιες παρατηρήσεις σε προηγούμενες επιδημίες, αλλά και στην παρούσα πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο», προσθέτοντας πως η εν λόγω μελέτη «εστιάζει στην πίεση στις κλίνες ΜΕΘ, και την εξ αυτής προκαλούμενη αυξημένη θνητότητα, η οποία επηρεάζεται από πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου (π.χ. αυξημένη ηλικία, υποκείμενα νοσήματα, βαρύτητα νόσου), συνεχίζεται και σήμερα, και αφορά στην πλειονότητά της ανεμβολίαστους συμπολίτες μας».

► Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου Θόδωρος Λύτρας, που συνυπογράφει τη μελέτη, ήταν ξεκάθαρος μιλώντας στην «Εφ.Συν.», υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων με νόημα πως «προφανώς και ενημερώσαμε αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο. Εάν δεν το είχαμε κάνει, εάν δεν είχαμε ενημερώσει και απλά είχαμε στείλει τη μελέτη για δημοσίευση, εμείς θα ήμασταν τώρα υπόλογοι».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα: Το Μαξίμου τώρα ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε
Επιχείρηση να βγει «λάδι» ο πρωθυπουργός παρά την αποκαλυπτική μελέτη. Προκλητικές δηλώσεις Οικονόμου και αμήχανη ανακοίνωση Τσιόδρα.
Μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα: Το Μαξίμου τώρα ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Το Μαξίμου προσπαθεί να απαξιώσει τη μελέτη που... δεν γνώριζε
Παγιδευμένοι στα επικοινωνιακά τρικ ● Ανεπανόρθωτο πλήγμα μετά την έκθεση Τσιόδρα - Λύτρα ● Μετακυλίουν τις ευθύνες ακόμα και στον ΣΥΡΙΖΑ.
Το Μαξίμου προσπαθεί να απαξιώσει τη μελέτη που... δεν γνώριζε
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παράθυρο επέκτασης υποχρεωτικότητας - Αμετανόητοι για τις ΜΕΘ
Την απειλή του υποχρεωτικού εμβολιασμού επιλέγει να κρατήσει ζωντανή η κυβέρνηση, αρνούμενη να αναλάβει τις ευθύνες της για την πανδημία.
Παράθυρο επέκτασης υποχρεωτικότητας - Αμετανόητοι για τις ΜΕΘ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εκ των υστέρων παραδοχή για ακύρωση κρίσιμων χειρουργείων εν μέσω πανδημίας
Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, ότι ακόμη και με την πανδημία στην κορύφωσή της, τα επείγοντα χειρουργεία γίνονταν κανονικά, η αν. υπ. Υγείας, Μίνα Γκάγκα, παραδέχθηκε ότι χειρουργεία...
Εκ των υστέρων παραδοχή για ακύρωση κρίσιμων χειρουργείων εν μέσω πανδημίας
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Θετικός στον κορονοϊό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Θετικός στον κορονοϊό διαγνώστηκε την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Όπως ανέφερε ο ίδιος με ανάρτησή του στο Twitter, τις επόμενες ημέρες θα εργαστεί από το σπίτι.
Θετικός στον κορονοϊό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας